OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA ASTEČKIH RATNIKA

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

Arheolozi su pronašli masovnu grobnicu u Meksiko Sitiju, sa najmanje 49 ljudskih kostura koji datiraju iz vremena španskih osvajačkih pohoda u 16. veku, preneo je BBC.

Stručnjaci kažu da je lokacija u području Tlatelolko neobična jer su astečki kosturi pažljivo položeni i na njima su vidljive oznake evropskih običaja.
Područje Meksiko Sitija Tlatelolko je poznato kao zadnje uporište Indijanaca protiv španskih osvajača. Mnogi su poginuli u borbi, a neki su kasnije podlegli bolestima.
“Bili smo iznenađeni. Nismo očekivali da ćemo otkriti masivni grobni kompleks”, rekao je Salvador Guljem sa arheološkog instituta Meksiko Sitija.

On je dodao da su sahranjeni ljudi verovatno poginuli u bici protiv Španaca ili su pali kao žrtve bolesti koja je “izbrisala” veliki deo domorodačke populacije, nakon što su Španci preuzeli kontrolu nad gradom 1521. godine.

Ovo otkriće se razlikuje od drugih grobnih mesta u području Tlatelolko, gde su tela bez ceremonije ubačena u jame.

Tela u novootkrivenoj masovnoj grobnici položena su na leđa, sa rukama prekrštenim na grudima. Nisu smeštena u kovčege, ali su omotana u velika lišća.

Predmeti koji su pronađeni pored sugerišu da su sahrane obavili Asteci po naredbi španskih vlasti.

Kosturi, uglavnom odraslih osoba, imaju mnogo obeležja ratnika. Svi sahranjeni, osim četvoro, bili su mladi, visoki muškarci, a nekoliko ih je imalo slomljene kosti koje su zarasle.
U grobnici su pronađeni i kosturi dvoje tinejdžera i jedne starije osobe, koji su na rukama imali prstenje, verovatno znak statusa.

Arheolozi očekuju da će pronaći još najmanje 50 kostura na ovoj lokaciji.

U području Tlatelolko postoji oko 67 drevnih struktura, uključujući i nekoliko velikih piramida.

Izvor: Blic Online Foto:AFP

RENE ZELVEGER NA PUTU SAMOOTKRIVANJA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

59BERLINALE09

Oskarovka Rene Zelveger (na fotografiji) došla je na Berlinale kako bi predstavila romantičnu komediju „Me One and Only”, čija je radnja smeštena u 50. godine prošlog veka. Glumica igra ženu koja napušta bogatog muža (Kevin Bejkon) i kreće na put sa dvojicom sinova, tinejdžera, kako bi našla novog čoveka svog života. Na tom putu očekuje je serija afera koje će se katastrofalno završavati. Ovo ostvarenje delimično je zasnovao na priči holivudskog glumca Džordža Hamiltona, o tome kako ga je majka dovela u Holivud. Naime, njegovo iskustvo bilo je polazna tačka za priču, koja je, ipak, većim delom izmišljena.

„Snimam filmove već 20 godina, ali ne mogu da se setim da sam više uživala na snimanju nekog drugog filma. Volim ovaj film, jednostavno ga volim”, kaže Zelvegerova, čije „sinove” u ovom filmu igraju Logan Lerman i Mark Rendal. „Igram ženu koja ne prepoznaje sopstvene vrednosti i sigurna je da ima potrebu da zavisi od drugih, ali kreće na to putovanje. Mislim da je rečo samootkrivanju koje joj sledi”, kaže Zelvegerova koja je 2003. dobila Oskara za sporednu ulogu u filmu „Hladna planina”. Film, koji je u Berlinu imao svetsku premijeru, snimio je Ričard Lonkrajn, prethodni osvajač Srebrnog medveda za režiju. Ostvarenje „Me One and Only” dobilo je, inače, gromoglasan aplauz od prepune sale i publike koja se od srca smejala. Sudeći po tim reakcijama i on će biti jedan od konkurenata za Zlatnog medveda, a pobednik će se znati u subotu. Interesantno je da film i dalje nema američkog distributera.

„Ovo je jedan od fantastičnih scenarija u Holivudu koji nikada nisu realizovani. Svi su želeli da ga pročitaju, svima se svideo, ali dugo vremena niko nije hteo da ga snimi”, kaže britanski reditelj Lonkrajn. „Me One and Only” je, u „minut posle dvanaest” (kada je većprošao rok za prijavu), uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Berlinala.

