BRITNI NA VRHU EVROPSKIH TOP LISTA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Arhivska Fotografija: Fo Net

European HOT 100 Singles - 51. sedmica

Prvi ovonedeljni novitet na listi dolazi sa američkih prostora i nastavlja seriju hitova, u pitanju je rok sastava iz Tenesija “Kings of Leon”. Braća Nejtan, Kaleb, Džers i Metju Folovil objavili su još jedan singl, koji se nakon sedam sedmica našao u društvu najuspešnijih. Sastav “Kings of Leon” će po svemu sudeći, pored veoma uspešnog singla “Sex on Fire”, imati još jedan hitUse Somebody”, koji se ove nedelje nalazi na mestu broj deset.

Među najtiražnijima ove sedmice našao se i 35-ogodišnji Ekon (Akon), poslednjih godina prilično popularan hip-hop, ar en bi izvođač i u Evropi. Ekon za sobom ima tri studijska albuma. Na poslednjem „Freedom” (2008) nalazi se nekoliko značajnih singlova. Prvi, koji smo već u nekoliko navrata mogli da čujemo u okviru raznih, pre svega američkih top lista, konačno je dospeo i među prvih deset u Evropi. „Right Now” je trenutno veliki hit u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali i u Turskoj i Izraelu. Na zvaničnom evropskom top tenu, ove sedmice pripalo mu je deveto mesto.

“The Killers” aktivni su još od 2002. godine. Sviraju alternativne, rok melodije, koje podsećaju na zvuk 80-tih i 90-tih godina XX veka. Album “Hot Fuss” iz 2004. doneo im je svetsku slavu. Sada, nakon 12 miliona prodatih izdanja, promovišu svoj četvrti studijski album. „Day and Age” objavljen je polovinom novembra, a prvi singl „Human” je od samog početka među najprodavanijim singlova na starom kontinentu.

Kako se bliže novogodišnji praznici, na evropsku listu dospeva sve više sporijih kompozicija, ove sedmice se čak dve balade prilično dobro kotiraju. Prva se našla na mestu broj sedam, a reč je o prošlonedeljnom novitetu. Radi se o prošlogodišnjem velikom muzičkom otkriću u Velikoj Britaniji, danas izuzetno značajnom imenu u pop-soul produkciji sa čak tri nominacije za Gremija, Lioni Luis i njenom novom singlu “Run”.

Još jednoj američkoj pop zvezdi je od objavljivanja novog projekta, veoma dobro krenulo. Prvi singl sa najnovijeg CD-a Alesije Bet Mur (Pink), “So what” je proteklih sedmica već boravio na čelnim pozicijama mnogobrojnih top lista, pa tako i liste najtiražnijih singlova u Evropi. Uspešnu promociju albuma “Funhouse” nastaviće singl “Sober” koji je trenutno svega 11 pozicija niže i koji će po svemu sudeći ostvariti uspeh singla koji i dalje slušamo među prvih deset - “So what”.

Pol Valden (Paul Walden) je početkom 90-tih godina XX veka u Velikoj Britaniji bio promoter asid haus hitova. Proslavio se singlom koji je doživeo nekoliko reizdanja u proteklih 20 godina. Danas je to još uspešniji projekat. Singl “Infinity 2008″ se zahvaljujući di džeju Klasu (Klaas), koji živi i radi u Kelnu, u Nemačkoj, našao na prvom mestu, mnogih evropskih top lista tokom novembra meseca: Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj. Ove nedelje nalazi se na mestu broj pet.

Bez promena na četvrtoj pozicji, gde je i dalje proteklih godina, najtiražniji američki, ženski ar en bi izvođač Bijonse. “I Am.. Sasha Fierce” naziv je novog albuma Bijonse Nouls (Beyonce Knowls) koja je u međuvremenu otkrila ko se, odnosno šta se krije iza imena dodeljenog aktuelnom projektu. Američki ar en bi sopran Bijonse pojasnila je kako je njen alter ego konačno dobio ime i prezime koje je u par navrata koristila na pojedinim kastinzima. “If I Were A Boy” prvi je singl sa ovog CD-a koji je dve sedmice boravio na prvom mestu, a ove se, nakon sedam nedelja našao na četvrtoj pozicji.

