STING NA JUBILARNOM DESETOM GAF - u

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Deseti, jubilarni Guitar art festival (GAF), održaće se od 7 - 14. februara, a jedna od glavnih zvezda koncertnog dela programa biće britanski muzičar Sting.

“Guitar art festival”, osnovan 2000. godine, jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji i regionu, a prepoznat je u svetskim okvirima kao jedan od nekoliko najvećih festivala gitare u Evropi.

Popularni britanski muzičar Sting imaće nastup 8. februara u Velikoj sali Sava centra, gde će nastupiti zajedno sa virtuoznim lautistom Edinom Karamazovim u okviru njihovog zajedničkog projekta „Songs from the Labyrinth”.

Album „Songs from the Labyrinth”, koji čine pesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda, stvarane u kasnom 16. veku, pisane za lautu i glas, završio je 2006. i 2007. godinu na prvom mestu Bilbordove liste za klasičnu muziku. Takođe, 2006. godine je dostigao visoko 25. mesto u SAD, odnosno 24. mesto na listi albuma u Velikoj Britaniji uz čak 12. mesto na evropskoj listi albuma.

U intervjuu za britanski “Channel 4″ Sting je otkrio inspiraciju za ovakav projekat: „Ako ti je svrha da ideš napred, ponekad moraš i da pogledaš unazad, da shvatiš da si deo nasleđa. Pop muzika nije nastala sa Elvisom, popularne pesme postoje koliko i mi sami”.

Prodaja ulaznica za sve koncerte desetog Guitar Art festivala počeće u ponedeljak, 15. decembra 2008.

Ulaznice će tokom decembra biti jeftinije oko 20 odsto, a prodajna mesta biće blagajne Sava centra i Beogradske arene, kao i prodajna mesta. Bilet servisa i Eventima

Ulaznice za koncert Stinga i Edina Karamazova prodavaće se sa popustom po cenama od 2000, 2800 i 3600 dinara.

Sting danas iza sebe ima preko 105 miliona prodatih nosača zvuka, nekoliko višestruko platinastih albuma, kao i neverovatnih 17 „Grammy”, isto toliko „BMI” i četiri „BRIT” nagrade.

Pored tri nominacije za Oskara za najbolju pesmu, Sting je ostvario i oko petnaest uloga među kojima i čuvene dve za filmske klasike „Dina” i „Dve čađave dvocevke”. Uz dve nominacije, jedan Zlatni globus je osvojio za najbolju filmsku pesmu, a vlasnik je i dve „Emmy” nagrade za DVD izdanje „Sting in Tuscany - All This Time”.

Najznačajnijim muzičkim, filmskim i televizijskim nagradama je dodao i dve ugledne kompozitorske „Ivor Novello” nagrade, a prestižni Univerzitet iz Njukastla je Stingu dodelio i počasni doktorat iz oblasti muzike.

Edin Karamazov se smatra jednim od najvećih virtuoza na lauti, arhaičnom instrumentu, preteči današnje gitare. Rođen 1965. godine u Zenici, Karamazov se prvo školovao kao klasični gitarista kod učitelja Sergija Selibadačea, osvojivši čak četiri prve nagrade na uglednim takmičenjima.

Svoje virtuozno umeće sviranja barokne laute stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi „Cantorum Basiliensis” kod majstora Hopkinson Smita. Nastupao je sa priznatim ansamblima rane muzike kao što su „Hillard Ensemble” i „Hesperion XX”.

U svojoj diskografiji ima nekoliko zajedničkih izdanja sa virtuozom Andreasom Šolom (Andreas Scholl), a pored uspešnog albuma sa Stingom, 2008. godina donosi solo album „Lute is a Song”.

Izvor: B 92

DODELJENE NAGRADE UDRUŽENJA FILMSKIH UMETNIKA SRBIJE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Radoslav Vladić

Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo je danas nagradu za filmsko stvaralaštvo u 2008. godini, direktoru fotografije Radoslavu Vladiću za filmove “Odbačen”, “Turneja” i “Hitna pomoć”, saopšteno je iz tog Udruženja.

