DAVID ALBAHARI NAGRAĐEN ZLATNIM SUNCOKRETOM

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Književnik David Albahari dobitnik je ovogodišnje Vitalove nagrade “Zlatni suncokret” za zbirku priča “Svake noći u drugom gradu”, u izdanju Srpske književne zadruge (SKZ), saopštio je danas predsednik žirija Jovan Zivlak.

U nagrađenom delu autor “manirom vrsnog pripovedača govori o našem svetu i vremenu, o akterima iz našeg prostora, u tradiciji jedne moderne, sugestivne i senzibilne pripovedačke umešnosti” i stoga je, prema svim umetničkim kriterijumima zaslužio ovu nagradu, rekao je Zivlak novinarima.
Zivlak je podsetio da je Albahari prisutan na domaćoj i svetskoj književnoj sceni već tri decenije.
“Albahari je jedan od najsnažnijih pripovedačkih glasova naše savremene književnosti
i jedan od najprevođenijih naših pisaca i dobitnik mnogih nagrada”, rekao je Zivlak.

Svake noći u drugom gradu” zauzima prostor Beograda, Ljubljane, Zagreba, Salcburga, Minhena, Kalgarija i mnogih drugih gradaova i tim delom Albahari još jednom pokazuje da “niko u srpskoj književnosti nema tako modernu percepciju ili organizaciju pripovetke”, ocenio je Zivlak.

Dobitniku nagrade biće ponovljeno izdanje nagrađene knjige, a pripašće mu i novčani iznos od 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, zahvaljujući podršci beogradske kompanije “Invej” koja je većinski vlasnik fabrike ulja i biljnih masti “Vital” u Vrbasu.

Svečana dodela trinaestog “Zlatnog suncokreta”, biće održana krajem februara u Beogradu, a kako je rekao predsednik žirija, Albahari je obećao da će za tu priliku doputovati iz Kanade.

Žiri, u čijem sastavu su bili još i Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, odluku o pobedniku doneo je jednoglasno, a u užem izboru bili su i romani “Sara” Petra Sarića i “Top je bio vreo” Vladimira Kecmanovića.

Izvor: Blic Online /Beta

REKORDNA CENA ZA BALERINU EGDARA DEGAA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Skulptura mlade balerine, rad francuskog impresioniste Edgara Degaa prodata je za rekordnih 13,3 miliona funti (18,8 miliona dolara), na aukciji kod Sotbija u Londonu, javile su agencije.

“Mala četrnaestogodišnja plesačica” jedna je od malobrojnih bronzanih skuptura Degaa koje su bile u privatnom vlasništvu, a i sada je otišla u zbirku privatnog kolekcionara iz Azije, navodi se u saopštenju Sotbija.

Stručnjaci su uoči jučerašnje aukcije procenjivali da bi to delo moglo da dostigne cenu do 12 miliona funti, a 13,3 miliona funti za koliko je prodata, je rekordna cena za neku skulpturu tog umetnika. Prethodni rekord za neku skulpturu Edgara Degaa bio je 12,3 miliona dolara, na aukciji u Njujorku 1999.

Figura devojčice Edgara Degaa, datirana u period između 1879. i 1881, u originalu je urađena u vosku, a strukturu je držala žica. Umetnik ju je obukao u pravu svilu, til i gazu i napravio joj periku.

Za njegovog života izlagana je samo jednom, pronađena je u njegovom ateljeu posle njegove smrti 1917, a u bronzi je izlivena 1922.

Balerine su bile velika inspiracija i za slike, pastele i gvaševe tog umetnika.

Izvor: Blic Online / Beta

AL PAĆINO KAO KRALJ LEAR

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

OPET SHAKESPEARE

Nakon Richarda Trećeg u “U potrazi za Richardom” 1996. (dokumentarca o postavljanju Shakespearove drame na Broadwayu) i briljantnog Shylocka u “Mletačkom trgovcu” 2004., veliki glumac Al Pacino sprema se odglumiti još jedan lik velikog Barda. Riječ je o kralju Learu, ulozi koja je Pacinu i prije nuđena, ali je on smatrao da još nije dovoljno star. Redatelj će ponovo, kao i u “Mletačkom trgovcu”, biti Michael Radford, a snimanje bi trebalo početi kasnije ove godine “negdje u Europi”.

