VEK ITALIJANSKOG STRIPA

Nebojša Đorđević    Kultura, Strip, Vesti

Izložba čuvenih brojeva italijanskih stripova i susreti strip-crtača iz Italije

Pratov Korto Malteze

Izložba „Oblačići u štampi”, posvećena stogodišnjici nastanka italijanskog stripa, biće otvorena večeras u 19 časova u Italijanskom institutu za kulturu, u Ulici kneza Miloša 56 u Beogradu. Ova postavka obuhvata sve važnije momente iz italijanskog strip-izdavaštva, od samih početaka u listu „Korijerino”, preko prikaza izdanja giganta „Boneli” i, kod nas veoma popularnih, likova kao što su Dilan Dog, Mister No i Komandant Mark, pa do prikaza „crnog italijanskog stripa”

Deo izložbe posvećen je velikim autorima, čuvenom Magnusu, što je pseudonim Roberta Raviole (1939-1996), autoru Alana Forda, i Hugu Pratu, tvorcu „Korta Maltezea”. Prema rečima Alesandre Bertini Malgarini, direktorke Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, zvanični datum „rođenja” italijanskog stripa je 27. decembar 1908. godine, kada izlazi prvi broj lista „Korijere de Pikoli”.

- Na izložbi će biti postavljeno 50 panela koji prikazuju čuvene brojeve italijanskih stripova - kaže Alesandra Bertini Malgarini, najavljujući i prateći program izložbe. Tako će pre samog otvaranja, danas u 17.30 časova, biti upriličen susret autora i crtača srpskog i italijanskog stripa. Ovom razgovoru prisustvovaće Andrea Placi, kustos izložbe, autori Fabio Gaduči, Dijego Kaijeli, Paolo Parizi, Đovani Eher, Zefirino Grasi, glavni urednik „Politikinog Zabavnika”, naš autor Aleksandar Zograf i drugi.

U četvrtak će, prema najavama, gosti iz Italije posetiti Filološki fakultet u Beogradu u 13.15 časova, gde će razgovarati o jeziku stripa sa studentima italijanskog jezika. Istoga dana u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu biće prikazan dokumentarni film o Magnusu, pod nazivom „Znak namernika”, u režiji Đovanija Ehera. Alesandra Malgarini kaže da očekuje da će se srpske televizije zainteresovati za ovaj film, s obzirom na veliku popularnost koju Magnus ima u našoj zemlji. U petak u 11 časova, Andrea Placi i ostali gosti posetiće školu stripa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Andrea Placi, kustos izložbe, rekao je da će pored istorijskog preseka posetioci izložbe moći da vide i Diznijevu produkciju koja je godinama nastajala u Italiji, kao i raznovrsnost stilova i autorskih dela, posvećenih deci, mladima i odraslima.

Naš čuveni strip-autor Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, rekao je da italijanski strip ima dugu istoriju postojanja i jako dobar prijem u Srbiji.

- Tridesetih godina prošlog veka, u časopisu „Truba” pojavio se italijanski strip „Saturn protiv planete Zemlje”, a „Politikin Zabavnik” je odmah posle rata počeo da objavljuje strip „Virus”, kasnije i dela čuvenog Jakovitija (autor Koko Bila). Većina Diznijevih stripova koji su prevedeni kod nas nastali su u Italiji. Posebno mesto u čitavoj bivšoj Jugoslaviji zauzima strip „Alan Ford” koji se i dalje prevodi u svim republikama, a svojevremeno je pet brojeva bilo prevedeno i na albanski jezik na Kosovu. Zanimljivo je da je „Alan Ford”, verovatno zbog specifičnog ironičnog humora, kod nas uvek bio popularan dok je, recimo, u Francuskoj izlazio vrlo kratko i nije naišao na razumevanje - rekao je Rakezić, koji je i sam stekao prilično popularnost sa svojim stripovima objavljenim u Italiji.

Izvor: Politika S. Stamenković

“WATCHMEN” DEBITOVAO U LONDONU

Mirjana Stanojevi?    Film, Strip, Vesti

Filmska ekranizacija stipa „Wathcmen”, koja je koštala 120 miliona dolara i važi za jedan od najželjnije iščekivanih filmova ove godine, imala je svoju premijeru u Londonu. Posle brojnih peripetija oko scenarija, budžeta i sukoba između rivalskih holivudskih studija, sada ostaje da se vidi da li će „Watchmen” uspeti da ponovi uspeh superherojskih ostvarenja kao što su „Ajronmen” ili „Mračni vitez”. Prve reakcije kritike, u globalu, kažu da je film dobar ali ne i da će postati klasik. Jedno od najiščekivanijih ostvarenja 2009, najverovatnije će dobiti jednodušnu podršku strip fanova, ali je veliko pitanje kako će proći kod obične bioskopske publike, ističe se u kritikama.

