REGISTRUJ SE ZA FEST

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Međunarodni filmski festival u Beogradu

Na međunarodnom filmskom festivalu, 37. po redu, koji će biti održan od 20. februara do 1. marta, u deset dana biće prikazano preko 70 filmova iz celog sveta, a Beogradom će prodefilovati oko 100 gostiju iz inostranstva.

FEST, koji se ove godine organizuje pod sloganom Registruj se, održaće se u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu, u Centru Sava, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Balkan i Muzeju Kinoteke.

Umetnički direktor festivala Miroljub Vučković rekao je da će ove godine FEST imati takmičarski karakter i najavio programske celine festivala.

„Publika ovogodišnjeg FEST-a moći će da vidi filmove u programskim celinama koje su mahom iste kao i svih prethodnih godina. Tu su ‘Horizonti’, ‘Činjenice i slagalice’, ‘FantAzija’, ‘Europe out of Europe’ i ‘Otkrića’. Novitet je ‘Novi argentinski film’, u okviru kojeg ćemo prikazati najbolja ostvarenja ove kinematografije, koja je svakako u zaletu. Na skoro svim festivalima koji su održani u poslednjih godinu dana, argentinski film je zauzimao veoma značajno mesto”, rekao je Vučković.

U okviru programa Horizonti biće prikazani Između zidova francuskog reditelja Lorana Kantea, koji je dobitnik „Zlatne palme” na festivalu u Kanu 2008. godine, Zamena reditelja Klinta Istvuda, Revolucionarni pad Sema Mendesa, brazilsko-argentinski film Elitna jedinica reditelja Hosea Padilha koji je dobitnik nagrade „Zlatni medved” na festivalu u Berlinu, Druga žena francuskog reditelja Patrika Maria Bernara, Maradona Emira Kusturice, dobitnik „Zlatnog lava” na festivalu u Veneciji.

Na glavnom programu FEST-a biće i Buick riviera hrvatskog reditelja Gorana Rušinovića, film Pejzaž broj dva reditelja Vinka Moderndorfera, rađen u slovenačko-srpskoj koprodukciji, Spaliti nakon čitanja braće Koen i mnogi drugi. FEST zatvara 1. marta film Tamo i ovde reditelja Darka Lungulova.

Prateći program FEST-a predstaviće izložbu likovnih radova poljskog režisera Jeržija Skolimovskog, okrugli sto na temu Rediteljke Jugositočne Evrope a u okviru programa B2B biće organizovan takmičarski program osam filmova iz regiona koji će biti prikazani u okviru programske celine Europe out of Europe. Pobednik, kojeg će proglasiti tročlani međunarodni žiri, poneće kao nagradu statuetu Eritrocit, rad skulptora Nikole Pešića.

Među gostima koji su do sada povrdili svoje učešće na FEST-u našli su se već pomenuti Jerži Skolimovski, Arsen Azatian, reditelj filma Povratak bludnog sina, Leon Lučev, glavni glumac u filmu Buick Riviera, Dejvid Torton, glumac u filmu Tamo i ovde, i mnogi drugi.

Karte za 37. FEST biće puštene u prodaju 2. februara, a cene će biti kao i prethodnih godina. Karte za otvaranje festivala koštaju 400 dinara, dok su sve ostale projekcije od 150 do 250 dinara i mogu se kupiti na blagajni Centra Sava, bioskopa Balkan, DKC-a, Kinoteke i u Bilet servisu.

Izvor: e - Novine Žarka Radoja

BRITANSKOM FILMU ČETIRI ZLATNA GLOBUSA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Britanskom filmu četiri Zlatna globusa

„Slumdog Millionaire” (očekivano) je postao veliki pobednik 66. dodele Zlatnih globusa, koje dodeljuju strani novinari akreditovani u Holivudu. Među nagrađenima se našao i preminuli australijski glumac Hit Ledžer, koji je posthumno priznanje dobio za sporednu ulogu (Džoker) u blokbasteru „Mračni vitez”. Ovo priznanje sada dodatno pojačava nadu da bi Ledžer mogao posthumno dobiti i Oskara. Jedini predstavnik sedme umetnosti kome je dosad odato takvo priznanje bio je Piter Finč(1976. za „Mrežu”). Britanska glumica Kejt Vinslet (33) ponela je dva trofeja - kao najbolja dramska glumica („Revolutionary Road”) i za sporednu žensku ulogu („The Reader”), što je najbolja naplata, jer u prethodnih pet nominacija nije došla ni do jednog od trofeja na dodeli Zlatnih globusa. Dve nagrade osvojio je i film „Rvač” - za najboljeg dramskog glumca (Miki Rurk) i pesmu (istoimena numera Brusa Sprignstina).

Ipak, prava zvezda večeri bila je ljubavna priča o siročetu koje želi da se izvuče iz siromašnog predgrađa Mumbaija, posredstvom televizijskog kviza. Postavu filma „Slumdog Millionaire” čine nepoznati glumci, ali je pobedio u konkurenciji najboljeg dramskog ostvarenja, Deni Bojl je nagrađen kao najbolji reditelj, a preostala dva priznanja su za scenario i muziku. Film „Slumdog Millionaire” rađen je, inače, po romanu Vikasa Svarupa „Pitanja i odgovori”, koji je ovdašnja izdavačka kuća Laguna objavila 2006. godine.

