NAPREDNA CIVILIZACIJA MAYA STARIJA NEGO ŠTO SE MISLILO

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

ARHEOLOGIJA

foto: AFP

U teško pristupačnoj prašumi Srednje Amerike na arheološkom nalazištu El Mirador u Gvatemali pronađen je impozantan friz iz 300. godine prije Krista, koji pripada drevnoj civilizaciji Maya. Za otkriće je zaslužna grupa arheologa na čelu s Amerikancem Richardom Hasenom, a friz od vapnenca i štukature dug četiri i visok tri metra dokazuje da su Maye naprednu civilizaciju imali puno prije nego što se dosad smatralo u znanstvenim krugovima.

Na frizu su prikazani sakralni motivi iz mayanske kulture. Na arheološkom nalazištu El Mirador nedaleko od granice s Meksikom nalazi se i znamenita piramida La Danta, jedna od najvećih u svijetu, koja je zbog nedostatka novca još neistražena.

Izvor: Vecernji hr (dde)

DODELJENE NAGRADE OLIVIJE

Mirjana Stanojevi?    Pozorište, Vesti

Komad “Black Watch”, priča o škotskim vojnicima u Iraku, dobio je četiri nagrade Lorens Olivije (Laurence Olivier), na svečanoj nagradi britanskih pozorišnih priznanja koja je 8. marta održana u Londonu.

Predstava Nacionalnog teatra Škotske iz 2006, koja se u Londonu izvodi od prošle godine, nagrađena je u kategorijama najbolji novi komad, najbolja režija (Džon Tifani), koreografija i zvuk. Komad je napisao Gregori Berk (Gregory Burke).

Pozorišni i filmski glumac Patrik Stjuart (Patrick Stewart) dobio je treću nagradu Olivije u karijeri, za epizodnu ulogu u komadu “Hamlet”, javile su svetske agencije.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Margaret Tizak (Tyzack), za komad “The Chalk Garden”, dok je za najboljeg glumca proglašen Derek Džakobi (Jacobi), za predstavu “Twelfth Night”.

Elena Rodžer (Roger) pobedila je u kategoriji najbolja glumica u mjuziklu, za ulogu Edit Pjaf (Edith Piaf) u komadu “Pjaf”.

Za najbolju novu komediju proglašena je “God of Carnage” Jasmine Reze, a za najbolji rimejk “The Histories”. Najbolji novi mjuzikl je “Jersey Boys”.

Izvor: B 92

U2 U ZAGREBU 10. AVGUSTA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Jedna od najpopularnijih grupa današnjice “U2″, nastupiće 10. avgusta na stadionu “Maksimir” u Zagrebu, potvrđeno je na sajtu “U2.com”, a prenosi promoterska kuća “Lupa”.

Koncert u Zagrebu održaće se u okviru turneje grupe U2 pod nazivom “360°”, koja počinje 30. juna u Barseloni.

Turneja “360°” najavljena je nakon izdavanja dvanaestog studijskog albuma popularne irske grupe “No Line On The Horizon”, koji je već zauzeo prvo mesto top lista u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Finskoj, Japanu i Češkoj Republici.

U produkciji “Live Nation” sastav “U2″ će u okviru turneje “360°” posetiti 14 gradova širom Evrope, među kojima su i Amsterdam, Pariz, Nica, Dablin, Berlin, London i Zagreb, pre nego što turneju završe u Kardifu (Vels), 22. avgusta. Nakon evropske turneje, uslediće i severnoamerička - a prvi koncert održaće se u Čikagu 12. septembra 2009. “U2″ u Severnoj Americi ostaju do 28. oktobra, posle čega ih očekuju nastupi u ostatku sveta koji će trajati do jeseni 2010.

Na ovoj turneji “U2″ će nastupati na stadionima, a za scenografiju su zaduženi dugogodišnji reditelj koncerata ove grupe, Vili Vilijams (Willie Williams), i arhitekta Mark Fišer (ZooTV, PopMart, Elevation i Vertigo), koji su stvorili inovativni dizajn koji omogućava publici jedinstveno koncertno iskustvo.

“Bend “U2″ se oduvek osećao najbolje kad bi ga okruživala publika zato ova pozornica predstavlja divovski korak napred. Sa 95 posto ulaznica po ceni manjoj od 95 evra, od toga desetak hiljada ulaznica po ceni od tridesetak evra, zaista smo se trudili obožavaocima osigurati kupovinu ulaznica po pristupačnoj ceni, a da im je pri tome zagarantovan odličan pogled na pozornicu”, izjavio je povodom dizajna nove bine menadžer benda Pol Mekginis (Paul McGuinness).

Ulaznice za koncerte sastava “U2″ na turneji “360°” biće u prodaji od petka, 13. marta.

Sve informacije o zagrebačkom koncertu grupe “U2 biće objavljene početkom sledeće nedelje.
U2 TURNEJA 360°

Evropska turneja:

30. jun - Barselona
7. jul - Milano
11. jul - Paris
15. jul - Nica
18. jul - Berlin
20. jul - Amsterdam
24. jul - Dablin
31. jul - Geteborg
6. avgust -Hožov
10. avgust - Zagreb
14. avgust - London
18. avgust - Glazgov
20. avgust - Šefild
22. avgust - Kardif

Severnoamerička turneja:

12. septembar - Čikago
16. septembar - Toronto
20. septembar - Boston
24. septembar - Njujork

U septembru i oktobru, “U2″ takođe će posetiti i Atlantu, Šarlotsvil, Dalas, Hjuston, Las Vegas, Los Anđeles, Norman, Finiks, Tampu, Vašington i Vankuver.