Film je, na osnovu strip serijala iz 1986. godine, koji je radio Britanac Alan Mur, a ilustrovao njegov zemljak Dejv Gibons, režirao Zak Snajder, koji je sa delom „300″ bio šampion blagajni 2007. godine. Kao i sa drugim filmovima koji su zasnovani na njegovim pričama, Mur se distancirao od ovog ostvarenja, koje će u redovan bioskopski program u SAD i Velikoj Britaniji ući 6. marta. „Watchmen” je smešten u 1985. godinu, ali u jedan alternativni vremenski tok, gde su tenzije između SAD i SSSR i dalje velike i gde sukob svakog trena može da eskalira. U ovom svetu maskirani superheroji su stvarnost, ali postoji plan da se svi bivši i aktuelni super-junaci diskredituju ili pobiju.

Ovdašnja izdavačka kuća, Beli put, podsetimo, objavila je serijal Alana Mura i Dejva Gibonsa, u jednoj knjizi pod nazivom „Nadzirači”, 2006. godine.

Izvor: Danas V.T.

NAJBOLJI ALBUM JOŠ OD “ACHTUNG BABY”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

U2 su iz kaosa suvremenog svijeta izvukli lijep i sonično uzbudljiv album o traženju ljubavi

ZAGREB - Prvu dekadu 21. stoljeća, obilježenu rušenjem Twinsa u rujnu 2001. i ekonomskim kolapsom u rujnu 2008. proživjeli smo u sjeni globalnog terorizma i zatopljenja, tehnološke revolucije, sukoba civilizacija, i finalne faze globalizacije ekonomije - postavši dezorijentirana masa koja već godinama ne zna što donosi sutra.

Što se valja na horizontu

A, što se valja na horizontu, pitanje je na koje točan odgovor ne zna čak ni “mirotvorac” i “brisač dugova” Bono, iako je “na ti” s cijelom plejadom svjetskih lidera. No, uz producentske usluge Briana Enoa i Daniela Lanoisa (koji su sudjelovali i u skladanju i sviranju pjesama) te Stevea Lillywhitea, U2 su iz kaosa globaliziranog svijeta izvukli lijep, sonično uzbudljiv i cinemascopski širok album o traženju ljubavi, oprosta, Boga, spasa i malo zabave. Naravno, iz perspektive najvećeg svjetskog rock benda na čiji je tron - od Radioheada i Arcade Fire, preko Coldplaya i Kings Of Leon do Elbowa, Killersa, Interpola i Editorsa - atakiralo toliko pretendenata da su U2, uz ulogu “Led Zeppelina 21. stoljeća”, počeli igrati i rolu jednog od najutjecajnijih rock sastava svih vremena.

“No Line On The Horizon”, djelomice sniman u marokanskom Fezu, a donekle usporediv s “Achtung Baby”, “The Joshua Tree” i “Unforgettable Fire”, u početnoj i završnoj trećini nadmašuje gotovo sve što su U2 snimili nakon 1991.

Prvo, najljepše pjesme ovdje iznova definiraju suštinu U2, čak bolje od povratka “stilskim značajkama” kroz prethodna dva albuma. Pretapanje razoružavajuće emotivnosti glasa s gitarističkim “zlatnim rezom”, preciznom ritam-sekcijom, raskošnim sintesajzerima, klavijaturama i inteligentnim podcrtavanjem glazbenih ideja te himničnim refrenima za najveće stadione još je moćno oružje U2, čiji lider Bono niže globtroterske slike Libanona, Maroka, Irske kao iz putopisnih reportaža magazina Life.

Drugo, te pjesme dobro definiraju što je posljednjih desetak godina bio ili što bi trebao biti (masovno popularan) rock ‘n’roll 21. stoljeća. Pri tome, U2 u uvodnoj naslovnoj pjesmi kao da vraćaju lopticu Kings Of Leon na temu modernog arena-rocka, a Coldplayu posudbu elektronskog i rock-gospela u divnoj “Moment Of Surrender”, dok u “Unknown Caller” kratkim pasažom crkvenih orgulja i puhačima kao da izražavaju sklonost Arcade Fire. Ili je to ipak vraćanje “otetog blaga” od mlađe konkurencije i obračun kod O2 Arene i Wembleyja? “Magnificent”, pak, naklon je uzorima i suborcima s početka 80-ih, poput Joy Division, The Cure ili Echo & The Bunnymen, afrički intonirana “FEZ-Being Born” tek donekle ide tragom suradnje Byrnea i Enoa, “Breathe” je nervozna dylanovska “mantra”, dok dvije krasne balade pri kraju, orkestrirana “White As Snow” i ogoljena “Cedars Of Lebanon”, iznova propituju smisao postojanja. Sve zajedno, ovo je obnovljeni, a prepoznatljivi U2.

