MANJE KONCERATA U OVOJ GODINI

Nebojša Đorđević    Muzika

BEOGRAD - Globalna ekonomska kriza odraziće se naredne godine i na muzička dešavanja u Srbiji, tako da će biti znatno manje koncerata nego u prošloj godini, izjavila je danas Tanjugu pi-ar menadžer Beogradske arene Jasmina Krstić.

Krstićeva je rekla da je do sada najavljeno svega nekoliko gostovanja značajnih imena, što pokazuje da će se posledice ekonomske krize odraziti i na šou-biznis, jer sponzori revidiraju svoje ponude.

Kao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja u nastupajućoj godini ona je najavila gostovanje popularnog operskog kvarteta - grupe “Il Divo”, koja će nastupiti u Beogradskoj areni 26. marta.

Pre toga, u organizaciji producentske kuće “Talent boks”, u Beograd stiže čuveni hevi metal bend “Ajron Mejdan” (Iron Maiden).

“Mejdini” će nastupiti 10. februara u Beogradskoj areni, što će biti jedini koncert u Evropi u ovom poslednjem delu njihove velike svetske turneje, ali na veliku žalost fanova broj ulaznica je ograničen na 15.000 zbog izuzetno neobičnog nastupa ove grupe.

Dan zaljubljenih u Areni će biti obeležen koncertom gosta ovogodišnjeg “Gitar art” festivala, Oskarom nagrađenog italijanskog kompozitora Enia Morikonia (Ennio Morricone), koji je komponovao muziku za više od 500 igranih filmova.

Već tradicionalno, 8. mart pripadnice lepšeg pola će provesti uz Željka Samardžića, a u maju publiku očekuje veliki Kineski nacionalni cirkus.

Za razliku od prethodne godine, u Beogradskoj areni će biti znatno više sportskih dešavanja, tako da će već u februaru ljubitelji tenisa moći će da prate Federejšn kup. Od 1. do 12. jula Arena će biti domaćin Univerzijade, a krajem jula i Završnog turnira Svetske lige za odbojkaše.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

“KIR JANJA” I “VITAMINI” U NARODNOM POZORIŠTU

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

Narodno pozorište 3. januara nastavlja uspešnu 140.sezonu i to sa dve predstave: “Kir Janja” Jovana Sterije Popovića na velikoj sceni i dramom “Vitamini” Vere Jon koja će biti izvedena na sceni “Raša Plaović”.

Ansambl Opere radno započinje 2009.godinu, u nedelju, 4. januara na velikoj sceni biće izvedena opera Gaetana Donicetija “Don Paskvale” pod dirigentskom upravom Zorice Mitev-Vojnović sa solistima: Dragoljubom Bajićem, Sofijom Pižuricom, Ljubomirom Popovićem, Predragom Milanovićem i Svetom Kastratovićem.

Iste večeri na sceni “Raša Plaović” biće izvedena komedija Miloša Nikolića “Kovači”.

U ponedeljak, 5. januara uveče na velikoj sceni biće izveden balet “Ko to tamo peva” Vojislava Vokija Kostića, dok će na sceni “Raša Plaović” biti izvedena drama Erika E.Šmita “Zagonetne varijacije”.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

NOVI NASLOVI LAGUNE I MONO - MARIJANE

Nebojša Đorđević    Knjige

Beogradska “Laguna” priprema prevod biografije grupe “Depeš mod”, a među naslovima kojima će ta izdavačka kuća obradovati svoje čitaoce tokom 2009. godine jeste i novi roman Igora Marojevića.
knjige2.jpg

Biografiju grupe “Depeš mod”, koja će u maju nastupiti u Beogradu, prevodi Dejan Cukić, a knjiga će se naći u prodaji uoči koncerta, najavljeno je iz “Lagune”.

Pored novog romana Igora Marojevića “Prater”, iz te izdavačke kuće najavljeno je i mnoštvo drugih naslova, među kojima su “Veliki istorijski vremeplov” Aleksandra Gajovića i knjiga “Iščezli kontinenti” Bila Brajsona.

Beogradska izdavačka kuća “Mono & Manjana” za početak ove godine najavila je srpski prevod romana “Kratki i čudesni život Oskara Vaa” Džunoa Dijaza, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost 2008.

Glavni junak romana je bucmasti tinejdžer, knjiški moljac koga svi smatraju čudakom i koji živi za trenutak kada će postati dominikanski Tolkin i pronaći pravu ljubav. Stvarnost se, međutim, ne poklapa s njegovim željama.

Poigravajući se odlomcima i asocijacijama iz oblasti popularne kulture, književnosti, muzike, filmova i stripova, Dijaz prikazuje nekoliko decenija istorije, prikazujući istovremeno bogato dominikansko nasleđe i savremeni život pod uticajem američke kulture.

“Mono & Manjana” za ovu godinu priprema i dve nove knjige iz edicije “Istorija čovečanstva”, o srednjem veku i kulturama starih američkih naroda, zatim Veliku Larusovu ilustrovanu enciklopediju u pet tomova, kao i novu ediciju “Leksikoni”, čije će prvo kolo biti posvećeno gastronomiji.

