IZVRSNE KRITIKE KAZALIŠNOG NASTUPA JANE FONDE

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

33 VARIJACIJE

Eugene O’Neill Theatre

Nakon premijere kazališne predstave Moisesa Kaufmanna “33 varijacije” o ženi koja pokušava riješiti zagonetku jednog od najpoznatijih Beethovenovih djela, kritičari su uglavnom oduševljeni povratkom Jane Fonde na Broadway nakon više od četiri desetljeća.

Oduševljenje kritičara ne proteže se na samo dramu: zlobniji kritičari, poput Johna Simona iz “Bloomberga”, hvale Fondinu mladolikost i glumu i pored nedostataka u materijalu:
- Ona izgleda, čak i iz petog reda gledališta, kao da ima 45 godina ili manje. Za glumicu u Fondinim godinama tako preuzeti težak broadwayski raspored zbilja je iznimno. Šteta što se isto ne može reći i za samu dramu.

Tek malo blaži bio je Ben Brantley iz “New York Timesa”:

- Slojevita svježina gospođe Fonde je, žao mi je što to moram reći, u kontrastu s prečesto razmočenom dramom gospodina Kaufmana. No, spreman sam mnogo oprostiti drami koja je uspjela tako smjelo vratiti gospođu Fondu na broadwayske daske.

Fonda je kao Katherine Brandt, muzikologinja koja umire od neurološkog poremećaja ALS-a (poznatijeg kao Gehrogova bolest) i pokušava se pomiriti sa svojom kćeri i istodobno otkriti zašto je veliki skladatelj bio toliko opsjednut jednim minornim valcerom Antona Diabellija da na njega napiše slavne 33 varijacije, digla na noge publiku na premijernoj predstavi. Među onima koji su joj oduševljeno aplaudirali u kazalištu “Eugene O’Neill” bili su i Dolly Parton, Renee Zelwegger i Geoffrey Rush.

Pored Samanthe Mathis koja glumi kćer Katherine Brandt i Zacha Greniera u ulozi Beethovena, u predstavi glumi i Colin Hanks, sin Toma Hanksa.U drami se isprepliću odnos Beethovena i Diabellija, Katherinino istraživanje u Bonnu, i veza njezina bolničara s njezinom kćeri.

Bez obzira na kvalitetu same drame, već su se javili producenti s druge strane Atlantika koji bi vrlo rado Jane Fondu vidjeli i na daskama londonskog West Enda. Nije ni čudo, budući da je newyorški dopisnik londonskog “Guardiana” Ed Pilkington napisao:
- Fondina izvedba nije bila savršena u svakoj rečenici; međutim, kako drama napreduje, kopajući sve dublje po temama opsesivnosti i smrtnosti koje teku i kroz Brandtovu i kroz Beethovena, Fonda nas podsjeća koliko je kazalište izgubilo njezinim skoro polustoljetnim odsustvom s dasaka. Njezina gluma je nenaglašena - što je ključno u drami koja bi bila saharinska da nije njezinih škrto odglumljenih replika. Jane Fonda nakon pola stoljeća opet na daskama

Izvor: Vecernji hr Marko Fančović

OTKRIVANJE SRPSKIH PISACA U NEMAČKOJ

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Kultura, Vesti

Ceo 71. broj časopisa „Šrajbheft” iz Esena, koji se smatra jednim od najboljih književnih magazina na nemačkom govornom području, posvećen je srpskoj literaturi. Većinu priloga ovog tematskog bloka u čijem je uređivanju učestvovao i Peter Handke, čine tekstovi klasika poput Crnjanskog, Tišme, Kiša ili Pekića.

-Peter Handke, -Igor Marojević, -Dragan Velikić

Temat uglednog književnog časopisa „Šrajbheft” posvećen srpskoj književnosti prvi je ozbiljniji pokušaj predstavljanja savremene srpske književne scene nemačkoj čitalačkoj publici. Temat je naslovljen „Tragični intenzitet Evrope - književnost iz Srbije”, a priredio ga je Žarko Radaković u saradnji sa Peterom Handkeom. Samo nekolicini srpskih pisaca je devedesetih godina uspelo da na nemačkom govornom području zainteresuje javnost pre svega za svoje književno delo. Među njima su Tišma i Velikić. Nije se pojavila, međutim, nijedna antologija srpske književnosti (izuzimajući antologiju poezije).
U uvodnoj reči zbornika, Radaković navodi dva faktora koja su se retrospektivno uspostavila kao kriterijum izbora: svim piscima je zajedničko iskustvo emigracije i iskustvo rata. Izbor obuhvata Crnjanskog kao živu tradiciju, zatim pisce približno iste generacije Miodraga Pavlovića, Danojlića i Tišmu; srednju generaciju predstavlja Velikić, a pisci mlađe generacije su Dragan Aleksić, Ana Ristović, Brankica Bečejac i Igor Marojević.