U saopštenju se navodi da je nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju filmske umetnosti dodeljena Zdravku Randiću, filmskom reditelju.

Udruženje je dodelilo povelje direktoru Izdavačke kuće “Klio” Zoranu Hamoviću, za doprinos izdavaštvu u oblasti filmske kulture, za ediciju “Ars cinema” i Dragoslavu Agatonoviću i Dvorani Doma sindikata, za uspešnu, dugogodišnju saradnju. Komisiju, koja je odlučivala o dobitnicima nagrada, činili su Žarko Dragojević, Dragomir Županc, Vladimir Blaževski, Božidar Zečević i Jovan Marković. Nagrade će biti uručene 17. decembra, na svečanosti u Dvorani Doma sindikata u Beogradu.

Izvor: Blic Online / Beta

TANASKOVIĆ NAJBOLJI HARMONIKAŠ

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Na Šesnaestom internacionalnom takmičenju harmonikaša “Arrasate Hiria” u španskom gradu Arasate-Mondragon, Nikola Tanasković, učenik četvrtog razreda novosadske Muzičke škole “Isidor Bajić” u klasi profesorke Nade Vještice, osvojio je prvu nagradu za obaveznu kompoziciju, nagradu publike i pobednik je takmičenja! Nikolu Tanaskovića i njegovu profesorku Nadu Vješticu danas će u Španiji primiti gradonačelnik grada Arasate-Mondragon.

Sa 18 godina, Nikola je bio najmlađi takmičar na tom, svetski priznatom takmičenju harmonikaša, organizovanom za seniore”, javljaju nam iz Muzičke škole “Isidor Bajić”. Drugu nagradu na takmičenju u Španiji osvojila je Terhi Sjoblom iz Finske, a treću Lulu Vang iz Kine.

Izvor: Građanski list

OD DANAS E- BOOK NA NAŠEM SAJTU

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Kultura, Vesti

Naš domen je od danas je bogatiji za još jedan bitan sadržaj. U pitanju je e - book, oblast, koja će za kratko vreme biti sve prisutnija u svakodnenci intelektualnog življenja.

Tim povodom, Miroslav Mladenović, mentor ovog sajta je rekao:

» Elektronska publikacija omogućuje posetiocima iz celog sveta da mogu da čitaju i prate naše književno izdavaštvo, koje u papirnom obliku nije lako dostupno, što zbog udaljenosti, što zbog ograničenog tiraža kao i fizičke distance (udaljenost)i.

Knjige su rađene u izvršnom .exe formatu i nije potrebna instalacija. Jednostavno je pokrenete kada želite da čitate. Nije slučajno što smo ovu prezentaciju počeli sa knjigom poezije Nebojše Đorđevića, «Atlas mojih svetova».

U pitanju je pesnik nezaustavne energije, čija reč pokreće ovovremenski (moderni) izraz, i koji moženo označiti i kao svevremenski. Čak i sam naslov zbirke mnogo toga kazuje.»

ZA NOVČIĆ CARA HADRIJANA VIŠE OD MILION EVRA

Mirjana Stanojevi?    Vesti

Jedna sestercija rimskog cara Hadrijana postala je najskuplji novčić u istoriji antičke numizmatike, pošto je našla kupca za 2 miliona švajcarskih franaka (1,3 miliona evra).

Stručnjaci smatraju tu sesterciju, prodatu 3. decembra, “najlepšim rimskim novčićem ikada iskovanim”, izjavila je danas švajcarskoj novinskoj agenciji ATS Kristel Taru iz aukcijske kuće koja je organizovala prodaju.
Novčić je prodat na aukciji čija je ukupna zarada iznosila 25 miliona švajcarskih franaka (16 miliona evra).

Car Hadrijan živeo je od 76. do 138. godine nove ere.

Izvor: Blic Online / Beta