U PLANU FILM PO NEDOVRŠENOM ROMANU ALBERA KAMIJA

Nebojša Đorđević    Film, Knjige, Vesti

PARIZ - Nezavršeni autobiografski roman “Prvi čovek” francuskog pisca Albera Kamija biće ekranizovan u režiji italijanskog autora Đanija Amelija, javile su zapadne agencije.

Snimanje filma, francusko-italijanske koprodukcije, počeće početkom aprila u Alžiru i Francuskoj.

Uloga Žaka Kormerija, Kamijevog alter ega u romanu, muškarca četrdesetogodišnjaka koji se vraća u rodni Alžir i priseća se svog detinjstva, poverena je francuskom glumcu Žaku Gamblenu.

U ulozi majke glavnog junaka, lepe ali gluve i pomalo hladne žene, pojaviće se slavna italijanska filmska diva Klaudija Kardinale.

Đani Amelio dobio je mnoštvo međunarodnih priznanja, između ostalih i tri EFA nagrade za najbolji evropski film, Veliku nagradu žirija u Kanu (”Kradljivac dece”), venecijanskog Zlatnog lava (”Kako smo se smejali”), nominaciju za Oskara (”Otvorena vrata”) i mnoge druge.

Rukopis nedovršenog romana Albera Kamija, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1957. godine, pronađen je u njegovom koferu nakon saobraćanje nesreće u kojoj je poginuo u januaru 1960. godine.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

BRAĆA KOEN SE NE GREJU NA UGALJ

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Braća Joel i Etan Coen su režirali spot protiv industrije uglja, koju mnogi stručnjaci smatraju najvećim uzročnikom globalnog zagrevanja.

Uzbuđeni smo što smo bili deo ovog važnog projekta i što možemo da govorimo o drugoj strani priče o ‘čistom’ uglju”, stoji u saopštenju rediteljskog dua koje prenosi Associated Press.

Spot je osmišljen kao reklama za pročišćivač vazduha, pošto industrija tvrdi da ugalj može da bude bezbedan po okolinu.

Spot je deo kampanje konzorcijuma Reality Coalition, koji je nastao prošle godine i koji se sastoji od pet društava za očuvanje okoline.

Izvor: Popboks

USPEH SRPSKIH DOKUMENTARACA U ZAGREBU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

ZAGREB - Srpski film “Kavijar konekšn” Dragana Nikolića dobitnik je nagrade “Veliki pečat” u regionaloj konkurenciji ovogodišnjeg petog po redu međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Zagrebdox, dok je film “21. sekund” Željka Mirkovića dobio i specijalno priznanje u regionalnoj konkurenciji.
Tokom festivala, od 23. februara do sutra, u takmičarskim i popratnim programima prikazuje se 150 dokumentarnih filmovima, među kojima i četiri srpska.

Žiri u kome su bili režiser Kejzi Kuper Džonson, pobednik lanjskog Zagrebdoxa, producent i distributer Irena Taskovski

i Silvestar Kolbas, direktor fotografije, ocenio je da je Nikolićev film uspešan spoj “posmatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva” koji slikovitom pričom o jednoj porodici prikazuje neumitno nestajanje sveta tradicionalnog ribolova.

Dobitnik “Velikog pečata” u međunarodnoj konkurenciji je izraelski dokumentarni film “Lejdi Kul el Arab režiserke Ibtisam Salh Marijane, izraelske Palestinke, odlučio je žiri u sastavu: režiser Bogdan Žižć, režiser i selektor retrospektive izraelskog savremenog dokumentarca Dejvid Fišer i režiserka i filmolog Saša Vojković.

Izvor: Večernje novosti

MANEKENKE POSTAJU NOVE MUZE

Nebojša Đorđević    Kultura

Britanac Marc Quinn izazvao je mnoge kontroverze kipom ‘Sirena’, nadahnutim manekenkom Kate Moss ‘dok vježba jogu’

Foto: REUTERS

Supermodel, planetarno poznata Kate Moss, čini se, najpoželjnija je muza suvremenih umjetnika, ali za njom mnogo ne zaostaju ni Naomi Campell i Twiggy, današnja i nekadašnja ikona modnih pista. Potvrda njihove popularnosti sada dolazi iz vrlo sofisticirana mjesta: Metropolitan muzeja za umjetnost, poznatog njujorškog Meta.

Ikone ljepote

Njegova nova izložba, koja se sprema za proljeće, bit će posvećena manekenkama kao muzama umjetnicima.

- Izložba će odrediti mjesto današnjih supermodela u kontekstu velikih muza u povijesti umjetnosti, od figura nacrtanih na visećim ukrasima iz kineske dinastije Ming do plesačica Edgara Degasa - rekao je u najavi izložbe ravnatelj Meta Thomas Chambell.

Predstavljanje najnovije Metove izložbe održano je pred primjerenom scenografijom - naslovnicama britanskog Voguea sa stiliziranim fotografijama Petera Lindberga i portretima Naomi Campbell, Linde Evangeliste, Tatjane Patitz, Christy Turlington i Cindy Crawford. U tom okruženju bilo je primjereno citirati Yvesa Saint Laurenta: “Dobar model može unaprijediti modu za deset godina”, kao što je to učinio pokrovitelj izložbe Marc Jacobs.

