DANAS SLAVIMO 30.000 - tu POSETU NAŠEM SAJTU

Miroslav Mladenović    Vesti

Danas, na dan sv. Andreje Prvozvanog slavimo mali jubilej - 30.000 - posetu našem sajtu www.kul-tim.net Mi slavimo, a drugi su zapisali slovo o našem radu i nama:

Napredni domen iz oblasti kulture, književnost www.kul-tim.net danas je imao tridesethiljladitog posetioca. Za samo par meseci postojanja kvalitetnom ponudom tekstova i informacija izašao je na čelo aktuelnih medija u pomenutoj oblasti u Srbiji.

“Plan koji smo zacrtali do Nove godine, već je relliizovan u prvoj dekadi decembra. Očekujemo porast u broju poseta s obzirom na to da je na našem sajtu dnevni protok informacija, kontinuiran - iz dana i dan, tehničke mogućnosti velike, a književni sadržaji aktuelni.”

- Počeli smo sa plasiranjem e - book - ova, mogu se veoma lako preuzeti. Otvoreni smo sa saradnju sa organizacijama i pojedincima, kojima nudimo pripremu ili prezentaciju njihovih pripremljenih tekstova u vidu e -book -a. Svi zainteresovani, koji imaju poetski ili prozni tekst mogu da poruče izradu i dobiju knjigu u elektronskom formatu. Za to je se potrebno prijaviti  putem e - mail -a,  redakcija@kul-tim.net kažu mentori ovog naprednog domena, književnici, Nebojša Đorđević i Obren Ristić.

Izvor: tk-info

ZBILA SE (JOŠ JEDNA) PIRATERIJA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Distributer “Taramaunt film” skinuo je s repertoara bioskopa u Srbiji film Šta se zbilo? zbog štete od piraterije. “Film se neće prikazivati od 25. decembra u bioskopima zato što se pre određenog vremena pojavio i na internetu, a uzevši u obzir i već dovoljno izraženu pirateriju na ulicama, nema smisla ići u distribuciju s njim”, izjavila je portparolka “Taramaunta”, a prenosi sajt Radija 021. Ona je ocenila i da piraterija obesmišljava distribuciju filmova u bioskopima u Srbiji. Film je režirao Bari Levinson, a glumci su Robert de Niro, Šon Pen…

Izvor: Građanski list

STIŽE DRUG CRNI

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Završeno je snimanje novog domaćeg filma Drug Crni u NOB-u. Film je sada u procesu montaže, a premijera je zakazana za 29. januar u Centru “Sava”. Film je zamišljen kao urnebesna parodija na istorijske ličnosti i događaje, koja će funkcionisati, kako se najavljuje, po principu namerne sličnosti s dnevnim dešavanjima iz javnog života. Režiju i scenario potpisuje Rade Marković. Radnja je smeštena u vreme Drugog svetskog rata. Njeni glavni junaci su ilegalci u NOB-u u okupiranom Beogradu.

To su: Života Grujić (Nenad Jezdić), potomak čuvenog Crnog Gruje iz Prvog srpskog ustanka, Brale Kalabić (Boris Milivojević), simpatizer četničkog pokreta, Veselin Čegović Če (Marinko Madžgalj), Crnogorac oduševljen idejom o komunizmu, drug Tetak (Nikola Kojo), komandant partizanskog pokreta…

Izvor: Građanski list

DODELJEN KIKLOP

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Nagrađivani roman Grad u zrcalu Mirka Kovača (na slici), u izdanju “Frakture”, dobio je nagradu Kiklop za prozno delo godine, ali je dodelu tih priznanja na Sajmu knjiga u Puli, ipak, obeležila odluka o izostanku nagrade za hit godine, koja je, prema rezultatima prodaje, trebalo da pripadne “kontroverznoj autorki” Nives Celzijus za autobiografiju Gola istina. Prema zvaničnom obrazloženju, nagrada za hit godine nije dodeljena zbog nepostojanja konsenzusa među članovima Upravnog odbora (UO) nagrade Kiklop.

Član UO i istoričar književnosti Krešimir Nemec podneo je u međuvremenu ostavku, dok je Nives najavila tužbu, preneli su hrvatski mediji, a beleži SEEcult.org.