Filmaši najavljuju da će izgled filma biti “u skladu sa svojim razdobljem, baš pout klasičnog izgleda “Mletačkog trgovca” (koji je sniman na licu mejsta, u Veneciji)”, ali nije jasno podrazumijevaju li pod tim radoblje kad je veliki Shakespeare pisao dotičnu dramu ili razdoblje kad se ona događa - predrimska Britanija.

Podsjetimo, Lear je kralj s tri kćeri koji odlučuje svoje kraljevstvo podijeliti između njih proporcionalno ljubavi koju iskažu prema njemu; starije Regan i Goneril mu se ulizuju, ali najmlađa kći, njegova ljubimica Kordelija, odbija igrati tu igru i biva razbaštinjena. Redaju se brojni tragični događaji, kraljevo ludilo i brojne smrti, a ta tragedija dosad je toliko puta snimljena da gledatelji već imaju na izbor brojne briljantne snimljene izvedbe, poput one koju je 1983. za BBC odglumio Laurence Olivier. I Kurosawa se pozabavio “Kraljem Learom”, iskoristivši ga za svoj veličanstveni testamentalni film “Ran (Kaos)”u kojem su kćeri postali sinovi, a postoji čak i izvrsna vestern TV-verzija “Kralj Teksasa”, smještena između teksaškog otcjepljenja od Meksika i pripojenja SAD-u, u kojoj rančera Johna Leara koji svoj ranč dijeli na tri kćeri glumi Patrick Stewart. Slomljeni i ludi nekad moćni kralj već je pet stoljeća najveći izazov za velikane glume na kraju karijere, obično one koji u Britaniji već imaju naslov sira, kad su prestari za mnoge druge uloge, a ova im - bilo u kazalištu ili na filmu - taman odgovara.

Još nije najavljen ostatak glumačke postave za Pacinova Leara, ali, sudeći po “Mletačkom trgovcu”, velikih imena neće nedostajati; u prethodnoj Radford-Pacinovoj adaptaciji Barda Antonio je trebao biti Ian McKellen, kojeg je zbog drugih obaveza u zadnji čas zamijenio Jeremy Irons, dok je Lyn Collins dobila ulogu Portije nakon što je Cate Blanchett ustanovila da je trudna.

No, mali problem za Pacina mogla bi biti konkurencija u istoj ulozi, koja je dovoljno jaka da svakog osim don Corleonea i Tonyja Montane uplaši do odustajanja. U trgovinama se može na DVD-u naći snimka kazališne predstave Royal Shakespeare Companyja iz prošle godine, u kojoj kao Lear briljira sir Ian McKellen, a samo što nije počelo snimanje filma redatelja Joshue Michaela Sterna, u kojem ne samo da će Leara glumiti sir Anthony Hopkins, nego tri kćeri glumi zbilja zastrašujući tercet glumica: Regan je Gwyneth Paltrow, Goneril Naomi Watts, a Kordelija Keira Knightley.

Izvor: Večernji.hr Marko Fančović

ZA “PRIORITET” 100 MILIONA DINARA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Uskoro pokrivanje i restauracija arheološkog nalazišta Medijana kod Niša

Arheološko nalazište Medijana u Nišu jedan je od prioriteta Ministarstva kulture i vredni mozaici na tom lokalitetu uskoro bi trebalo da budu dostupni javnosti, saopštili su juče predstavnici Ministarstva kulture i niškog Zavoda za zaštitu spomenika. „Za projekat zaštite arheološkog nalazišta Medijana izdvojeno je 50 miliona dinara, a dodatna sredstva biće prikupljena u saradnji sa gradom Nišom”, rekla je juče državna sekretarka Ministarstva kulture, Nadica Momirov, dodajući da je vrednost tog projekta oko 100 miliona dinara.

Prilikom obilaska lokaliteta Medijana, ona je kazala da projekat njegove zaštite predviđa izgradnju objekta od platna sa drvenom konstrukcijom i pokrivanje Vile sa peristilom i Termi, koje imaju površinu od 11.000 kvadratnih metara i raspon od 72.5 metara. Pokrivanje bi trebalo da omugući da mozaici budu konzervatorski tretirani i dostupni javnosti. Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Mileta Veljkovića, radovi bi trebalo da počnu „krajem proleća ili početkom leta”.

