SLOVENAČKI NOVINAR SASLUŠAN ZBOG KNJIGE

Nebojša Đorđević    Vesti

Verbalni delikt

PHOTO: STOCK.XCHNG

Pisac i kolumista slovenačkog lista „Dnevnik” Goran Vojnović saslušan je zbog svoje knjige „Ćefuri raus” koju policija smatra uvredljivom i negativnom

Knjiga je izašla iz štampe pre nekoliko godina, a u njoj pisac opisuje život u ljubljanskom stambenom naselju Fužine, naseljenom u najvećoj meri neslovencima (ćefuri) sa prostora drugih republika bivše Jugoslavije. Vojnović u knjizi, prema mišljenju policije, piše uvredljivo i negativno.

Na predlog v.d. generalnog direktora policije Matjaža Šinkovca protiv Vojnovića je pokrenut pretkrivični postupak zbog sumnje da je učinio krivična dela uvrede i klevete, za koje su predviđene novčana kazna ili kazna zatvora.

„S jedne strane mi se čini kao Zabavnik kada vidim da policija ne razdvaja fikciju od realnosti, a s druge strane sam zabrinut”, izjavio je za list Dnevnik Vojnović.

Postupak policije izazvao je zgražavanje kulturne, političke i novinarske javnosti u Sloveniji i pokrenuo pitanje da li se u Sloveniji vraćaju vremena od pre dvadesetak godina, odnosno vremena kažnjavanja za verbalni delikt. Pored ostalih, reagovala je i ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal, koja je o knjizi Gorana Vojnovića rekla da se radi o „potresnoj priči o pripadnicima naroda iz bivših jugoslovenskih republika”.

Kresalova je za Dnevnik naglasila da će „uvek štititi ugled policije kada je budu zlonamerno i neosnovano napadali”, ali da sa druge strane zna šta je umetnička sloboda i da se u literarnim delima radi o imaginarnim navodima književnih junaka, a ne o činjenicama.

„To očekujem i od svojih saradnika, ako ne to, barem razum. Gubljenje energije sa takvim stvarima me baca u loše raspoloženje”, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Kresal.

Izvor: e - Novine / Beta

PRODAVALI UKRADENE SLIKE

Nebojša Đorđević    Vesti


MADRID - Više od 80 umetničkih radova koji su, kako se „pretpostavlja”, delo španskog nadrealiste Salvadora Dalija, oduzeto je na jugu Španije neposredno pred njihovu planiranu prodaju, saopštila je danas španska policija.

Litografije, uzorci za tekstil, stolnjaci, skulpture i bareljefi - ukupno 81 delo pripisano Daliju - „doneti su iz Francuske i bili su izloženi u hotelu u Esteponi radi prodaje”, navodi se u policijskom saopštenju.

Francuz koji je organizovao izložbu, čiji identitet nije naveden, uhapšen je zbog „falsifikovanja dokumenata i prevare”.

Policija se nije izjasnila o autentičnosti radova, već je navela da bi neki od radova mogli da budu ukradena Dalijeva dela.

„Prema arhivima Interpola, najmanje 12 dela moglo bi da od onih koja su ukradena”, precizira se u saopštenju.

Reč je Dalijevim radovima urađenim u tehnici serigrafije od kojih su neki ukradeni u Španiji, Belgiji, Francuskoj i SAD.

Sada moramo da sačekamo da Fondacija Gala Salvador Dali potvrdi da serijski brojevi oduzetih dela odgovaraju brojevima radova koji su ukradeni”, navodi se u policijskom saopštenju.

Španska policija oduzela je i „dvadesetak potvrda o autentičnosti” skulptura koje se pripisuju nadrealističkom umetniku.

Među oduzetim delima je slon visok skoro tri metra koji je ponuđen na prodaju za 1,2 miliona evra.

