TITOV TAJNI DNEVNIK

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

GLUMAC Milenko Pavlov dobitnik je nagrade za najbolju monodramu na 13. festivalu malih scena - monodrama Srpske, održanom u Istočnom Sarajevu, gde je premijerno odigrao „Titov tajni dnevnik” po tekstu Miloša Nikolića. Pavlovu je ovo treće učešće na ovom festivalu i druga nagrada.

„Titov tajni dnevnik” je satira na SFRJ, na velike vođe, na celokupno socijalističko društvo, tvrdi Milenko Pavlov.

- Posao satiričara je da sve baci pod noge. Da smo autor i ja ovo uradili u vreme o kome govorimo završili bismo desetak godina na Golom otoku - kaže Pavlov. - I u „Titovom tajnom dnevniku” imamo veliku satiru na rat, na njegove komandante… I pre svega, na ljude oko vođa koji od njih stvaraju bogove. Tito se u jednom trenutku pita da li je čovek ili Bog i kaže: „ Pa, ja sam Bog, narod je želeo da to budem!”

Izvor: Večernje novosti S Kovačević

“DANI SRPSKE KULTURE” U ZAGREBU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ZAGREB - Srpsko kulturno društvo “Prosveta” će od 12. do 18. decembra u Zagrebu organizovati treće po redu “Dane srpske kulture” u okviru kojih se organizuju promocije knjiga srpskih književnika, pozorišne predstave, bogat filmski program i performansi.

Po rečima generalnog sekretara “Prosvjete” Rade Dragojevića, koji je osmislio ovogodišnji program, sutra uveče predstavlja se roman “Predator” Vladimira Arsenijevića, a narednih dana i knjiga Teofila Pančića “Peščani sprud” i mladi književnik Vule Žurić.

Dela tih autora promovisaće poznati književnici i ktitičari Igor Mandić, Miljenko Jergović ili Nenada Rizvanović.

Tokom vikenda u bioskopu “Europa” prikazaće se antiratni filmovi o Srbiji 90-ih, ciklus kratkih filmova novosadskih autora i filmovi studenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti. Posebno mesto imaće “Crni bombarder” Darka Bajića i “Srbija godine nulte” Gorana Markovića.

U ponedeljak će u Zagrebačkom kazalištu mladih gostovati Atelje 212 predstavom “Putujuće pozorište Šopalović” autora Ljubomira Simovića za koju su karte već rasprodane.

Najavljeni su i kulturno-umetnički performans “Melodije Bljeska i Oluje” u izvođenju Predraga Lucića i Borisa Dežulovića i nastup hora “Horkestar” koji će se u subotu na Cvjetnom trgu predstaviti obradama pesama poznatih srpskih i stranih grupa.

Sredstva za manifestaciju koja je prepoznata kao način promocije savremene srpske umetnosti i kulture najvećim delom obezbeđena su iz budžeta preko Saveta za nacionalne manjine Hrvatske, a manifestaciju su pomogli i ministarstva kulture Srbije i Hrvatske i grad Zagreb.

S obzirom da su program i leci o manifestaciji štampani ćirilicom novinare je zanimalo kako će mlada publika kojoj je, po Dragojevićevim rečima, program prvenstveno namenjen znati šta se i kada dešava s obzirom da ne znaju ćirilicu, on je odgovorio da je to prilika da pitaju svoje roditelje koji su je učili, ali i da je i sami nauče s obzirom da i ćirilica ima viševekovnu tradiciju u Hrvatskoj.

