SIMON & GARFUNKEL IZNENADA ZAJEDNO

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Paul Simon i Art Garfunkel u petak su neočekivano nastupili zajedno u njujorškom Beacon Theatreu, na svečanom otvaranju ove dvorane nakon sedmomesečnog renoviranja.

Na svom prvom zajedničkom nastupu od turneje iz 2004. godine, Garfunkel se pridružio Simonu, koji je imao solo set, pa su zajedno na bis izveli pesme The Sound of Silence, The Boxer i Old Friends.

Svečanosti je prisustvovala njujorša elita; viđeni su i gradonačelnik Michael Bloomberg, Paul McCartney, Jon Bon Jovi i Jimmy Fallon.

Izvor: Popboks

NAKON PET STOLJEĆA IZLOŽENO LJUBAVNO PISMO HENRIKA VIII

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BAŠTINA

Foto: Reuters

Skrivano gotovo pet stoljeća u Vatikanu, ljubavno pismo engleskoga kralja Henrika VIII. svojoj drugoj supruzi Anne Boleyn - koju je kasnije dao pogubiti - uskoro će biti izloženo javnosti. Iako je bio fatalan za dvije svoje supruge, zloglasni je Henrik očito znao biti romantičan.

Vjerojatno napisano 1528., pismo će biti izloženo na velikoj izložbi “Muškarac i monarh” posvećenoj Henriku VIII., koja se u travnju otvara u Britanskoj knjižnici u Londonu, i to u povodu pola tisućljeća od krunjenja moćnoga kralja koji se baš zbog žena i proglasio poglavarom Anglikanske crkve.

Ljubavno pismo napisano je na francuskome i, među ostalim, otkriva kraljev ljubavni zanos nedugo nakon što mu se Anne podala.

Izvor: Večernji hr

IZLOŽBA HRVATSKOG KARIKATURISTE DAVORA ŠTAMBUKA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Galerija New Moment

Davor Štambuk: Lovica s vragom
PHOTO: STOCK

Izložba radova nagrađivanog hrvatskog karikaturiste Davora Štambuka, koji od kraja šezdesetih živi u Parizu, biće otvorena 18. februara u beogradskoj galeriji “New Moment”.

Davor Štambuk rođen je u Splitu. Prvo je radio kao novinar u Zagrebu, a karikature je objavljivao u dnevnim novinama, kao i u časopisima Start, Arena i Slobodna Dalmacija.

Krajem šezdesetih godina 20. veka preselio se u Pariz. Godine 1968. dobio je Grand Prix Belleus, nagradu nedeljnika France Dimance, nakon čega se opredelio za profesionalno bavljenje karikaturom. Već naredne godine prešao je u visokotiražni list Ici Paris, u kojem je svakodnevno objavljivao karikature sve do penzionisanja 1999. Osvojio je brojne nagrade u Francuskoj, Poljskoj, Italiji, Holandiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Indoneziji, Brazilu, Belgiji i Izraelu.

Francusko ministarstvo kulture odlikovalo ga je 2003. redom viteškog krsta za umetnost i književnost, a Hrvatska mu je 2007. dodelila Orden reda Danice. Izložbu će otvoriti beogradski karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

Izvor: e - Novine/Beta

MAŠTOVITE IGRARIJE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

GLASANJE članova Velikog žirija za nagradu “Meša Selimović” ulazi u finiš. Objavili smo dp sada izbore 40 književnih kritičara, a u naredna dva dana pred čitaocima će se naći i glasovi preostalih devet.

ĐORĐE PISAREV, Novi Sad

1. “SARA”, Petar Sarić (SKZ)
2. “NEVIDLJIVI”, Aleksandar Gatalica (Zavod za udžbenike)
3. “TESLA, PORTRET MEĐU MASKAMA”, Vladimir Pištalo (”Agora”)
4. “PRINC I SERBSKI SPISATELJ”, Milisav Savić (SKZ)
5. “ISTORIJA KAO APOKRIF”, Sava Damjanov (”Agora”)

MAJSTORSKI realizam Petra Sarića, ubedljiva i maštovita intelektualna igrarija Aleksandre Gatalice, autentičan stil Vladimira Pištala, veština i šarm Milisava Savića i raspojasana kreativna rableovska “bahatost” Save Damjanova (samo su) jedan od mogućih izbora vrlo dobre godine romana.