Svet viđen kroz dečje oči

Ovogodišnje Berlinale imalo je čitavu sekciju filmova koji prikazuju kako deca vide svet svojim očima, ali su se neki od njih dotakli izuzetno krupnih tema. Takav je, recimo, „Niloofar” Sabine El Gemajel iz Libana, film o 13-godišnjoj devojčici iz Iraka koja pokušava da sakrije činjenicu da je dobila menstruaciju, kako bi što duže odložila svoj dogovoreni brak. Kada ta činjenica biva otkrivena, glavna junakinja beži od kuće, a njen brat dobija zadatak da je ubije kako bi sačuvao porodičnu čast. Tu je i „Gagma Napiri”, gruzijskog reditelja Georga Ovašvilija, u kojem je 12-godišnji Tedo izbeglica iz Tbilisija, koji odlučuje da se vrati kod svog oca, a na tom putu će videti kakvi odrasli mogu da budu. Biće svedok silovanja jedne žene i ubistva nenaoružanog čoveka. Konačno, tešku temu ima i „My Suicide” Dejvida Li Milera, u kojem glavni junak na samom početku filma zaželi dobrodošlicu gledaocima i najavi im: Dobrodošli u moj film! Dobrodošli u moje samoubistvo”. Žiri, sastavljen isključivo od mladih, doneće odluku koji će od prikazanih filmova dobiti statuetu Kristalnog medveda.

Izvor: Danas Vladimir Todorović

ENIO MORIKONE VEČERAS U BEOGRADSKOJ ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Proslavljeni italijanski kompozitor Enio Morikone zatvoriće večeras (20) Deseti gitar art festival u Beogradu - nastupajući u Beogradskoj areni sa simfonijskim orkestrom “Roma Sinfonietta”, kao i s Akademskim horom “Obilić” pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović. Arena će ugostiti 200 vrhunskih muzičara, koji će skoro dva sata izvoditi neke od najpoznatijih muzičkih tema za kultne filmove Dobar, loš, zao, Misija, Nesalomivi, Bilo jednom u Americi…

Poseban deo koncerta biće posvećen gitari, a solista Roberto Fabri, zajedno s orkestrom, premijerno će izvesti delove Morikoneovih kompozicija originalno pisanih za proslavljenog violončelistu Jo-Jo Maa, dok će drugi solista na gitari biti Karlo Markione, jedan od najboljih evropskih gitarista nove generacije i predavač na uglednom Konzervatorijumu u Mastrihtu. Posebne vokalne deonice pripašće priznatoj solistkinji - sopranu Suzani Rigači, dobitnici prestižne nagrade “Marija Kalas”, dok će omiljena maestrova pijanistkinja, virtuozna Gilda Buta biti solistkinja za klavirom.

Od četvrtka, ulaznice za Morikoneov prvi beogradski koncert mogu se nabaviti sa specijalnim popustom od 20 procenata, saopštila je Beogradska arena, a prenosi Tanjug. Popust “povodom Dana zaljubljenih” važi za sve vrste ulaznica kupljene isključivo na blagajni Beogradske arene, dok se karte od 1.500, 2.500, 3.500 i 4.500 dinara, kao i VIP ulaznice od 9.000 dinara mogu kupiti u Bilet servisu i preko internet sajtova Eventima i Tiketlajna.

Morikone se proslavio filmskom muzikom za špageti vesterne zemljaka Serđa Leonea, a kasnije je ne samo obogatio italijansku filmsku muziku radeći s najvećim režiserima, već i stekao ime diljem sveta. Francuska mu je nedavno dodelila Legiju časti, tako da će Morikoneu večerašnji koncert biti prvi otkako je primio prestižni orden. Kao kompozitor je pet puta nominovan za Oskara, da bi 2007. dobio počasnog Oskara “za veličanstven i višestran doprinos umetnosti filmske muzike”. Morikoneove kompozicije su lane na albumu We All Love Ennio Morricone obradili Springstin, “Metallica”, Herbi Henkok…

Kao dirigent, Morikone je imao priliku da rukovodi najvećim svetskim orkestrima, poput Filharmonijskog orkestra i hora milanske Skale, Orkestra Rimske opere, Londonskog simfonijskog orkestra i Nacionalnog orkestra Španije. “Njegovi retki nastupi spadaju među vrhunske kulturne događaje, što potvrđuje i prošlogodišnji nastup u sali Generalne skupštine UN, prilikom svečane inauguracije generalnog sekretara Ban Kimuna”, poručuju organizatori Gitar art festivala.

Direktor festivala Boško Radojković kaže da je Morikoneov nastup na Gitar artu bio ugovoren još pre dve godine, ali su “veliki rizici i stalna borba za budžet” manifestacije uslovili da se saradnja ostvari tek sada - na jubilarnom izdanju smotre. Morikone će odsesti u predsedničkom apartmanu hotela “Interkontinental”, a u Beograd stiže privatnim čarter letom. Druga velika zvezda ovogodišnjeg Gitar art festivala jeste Sting, koji je pred Beograđanima nastupio 8. februara.