Za razliku od Oskara, nagrada Zlatni globus (glasa 90 članova Udruženja stranih dopisnika iz Holivuda) ima posebna priznanja za najbolji dramski film i mjuzikle ili komedije. Ove godine film Vudija Alena - „Viki Kristina Barselona”, pobedio je u toj „lakšoj” kategoriji, dok je irski glumac Kolin Farel proglašen najboljim glumcem u komediji ili mjuziklu, za ostvarenje „U Brižu”, a Seli Hokins je najbolja glumica za komediju „Happy-Go-Lucky”. Izraelski film „Valcer sa Baširom/ Waltz With Bashir” Arija Folmana najbolje je ostvarenje na stranom jeziku, dok je Diznijev „Voli” najbolji animirani film. Ova kategorija je u konkurenciju za Zlatne globuse uvedena 2007, a prethodni dobitnici bili su „Automobili” i „Mućkalica”.

Nagradu za životno delo „Sesil B. de Mil” dobio je ove godine slavni reditelj Stiven Spilberg (62), koji je u svojoj 40-godišnjoj karijeri snimao „razbijače blagajni” kao što su bili „Ajkula”, „Bliski susreti treće vrste”, „Indijana Džons” serijal, ali i nagrađivana dramska ostvernja poput „Šindlerove liste”. Ova nagrada prošle godine, kada je bio aktuelan štrajk scenarista, nije dodeljena. Među ranijim dobitinicima nalaze se Džudi Garland, Bing Krozbi, Antoni Hopkins, Šon Koneri i Alfred Hičkok. Spilberg je, dosad, dobio šest Zlatnih globusa i tri Oskara, kao i nagrade za životno delo od Udruženja reditelja Amerike, Akademije filmskih nauka i umetnosti, Američkog filmskog instituta i Kenedi centra.

Naravno, uz pobednike uvek postoje i najveći gubitnici, a ove godine to su bili filmovi „Neobičan slučaj Bendžamina Batona”, „Frost/Nikson” i „Doubt” - svi su imali po pet nominacija (najviše od svih takmičara), ali su na kraju završili „praznih šaka”. Tokom poslednje četiri godine, Zlatni globus nije mogao da posluži kao dobro predviđanje ko će osvojiti Oskara, ali, ukupno gledano, dosad je 67 odsto dobtinika ove nagrade kasnije osvajalo i priznanje Akademije filmskih nauka i umetnosti.

MIKI RURK: „Ovo je bio dug povratak”

Veliki broj zvezda obeležio je ovogodišnje izdanje Zlatnog globusa. „Ovo je bio dug povratak za mene”, prokomentarisao je svoj trijumf Miki Rurk. „Mi smo u teškoj godini, pa je malo čudno slaviti”, rekao je reditelj Deni Bojl čiji je film dobio četiri trofeja. „Mislila sam da će En Hatavej pobediti u ovoj kategoriji”, prokomentarisala je svoju drugu nagradu Kejt Vinslet. „Imam 62 godine. Jesam li dovoljno star da dobijem nagradu za životno delo? Jesam. Hvala vam mnogo”, reči su reditelja Stivena Spilberga, dobinika nagrade za životno delo „Sesil B. de Mil”.

„John Adams” sa četiri TV nagrade

U televizijskim kategorijama nagrađeni su: DRAMA - „Med Men” (najbolja dramska serija), Ana Pakina („True Blood”, najbolja glumica), Gabrijel Birn („In Treatment”, najbolji glumac); KOMEDUIJA - „30 Rock” (najbolja komična serija), Tina Fej („30 Rock”, najbolja glumica), Alek Boldvin („30 Rock”, najbolji glumac); MINI SERIJA ili TV FILM - „John Adams” (najbolja mini serija ili TV film), Lora Lini („John Adams”, najbolja glumica), Pol Đamati („John Adams”, najbolji glumac), Lora Dern („Recount”, sporedna ženska uloga), Tom Vilkinson („John Adams”, sporedna muška uloga).

Izvor: Danas Vladimir Todorović

“GRAN TORINO” NAJGLEDANIJI U AMERICI, “MADAGASKAR 2″ U SVETU

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Film „Gran Torino” Klinta Istvuda (78) dospeo je na prvo mesto liste najgledanijih ostvarenja prošle nedelje u Severnoj Americi. Ovo ostvarenje imalo je ograničeni debi još pre četiri nedelje, a sada je konačno ušlo u veći broj sala (sa 84 na 2.808) i zaradilo 29 miliona dolara (ukupno 40). Interesantno je da je ovo najuspešniji Istvudov debi svih vremena. „Gran Torino” u domaće bioskope stiže 5. marta, posredstvom kuće Tuck.