Handke kao zajedničko odabranim piscima vidi njihovu „raznolikost” i ističe da je jedini kriterijum kojim su rukovodio u radu na ovom zborniku dobra književnost.

Od kako je objavljen ovaj izbor iz srpske književnosti u germanskoj periodici je napisano više od deset prikaza (između ostalog, u „Noje Cirišer cajtungu” i „Berliner cajtungu”) gde se, između ostalog, može pročitati: „Kao spiritus rektor, Handke je svoja otkrića i naklonosti upakovao u ovo fantastično izdanje.”
U retke prozne priloge 71. broja „Šrajbhefta” koje potpisuju savremeni autori spada prevod priče „Zlatne godine YU kinematografije Igora Marojevića”, o čijem stvaralaštvu je napisan i tekst pod naslovom „Pogled iz Zemuna”. U njemu Žarko Radaković, između ostalog, tvrdi: „Osećanje poznato u emigraciji, i u udaljavanju od svoga porekla, baš kao i u vrtlogu proizvođenja istorije - sva tri stanja su dovoljna za umetničku egzistenciju koju Igor Marojević nesporno dosledno sprovodi. Nemilosrdan je u tom poduhvatu.” „Zlatne godine YU kinematografije” su priča objavljena u Marojevićevoj knjizi „Mediterani” (2006).

Među mlađim piscima nemački kritičari kao prava otkrića ističu Dragana Aleksića i Brankicu Bečejac - i u Srbiji manje poznate pisce. Aleksić već duže živi u emigraciji, a posle šest objavljenih romana u domovini i dalje je na rubu njene književne recepcije. Za Brankicu Bečejac Handke napominje da je tragična ličnost budući da je na sopstvenoj koži osetila šta znači, kao dete srpskih gastarbajtera u Nemačkoj, izabrati put književnice na nemačkom jeziku. Brankicu Bečejac je, naime, u tridesetoj godini ubio njen muž Nemac.

Peter Handke izaziva brojne kontroverze zbog svojih ideoloških stavova, ali retko ko dovodi u pitanje njegov književnički autoritet. Otuda je izlazak ovog zbornika zaista reprezentativan način da se u Nemačkoj predstavi srpska književnost.

Izvor: Blic Online B.N.

SIR ELTON JOHN 27. LIPNJA U PULSKOJ ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Elton John nastupit će u amfiteatru u sklopu Histria festivala koji ove godine obilježava deset godina postojanja

ZAGREB- Niz gostovanja svjetski poznatih glazbenih imena u Hrvatskoj na ljeto će se nastaviti koncertom legendarnog Sir Eltona Johna! Britanski glazbenik, doznajemo iz povjerljivih izvora, gostovat će 27. lipnja u pulskoj Areni u sklopu uglednog Histria festivala koji ove godine slavi deset godina postojanja.

Velika produkcija

Ideja da Sir Elton dođe na Histriju postojala je i prijašnjih nekoliko godina, ali se, doznajemo, njegova velika produkcija nije ranije mogla postaviti u Arenu.

Ove će godine pulski amfiteatar biti posebno prilagođen njegovu nastupu, pa je menadžment slavnog pop-glazbenika odlučio da Sir Elton John održi koncert u Puli.

Jubilarni Histria festival održavat će se od početka srpnja do kraja kolovoza, a do sada je potvrđen dolazak poznatog tenora Joea Cure, koji će otvoriti festival 5. srpnja, i Dina Merlina 21. kolovoza. Zatim, doznajemo, 12. srpnja Pulu bi trebao posjetiti i jedan od najpopularnijih rock-gitarista svih vremena Carlos Santana.

Lista zvijezda

Spomenuti će se upisati na listu brojnih domaćih i svjetskih glazbenih zvijezda koje su tijekom deset godina održavanja nastupile na Histria festivalu, a među kojima su Jamiroquai, Eros Ramazzotti, Anastacia, Jose Carerras, Luciano Pavarotti, Jovanotti, Andrea Bocelli, Paco De Lucia, Goran Bregović, Izraelska filharmonija i Zubin Mehta, Omara Portuondo, Boljšoj teatar, Zucchero, Norah Jones, Maksim Mrvica, Zdravko Čolić, Nina Badrić, Toni Cetinski i drugi.