Medijana u Nišu je rodno mesto cara Konstantina Velikog, koji je hrišćanstvo proglasio zvaničnom religijom Rimskog carstva. Tokom Konstantinovih čestih boravaka na Balkanu, grad Niš (tadašnji Naisus) postao je važno naselje sa velikom carskom rezidencijom. Najpoznatije i najotmenije predgrađe ondašnjeg Niša bila je Medijana, na kojoj je car Konstantin izgradio ekonomski kompleks sa nizom luksuznih vila. U Medijani je do danas otkriveno osamdesetak građevina sa dobro očuvanim mozaicima.

Niš će 2013. godine biti jedan od centara međunarodne proslave, 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je Konstantin Veliki zvanično priznao hrišćanstvo. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović saopštio je da će grad nastojati da se do tada u svakom smislu pripremi za učešće u svetskoj proslavi, a da je Ministarstvo kulture obećalo podršku gradu u takvoj nameri.

Stenvej i Nišvil

Državna sekretarka Nadica Momirov juče je obavestila gradonačelnika Niša da će Stenvej klavir, čiju kupovinu za Simfonijski orkestar Niša finansira Ministarstvo kulture, stići najkasnije do juna. U zavisnosti od toga odrediće se i datum održavanja velikog koncerta, kojim će klavir biti predstavljen niškoj publici. Državna sekretarka ovom prilikom saopštila je i da je odlučeno da festival Nišvil, kao manifestacija od izuzetnog značaja, dobije status stalnofinansirajuće manifestacije.

Izvor: Danas Z. M.

PROVOKACIJA SUROVIH SLIKA NAŠIH STVARNOSTI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ZAGREB - Izložba “Gledati druge” u Zagreb dovodi nekoliko velikih umjetničkih imena, među kojima su su najpoznatiji Santiago Sierra iz Meksika i Boris Mihajlov iz Ukrajine. Bit će pokazani fotografija i video, a tema je odnos pojedinca i društva te pitanja etike. Izložba se otvara 12. veljače, izlagat će 20 umjetnika iz cijelog svijeta po izboru kustosice Ive Radmile Janković. Santiago Sierra, zvijezda izložbe, jedan je od naprovokativnijih i najizlaganijih umjetnika današnjice.

Kritika tržišta rada

Španjolski umjetnik živi u Meksiku, a osnovna su tema njegovih radova odnosi ekonomije i moći. Bavi se i kritikom tržišta rada, iskorištavanja radnika, a kako bi problem doveo u galerijski kontekst i tako otvorio daljnju raspravu, unajmljuje radnike za izvođenje besmislenih poslova za minimalne tržišne protuvrijednosti. U jednom su performanceu na dan otvaranja njegove izložbe u Meksiku oko galerije radnici nosili kamen od dvije tone za malu nadnicu. Za 30 dolara u Havani ilegalni su radnici pristali da ih se tetovira na leđima: poruka je da su ljudi u siromašnim krajevima za minimalnu cijenu spremni žrtvovati i svoje zdravlje.

Sličan je performance s tetoviranjem napravio s prostitutkama, kojima je platio i drogu po izboru. Ilegalnim radnicima iz Iraka dao je malu nadnicu kako bi ih pokrio poliuteranskom pjenom. U drugom je slučaju ilegalnim radnicima u Guatemali platio da sjede u kartonskim kutijama u prostoru galerije: želio je pokazati da su oni nevidljivi članovi društva, čije postojanje nije zabilježeno ni u jednoj statistici.

Društvo realityja

U Tate Modern u Londonu po cijeni jednog noćenja u hostelu platio je beskućnicama da stoje okrenute prema zidu puna 24 sata, a na Bijenalu u Veneciji tamnoputim uličnim prodavačima torbi platio je da oboje kosu u plavo. Svi Sierrini radovi imaju kritičku dimenziju, potiču ljude na razmišljanje o različitim ekonomskim uvjetima i njihovim posljedicama.

Socijalna su pitanja osnova rada i Borisa Mihajlova. On portetira ljude s društvenih margina, sve snažnije socijalne razlike, najviše na području bivšeg SSSR-a. Radovi na izložbi bave se, dakle, pitanjima suvremenog društva kao što su okrutna pravila tržišta, zanimaju ih i novi oblici neokolonijalizma, utjecaj medija i kulture reality showa…

Izvor: Jutarnji hr Patrica Kiš