GORAN BREGOVIĆ PROMOVISAO NOVI ALBUM “ALKOHOL”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Muzičar Goran Bregović predstavio je danas novi album “Alkohol”.

Bregović je na konferenciji za novinare rekao da se “Alkohol” sastoji od dva albuma - “Šljivovica” i “Šampanjac”.

“Obe ploče su snimljene uživo”, izjavio je Bregović i dodao da se u delu nazvanom “Šljivovica” nalaze pesme snimljene na Saboru trubača u Guči - vesele numere za “težak alkohol”.

“Išao mi je alkohol na toj pozornici u Guči. Gledao sam taj snimak. Malo sam se napio. Onda sam mislio da napravim ploču koja se zove ‘Alkohol’”, rekao je Bregović.

On je izjavio da je drugi deo albuma - “Šampanjac”, snimljen u Milanu i Torinu i da će se pojaviti na tržištu u martu.

Prema rečima Bregovića, neki muzičari pokušavaju da kopiraju evropske elemente, “ali ako želimo da budemo iskreni, moramo da kažemo da je u našoj muzici bitno da možemo da pijemo dok je slušamo”.

“To je naša tradicija”, izjavio je Bregović.

“Alkohol” može da se kupi isključivo u poslovnicama MTS, kupovinom “Probaj me” 066 karti, po ceni od 500 dinara, sa 1.000 dinara kredita.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

ANTOLOGIJA ELEKTRIČNIH SNOVIĐENJA SUBOTIČKOG ROKERA

Nebojša Đorđević    Knjige, Muzika

NOVI SAD - Izdavačka kuća Prometej ovih dana objavljuje antologiju rok poezije “Električna snoviđenja” autora Roberta G. Tilija.

Knjiga sadrži više od 200 pesama 100 rok autora starije generacije kao što su Animals, Bitlsi, Bi Džiz, Bič Bojz, Rej Čarls i Erik Klepton.

Među njima su i Džimi Hendriks, Stivi Vonder, Roling stonsi, Elvis prisli, Pink Flojd, Led Cepelin, Persi Sledž, Otis reding, Prokol Harum i Rod Stjart.

Prometej navodi da je u pitaju vodič za mlade, buduće poklonike roka, a podsetnik i antologija za veterane.

Tili u predgovoru kaže: “Ova knjiga je posvećena svima onima koji su odrastali u 60-im i 70-im godinama, a i pored toga (i uprkos tome) nikada nisu, i neće odrasti. I još ne znaju šta će biti kad porastu”, javlja sajt “Popboks”.

Knjiga je antologija rok poezije ovog, inače Subotičana, zaljubljenika u rok, pesnika prevodioca, novinara, pevača, kantautora, diskofila, svetskog putnika, posvećenika, jednom rečju “pravog autora” za ovakvu knjigu.

Prva promocija održana je već u Subotici, a slede u Beogradu, Zrenjaninu (u “Zelenom zvonu”) i na kraju u Novom Sadu, javlja sajt “Prometeja”.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

GUSAREVA KĆI

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

Autor: Margaret Sezar-Tompson
Izdavač: Mono i Manjana
pevod: Tatjana Simonović


Ponovo karipske teme. Ove godine sjajni roman Mari Vje-Šove Ljubav, bes i ludilo omogućio nam je duboko zaranjanje u burnu, nasilja i straha punu istoriju Haitija. Ovoga puta pred nama su knjiga koja nas na podjednako impresivan način vodi kroz istoriju jedne druge zemlje tog regiona i autorka koja po talentu i spisateljskoj zrelosti ne zaostaje mnogo za Vje-Šoveovom. Ako su prve asocijacije na Haiti vudu, Papa Dok i Tonton Macoute, zemlja kojom se bavi Gusareva kći u svest priziva brojnije i znatno notornije pojmove: rege, gandža, i da ne nabrajam dalje, svi ste već skapirali. Manje je poznato, ali za knjigu veoma važno da su na Jamajci u jednom periodu živeli holivudska zvezda Erol Flin i pisac romanâ o Džejmsu Bondu, Ijan Fleming. Polazeći od ovih ličnosti Margaret Sezar-Tompson uvodi čitaoca u svoju zavodljivu mešavinu istorije i fikcije, koja se pokazuje kao odlično oruđe za prodiranje u jedinstveni duh i istorijski usud ovog karipskog ostrva.