Na vrhu i nakon 40 godina karijere

ZAGREB- Sir Elton John poznati je 62-godišnji britanski pjevač, tekstopisac, skladatelj i pijanist sa 40 godina dugom glazbenom karijerom tijekom koje je postao jedna od najdominantnijih ličnosti u svijetu popularne i rock glazbe, posebno sedamdesetih godina prošlog stoljeća u kojima je objavio tržišno vrlo uspješne i hvaljene albume poput “Tumbleweed Connection”, “Honky Chateau”, “Madman Across The Water” i “Goodbye Yellow Brick Road”.

Prodavši više od 200 milijuna ploča postao je jedan od najuspješnijih glazbenika svih vremena, a za svoj rad nagrađen je i s pet Grammyja te jednim Oscarom. Godine 1994. primljen je u Kuću slavnih rock’n'rolla, a zaslužan je i za populariziranje klavira u svijetu rock’n'roll glazbe. Za pogreb princeze Diane prerađena pjesma “Candle in the Wind” postala je najbrže i ukupno najprodavaniji singl svih vremena, čiji je prihod od oko 55 milijuna funti uplaćen u Diana, Princess of Wales Memorial Fund. Sir Elton od kraja osamdesetih sudjeluje i u svim akcijama organiziranim za borbu protiv AIDS-a. Ne krije ni svoje homoseksualno opredjeljenje, a 21. prosinca 2005. stupio je u bračnu zajednicu s partnerom Davidom Furnishom.

Izvor: Jutarnji hr Tina Perić A. Dragaš

LAZAREVIĆEVA “ŠVABICA” U JDP

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Predstava „Švabica” po motivima pripovetke Laze Lazarevića, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević, premijerno će biti izvedena 15. marta od 20.30 na sceni „Bojan Stupica” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Upravo ova Lazarevićeva pripovetka, koja je se oslanja na autobiografske elemente, odabrana je jer preispituje načela i vrednosti, koje Lazarevićkasnije u velikom delu svoje proze zdušno podržava, često idući na uštrb iskrenosti, pa i kvaliteta. To je odbrana patrijarhalnog, ustaljenog sociokulturnog, političkog i etičkog sistema, po cenu da se bude isključiv. Ova, pak, pripovetka govori o nedopustivoj ljubavi prema strankinji - Švabici, koju glavni junak Miša izneverava pa emotivna izdaja vodi do njegovog pada. U predstavi to je istaknuto tako što je izmenjen kraj pripovetke, odnosno, uključen je događaj iz Lazarevićevog života u kome je on kao dvorski lekar trebalo lažno da svedoči da su dve zatvorenice umrle prirodnom smrću. Lazarevićto nije učinio, ali je Miša, lik u kome u mnogome ima Lazarevićevih biografskih elementa, spreman i na to. Priča je data fragmentarno i ne teče hronološki. Otud je veliki izazov bio za glumca Radovana Vujovića u ulozi Miše, da ovaj lik daje obrnutim redom - od čoveka u zrelim godinama do osamnaestogodišnjeg mladića. Pored njega, u predstavi igraju i Marija Vicković, Bojana Maljević, Milena Vasić, Nebojša Milovanović i Bojan Lazarov. Scenograf je Vesna Štrbac, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Anja Đorđević. Repriza „Švabice” je 21.

Izvor: Danas I.Matijević

SEĆANJE NA BATU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Atelje 212 obeležiće sutra sedmu godišnjicu smrti barda srpskog glumišta Danila Bate Stojkovića , projekcijom video snimka predstave “Korešpo­den­cija” iz 1982. godine. Ta predstava, zasnovana na četvrtom tomu “Zlatnog runa” Borislava Pekića, igrana je sa velikim uspehom na sceni Ateljea 212, od premijere 1980. čak 22 godine i izvedena je 298 puta.

Za ulogu Simeona Nje­govana Lupusa, Stojković je dobio Sterijinu nagradu za glumu. U toj kultnoj predstavi, po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Arsenija Jovanovića, igrali su i Zoran Radmilović, Mira Banjac, Milan Mihailović, Ružica Sokić, Petar Kralj i drugi.

Popularni i cenjeni glumac Stojković (11. avgust 1934 - 16. mart 2002)ostvario je zapažene uloge i u komadima Duška Kovačevića u Zvezdara teatru “Klaustrofobična komedija” i “Profesionalac”, kao i u “Balkanskom špijunu” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Snimio je na desetine filmova, od toga nekoliko kultnih, koji su postali deo kulturne istorije srpskog naroda, kao što su “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug”. Iz njegovog bogatog televizijskog opusa izdvaja se lik iz serije TV Beograd Bubuleja, po kojem je dugo i nosio nadimak.

Bata Stojković je dobio gotovo sve domaće glumačke nagrade, među kojima i dve za životno delo - u oblasti teatra “Dobričin prsten” i u oblasti filmskog stvaralaštva “Pavle Vuisić”.

Izvor: Blic Online E.B.