Izvor: Građanski list

RAM NIJE DEO SLIKE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

U Istorijskom muzeju Srbije poriču da su dela oštećena

Posle teksta juče objavljenog u našem listu da je bušenjem ramova, radi postavke „Učinimo istoriju vidljivom” oštećeno 60 umetničkih dela iz fundusa Istorijskog muzeja Srbije, dobili smo odgovor direktorke ove ustanove dr Ane Stolić. Od kustosa Andreja Vujnovića, koji pak vodi zbirku primenjene umetnosti, čuli smo šta će danas biti izloženo iz istog fundusa jer reč je o akciji iz više delova, čiji je cilj da se javnost upozna sa dragocenostima koje ovaj muzej poseduje, ali nema gde da izlaže.

- Od 44 slike i devet skulptura (a ne 60 umetničkih dela), koliko je bilo izloženo u prvom delu akcije „Učinimo istoriju vidljivom”, nijedno delo nije oštećeno pri realizaciji ove postavke. Odgovorno tvrdim da na postavci nije bilo slika u originalnim ramovima, posebno onim iz epohe skraja 19. i početka 20. veka, da je jedan broj slika uramljen u nove ramove, koji se inače po potrebi menjaju u zavisnosti od postavke.

-Kraljevske insignije koje bi trebalo da budu večeras izložene
-Portret kralja Petra od Uroša Predića, na izložbi koja je juče skinuta

Takođe da blind ramovi nisu oštećeni ovakvim načinom izlaganja. Za navedenu prezentaciju izabrana su baš dela čiji su blind ramovi u programu za zamenu. Portret kneza Aleksandra Karađorđevića koji se u tekst spominje kopija slike Uroša Kneževića, čiji se original nalazi u Narodnom muzeju. Isto tako, jedan broj izloženih portreta ličnosti iz Prvog srpskog ustanka su kopije rađene po originalima koji se nalaze u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Narodnom muzeju u Beogradu. Netačna je tvrdnja da su šrafovi koji su upotrebljeni za kačenje slika na bilo koji način mogli da dopru do platna - objašnjava, između ostalog, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Dr Ana Stolić dalje kaže da u Muzeju rade stručni ljudi koji godinama i decenijama čine sve da se u očajnim uslovima sačuvaju dela koja prezentuju našu istoriju od potpunog propadanja.

- Zato mislim da je tekst koji je „Blic” objavio zlonameran i tendenciozan, posebno u situaciji kada se Muzej bori za konačno rešenje problema smeštaja, ali i za nove ideje o tome kako da reprezentuje prošlost i privuče pažnju najšire publike, što je jedan od imperativa savremene muzeologije u 21. veku.

U trenutku pisanja ovog teksta, u toku je postavljanje drugih eksponata jer akcija traje…

Osetljive dragocenosti

Drugi deo izložbe Učinimo istoriju vidljivom”, koji se odnosi na odeću, uniforme i nakit, neće trajati od večeras do 17. decembra, kako je pre neki dan najavljeno, već samo pola dana jer je reč o izuzetno osetljivim eksponatima među kojima su, primera radi, dva prstena, narukvice, kopče i ogrlice, koji su pripadali Obrenovićima, i jedine naše sačuvane kraljevske insignije koje čine kruna kralja Petra I Karađorđevića, skiptar, šar, kopča za plašt…

- Ovi eksponati zahtevaju posebno obezbeđenje i posebne izlagačke uslove i zbog toga će biti izloženi samo nekoliko sati - objašnjava Andrej Vujnović, istoričar koji vodi zbirku primenjene umetnosti u Istorijskom muzeju Srbije. - Posebno je osetljiv kraljevski plašt od hermelina. U uslovima koji mogu naškoditi eksponatima, pristao sam da se tokom ove akcije pokaže samo ponešto, ali skupoceni plašt - nikako. - Što se tiče postavke preksinoć skinute na kojoj su bile izložene slike i skulpture, ne mogu ništa da kažem jer je nisam video, ali ako je onako kako je „Blic” snimio i objavio, nije po pravilima službe, to jest muzeologije.

Izvor: Blic Online M. Marjanović