Izvor: Blic Online /Beta  /AFP

NOMINACIJE ZA NAGRADU CEZAR

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Sedam filmova, među kojima i ostvarenje pod nazivom Iza zidova, koje je dobilo Zlatnu palmu u Kanu 2008. godine, u trci su za francusku nagradu Cezar za najbolji film, koja će biti dodeljena 27. februara, saopštili su juče organizatori, a prenose agencije. Film Lorana Kantea uvršten je prekjuče i u najuži izbor za Oskara za najbolji film snimljen izvan engleskog govornog područja. Konkurent za najznačajniju francusku filmsku nagradu mu je Mesrine Žan-Fransoa Rišea, naveo je režiser Antoan de Kon, koji će predsedavati ceremoniji. U uži izbor ušli su i Seraphine Martena Provoa, Un conte de Noel Arnoa Deplešena, Il y a longtemps qu je t’aime Filipa Klodela, Paris Sedrika Klapiša i Le premier jour du reste de ta vie Remija Bezansona.

Sin Žerara Depradjea, Gijom, koji je oktobra prošle godina umro u 38. godini od upale pluća, posthumno je nominovan za Cezara za glavnu ulogu za rolu u ostvarenju Versailles. Jedan od protivkandidata mu je Vensan Kasel, nominovan za Mesrin, film inspirisan životom gangstera proglašenog za državnog neprijatelja broj jedan, kojeg je policija u Parizu ubila 1979. pod kontroverznim okolnostima. Među pet glumica, za glavnu ulogu, nominovane su Kristin Skot Tomas i Tilda Svinton.

Izvor: Građanski list

ŠAMPIONSKA TROJKA

Nebojša Đorđević    Kultura, Nauka, Vesti

SRBI su nedopustivo komotni kad se radi o onom najkvalitetnijem što je iznedrila ova nacija. Mihajlo Pupin, Milutin Milanković i Nikola Tesla su veličine svetskog značaja i taj “triling asova”, po mišljenju Miroslava Stankovića, direktora producentske kuće “Sine-pro 93″, treba da postane srpski brend.

- Predstojeća Univerzijada je prava prilika i popravni ispit za nas da uradimo sve ono što je propušteno, a tiče se naša tri velikana svetskog ugleda - ističe Stanković.

Pupin, Milanković i Tesla su unapredili civilizaciju, obogatili kulturu i trajno zadužili čovečanstvo, a pripadaju srpskom narodu. Stoga, šta je, pita naš sagovornik, ova sredina učinila za njih. A, saznanja o njima i njihovim delima obogaćuju interkulturalnu riznicu i inspirišu na nova dostignuća.

Stanković smatra da je Univerzijada idealna prilika da svetu preko DVD-a predstavimo identitet srpske nacije i to preko svoja tri velikana. Dokumentarni filmovi o Pupinu, Milankoviću i Tesli nisu Stankovićeva ad hok ideja. Dugometražni dokumentarni film o Mihajlu Pupinu u trajanju od 55 minuta jeste projekat “u radu”. Pored lokacija u rodnom Idvoru, Pančevu, Novom Sadu, u pitanju su i Njujork, Vašington, Čikago, Pitsburg i Norfolk. Po Stankovićevim rečima, kalkulacija za film iznosi 106.700 evra. A, Ministarstvo kulture Srbije je u te svrhe već dalo milion dinara, Sekretarijat za kulturu vojvodine 830.000 dinara, Pančevo 600.000, Telekom Srbije 520.000 i Ministarstvo nauke 300.000 dinara.

Vlada Arsić, scenarista filma o Pupinu, fokusira ne samo naučni doprinos već i fenomenalno uzbudljivu biografiju “derana iz Idvora” koji sa pet centi dolazi u Njujork. Radi na farmi, unosi ugalj, radi kao moler - da bi postao prvi predsednik Njujorške akademije nauka. Bio je osnivač današnje NASA. Pupinov rad na Mirovnoj konferenciji u Parizu je promenio tok svetske istorije…

Scenario i režija filma o Milankoviću povereni su Draganu Ćirjaniću, a scenario za film o Nikoli Tesli Branislavu Milanoviću, dok bi trebalo da ga režira Milan Knežević.

