KABARET KAO POLITIČKA PROVOKACIJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

Zagrepčanka Ines Würth, koja je ostvarila glumačku karijeru u SAD-u, gostuje s izazovnim naslovom “Nedostaje mi komunizam”

Hoće li u petak Arsen Dedić sudjelovati u predstavi koja je posvećena njemu, “Arsenove teatralije”, i kojom se otvaraju Drugi Gumbekovi dani u Histrionskom domu u Zagrebu? Je li ljutiti odlazak s probe znak da su se dva stara prijatelja, Vitez i Arsen, razišli?

O slobodi duha

Zacijelo će u obojici pobijediti histrionski duh zajedništva. Lani osnovan, ovaj je festival kabareta pokušaj da se pokaže kako taj kazališni izraz nije mrtav. Nakon što je “Kerempuh” ugasio svoju noćnu, kabaretsku scenu, Histrioni preuzimaju palicu. Kabaret je uvijek politička provokacija. Predstava s najprovokativnijim naslovom je “Nedostaje mi komunizam” (”I Miss Communism”), a dolazi iz SAD-a. Izvodi je rođena Zagrepčanka Ines Würth.

- Moja priča govori o tri generacije žena koje su proživjele tri rata. Odrasla sam u svemu tome. To je ono zbog čega sam pobjegla u Ameriku i ono zbog čega se sada vraćam… Ja sam miss komunizma. Govorim o slobodi duha, a ne sustava - kaže gospođa Würth, koja je s tom predstavom obišla svijet. Čak su dvije predstave napravljene za “Gumbeka”. Dijana Čulina izvest će svoju knjigu “Za Europu spremni”.

- Iz Bruxellesa nam poručuju: “Dragi Hrvati, vrijeme vam istječe”, a ja im odgovaram: Možda vama, a nama se nikamo ne žuri - kaže D. Čulina. Siniša Ružić također je napravio stand-up komediju za “Gumbeka”.

- “Glavom kroz zid” pokušaj je da se ne poludi svaki put kad se pročitaju novine i pogledaju TV vijesti, da se svakodnevna bespomoćnost pogleda sa strane, kroz oči promatrača koji vidi svaku laž, ali i ljepotu i ljubav - kaže Ružić.

Šala pod vješalima

Željko Vukmirica napravio je kombinaciju “Balada Petrice Kerempuha” i jazza.

- Imamo li danas snage našaliti se, kerempuhovski, na svoj račun, pod vješalima profita? - retorički nas pita Vukmirica.

Ovaj festival rehabilitira kazališnu vrstu za koju se mislilo da je posve izumrla jer se satirička oštrica preselila u velike predstave. No, u krizna vremena bujaju obiteljski pothvati. Ponovno jača kabaret. Osobitost Gumbekovih dana jest i u tome da će odsada mnogi slijediti primjer Ružića, Čuline… Stvarati predstave po mjeri kabaretskog festivala. A to je smijeh u suzama.

Izvor: Vecernji hr Želimir Ciglar

ARCTIC MONKEYS NA EXITU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Britanska grupa Arctic Monkeys će 9. jula nastupiti na Exitu, koji ove godine slavi 10. rođendan.

Popularni bend iz Šefilda je za ovo leto najavio novi, treći po redu studijski album.

Arctic Monkeys su nedavno primili NME nagradu za najbolje DVD izdanje u 2008. za Live At Apollo, na kojem je snimak njihovog koncerta u Mančesteru.

Nagradu su osvojili u konkurenciji sa bendovima Rolling Stones, Muse, Foo Fighters i Kaiser Chiefs.

Pored najnovije, Arctic Monkeys su u poslednje tri godine osvojili ukupno 21 nagradu: 10 NME, pet BRIT, po jednu Mercury i Ivor Novello nagradu…

Najviše priznanja dobio je njihov prvi album Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006): najbrže prodavan debi album svih vremena.

Gotovo istovremeno, bend je imao čak dva singla na prvom mestu.

Tada je predstavnik najstarijeg i najupešnijeg britanskog lanca muzičkih prodavnica HMV izjavio za BBC: „Nismo videli ništa slično još od pojave Beatlesa”.