U društvu najupešnijih singlova u 2008. naći će se zasigurno i prošlogodišnji singl britanskog pop izvođača Ejmi Mekdonald (Amy Macdonald) koji je već više od pola godine i na listi najtiražnijih u Evropi. U Belgiji, Nemačkoj i Švajcarskoj singl “This is the life” je već ostvario zlatni tiraž, a na evropskoj listi skočio je ove nedelje sa sedmog na treće mesto. Ejmi je, inače, takođe, zvezda čuvenog britanskog TV izbora za idola “The X Factor” i to iz sezone u kojoj pobedio danas veoma uspešan pop izvođač, Lion Džekson.

Dva najbolje plasirana singla, na “Eurochartu” nalaze se već devet sedmica. To su trenutno dva najveća hita i u Evropi, a očekivano i u Americi. Keti Peri je kanadski kontralto vokal (dakle nešto između tenora i mecosoprana) - kakvih nema mnogo u mejnstrim produkciji, što bi možda upravo mogao biti i razlog za tako neočekivani uspeh prethodna dva singla. “Hot ´n ´Cold” je treći singl sa albuma “One of the Boys” i ove sedmice se našao na vicešampionskom mestu.

Titula najtiražnijeg singla u Evropi je i dalje u rukama Britni Spirs (Britney Spears), koja na listi 100 najuspešnijih ima dva singla. Drugi nedavno objavljeni nalazi se na 56. mestu. Singl “The Circus” potpisuju čuveni Doktor Luk i Beni Blanko, dok se iza trenutno najuspešnijeg singla krije prilično nepoznata elektro-pop ekipa producenata “The Outsyders” (Nikeša Brisko i Rafael Akinjemi). Singl “Womanizer” je ovonedeljeno mesto broj jedan.

Ovonedeljna lista

1-1- 9 Womanizer, Britney Spears Jive/Zomba
2- 2- 9 Hot N Cold, Katy Perry Capitol
3- 7-34 This Is The Life, Amy MacDonald Melodramatic/Vertigo
4-4-7 If I Were A Boy, Beyonce Music World/Columbia
5-3-20 Infinity 2008, Guru Josh Project BigCityBeats/Intergalatic
6- 5-14 So What, Pink LaFace/Zomba
7-8-2 Run, Leona Lewis Syco
8-6-7 Human, The Killers Island
9-12-7 Right Now (Na Na Na), Akon Universal Mowtown
10-27-7 Use Somebody, Kings Of Leon RCA

Izvor: B92/Deutsche Welle Serbian

KINOTEKA: 60 GODINA ZASTAVA FILMA

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu od 23. do 25. decembra biće priređen ciklus posvećen jubileju “Zastava filma”, odnosno 60. godišnjici postojanja te vojne filmske kuće.

Retrospektiva će biti otvorena 23. decembra projekcijom prvog broja “Filmskog pregleda iz Jugoslovenske armije”, snimljenog 1948. godine, u koji je uvršteno pet priloga, najavljeno je iz Kinoteke.

Prvi “Filmski pregled iz Jugoslovenske armije”, koji je priredio Boško Vojvodić, prikazivan je u bioskopima širom Jugoslavije krajem 1948. godine, a do 1960. snimljeno je 115 takvih filmskih žurnala.

Prvi nastavni film “Obuka o bacanju ručnih bombi” snimljen je 1949. godine, a filmska laboratorija “Zastava filma” počela je da radi 1954. godine.

Prvi dokumentarni film “Pozdrav s granice” realizovao je scenarista i reditelj, poručnik Oto Denes.

Već tokom šezdesetih godina preduzeće “Zastava film” imalo je najveću produkciju dokumentarnih i kratkometražnih filmova u Jugoslaviji, a do 1980. autori te filmske kuće osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

U “Zastava filmu” utemeljena je i škola crteža i animacije, čiji je osnivač bio Andrija Zic, a kasnije su mu se pridružili Zuko Džumhur, Radoslav Gajić, Vera Vlajić, Stevan Živkov, Ivo Kušanić, Nikola Majdak, Duško Ševo i mnogi drugi.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina nabavljene su savremene mašine i tehnička oprema.