Najavljeni su i novi naslovi iz edicije posvećene tajnovitim i legendarnim bićima i fenomenima - “Čudovištologija” i “Špijunologija”, u kojoj su do sada objavljene luksuzno opremljene knjige o zmajevima, čarobnjacima, gusarima i princezama.

Izvor: RTS

FILHARMONIJA NA TURNEJI PO KINI

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika

Prva polovina godine

PHOTO: STOCK.XCHNG

Beogradska filharmonija će tokom prve polovine 2009. godine održati niz koncerata sa uglednim solistima i dirigentima iz zemlje i inostranstva, a najavljena je i turneja filharmonije po Kini.

Koncertnu sezonu u 2009. godini, Beogradska filharmonija će početi 23. januara, kada će sa violinistkinjom Sarom Čang i dirigentom Liorom Šambadalom izvesti dela Bramsa, Šumana i Vebera. Koncert na kome će, pored Beogradske filharmonije, nastupiti i violista Rišard Grablevski i dirigent Radoslav Šulc, biće održan 30. januara, a na programu koncerta su dela Čajkovskog i Hindemita.

Filharmonija je najavila da će tokom februara sa pijanistom Aleksandrom Madžarom i dirigentom Robinom O Nilom održati koncert na kome će izvesti Mokranjčevu Uvertiru, Bramsov Koncert za klavir i orkestar i Dvoržakovu Simfoniju broj osam. Pijanista Konstantin Lifšic i dirigent Leonid Grin nastupiće sa Beogradskom filharmonijom 21. februara, a mecosopran Rinat Šaham i dirigent Frederik Šaslen 27. januara.

Beogradska filharmonija će 5. marta sa violinistom Hagaiom Šahamom izvesti dela Bloha, Hubaja i Bruknera, a za 13. mart zakazan je Koncert posvećen sećanju na pokojnog premijera Zorana Đinđića, na kome će bariton Željko Lučić , filharmonija i dirigent Uroš Lajovic izvesti dela Verdija, Belinija i Rosinija.

Pijanistkinja Lisa Smirnova i dirigent Frank Kramer održaće koncert sa filharmonijom 3. aprila, a sedam dana kasnije nastupiće i violista Maksim Risanov i dirigent Ronald Colman. Duo udaraljki Perkadu gostovaće 24. aprila, kada će sa filharmonijom izvesti Ravelov Bolero, Dormanovo delo Začini, mirisi, otrovi i odlomke iz dela Romeo i Julija Berlioza.

Violončelista Patrik Demenga izvešće 15. maja sa Beogradskom filharmonijom dela Žorža Bizea, Kamija Sen- Sansa i Ravela, a za jun mesec planiran je koncert na kome će nastupiti pijanistkinja Lusil Čang, koja će pod vođstvom dirigenta uroša Lajovica izvesti dela Štrausa, Griga i Ljubice Marić.

Beogradska filharmonija će 26. juna sa dirigentom Gabrijelom Felcom izvesti Šestu simfoniju Gustava Malera. Beogradska filharmonija će od 18. maja do 7. juna održati turneju po Kini, u okviru koje će sa violinistom Robertom Bokorom izvoditi dela Stevana Hristića, Ravela, Musorgskog, Glinke, Čajkovskog, Borodina i Rahmanjinova.

Izvor: e - Novine

IZABEL IPER PREDSEDNICA FESTIVALA U KANU

Mirjana Stanojevi?    Film

Francuska glumica Izabel Iper izabrana za predsednicu žirija 62. festivala u Kanu. Dva puta proglašena najboljom glumicom na tom festivalu.

Francuska glumica Izabel Iper biće predsednica žirija 62. filmskog festivala u Kanu, koji će trajati od 13. do 24. maja, saopštili su organizatori festivala a prenose svetske agencije.

Izabel Iper je u Kanu dva puta proglašena najboljom glumicom - za uloge u filmovima “Profesorka klavira” (2001) Mihaela Hanekea i “Violeta Nozijer” (1978) Kloda Šabrola.

“Veoma sam srećna i ponosna. Kan i ja, to je duga priča, i ovaj naredni susret definitivno učvršćuje moju ljubav prema festivalu, a samim tim i prema svetskom filmu”, navela je u saopštenju 55-godišnja glumica.

Predstavnik festivala Tjeri Fremo izjavio je da su organizatori želeli da odaju “priznanje glumici koja je svojupopularnost stavila u službu autorskog filma, koja sarađuje sa mladim rediteljima i koju poštuju strani režiseri”.

Izabel Iper je igrala u oko 80 filmova među kojima su “Dom”, “Gabrijela”, “Ukus moći”, “Osam žena” i “Hvala za čokoladu”.

Glumica je 2005. dobila Zlatnog lava za celokupnu karijeru na filmskoj smotri u Veneciji.

Izvor: RTS