NAGRADE KARADŽIĆU I MLADIĆU

Nebojša Đorđević    Vesti

Savez pisaca Rusije nagradio je u ponedeljak „za hrabrost i vernost” Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića visokom nagradom „Imperskaja kultura” u nominaciji „Slavjanskoje bratstvo” (slovensko bratstvo). Ta nagrada se tradicionalno dodeljuje na pravoslavni praznik Bogojavljenje.

U prepunoj dvorani Saveza pisaca Rusije, predsednik te organizacije Valerij Ganicev uručio je nagradu bratu Radovana Karadžića Luki i zamolio ga da prenese pozdrave „velikom srpskom rodoljubu i pesniku”.

Ganicev je nadahnutim govorom objasnio „da je ove godine nagrada dodeljena srpskim liderima koji su se borili da sačuvaju svoj narod i zemlju svojih predaka”. Garicev je kazao „da je Zapad pokazao svoje licemerje i neobjektivnost optužujući Srbe samo zato što su branili svoju domovinu, koju je Zapad hteo da razbije”.

I ovoga puta ruski pisci su naglasili „da je Haški sud neobjektivan i da je instrument u rukama moćni zapadnih zemalja”.

Luka Karadžić se zahvalio u ime brata i rekao da je nagrada dodeljena u važnom trenutku.

- Podrška ruskih pisaca će za Radovana biti podstrek i ohrabrenje da izdrži u odbrani na suđenju pred Haškim tribunalom - rekao je Luka Karadžić.

Istu nagradu ranije su dobili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj.

Izvor: Večernje novosti B. Vlahović

NA FILMU: KAKO JE RASTAO I SAZREVAO LENON

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

LONDON - Kristin Skot Tomas tumačiće lik Mimi, stroge tetke Johna Lenona, u filmu „Dečak niodkuda”.

U dugometražnom filmu o ranoj mladosti ovog muzičara, koji će režirati debitantkinja Sam, Lenona će glumiti debitant Aron Džomson, a lik njegove majke Julije će tumačiti Ana-Mari Daf. Snimanje počinje u martu, javlja „Popboks”.

Mari “Mimi” Smit je odgajala Džona Lenona, dok je njegova majka Julija uglavnom bila odsutna. Julija je poginula u saobraćajnoj nesreći kad je Lenon imao 17 godina, a Mimi je umrla 1991, 11 godina nakon Džonove smrti.

Sam Tejlor-Vud je etablirana engleska umetnica koja se bavi videom i fotografijom; među njenim dosadašnjim saradnicima su Pet Šop Bojz i „D Bazoks”.

Izvor: Građanski list

ZLATNI PAR SA TITANIKA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Kejt Vinslet i Leonardo di Kaprio

PRVA je iz limuzine na crveni tepih kročila Kejt Vinslet. Stotine obožavalaca na londonskom Lester skveru uzvikivali su ime britanske glumice, u nedelju na evropskoj premijeri filma „Revolucionarni put” Sema Mendesa. Mada se i ranije trudila da o sebi stvori sliku prosečne engleske žene, kojoj je Holivud samo poslovna destinacija, ovoga puta bila je više nego raspoložena da čitav sat deli autograme i odgovara na pitanja okupljenih.

Pre nego što je dvostruka dobitnica Globusa obišla krug oko crvenog tepiha, nastala je euforija. „Leo, Leo”, „Volim te”, „Najbolji si”… vrištale su tinejdžerke ispred bioskopa Odeon. Slavni holivudski glumac, je mirno sa osmehom polako prolazio pored svoje publike i povremeno se zaustavio da ispiše svoje ime na posterima, fotografijama…

Zatim je „zlatni par”, koji se nešto više od deceniju posle „Titanika”, jednog od najvećih filmskih hitova, ponovo „sreo” na velikom platnu u priči o mladom paru iz pedesetih godina prošlog veka, desetak minuta pozirao pred fotografima i snimateljima.

„Sa Leom je divno raditi - izjavila je Kejt Vinslet. - Pored njega se osećam sigurno.

Radovala sam se što sam ponovo posle toliko vremena ponovo radila sa njim. Oboje smo dosta snimali u međuvremenu i stekli iskustvo, što je još više obogatilo našu saradnju.