“Zastava film” učestvuje na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma od njegovog osnivanja, a njeni autori su na toj manifestaciji do sada osvojili više od 50 priznanja.

“Zastava film” danas poseduje kvalitetne filmske i video kamere, studio za filmsku animaciju, telekino za transfer filmske na video traku, više filmskih, video i kompjuterskih montaža, sistem za umnožavanje filmskih proizvoda, tonski studio, kao i bogat filmski i video arhiv.

Izvor: B 92 / Beta

POLA VEKA POZORIŠTA “DADOV”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Pozorište “Dadov danas je počelo proslavu 50 godina svog postojanja i rada, kada su na platou ispred pozorišta podignute zastava grada Beograda i pozorišta “Dadova”, a u uniformama nekadašnjih učesnika radnih akcija bilo je postrojeno stotinak omladinaca Dramskog studija.

“Pozorište “Dadov” već pedeset godina postoji i menja ustaljena pravila, Beograd, Srbiju i svet u kome živimo. Srećan sam što je Grad Beograd uspeo da ovo pozorište zadrži u svom okrilju i ne dozvoli njegovu privatizaciju”, rekao je na svečanosti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U okviru prvog dana proslave, koja će trajati do 27. decembra, omladinci “ORA Dadaov” danas su uredili i očistili dvorite u Ulici Desanke Maksimović, gde je postavljena poljska kuhinja Vojske Srbije.

Danas popodne ministar odbrane Dragan Šutanovac podeliće sa njima obrok vojničkog pasulja, a proslava se večeras u 20 časova nastavlja premijerom filma “Tamo gde snovi počinju”, posvećenom jubileju ovog pozorišta, navodi se u saopštenju Beoinfo.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine /RTS

ALEXANDER ČITA OBAMI

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Barack Obama vratio je tradiciju čitanja poezije na predsjedničkoj inauguraciji. Elizabeth Alexander imat će tu čast.

Posljednjih dana, nakon što je postalo jasno da će Barack Obama vratiti tradiciju čitanja poezije na predsjedničkoj inauguraciji koju je jednim svojim šeretskim smješkom izbacio iz programa bivši prezidente Bush, na američkoj izdavačkoj sceni trajala su lobiranja, tračanja, podmetanja i trgovanja, da upravo njihov poet in resident bude ‘Taj’. I konačno smo dobili pobjednika, odnosno pobjednicu: pjesnikinja Elizabeth Alexander čitat će na inauguraciji Baracka Obame. Ona će biti tek četvrta po redu u ipak sad već značajnoj tradiciji koja je, gotovo u potpunosti, tradicija Demokrata, budući da jedan Reagan ili Nixon ni u snu ne bi dopustili da na njihovim macho inauguracijama recitiraju nekakvi šonje. A iako se Laura Bush predstavljala kao velika prijateljica i mecena američkih pisaca, niti ona nije ništa poduzela kada joj je suprug rekao ‘Ne’ poeziji.

Inače, prvi pjesnik koji je čitao na inauguraciji bio je Robert Frost 1961., na Kennedyjevoj inauguraciji. Maya Angelou je čitala Clintonu 1993., da bi je 1997. zamijenio Miller Williams. Ovo je velika vijest i strašna reklama, kako za Elizabeth Alexander, tako i za njenog izdavača Graywolf Press, koji je već krenuo u akciju tiskanja novih izdanja njenih knjiga. Alexander je pjesnikinja, esejistica, dramatičarka i učiteljica. Autorica je četri knjige poezije, The Venus Hottentot(1990.), Body of Life (1996.), Antebellum Dream Book (2001.) i American Sublime (2005.). Također se bavi proučavanjem literature afroamerikanaca te je nedavno objavila esej The Black Interior. Predaje na Yaleu i Harvardu.

Izvor: Booksa n.s. 18.12.2008.