Od avangarde do “špageta”

Morikone je studirao trubu, kompoziciju, horsku muziku i horsko dirigovanje na Akademiji “Santa Cecilia”. Pod uticajem Džona Kejdža, godinama je stvarao muziku avangarde. Oni koji sebe vezuju za tzv. ozbiljnu muziku, sve ove godine nisu bili u mogućnosti ili, jednostavno, nisu želeli da odaju priznanje nekome ko zarađuje stvarajući muziku za vesterne. Ali s vremenom je stizalo interesovanje i prihvatanje…. Morikone je komponovao i aranžirao muziku za preko 500 filmova i TV produkcija. Pisao je muziku za špageti vesterne “Za šaku dolara” (1964), “Dobar, loš, zao” (1966), “Bilo jednom na Divljem zapadu” (1968), “Velika tišina” i “Moje ime je niko” (1973), a skorije partiture su mu za filmove “Stvar” (1982), “Bilo jednom u Americi” (1984), “Misija” (1986), “Nedodirljivi” (1987), “Cinema Paradiso” (1988), “Lolita” (1997)… Dobitnik je pet nagrada “Anthony Asquith” - za filmsku muziku. Godine 2007. dobio je počasnog Oskara. Morikone je komponovao i preko stotinu “nefilmskih” dela, među kojima se ističu “Frammenti di Eros” (1985), “Cantata per L’Europa” (1988) i “Il Nulla Divino” (2007).

Izvor: Građanski list EGL

“KANON MILUTINA MILANKOVIĆA” PUTUJE EVROPOM

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Nauka, Vesti

Izložba “Kanon Milutina Milankovića” koja je 28. januara postavljena u Galeriji SANU (Srpska akademija nauka i umetnosti) u Beogradu, od maja će gostovati u nekoliko evropskih centara.

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je danas, posle razgovora s predsednikom SANU Nikolom Hajdinom i drugim akademicima, da će izložba posvećena naučnom radu Milutina Milankovića, uz podršku njegovog resornog ministarstva, u maju biti priređena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Ministarstvo će podržati tu izložbu u sklopu projekta “Srbija u svetu”, a pored Srpskog kulturnog centra u Parizu, planirano je da postavka bude predstavljena i u drugim evropskim centrima, rekao je Bradić novinarima prilikom obilaska izložbe.

Postavku, čiji su autori Đorđe Zloković, Aleksandar Petrović I Ljiljana Radosavljević, za 13 dana videlo je gotovo 14.000 ljudi.

Izložba, koja je priređena povodom 130. godišnjice Milankovićevog rođenja, biće otvorena do 26. aprila.

Srpski inženjer, geofizičar, klimatolog i astronom Milutin Milanković (1879 - 1958) bio je osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i naučnik svetskog ugleda, poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije Zemljine orbite i dugoročne klimatske promene.

Na izložbi u Galeriji SANU prikazani su lokaliteti u svetu na kojima je potvrđena Milankovićeva teorija klime, i trodimenzionalni dinamički modeli interakcije Sunca i Zemlje koji daju jasan vizuelni prikaz Milankovićevih ciklusa i dinamike promene klime u prošlosti I budućnosti.

Ministar Nebojša Bradić je, takođe, najavio saradnju Ministarstva kulture i SANU u obeležavanju 150. godišnjice rođenja slikara Paje Jovanovića (1859-1957).

“Galerija SANU podržaće naše ustanove kulture, a pre svega Narodni muzej koji je u periodu rekonstrukcije, tako da će za svoje najvrednije postavke taj muzej dobiti ovaj prostor”, rekao je Bradić.

Izvor: Mondo /(Beta)

18. ВЕЧЕ ОТВОРЕНОГ СРЦА

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Поводом Дана љубави и вина, 14.02.2008. године у 19 часова, у Галерији Завичајног музеја Књажевац, биће отворено 18. Вече отвореног срца. са традиционалном изложбом књажевачких стваралаца, овога пута обогаћеној и видео радовима.

Гост Вечери је светски признат антрополог др Александар Бошковић, аутор бројних текстова и студија о савременој култури, тумачењу митова, политичким збивањима у Србији и на Балкану.

Александар Бошковић је дипломирао на Одељењу за филозофију Филозофског факулутета у Београду, магистрирао је 1993. на Tulane University, New Orleans (LA), USA на антропологији, а докторирао 1996. на University of St. Andrews, St. Andrews, Scotland UK на Социјалној антропологији.

Писао је за бројне домаће и стране часописе, предавао је на универзитетима у Београду, Љубљани, Бразилији, у Шкотској, Америци и Јужноафричкој Републици. Објавио је и више књига о мајанској култури и религији, етнологији савременог живота, историји и теорији антропологије.

Мали концерт за људе отвореног срца одржаће, ВИС Доктори из Зајечара.