Moda i umjetnost
No, ne radi se ovdje samo o modi, ni samo o umjetnosti. Riječ je o dominantnim shvaćanjima ženske ljepote kroz povijest i o tome, kako reče Harold Koda, kustos Metropolitana, “kako su velike ikone ljepote obilježile evoluciju idealne ženske ljepote”.

No, vratimo se Kate Moss, koja je već ovjekovječena u slikarskim radovima Luciana Freuda, unuka Sigmunda Freuda, i kipu Marca Quinna od 18-karatnog zlata, donedavno izloženom u Britanskom muzeju u Londonu. A bila je subjekt i pop-artističkog nadahnuća poznatoga britanskog grafitera Banksyja. Unatoč brojnim skandalima njezino je mjesto u povijesti umjetnosti već definirano, jednako kao ono Marilyn Monroe koja je bila filmska božica, ali i nadahnuće velikom Andyju Warholu.

Ona je “muza generacije… ona definira vrijeme, osjećaj, ona je već sada dio povijesti”, dijelio je komplimente Marc Jacobs manekenki Kate Moss.

Veliki događaj, kojem će nazočiti mnoge slavne osobe pa i sami modeli, trebao bi se održati 6. svibnja.

Izvor: Vecenji hr Branka Primorac

SUROVA BORBA ZA FOTELJU

Nebojša Đorđević    Kultura

MEĐU petnaest važnih ustanova kulture čiji je osnivač grad, u kojima će direktori prvi put biti izabrani putem javnog konkursa, pored pet pozorišta, nalaze se i Kulturni centar Beograda, Muzej grada Beograda, Dom omladine Beograda, Belef centar, Istorijski arhiv Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzej grada Beograda, Gradska biblioteka…

Dosadašnjeg urednika programa Kulturnog centra Vesnu Danilović, za mesto direktora predložili su zaposleni. Ona kaže da ne zna zašto čitava priča o konkursu deluje kao “poslovna tajna”.

- Stalno se zaričemo da ovde može da bude drugačije, ali nas stvarnost često demantuje činjenicom da je važnija politička pripadnost, i uopšte, podrška “nekog važnog”, nego profesionalnost i znanje - smatra Vesna Danilović. - Tako se i sama osećam - između vere da se u Srbiji nešto menja, i sumnje u to. Ali, mislim i da bi bilo vrlo zanimljivo analizirati sam tekst konkursa, šta su uslovi i šta se traži od direktora važnih kulturnih ustanova. Jer, toliko je dato “široko polje”, da svako ko je završio bilo koji fakultet može da bude direktor bilo čega.
Kao novog “prvog čoveka” Doma omladine, grupa građana (među kojima su reditelji Dejan Zečević i Janko Baljak, vajar Mrđan Bajić, glavni i odgovorni urednik lista “Politika” Dragan Bujošević, teatrolog Ivan Medenica, muzičari Bajaga, Koja, Gile…), predložila je dosadašnjeg direktora, Milana Lučića, i to je jedini kandidat za mesto direktora ove ustanove koji je javno “priznao” da je u utakmici. Imena drugih kandidata (ako ih ima), za sada su nepoznata, a Lučić smatra “da je u Domu omladine započeo dobar projekat, i da su mu potrebne još četiri godine da bi ga dovršio”.
Ko je sve konkurisao za mesto direktora Belef centra, može samo neprovereno da se licitira, jer je jedini poznati kandidat dosadašnja direktorka, Milica Stojičević.

- Ovu ustanovu vodim od osnivanja, 2004. godine, a s obzirom na rezultat koji sam napravila za kratko vreme, i ovde i u inostranstvu, smatrala sam da imam dovoljno argumenata da tražim još jedan mandat. Pri tom, Belef centar ima samo pet zaposlenih, i ako sam već uspela da napravim tako dobru startnu poziciju, opravdano smatram da bih u naredne četiri godine mogla mnogo više da uradim i na međunarodnom i na domaćem planu, i da tako zaokružim svoju misiju i viziju. Ipak, postoji opšti utisak da se ovaj konkurs, iako javan, odvija pod “velom tajni”. Jer, ako smo “svi na crti”, i ako svako treba transparentno da pokaže koliko zna i šta ume, zašto onda svi kandidati ne mogu da se “pogledaju u oči” - kaže Milica Stojičević.

Kako “Novosti” ipak (ne)zvanično saznaju, za petnaest direktorskih fotelja u gradskim ustanovama kulture konkurisalo je ukupno više od pedeset kandidata, iliti “tri na jednog”, od čega je javnosti poznato oko dvadesetak imena. Pobednici “finala” znaće se do 20. aprila, kada će Skupština grada imenovati nove direktore, a ako je verovati članovima komisije koja svoje predloge daje Veću građana, imena svih koji su “izašli na crtu” javno će se znati pre toga.

BEZ PROBLEMA
Iza direktorke Istorijskog arhiva Branke Prpe, takođe je, kako se ističe, “stao kolektiv”, a ne jedna politička stranka, dok ona sama smatra da je dosadašnjim radom dokazala svoju stručnost:
- U svetu, da bi izabrali adekvatnog direktora pomažu razne institucije tog tipa, iako nije na meni da govorim o tome. Presudiće nadležni koji imaju referentni sistem za to. Ako smatraju da im kao direktor ne valjam i da im nisam potrebna, nema nikakvog problema.

Izvor: Večernje novosti R. Radosavljević