SLAĐANA JAĆIMOVIĆ, Beograd
1. “TOP JE BIO VREO”, Vladimir Kecmanović (”Via print”)
2. “NEVIDLJIVI”, Aleksandar Gatalica (Zavod za udžbenike)
3. “O POEZIJI I POETICI SRPSKE MODERNE”, Jovan Delić (Zavod za udžbenike)
4. “DVA PESNIKA PREVRATNIKA”, Valentina Hamović (Učiteljski fakultet)
5. “AVANGARDNI ROMAN BEZ ROMANA”, Predrag Petrović (Institut za književnost i umetnost)

KNJIGA Kecmanovića čita se kao izuzetno upečatljivo i snažno romaneskno ostvarenje dato minimalističkim sredstvima i dosledno sprovedeno, kako u detaljima, karakterizaciji likova, tako u celokupnoj slici užasom pomerenog sveta u ratnom Sarajevu.
Sasvim drugačiji, ali takođe zanimljiv jeste roman Gatalice, u čijoj se epistolarnoj formi gradi priča o predratnom i posleratnom Beogradu, ali i Parizu, pogubnoj ideologiji, zakulisnim igrama i zaverama, umetnosti i porodičnoj sudbini.
U dragocenoj monografiji, Delić pažljivo i vrlo precizno analizira osnovna svojstva simbolističke poezije i poetike.
U svojoj prvoj knjizi Valentina Hamović prvi put uvodi poeziju za decu i njenog velikog pesnika Dušana Radovića kao bitan deo celokupne savremene poezije.
Ona jasno i dosledno uspostavlja sličnosti između poetičkih srodnosti Radovića i Pope.
Petrovićeva monografija predstavlja značajan doprinos izučavanju prekretničke epohe srpske avangarde.

SANJA MACURA, Banjaluka

1. “O POEZIJI I POETICI SRPSKE MODERNE”, Jovan Delić (Zavod za udžbenike)
2. “TESLA, PORTRET MEĐU MASKAMA”, Vladimir Pištalo (”Agora”)
3. “SARA”, Petar Sarić (SKZ)
4. “OD OGNjENE DO BLAGE MARIJE”, Jovan Radulović (”Evro-Đunti”)
5. “JEZIKRVLJE”, Zoran Kostić (”Prosvjeta”, Pale)

DELIĆ je pred čitaocima raskrilio vrata srpske moderne i dodatno osvetlio dela naših najboljih pisaca s početka prošlog veka. “Tesla” je neuobičajeno napisana biografija jednog od najzagonetnijih umova i karaktera ikada. Sarić je prikazao bolna previranja unutar tradicionalne srpske porodice, suočene sa deobom do koje dolazi u vremenu - nevremenu. Radulovićev roman je potresna priča koju je autor čvrsto i stilski utemeljeno sazdao kroz duboka poniranja i ljudske karaktere suočene sa iskušenjem ratnih stradanja. Zbirka neobičnog naziva “Jezikrvlje” oslikava pesnikovo uverenje da se istorija našeg naroda stalno ponavlja u koncentričnim krugovima, od kojih je svaki novi, suroviji i sa težim posledicama.

NATAŠA POLOVINA, Novi Sad

1. “POEMA PREKO”, Sonja Veselinović (Dom omladine Zaječar)
2. “RELIGIOZNI EP SRPSKOG PREDROMANTIZMA”, Radoslav Eraković (Matica srpska)
3. “KRITIČKE RAZGLEDNICE”, Slavko Gordić (”Službeni glasnik”)
4. “POREKLO PESME”, Đorđe Despić (”Agora”)
5. “MOJA POSLEDNJA GLAVOBOLJA”, Laura Barna (Zavod za udžbenike)