Izvo: Radio Televizija Vojvodine

THE RY COODER ANTHOLOGY

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

THE UFO HAS LANDED (Rhino, 2008)

Nova šetnja kroz „topografiju iščezlog sveta”. Letos nas je Raj Kuder pločom I, Flathead, služeći se tradicionalnim američkim muzičkim žanrovima kombinovanim sa epskim pripovedanjem protkanim briljantnim citatima i referencama, odveo u svet tzv. drag racinga, okončavši tako svoje zaranjanje u istoriju Kalifornije. (Uzgred, kako smo već na kraju godine, možemo slobodno reći da je u pitanju jedan od najboljih albuma u 2008.) Svega nekoliko meseci kasnije stiže i ovo kapitalno izdanje - antologija na dva diska, povod da svi zajedno još jednom pokušamo da prokrčimo svoj put kroz impresivnu Kuderovu karijeru, a samim tim i kroz sve one rukavce američkog tradicionalnog zvuka koje još uvek nismo dovoljno istražili.

UFO sadrži 34 pesme iz različitih perioda Kuderove karijere, koje je za ovu priliku odabrao njegov sin, Joakim. Numere nisu poređane hronološki. Kroz Kuderovu karijeru krećemo se skokovito - čas su to osamdesete, čas dvehiljadite, a najviše, kao što i treba da bude, sedamdesete. Paradise and Lunch, Into the Purple Valley, Boomer’s Story, i tako ti albumi. Tu i tamo Kuder mlađi uspostavlja i poneku tematsku vezu među pesmama. Ubrzo nakon Kešove Get Rhythm (sa sve fenomenalnom harmonikom Flaka Himenesa), koja otvara kompilaciju, dolaze pesme dvojice velikih ličnosti američke muzike čijim se opusom Kuder najviše bavio: Hadija Ledbetera i Vudija Gatrija, On A Monday, odn. Do Re Mi. Tu negde dođe i The Very Thing That Makes You Rich (Makes Me Poor), u kojoj Kuder briljira na gitari zajedno sa svojim pouzdanim saradnikom Dejvidom Lindlijem, kao i jedina dosad neobjavljena pesma Let’s Work Together, gde Kuder nastupa sa još jednim svojim starim saradnikom, Džimom Dikinsonom i beogradskim gostom Bakvitom Zajdikom. OK, da ne nabrajam dalje. Svaka pesma vuče sa sobom i priču u kojoj figurira poneko iz sjajne ekipe sa kojom je Kuder sarađivao tokom godina. Pored pobrojanih, nezaobilazni su i Džim Keltner i Van Dajk Parks.

To je jedan od glavnih razloga zbog kojih volim Kudera. Svaka njegova pesma upućuje na poneki segment američke muzike, i na ponekog muizčara, bilo iz prošlosti ili iz perioda u kojem je Kuder stvarao. Ekipu Kuderovih saradnika ne čine, međutim, samo muzičari. Jedan deo ove antologije bavi se i njegovim angažovanjem u oblasti filmske muzike. U tom smislu, Volter Hil je još jedan lik koji upotpunjava ovu sjajnu skupinu. Svu veličinu tog timskog rada može da dočara jedna poptpuno fascinantna fotografija koja se nalazi u bukletu ove antologije. Nastala je 1980. prilikom snimanja saundtreka za Jahače na duge staze. Pored Kudera i Hila, tu je i čovek koji je odigrao Bilija Talija u ultimativnom američkom filmu Grad izobilja, Stejsi Kič, sa svojim bratom Džejmsom (u filmu njih dvojica, dabome, igraju Frenka i Džesija Džejmsa). Tu su i muzičari, među kojima su dvojica starih Kuderovih saradnika, Džim Dikinson i Dejvid Lindli. Tako impresivna ekipa na jednom mestu ne viđa se često. A onda još čujete pesmu Jesse James, koja zatvara prvi disk antologije, tradicional u Kuderovom aranžmanu i postaje vam jasno šta sve stoji iza te fotografije. Sve je to deo jedne bogate tradicije muzičkog nasleđa i priča koje tvore američku mitologiju, a koja zahvaljujući ljudima kao što je Raj Kuder biva iznova preosmišljena i sistematizovana, nastavljajući da živi.