Drugo i treće mesto osvojili su debitanti - malo uspešnija bila je komedija „Kad neveste zarade/Bride Wars” sa 21.5 milion dolara koja donosi priču o dve prijateljice (En Hatavej i Kejt Hadson) koje pokušavaju da jedna drugoj unište venčanje, pošto su oba zakazana istog dana. Beogradsku premijeru ovog filma Tuck najavljuje za 22. januar. Horor „The Unborn”, sa pričom o ženi koju progoni duh koji je možda njen nerođeni blizanac, zaradio je 21.09 miliona dolara. Poslednji novitet na listi je na devetom mestu, drama „Not Easily Broken”, sa 5.6 miliona dolara.

Film „Madagaskar 2″, pak, i dalje je najgledaniji u svetu, tokom pet od svojih šest nedelja boravka u bioskopskim salama van teritorije Severne Amerike. Poslednjeg vikenda animirani nastavak je zaradio 15.8 miliona dolara iz 61 zemlje (ukupno 366 miliona), a najveća zarada stigla je iz Južne Koreje (dva miliona) gde je upravo počeo da se prikazuje. Na drugm mestu je mračna drama „Seven Pounds” sa 13.4 miliona iz 15 zemalja, dok je treća „Australija” sa 12.3 miliona iz 57 zemalja. Diznijeve „Priče za laku noć” su četvrte sa 9.3 miliona dolara iz 24 zemlje (ukupno 60.1 milion), dok je SF rimejk „Dan kada je Zemlja stala” peti sa sedam miliona dolara iz 44 zemlje (ukuno 140).

Izvor: Danas V.T.

ŠIRI IZBOR ZA VITALOVU NAGRADU

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura

Žiri Vitalove nagrade, u sastavu Jovan Zivlak, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, dosad je održao tri sednice, a na sednici održanoj juče, nakon sagledavanja obimne produkcije 2008. godine, sačinio je (jednoglasno), u skladu s Pravilnikom, širi izbor za nagradu.

U kategoriji najboljeg romana u širem izboru su sledeći pisci i knjige: Petar Sarić - Sara (Srpska književna zadruga), Aleksandar Gatalica - Nevidljivi (Zavod za udžbenike), Ljubica Arsić - Mango (Laguna), Zoran Živković - Ešerove petlje (Geopoetika), Milisav Savić - Princ i serbski spisatelj (Srpska književna zadruga), Stojan Berber - Zebnja (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva) i Vladimir Kecmanović - Top je bio vreo (Via print); u kategoriji knjiga priča odabran je David Albahari - Svake noći u drugom gradu (Srpska književna zadruga); u kategoriji poezije Maja Solar - Makulalalalatura (Studentski kulturni centar Kragujevca) i Bećir Vuković - Nečitač (Adresa); a u kategoriji kritike i književnih eseja Predrag Palavestra - Istorija srpske književne kritike (Matica srpska). Žiri će saopštenje o užem izboru predočiti javnosti do kraja meseca.

Trinaesti put fabrika “Vital” iz Vrbasa, čiji je većinski vlasnik kompanija “Invej”iz Beograda, dodeliće jednu od najznačajnijih nagrada za književnost u našoj zemlji - Zlatni suncokret. Nagrada Zlatni suncokret dodeljuje se, počev od 1996, za najbolju knjigu izdatu na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike. Dobitniku nagrade pripašće novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 5.000 evra, kao i štampanje nagrađene knjige.

Izvor: Građanski list

USKORO POČINJE KARNEVALSKO LUDILO

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Turistička zajednica Rijeke najavila je ovogodišnji, 26. Riječki karneval koji će trajati od 17. siječnja do 25. veljače. Rijeka će u tih pet tjedana biti domaćin mnogih turista i zaljubljenika u maškare. Zanimljiva je i informacija da je, počevši sa samo tri domaće karnevalske skupine i stotinjak sudionika 1982. godine, riječki karneval prerastao u međunarodnu manifestaciju koja danas broji više od deset tisuća sudionika iz desetak zemalja svijeta.

Kako su najavili iz organizacije, i ove će godine tradicionalna događanja poput izbora kraljice Riječkog karnevala (23. siječnja), zatim dječje karnevalske povorke (14. veljače) te međunarodne karnevalske povorke koja je rezervirana za 22. veljače biti glavni dio festivala. Karnevalske povorke, naglašavaju iz organizacije, okupljaju veliki broj sudionika svih uzrasta i čine okosnicu Riječkog karnevala, te se u sklopu njih predstavljaju narodni mesopusni običaji, tradicionalne maske i karnevalske grupe s alegorijom aktualnih događaja u zemlji i inozemstvu.

Osim standarnog programa, posjetitelji će moći vidjeti i prateći program u kojem su najatraktivniji “Carnival Snowdord Session”, “Carnival Party” te karnevalski balovi. Veliku pozornost publike privlače i karnevalske izložbe jer čuvaju zanimljive trenutke sa svih događanja za trajanja karnevala, kao i zapise svega onoga što se zbiva tijekom cijele godine dok se grupe pripremaju za karneval.

Početak karnevala najavljen je za subotu, 17. siječnja na Krimeji gdje će se se podići karnevalska zastava, čime će i službeno započeti petotjedno karnevalsko ludilo.

Izvor: Večernji hr Petra Smoljak