GORDIĆEVE “Razglednice” okupljaju eseje u kojima se autor vraća nekim starim i nepotrošenim temama, i kreće u susret novim, tek načetim.
Knjiga Erakovićeva dokazuje da savremeni pogled na marginalizovano književno nasleđe i odgovarajuća perspektiva iz koje se tema osvetljava, mogu čitaocima pokazati put do “zadovoljstva u (zaboravljenom) tekstu”.
Despić se bavi intertekstualnošću u poeziji Miodraga Pavlovića, otvarajući mogućnost za novo “osvežavajuće” čitanje pesničkog opusa čiji je značaj neosporan i odavno prepoznat.
Iako je reč o prvoj knjizi, Sonja Veselinović se predstavila kao sigurna i samostalna autorka, zrela za “literarni eksperiment”. Barna pronalazi odgovarajuću meru između fikcije i dokumentarnosti, uspevajući da izbegne stilsku neujednačenost i jezičku ustaljenost, čime pokazuje da je, u odnosu na svoj prethodni roman, pripovedački sazrela.

ALEKSANDAR B. LAKOVIĆ, Kragujevac

1. “MELOD PO VODI”, Zlata Kocić (Zavod za udžbenike)
2. “MOLSKI AKORDI”, Mirko Demić (”Agora”)
3. “SARA”, Petar Sarić (SKZ)
4. “NEŠTO DOLAZI”, Milorad Ivić (”Vranjske knjige”)
5. “PESMA U PESMI”, Dragomir Brajković (SKZ)

Iskaz pesničkog vodočašća Zlate Kocić jeste osobitost i vrednost, jer to nije samo smišljen ili organizovan stih, već mnogo više - otkidanje od sopstva, koje se, pišući, dnevnik razmišljanja i gledanja na svet, nudi i čitaocima. Zbirka priča Demića poseduje onu duboku i začudnu zajedničku nit, koja se ogleda u zapitanosti o tome ko je vlastan za uspostvljanje višeslojnih razlika i granica između i unutar ljudi i naroda.
Sarićev književni jezik je poetičan, slikovit, odabran i u stanju je da prodre u sve tajne i uglove ljudske duše, čak i u uslovima rasapa jedne poznate porodice. Pesničke slike Ivićeve odlikuje zavidna dubina značenja i porekla njegovih reči, kao i prijemčiv osećaj za meru i svedenost, zbog čega reči i slike otuđenog nam Kosova doživljavamo kao stamene priče.
Brajković se vraća onim svojim stihovima koji su se čitali u tišini i u sebi, gde su kao odjek još dugo produžavali svoj život i prisiljavali izdavače na ponovljena izdanja.

Izvor: Večernje novosti

MINIĆEVO NA RIMSKOM PUTU IZ III VEKA n.e.

Dragan Blagojević    Kultura, Vesti

TRAGOM RIMSKIH LEGIJA

Prošle jeseni, radnici D.V.P. «Erozija» iz Knjaževca, na čelu sa poslovođom, Vujicom Marković, radeći na izradi glavnog kolektora f.300 za gradsku kanalizaciju, na dubini od 1 -1, 10m otkrili su kaldrmisani rimski put, koji se nalazi u pravcu današnje Timočke ulice, koja je trasirana paralelno sa železničkom prugom Niš - Prahovo.

Kamen za drum, prečnika 50 cm odlično je očuvan i majstorski složen, na čemu bi mogli da pozavide i današnji putari. Rimski put, kasnije nazvan i turski drum je značajan i po tome, što je prvobitno naselje postavljeno na tom potezu u doba Turaka, odnosno, tu se nalazio Jeni han.

Rimski put je povezivao Niš sa Dunavom, a u bližoj okolini iskopina,Timacum minus (Ravna) i Felix Romulianu (Gamzigrad). Trasa puta može se najbolje sagledati u leto, kada žito i trava požute. Ovo otkriće, o kome se samo nagađalo privuklo je pažnju šire i stručne javnosti. Lokalitet su nakon toga «obradili» arheolozi i stručnjaci iz Zavičajnog muzeja Knjaževac, što će rezultirati ka zaštiti od daljeg propadanja i razgradnje.

Država Srbija i njeno Mininistarsvo kulture rekonstruisaće ovaj drum u delu, gde nije oštećen i prezentovaće ga svetu kao deo arheološke ponude sa ovih prostora, a ovo značajno otkriće poslužiće istoričarima za dalje proučavanje, a turističkim radnicima za obogaćivanje turističke ponude, inače lepog timočkog regiona.