Pored odličnih fotografija, buklet sadrži i kraće tekstove samog Kudera o svakoj pesmi ponaosob. Iz njih između ostalog možete saznati kako su Kuder i Lindli naleteli na Džonija Keša dok su jeli kinesku hranu ili šta se Kuderu desilo jedne večeri u Holivudu dok je vozio svoj prvi auto, pakard kliper iz 1947. Ništa manje nije interesantan ni predgovor iz pera Majkla Ondatjea, čoveka koji je napisao Engleskog pacijenta i dobio Bukera za to. U pravu je ovaj tip kada kaže da ćete posle preslušavanja antologije The UFO Has Landed ponovo imati potrebu da sami za sebe uzvikujete neke od legendarnih stihova iz Kuderovih pesama, kao što su Why don’t you try me tonight ili Sorry baby but I can’t take you. Što se mene tiče, Jesus on the mainline, tell him what you want jeste fraza koju ovih dana najviše mrmljam sebi u bradu.

Izvor: B92 Rastko Simić

OTKOPANE MIRISNE BOČICE IZ DOBA ISUSA HRISTA

Mirjana Stanojevi?    Vesti

Tim franjevačkih arheologa koji radi na arheološkom nalazištu u drevnom gradu Magdali, u današnjem Izraelu, saopštio je danas da su otkopane staklene bočice sa mirisnom tečnošću, koju je možda koristila Marija Magdalena koja je mirom prala noge Isusu Hristu.


Iskopine u Magdali

Vodeći arheolog sveštenik Stefano di Luka rekao je da su bočice pronađene netaknute na dnu bazena ispunjenog blatom, pored kose i predmeta za šminkanje.

“Ukoliko rezultati hemijske analize potvrde to bi značilo da su kreme i mirisna ulja slična onima kojima je Marija Magdalena koristila pri pranju nogu Isusa Hrista”, rekao je Di Luka.

Marija Magdalena se u Novom zavetu pominje kao bliska učenica i pratilja Isusa Hrista.

Marija Magdalena rodom je iz mesta Magdale. U Jevanđelju se pominje da je mučena od sedam zlih duhova, od kojih ju je Isus Hristos oslobodio i učinio zdravom. Marija je tako postala verna Isusova pratilja.

Di Luka je naglasio da je otkriće bočica sa mirisnom tečnošću svakako važno otkriće, pošto su to “kozmetički proizvodi iz vremena Isusa Hrista”.

Izvor: Blic Online / Srna /Rojters/ Foto:Biblewalks.com

ČOTRIĆEVE “MISLI”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Plato”, koja je odlučila da pokrene ediciju rezervisanu za dela savremenih srpskih satiričara i aforističara “Ha-ha-haiku”, objavila je novu knjigu aforizama Aleksandra Čotrića Postrežimske misli. Čotrić (42) je gotovo dve decenije u samom vrhu srpske satire, a njegovi su aforizmi prevođeni i objavljivani i izvan Srbije. Uvršćeni su u sve savremene domaće i strane antologije veoma zahtevne i plemenite književne forme poput aforizma. Njegova nova knjiga sadrži preko 600 aforizama, koje je iz njegovih pet prethodnih knjiga odabrao i priredio Vladimir Jovićević Jov, dok su ilustracije plod tandema karikaturista Jugoslava i Jakše Vlahovića.

Jov je, povodom nove Čotrićeve knjige, zabeležio da je on “aforista realista”, dok je recenzent, književnik Raša Popov napisao kako je “Čotrić od svih aforističara najbliži komediografijama”, te da je, čim se Čotrić pojavio na našoj satiričnoj sceni, prepoznao u njemu “biće iz Nušićeve galaksije”. Dosad je u toj ediciji, koju uređuje Jov, štampana sjajna zbirika aforizama nekrunisanog “kralja saveremene srpske satire” Aleksandra Baljka Demokratijada, a sledeća će biti najpoznatija knjiga nenadmašnog poljskog pisca Stanislava Jeržija Leca Neočešljane misli. Tako će “Plato” dati svoj doprinos obeležavanju 100 godina od Lecovog rođenja, što će se proslaviti u celom svetu 2009. godine.

Izvor: Građanski list