Drugi album Favourite Worst Nightmare izdali su 2007. i ponovo se njihovo ime našlo na vrhu britanske top liste albuma sa čak 225.000 prodatih primeraka već u prvoj nedelji.

Arctic Monkeys trenutno rade na novom albumu za koji kažu da je skoro završen i da bi trebalo da izađe do ovog leta.

Na nedavnoj turneji po Australiji i Novom Zelandu su izveli nekoliko novih pesama, dok su na jednoj australijskoj televiziji uživo izveli novu pesmu Crying Lightning.

Izvor: Popboks

“AŽDAHA” PRIKAZANA U PREPUNOM CENTRU “SAVA”, NOVOSADSKA PREMIJERA NEIZVESNA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Premijera dugoočekivanog filma Sveti Georgije ubiva aždahu, po scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Srđana Dragojevića, održana je preksinoć u prepunoj Velikoj dvorani beogradskog Centra “Sava”. Zbog velikog interesovanja gledalaca, odmah nakon poklanjanja autorske i glumačke ekipe, počela je i reprizna projekcija. Dugim aplauzom publika je pozdravila Kovačevića i Dragojevića, kao i glumce Lazara Ristovskog, Natašu Janjić, Milutina Miloševića…

Kako beleži Tanjug, prve ocene nisu jednoglasno pozitivne, ali se većina ipak slaže s time da celina filma ostavlja prilično jak utisak. Film je sinoć premijerno prikazan u Banjaluci, a večeras će ga videti publika u Nišu. Za redovnu bioskopsku distribuciju zadužen je beogradski “Sinears”, koji je pripremio 20 kopija (svetsku distribuciju vodi kompanija “Vajld banč”, koja planira da ga prezentuje u Kanu!). Producent i jedan od glumaca u filmu Zoran Cvijanović rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare da će novosadska publika Aždahu moći da pogleda “čim se pronađe adekvatna bioskopska sala u tom gradu”.

- Datum i mesto novosadske premijere Svetog Georgija - neizvesni su! - kaže urednik Filmskog programa Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) Đorđe Kaćanski. “Producent filma Milko Josifov započeo je s gradskim vlastima priču da se zakupi ‘Arena’ na mesec dana, ali mi (tj. KCNS) nismo u toj priči”, rekao je juče za GL Kaćanski, dodajući da je plan bio i da se premijera održi u SNP-u, a da film bude prikazivan od 19. marta na redovnom repertoaru Art-bioskopa (Spens). “Mi i distributer filma, ‘Sinears’, spremni smo da se taj film igra”, kaže Kaćanski. Datum premijere Balaševićevog filma Kao rani mraz, za koji je KCNS pružao “logističku podršku”, po rečima Kaćanskog, takođe se ne zna.

- Ovde je opšti haos! Ništa se ne zna! Kad ovih dana bude zvaničnih informacija, obavestićemo novinare - rekla nam je juče Ivana Kostić iz kuće “Sinears”. S druge strane, Andrej Bursać, član Gradskog veća zadužen za kulturu, juče nije bio telefonski dostupan, tako da nismo mogli ni od njega saznati kada će novi film Srđana Dragojevića (Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Rane) imati novosadsku premijeru.

Film Sveti Georgije… donosi potresnu priču o srpskom mentalitetu i učešću u Prvom svetskom ratu, s paralelama sa skorašnjom istorijom 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije, a, prema scenaristi Kovačeviću, trebalo bi da pošalje i snažnu antiratnu poruku. “Nadam se da je ovo priča o 20. veku i da će ljudi koji vode ovu zemlju shvatiti kako bi bilo u redu da Srbija u 21. veku ne ratuje, da se odmori bar jedan vek”, rekao je na novinarskoj projekciji filma Kovačević, koji je istoimenu dramu, igranu u pozorištima u Beogradu i Novom Sadu, zasnovao na istinitim događajima koje je čuo od svog dede, svedoka balkanskih i svetskih ratova.

Radnja filma, koji je najavljen kao nacionalni projekat Srbije i Republike Srpske (RSp), događa se 1914, u selu na obali Save - prirodnoj granici tadašnje Srbije s Austrougarskom, čije stanovništvo čine telesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, i veterani koji su u balkanskim ratovima ostali invalidi. Među njima su i mladi Gavrilo (Milutin Milošević) i žandar Đorđe (Lazar Ristovski), koji su upleteni u ljubavni trougao s gradskom lepoticom Katarinom (Nataša Janjić).