I Leonardo di Kaprio je hvalio svoju filmsku partnerku, sa kojom se kako je rekao „oseća dobro, jer je sjajna osoba i profesionalac”.

Novinari su bili znatiželjni kako su snimane ljubavne scene, s obzirom da je iza kamere bio Kejtin suprug - Sem Mendes.

- Nije mi bilo neprijatno. Osećao sam se apsolutno prirodno, kao kad ljubim rođaku. Naš odnos je specifičan, još od „Titanika”. Tada smo bili mladi, ali smo uspostavili prijateljski odnos, koji je godinama bio sve čvršći. Sem je sjajan režiser i to je još više poboljšalo našu saradnju - rekao je Di Kaprio.

Za Kejt je, kako je otkrila, velika prednost kada radi sa svojim suprugom, jer on bolje nego iko drugi zna kad treba da je ostavi samu, da joj da savet ili zagrljaj podrške.

Naravno, glumica je prokomentarisala dva Zlatna globusa ( jedan je upravo dobila za „Revolucionarni put”, a drugi za „Čitača”, koje je osvojila pročšle nedelje u Los Anđelesu, ponavljajući da joj je neverovatno kako je u konkurenciji pored Meril Strip, Kristin Skot Tomas, En Hetavej, Anđeline Džoli, izbarana baš ona. Na pitanje nada li se sada i Oskaru, glumica je diplomatski odgovorila „da bi bilo lepo dobiti Nagradu Američke filmske akademije, ali da je ove godine previše jaka konkurencija”.

Posle susreta sa publikom i novinarima glumački par uputio se ka sali u bioskopu Odeon. Pre projekcije filma „Revolucionarni put”, koji će u Srbiji premijerno biti prikazan 21. februara na Festu, Kejt Vinslet i Leonardo di Kaprio nagrađeni su i burnim aplauzom publike.

MILION FUNTI

OVO je bez sumnje vreme Kejt Vinslet, koja osim nagrada ovih dana neprestano dobija i komplimente za svoj izgled. Britanska glumica koja je uvek imala problema sa kilogramima, sada ima liniju top modela. To je pokazala i na premijeri kada je u elegantnoj mini haljini, sa vrtoglavim potpeticama i dijamantskim minđušama dobila američki kompliment na engleski način: „Kejt od milion funti”!

Izvor: Večernje novosti B. Niković

NOVA VERZIJA “BRILJANTINA” U POZORIŠTU NA TERAZIJAMA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti


BEOGRAD - U Pozorištu na Terazijama u utorak počinju probe za novu verziju popularnog mjuzikla “Briljantin”, u režiji Mihaila Vukobratovića.

PHOTO:  Arhiva - teatar.hr

Glavne uloge, koje su u istoimenom filmskom hitu tumačili Olivija Njutn Džon i Džon Travolta, igraju i pevaju Ivana Popović i Žarko Stepanov. U predstavi uglavnom učestvuju novi mladi glumci koji su ulogu dobili nakon petodnevne audicije održane prošlog meseca u Pozorištu na Terazijama.

Koreograf je Igor Barberić, a muzičke aranžmane radi dirigent Milan Nedeljković.

Vesela priča o srednjoškolskom dobu i prvim ljubavima već je bila na repertoaru Pozorišta na Terazijama, pre petnaestak godina, kada je taj teatar radio na sceni Doma kulture “Vuk Karadžić”, takodje u režiji Vukobratovića.

Predstava je bila vrlo uspešna, igrana je tokom niza sezona, a glavne likove interpretirali su Mina Lazarević i Nikola Bulatović.

Izvor: Večernje novosti

TIRNANIĆU NAGRADA “FIPRESCI”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Nagrada srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI Srbija) za životno delo dodeljena je Bogdanu Tirnaniću, koji je preminuo 16. januara u Beogradu. Tim povodom, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke 10. februara biće prikazan film Želimira Žilnika Rani radovi, u kojem Tirnanić igra jednu od glavnih uloga.

FIPRESCI Srbija planirao je da Tirnaniću uruči nagradu za životno delo 29. januara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a članstvo je jednoglasno glasalo za taj predlog. Nagrada će Tirnaniću biti uručena, nažalost, posthumno. FIPRESCI Srbija istakao je da je Tirnanić bio akter svih najznačajnijih dešavanja u srpskoj i eksjugoslovenskoj kinematografiji.

Izvor: Građanski list