VANZEMALJCI, SPASITE NAS

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Kada bi se ovoga trenutka vanzemaljci spustili na Zemlju, bila bi to naravno vest milenijuma. Međutim, verovatno mnogi na Zemlji ne bi bili naročito iznenađeni. O tom istorijskom susretu civiliozacija i njenim posledicama već je toliko napisano i snimljeno SF filmova da smo i nesveno za to već svi spremni. Šta više, znamo i to, ako nas ne bi odmah uništili, u boljoj varijanti došli bi da nam ponude ruku spasa. Kako se stavri razvijaju, na svim poljima ljudskoj vrsti će tako nešto, moguće je, opet, vrlo brzo biti preko potrebno.

Najnovije “upozorenje” stiglo nam je sa, u svetu i kod nas aktuelnim, SF filmom “Dan kada je zemlja stala” reditelja Skota Deriksona sa Kianu Rivsom i DŽenifer Koneli u glavnim ulogama, uz koje igraju i Keti Bejts, DŽejdem Smit i DŽon Kliz.

Reč je o rimejku istoimenog i po mnogo čemu antologijskog filma Roberta Vajza iz 1951. godine nastalog po kratkoj priči Harija Bejtsa “Oproštaj od gospodara”. Deriksonova apdejtovana verzija film trenutno je na vrhu američke boks ofis liste. Od 12. decembra, kada je tamo ušao u bioskope, zaradio je više od 30 miliona dolara (u njega je inače uloženo oko 75) a kritike su više loše nego dobre.

Po svemu sudeći, da zanemarimo kritičare (koji kažu da je ovo još jedan od primera kao je danas lako napraviti haj - tek rimejk, ali nije lako postići da on bude dostojan orginala ili još i bolji od njega) izgleda da i Deriksonov “Dana kada je zemlja stala”, kao njegov prethodnik s početka pedesetih, pogađa prave žice ovovremene publike.

Ako su pre gotovo šest decenija Zemljani bili prestravljeni mogućnošću samouništenja u nuklearnom ratu i imali veliko nepoverenje prema političarima danas, iako ta opasnost nije definivno otklonjena, katastrofa, ne zna se koliko bliska, preti - zagađenje će nam doći glave a političari, kao glasnogovornici finansijskih vladara sveta, zapravo malo toga i sporo preduzimaju. Drugim rečima, pedesetih se jedan od najpoznatijih vanzemaljaca popularne kulture, Klatu, na Zemlji obreo da onemogući atomski armagedon tako što će najpre uništiti ovu našu inteligentnu i toliko glupu vrstu. Danas, Klatu, otelovljen u Kianu Rivsu, ima isti zadatak, jer Zemljani zagađujući uništavaju planetu i to jednu od retkih u univerzumu na kojoj je moguće održanje života. Šta se dalje dešava u oba ova filma, najbolje je da sami otkrijete.

Jedan od uglednih američkih filmskih kritičara primetio je povodom ovog rimejka da “Dan kada je Zemlja stala” kao da najpre sugeriše da se glasa za Ala Gora, dok drugi sumnja u ovakvu vrstu angažmana i smeta mu što film tako eksplicitno poručuje “spasimo planetu da bismo spasli sebe”. Treći filmoznalac, sit svega pa i samog filma, kaže da bi izbegao čuvenu Klatuovu rečenicu izgovorene na vanzemljskom: “Gorat, Klatu beorad nikhto” i nastavio bi sa uništenjem ljudi jer svakim danom pokazujemo da u suštini nismo sposobni da se menjamo. “Zaslužujemo da budemo počišćeni zato što smo duboko egoistični šupci kojima su na prvom mestu samo najuži lični ciljevi”, poručuje gnevni filmski kritičar.

Ovaj film, kao i još mnoge nove iz ponude velikih (američkih) filmskih studija, Novosađani danas ne mogu, i ko zna koliko još neće moći da vide u nekom pravom bioskopu u gradu. Samouništenje je, dakle, već počelo, pa naša parola glasi: vanzemaljci, prvo nam spasite bioskope!

Izvor: Danas Vladimir Crnjanski