Iz ljubavi prema Gavrilu, da bi mu bila što bliže, Katarina se udaje za Đorđa, a seljane skandalizuje slobodnim i za to doba feminističkim ponašanjem - gaji cveće u vreme kad se okopavalo samo ono što može da se jede, slika, puši cigare… Gavrilo je takođe oženjen - Jelenom, udovicom saborca koji je poginuo na frontu na kojem je on izgubio ruku. Invalidi su podozrivi prema telesno sposobnim seljanima, a po odlasku na front počinju da se brinu za žene i sestre kod kuće koje su ostale s “ratnim škartom”. Umesto očekivanog pojačanja, srpska komanda, da bi sprečila pobunu, šalje invalide na front…

U filmu igra i 11-godišnji Predrag Vasić, koji tumači lik siročeta Vaneta, koga je usvojio Gavrilov deda Aleksa. Jednu od upečatljivih uloga ima i Branislav Lečić, koji lik kapetana Tasića opisuje kao “plemenitu budalu u vremenu kad je ceo svet protiv njegove zemlje”. U filmu igraju i Milena Dravić, Dragan Nikolić, Boris Milivojević, Srđan Timarov, Slobodan Ninković, Goran Jevtić, Srđan Miletić…

Izvor: Građanski list E.G.L.

ŠINEJD O`KONOR 3.JULA U BEOGRADU

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

Šinejd O’Konor nastupiće 3. jula u beogradskom Sava centru, u okviru Summertime festivala, a očekuje se da će čuvena irska pevačica, pored hitova poput „Nothing Compares 2 U”, „Troy” i „Mandinka”, predstaviti i novije radove, uključujući materijal sa prošlogodišnjeg „Theology”, kao i onaj koji priprema za novi album, saopštili su HMK Entertainment i SC.

Nakon dvadeset godina izuzetne karijere, tokom koje je iskusila sve draži, slasti kao i gorčinu šou biznisa, danas kao zrela umetnica, Šinejd je možda jača nego ikada. Bez stega diskografskih kuća i tržišta, bez potreba da se ikome dokazuje, još uvek jedinstvena, beskompromisna i pre svega izvođački fascinantna, ona je dokaz da u popularnoj muzici još uvek ima prostora za originalnost i kreativnu viziju, navodi se u saopštenju organizatora. Ulaznice za ovaj koncert biće u prodaji od 17. marta, na svim uobičajenim prodajnim mestima, po ceni od 2.900, 2.600 i 2.300 dinara. Ovogodišnji Summertime, kako je već najavljeno, predstaviće i legendarnog Dejvida Birna (ex-Talking Heads). On će nastupiti 8. jula u Sava centru, u okviru ekskluzivne turneje „Pesme Dejvida Birna i Brajana Inoa”, na kojoj će Birn pevati pesme sa njihova dva zajednička projekta - „My life in the bush of Ghosts” i „Everything that happened will happen today”, ali i pesme sa prva tri albuma grupe Talking Heads.

Izvor: Danas I.M.

SRPSKI PISCI I IZDAVAČI NA SALONU KNJIGA U PARIZU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

PARIZ - Srpski pisci i izdavači predstaviće se na 29. Salonu knjiga u Parizu, od 13. do 18. marta, na kome učestvuje 1.200 izdavačkih kuća i oko 3.000 autora iz celog sveta.

Pariskoj publici srpski pisci i izdavači predstaviće se u Kulturnom centru Srbije, u utorak, 17. marta.

O svom stvaralaštvu će govoriti književnici Sanja Domazet, Milena Marković, Vladislav Bajac i Radoslav Petković, kao i njihovi izdavači, “Paideja”, “Klio”, “Geopoetika”, “Ahripelag”, “Gaia”, “Agon”.

Posle izraelskih pisaca, koji su bili počasni gosti prošlog salona, ovaj put je počasno mesto ukazano meksičkoj literaturi, sa trideset i šest najistaknutijih autora, među kojima su Karlos Fuentes, Mario Gonzales Suarez i Martin Solares.

Očekuje se da će salon ove godine posetiti oko 200.000 ljubitelja knjige.

Izvor: RTV