SPOMENIK
TRI srpska velikana, građanina sveta - trebalo bi, po mišljenju Miroslava Stankovića, da dobiju i spomenik. To bi trebalo da bude kreativno smišljeno umetničko delo, dostojno onih kojima je posvećeno, a ne “odrađena” nekreativna tezga. Da bi se došlo do najboljeg rešenja, trebalo bi raspisati konkurs, a najbolje bi bilo kad bi on imao međunarodni karakter.

KNJIGA
U OVOM “paketu” skretanja pažnje na naučnike svetskog glasa srpskog porekla trebalo bi da bude ponovljeno izdanje Pupinove autobiografije (na srpskom i engleskom), dopunjene fotografijama.

Izvor: Večernje novosti S. Popović

SARAJEVSKA “TVRĐAVA” ODUŠEVILA ZAGREPČANE

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Sedamsto posjetilaca pratilo predstavu Meše Selimovića u režiji Sulejmana Kupusovića…

Više od sedam stotina posjetilaca na nogama je preksinoć pozdravilo glumce Narodnog pozorišta Sarajevo koji su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu izveli predstavu „Tvrđava” Meše Selimovića u režiji Sulejmana Kupusovića.

Berberova oduševljenost

Činjenica da su prvi put imali priliku vidjeti Selimovićevo djelo na sceni HNK, kao i dobar imidž koji su sarajevski glumci izgradili, privukli su Zagrepčane. Među brojnim uglednim posjetiocima, kao što su glumci Nada Abrus, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić, reditelj Ozren Prohić, bio je i naš slavni slikar Mersad Berber, koji nije krio oduševljenje predstavom.

- “Tvrđava” je komorna predstava i ja sam vrlo nostalgičan prema Meši. Prekrasno je bilo, predstava ima izuzetnu atmosferu, sjajnu štafelajnu scenografiju Safeta Zeca, kostimi su izvanredni, i čak su i ove glumačke alternacije jako dobre. Publika je, vidjeli ste, odlično prihvatila predstavu. Kupusović je i ranije dolazio u HNK i bilo je dobro i prošli put - rekao je Berber za „Dnevni avaz”.

Ispravljena nepravda

Reditelj Kupusović, koji se zagrebačkoj publici predstavio prije godinu sa „Legendom o Ali-paši”, i ovoga puta bio je izuzetno zadovoljan prijemom svoje predstave, koja već duže vrijeme nije bila izvođena.

- Sretan sam što je „Tvrđava” došla u Zagreb i što je ispravljena nepravda prema njoj, jer je ona odmah nakon premijere trebala da obiđe i Beograd i Zagreb. Unatoč hendikepu da se promijenila prva glumačka postavka i da je pet novih glumaca u predstavi, dojmovi su fenomenalni. Ljudi su fascinirani, pogotovo što svi imaju svoje viđenje Selimovića - izjavio je Kupusović nakon predstave.

Osim Izudina Bajrovića, Miralema Zubčevića, Amre Kapidžić, Nade Đurevske, Mirvada Kurića, Miraja Grbića, koji su u predstavi od početka, Zagrepčanima su se predstavili i Vlado Jokanović, Slaven Vidak, Adnan Hasković, Muharem Osmić i Damir Kustura.

Sarajevski ansambl otputovao je jučer u Varaždin, gdje je također izveo „Tvrđavu” u tamošnjem Hrvatskom narodnom kazalištu.

Odslušati predstavu

- U ovom vremenu kada se potencira neka avangarda i savremenost, nas koji izgovaramo klasični tekst ponekad je strah govoriti misli Selimovića, Kamija (Albert Camus) ili Sartra (Sartre). Ali, kad igrate pred prepunom salom, potvrdilo se da te rečenice i misli imaju odjeka. Ja sam večeras jako zadovoljan onim što je do mene doprlo kao eho iz sale. Publika je u dahu odslušala predstavu - rekao je Izudin Bajrović, koji u „Tvrđavi” tumači lik Ahmeta Šabe.


Autor: Dnevni avaz Anila GAJEVIĆ