LABUDOVI NA KLIZALJKAMA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Scena Velike dvorane „Sava centra” pretvoriće se 25. januara u ledenu pozornicu, na kojoj će vrhunski ansambl Nacionalnog baleta na ledu iz Sant Peterburga prirediti spektakl - „Labudovo jezero na ledu”.
Jedinu baletsku trupu koja nudi pravi klasični balet sa kostimima i dekorom, a koji se izvodi na specijalnom klizalištu postavljenom na pozorišnoj sceni, osnovao je 1967. godine istaknuti koreograf Konstantin Bojarski, sjedinivši umetničko klizanje sa klasičnim ruskim baletom. Dugotrajnim radom na adaptaciji klasičnih figura, plesa i skokova na ledu uspeo je da stvori potpuno novi žanr u formi baleta na ledu.

Baletski ansambl predvodi umetnički direktor, zaslužni umetnik Rusije Konstantin Rasadin, koji je nastupao zajedno sa Mihailom Barišnjikovim, a većinu sadašnjih članova ansambla čine umetnički klizači koji su nosioci počasne titule Majstora sporta iz Rusije nakon pobeda na sveruskim i međunarodnim takmičenjima.

Nacionalni balet na ledu, koji je do sada imao preko 7.000 nastupa na najprestižnijim scenama širom sveta, privlači publiku svih uzrasta repertoarom koji uključuje „Labudovo jezero”, „Uspavanu lepoticu”, „Romea i Juliju” i „Krcka Oraščića”.

Izvor: Večernje novosti M.N.M.

PENU NAGRADA UDRUŽENJA KRITIČARA

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Šon Pen (Sean Penn) je za ulogu u filmu “Milk”, o prvom američkom političaru koji nije krio da je homoseksualac, dobio nagradu za glavnu ulogu Nacionalnog udruženja filmskih kritičara, javile su svetske agencije.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Sali Hokins (Sally Hawkins) za ostvarenje “Happy-Go-Lucky”.

Udruženje je za najbolji film 2008. proglasilo “Waltz With Bashir” što je iznenađenje jer se više od 20 raznih drugih kružoka filmskih kritičara opredeljivalo uglavnom za ostvarenja “Slumdog Millionaire”, “Milk” i “Voli”.

“Waltz With Bashir”, sećanje izraelskog režisera Arija Folmana na godine koje je proveo kao vojnik tokom rata sa Libanom, je animirani dokumentarac.

Autor je kombinovao intervjue, snove i sećanja, ali sve u animiranoj formi.

Film “Happy-Go-Lucky” o nepopravivo optimističnoj učiteljici u severnom Londonu doneo je i nagrade za režiju i scenario Majku Liju (Mike Leigh), i nagradu za najbolju epizodu Ediju Marsanu (Eddie).

Nagrada za najbolju žensku epizodu dodeljena je Hani Šiguli (Hanna Schygulla) za ulogu u ostvarenju “The Edge of Heaven”, dok je priča o smelom prelasku preko žice zategnute između kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 1974, nagrađena u kategoriji dokumentaraca.

Nacionalno udruženje filmskih kritičara okuplja 63 kritičara vodećih listova iz Los Anđelesa, Bostona, Njujorka, Čikaga, kao i Tajma (Time), Njuzvika (Newsweek) i Njujorkera (The New Yorker).

Priznanja koje to udruženje dodeljuje predstavljaju još jedan putokaz ka Oskarima koje je će američka filmska akademija dodeliti 22. februara.

Pre toga se očekuju imena dobitnika Zlatnih globusa koje 11. januara dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, kao i nominacije za Oskare 22. januara.

Izvor: B 92

FILM “TURNEJA” U HOLIVUDU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Predstavljanje srpskog kandidata za Oskara

Film Turneja reditelja i scenariste Gorana Markovića biće, 5. januara, predstavljen u Holivudu kao srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Marković je uoči puta u Los Anđeles izjavio Tanjugu da će njegov film biti prikazan na zvančnoj projekciji na Beverli hilsu i da se nada da će ga videti što više članova Američke filmske akademije.

Na pitanje o očekivanjima, odgovorio je da gaji optimizam u pogledu dobrog prijema filma, ali da ne razmišlja o ulasku u uži izbor. On je naglasio da je svoje nacionalne kandidate ovoga puta prijavilo čak 67 zemalja.

Radi što bolje promocije Turneje u Los Anđelesu će boraviti i koproducenti Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić, poznati glumci koji i igraju zapažene uloge u tom filmu.

Turneja je do sada imala veoma dobar kontakt sa inostranom, pretežno francuskom publikom i kritikom, o čemu svedoče nagrade na festivalima u Montrealu i Monpeljeu.

U prošlogodišnjem takmičenju za Oskara srpska kinematografija postigla je uspeh sa Klopkom Srdana Golubovića. Taj film bio je uvršćen na užu listu od devet najboljih ostvarenja iz celog sveta, izuzimajući produkciju na engleskom jeziku.