Izvor: B92

SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU U CENTRU “SAVA”

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Film “Sveti Georgije ubiva aždahu” u režiji Srđana Dragojevića, snimljen prema drami Dušana Kovačevića, premijerno će biti prikazan sutra u Centru “Sava” u Beogradu, a dan kasnije i u Banjaluci (Republika Srpska). Producent i jedan od glumaca u filmu Zoran Cvijanović rekao je juče na konferenciji za novinare da će film 13. marta biti premijerno prikazan i u Nišu, dok će novosadska publika moći da ga pogleda čim bude pronađena adekvatna bioskopska sala u tom gradu.

Film “Sveti Georgije ubiva aždahu”, drugi film u istoriji srpske kinematografije na temu Prvog svetskog rata (posle “Marša na Drinu”), sniman je tri meseca tokom 2007. godine u Beogradu i na prostoru Delibladske Peščare, kao i na lokacijama u Republici Srpskoj i Bugarskoj, a koštao je oko 4,5 miliona evra, rekao je Cvijanović.

“Ovo je ratna melodrama, u kojoj, međutim, nisam insistirao na epskim momentima, jer nisam želeo da se takmičim s masovnim scenama iz partizanskih filmova 60-ih i 70-ih, već da snimim jednu intimniju priču, u kojoj se oseća i veliki upliv naše nesrećne skorašnje prošlosti”, rekao je novinarima reditelj Dragojević.

Radnja filma odvija se 1914. godine, u srpskom selu na granici s Austrougarskom. Počinje Prvi svetski rat i zdravi deo populacije je mobilisan. Invalidi koji su ostali u selu pokušavaju da iskoriste žene i sestre vojnika, a vesti o tome dopiru do ratnika u rovovima i uznemiravaju ih. Da bi sprečila pobunu, srpska komanda šalje invalide na front, pokušavajući tako da reši “neprijatnost”.

Neobični događaji, zasnovani na istinitoj priči, pozadina su za nesrećni ljubavni trougao u kojem su mladi ratni invalid Gavrilo (Milutin Milošević), lokalni žandar Đorđe (Lazar Ristovski) i njegova lepa žena Katarina (Nataša Janjić). Glumac Laza Ristovski rekao je da mu je uloga žandarma Đorđa jedna od najtežih do sada jer je reč o liku zasnovanom na principu antičkog heroja, spremnog da na svojim plećima ponese i svoju i tuđu krivicu.

Komentarišući završnu rečenicu u filmu, koja sugeriše da su ratovi i međusobna trvenja pratili Srbe kroz ceo 20. vek, autor scenarija Dušan Kovačević rekao je da je red da Srbija bar jedan vek odmori od ratova i da se nada mirnoj budućnosti.”Ja sam odavno sagoreo s ovom pričom, tako da od Dragojevićevog filma očekujem da bude neka vrsta autorske nadogradnje pisanog teksta, njegove vizuelne ekspresije, koja treba da mu da čaroliju”, rekao je Kovačević i dodao da je za sada video samo dve radne verzije filma.

Film je snimljen uz podršku evropskog filmskog fonda “Eurimaž”, vlada Srbije i Republike Srpske i nekoliko producentskih kuća, a prema rečima Zorana Cvijanovića, filmski materijal biće prikazan i kao televizijska serija. Uloge u filmu tumače i Bora Todorović, Milena Dravić, Branislav Lečić, Dragan Nikolić, Branislav Zeremski, Boris Milivojević, Slobodan Ninković, Mladen Andrejević i drugi.

Izvor: Danas/(Beta)

PETER HANDKE “PRIČE KUKAVICE IZ VELIKE HOČE”

Nebojša Đorđević    Knjige

Austrijski pisac Peter Handke objavio je knjigu o životu kosovskih Srba pod naslovom “Die Kuckucke von Velika Hoca” (u slobodnom prevodu Ptice kukavice iz Velike Hoče).

Izdavačka kuća “Suhrkamp” saopštila je da je to delo “prvi prikaz u književno-novinarskom stilu srpskog stanovništva i uslova života u jednoj srpskoj enklavi u nezavisnom Kosovu”.

Handke (65), koji od 1991. godine živi u predgrađu Pariza, posetio je u maju 2008. godine Veliku Hoču kako bi se upoznao sa životom Srba u tom mestu na severu Kosova.

Najnovije Handkeovo delo, koje je prvobitno zamišljeno kao reportaža, u svojoj konačnoj verziji više ispunjava elemente romana nego novinarske forme, navodi se u kritikama koje su danas objavljene u austrijskim medijima.

Austrijski pisac, poznat po prosrpskim stavovima, optužio je uoči rata u BiH (1992-1995) vodeće zapadne medije da sistematično zastupaju stavove protiv Srba.

Handke je često kritikovan zbog svojih stavova koji su išli u prilog bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

On je prisustvovao sahrani Miloševića, koji je preminuo u martu 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala. Zbog toga, kao i zbog obraćanja tim povodom, pozorište “Comedie Francaise” skinulo je 2007. godine s repertoara njegov komad.

Handke je prošle godine izabran za člana Akademije nauke i umetnosti Republike Srpske.

Izvor: Mondo /(Tanjug)