Slabe skladbe u sredini

Jedine problematične skladbe su one u sredini. Ako “I’ll Go Crazy, If I Don’ Go Crazy Tonight” ima prolaz zbog zavodljive melodičnosti, a “Stand Up Comedy” kao parafraza funk-rocka Peppersa, “Get On Your Boots” slab je glam-rock, ispod razine Queens Of The Stone Age, i služi tek kao razdjelnica dviju strana albuma čiji je ukupni rezultat jači od pojedinačnih pjesama. Unatoč tome, “No Line On The Horizon” je eruptivno, ambiciozno i poetično djelo moderniziranog rock benda sa 30-godišnjim stažem i podsjetnik na to što bismo mogli izgubiti ako u bespuću interneta zagubimo album kao najvišu umjetničku formu popularne glazbe.

Novi album U2 veliki test za diskografsku industriju

“No Line On The Horizon”, čiji je izlazak odgođen s jeseni 2008. na konac veljače 2009., posrnula diskografska industrija čeka kao veliki test jer novi album U2 na tržištu će se u subotu 27. veljače naći u čak pet različitih verzija kao CD, vinilni LP, digitalni fajl s fotoretrospektivom i filmom Antona Corbijna te kao “box set s knjigom tvrdih korica i posterom” za cca 50 eura.

Ostaje nam vidjeti koji će svi formati novog albuma U2 doći u Hrvatsku, ali i pratiti mogu li ovi “pakunzi” pospješiti prodaju ili publika želi samo besplatan downloading. .

Izvor: Jutarnji hr Aleksandar Dragaš

PARIŠKA DRAŽBA STOLJEĆA U SJENI KULTURNOG SKANDALA

Nebojša Đorđević    Kultura

Pariška dražba stoljeća u sjeni kulturnog skandala

Najveća privatna zbirka umjetnina sadržavala je šest slika Fernanda Legera, koje su prodane za ukupno 25 milijuna eura. “Crni profil” postigao je cijenu od 3,5 milijuna

Foto: Reuters

Danas je u Grand Palaisu završio pariški kulturni i društveni događaj godine. Bila je to Christie’sova “dražba stoljeća” na kojoj je ponuđeno oko 700 umjetničkih djela iz ostavštine preminule modne ikone Yvesa Saint Laurenta i njegova ljubavnika Pierrea Bergéa.

Na nju nisu bili imuni ni izvikani kupci poput Romana Abramoviča ili samog vlasnika Christie’sa francuskog milijardera Françoisa Pinaulta. Među slikama pažnju su privlačila djela Picassa, Matissea, Mondriana…

Na bogataški društveni događaj jedino nije smjela pasti neka druga “neprikladna sjena”, pa se zato o pravom skandalu u Grand Palaisu govori šapatom. Uoči aukcijske izložbe kineska je skupina odvjetnika Višem sudu u Parizu uložila podnesak da se zabrani prodaja dviju brončanih glava iz dinastije Qing.

Skulpture, tvrde Kinezi, potječu iz pljačke anglo-francuske savezničke vojske u carskom ljetovalištu Yuanmungyuan 1860. godine. Sud je, međutim, podnesak odbacio te se pridružio skandaloznoj nedodirljivosti mondenoga svijeta kojemu ni takva “trivijalnost” nije smjela pomutiti glamurozni oblačić iluzija koji su si priuštili.

Izvor: Večernji hr Miroslav Ambruš Kiš

NAJPOZNATIJA FOTOGRAFKINJA SLAVNIH OSOBA PRISILJENA ZALOŽITI SVE SVOJE RADOVE

Nebojša Đorđević    Vesti

Foto: Reuters

U današnje doba recesije i najbogatiji su se našli u nekoj vrsti financijske krize, ali da je najpoznatija fotografkinja slavnih osoba Annie Leibovitz postala siromašna, iznenadilo je mnoge. Ona je, naime, morala založiti sve svoje radove i prepisati prava zalagaonici.

Kako doznaju svjetski mediji, fotografkinja je založivši svoje fotografije u Art Capitalu, uglednoj zalagaonici specijaliziranoj za umjetnine, posudila više od 15 milijuna dolara.

Prošle godine u jesen Leibovitz je posudila pet milijuna dolara, dok je u prosincu posudila dodatnih 10,5 milijuna dolara.

Osim što je prodala autorska prava na svoje vrijedne fotografije, založila je i tri gradske kuće u svojem vlasništvu te kuću na selu. Sve ove stari Annie je navodno založila da bi renovirala kuće.

Izvor: Vecernji hr (I.Vi)