Izvor: RTV Pink

VIRUS FILMSKIH BIOGRAFIJA “HARA”

Nebojša Đorđević    Film

PARIZ - Godina, u koju smo pre četiri dana ušli, najavljena je u Francuskoj kao godina Koko Šanel, sa čak dva filma u holivudskoj produkciji o slavnoj modnoj kreatorki - filma koja će se na proleće pojaviti na velikim ekranima u Francuskoj, sa Odre Totu i Anom Muglalis u glavnim ulogama.

Glumica koja se proslavila u filmu o Ameli Pulen igraće Koko pre no što je postala Šanel, u režiji Ane Fonten, dok će njena manje slavna koleginica nastupiti u filmu o tajnoj vezi kreatorke s ruskim kompozitorom Igorom Stravinskim, u režiji Jana Kunana.

Reč je o adaptacijama romana „Nestalna” Edmonda Šarla Rua i „Koko i Igor” britanskog pisca Krisa Grinalga.

Rivalstvo dveju glumica je naglašeno i za Francusku neobičnom okolnošću da se u isto vreme pojavljuju dva biografska filma sa sličnom temom, kao i činjenicom da obe učestvuju u reklamnim kampanjama kuće Šanel.

Stiže Šerlok Holms

U Holivudu to, međutim, nije retkost, pa su tako za sledeću godinu predviđena dva filma o Šerloku Holmsu, u režiji Saše Barona Koena i Roberta Daunija mlađeg te dva filma o Pablu Eskobaru, u režiji Olivera Stona i Džoa Karnahana.

Omaž kreatorki koja je obeležila modu 20. veka počinje televizijskim filmom o njenom životu koji će pred Novu godinu emitovati Frans 2 (javni servis francuske televizije), sa Širli Meklejn koja je otelovljuje u kasnijoj fazi života.

Koko i Lagerfeld

Sezonu pokretnih slika o Koko Šanel je prvi otvorio Karl Lagerfeld, na reviji početkom meseca u slavu ruske inspiracije kreatorke koja je bila ljubavnica velikog kneza Dimitrija Pavloviča, bliska Stravinskom i Dagiljevu, u vreme kada je, posle Oktobarske revolucije, ruska imigracija preplavila Pariz.

Kreator sa konjskim repom i zatamljenim naočarima uklopio je u reviju kratkometražni nemi film u kojem je dao svoju viziju Koko Šanel - ženu u muškim pantalonama, sa cigaretom u ustima, u ulozi zavodnice, uz arhivske snimke iz Prvog svetskog rata, likove ruske carske porodice, Lenjina i Trockog.

„U deceniji 20-ih, ako niste bili odani suprugu, morali ste da radite kao spremačice ili prostitutke. Zamislite kakav jak karakter je Koko Šanel morala imati da bi pokrenula sopstvenu modnu kuću”, kaže nemački kreator koji uspešno otelovljuje njen duh kroz svoje modele.

Edit prodrmala bioskope

Nakon uspeha filma o Edit Pjaf, sa Marijon Kotijar u glavnoj ulozi, za koju je početkom godine dobila Oskara, usledila je prava poplava biografskih filmova u Francuskoj - od filma o književnici Fransoaz Sagan i slavnom kriminalcu Žaku Mezrinu do filmova o Seržu Genzburu i Ivu Montanu, koji su u pripremi.

Publika voli biografije

“Virus” filmskih biografija je došao iz Holivuda, gde su se filmske priče o slavnim ličnostima množile proteklih godina - od muzičara poput Reja Čarlsa, Tine Tarner ili Čarlija Parkera, preko književnika i slikara poput Trumana Kapota, Fride Kalo i Salvadora Dalija, koga treba da glume Džoni Dep i Al Paćino, do političara poput Kenedija, Niksona i Buša u filmovima Olivera Stona ili Čea u novom ostvarenju Stivena Soderberga.

Iskustvo pokazuje da publika voli filmove tog žanra, koji često postižu rekordnu gledanost i dobivaju najprestižnije nagrade, poput Oskara ili Zlatne palme.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

OTKRIVENI TRAGOVI STAROMAKEDONSKOG PISMA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Znaci na glinenom poklopcu starom 4 000 godina su epohalno otkriće u svjetskim okvirima, veoma važno za paleolingvistiku…

Profesor paleolingvistike Duško Aleksovski izjavio je da su otkriveni prvi tragovi staromakedonskog pisma na području današnje Makedonije.

Prema njegovim riječima, znaci na glinenom poklopcu starom 4 000 godina su epohalno otkriće u svjetskim okvirima, veoma važno za paleolingvistiku.

- Otkriće rješava enigmu šta predstavlja Bsefa, za koju se je do sada pretpostavljalo da je prvobitno ime božice Veste, a sada postoji i direktni dokaz. Ovo predstavlja izvor praistorijske pismenosti i jezika na ovom tlu - izjavio je Aleksovski za skopske medije.

Terakotni artifakt je pronađen u centralnoj Makedoniji.

Pretpostavlja se da je glineni poklopac korišćen za izvođenje religioznih rituala posvećenoj božici Vesti, zaštitnici ognjišta.

Izvor: Dnevni avaz / SRNA