Delimično zasnovana na činjenicama, ova knjiga već na početku iznenađuje. Počinjemo da čitamo roman o godinama koje je Flin proveo na Jamajci da bi nas autorka odmah obavestila da su osim Flina sve ličnosti i većina događaja izmišljeni. Flin, osim toga, umire negde na polovini knjige, tako da čitalačka očekivanja s početka ostaju izneverena. Zauzvrat, međutim, dobijamo mnogo više. Najpre čitamo o Flinovoj vezi sa lokalnom, znatno mlađom, devojkom (ti događaji su, prema rečima autorke, izmišljeni), da bi polako prava tema Sezar-Tompsonove počela da izlazi na videlo. Nije ovo knjiga o Flinovim karipskim godinama već o nečemu daleko zanimljivijem, o samoj Jamajci u turbulentnom periodu od završetka Drugog svetskog rata pa do sredine sedamdesetih godina. On obuhvata najpre odjek revolucionarnih zbivanja na obližnjoj Kubi tokom 50-ih i navalu kubanskih izbeglica na Jamajku posle pobede Kastra, zatim sticanje nezavisnosti 1962. i prvu vladavinu socijaliste Majkla Menlija, obeleženu nasiljem i nemirima. Paralelno sa ovim odvijaju se i druga, ništa manje uzbudljiva zbivanja, kao što su nastanak ska i rok stedi muzike, masovna konzumacija droga i prikriveno delovanje agenata CIA. No, možda najzanimljivija strana ove knjige jeste to što autorka uspeva vrlo ubedljivo da predstavi duh svog naroda, sastavljenog od došljaka sa raznih strana, koji su se međusobno izmešali. Prilikom dobijanja nezavisnosti Maruni i rastafarijanci vuku svako na svoju stranu. Jedan od likova na to kaže: „Brine me, čoveče, da vidim Jamajčane podeljene, a nismo još ni postali nacija”. Ako ništa drugo, ovaj duboki uvid u nastanak, prirodu i iskušenja jednog naroda jeste ono zbog čega ne bi trebalo preskočiti ovu knjigu.

Sva ova zbivanja predočena su iz svojevrsne ženske perspektive. Majka i ćerka, dve po mnogo čemu osobene žene, prizma su kroz koju se prelama jamajčanska istorija treće četvrtine XX veka. Sezar-Tompsonova superiorno ocrtava njihovo mešovito poreklo, potragu za identitetom, duboku vezanost za rodnu zemlju i probijanje u visoko jamajčansko društvo, da bi nas u finalu romana promišljeno dovela do razrešenja niza dugo zakopanih „tajni i laži” vezanih za njihove ličnosti.

Gusareva kći nabijena je uzbudljivom istorijskom i kulturološkom građom, koja se umešno prepliće sa fikcijom, tako da čitava stvar postaje još interesantnija. I važnije, ona podjednako uspešno predstavlja i ono lično i ono kolektivno u svima nama koji živimo na istorijski nemirnim područjima. Delo izuzetno talentovane autorke, koje je sasvim sigurno premašilo moja očekivanja.

Izvor: B92 Rastko Simić

PETNAESTI ROĐENDAN “GEOPOETIKE”

Nebojša Đorđević    Knjige

Izdavačka kuća “Geopoetika” obeležiće tokom decembra 15 godina postojanja objavljivanjem knjige Orhana Pamuka Muzej nevinosti i Kuća plime i oseke Keneta Vajta, koji će tim povodom gostovati u Beogradu, najavljeno je u toj kući, a prenosi Beta. Direktor “Geopoetike” Vladislav Bajac rekao je na konferenciji za novinare da će pisac Kenet Vajt, koji je velikim delom zaslužan za osnivanje te izdavačke kuće, u Beogradu boraviti 10. i 11. decembra. “Vajt je tvorac pojma ‘geopoetika’ i na njegov nagovor sam se i upustio u osnivanje izdavačke kuće. Objavljivanjem njegove knjige Kuća plime i oseke želimo da obeležimo 15 godina postojanja i da mu na neki način zahvalimo”, rekao je Bajac.

Prema njegovim rečima, Vajt će tokom boravka u Beogradu održati predavanje na Filološkom fakultetu, a biće organizovana i promocija njegove knjige. Kuća plime i oseke naći će se u prodaji ovih dana, a, prema rečima Vladislava Bajca, roman iscrtava novu kartografiju Bretanje, mesta u kome Vajt živi i čije najskrivenije staze poznaje. “Vajt u svojoj knjizi zapravo saopštava svoja duboka intelektualna promišljanja o životu izmeštenom iz civilizacijske buke, ali ipak nadomak njoj”, rekao je Bajac i dodao da je, za razliku od Vajtovih uobičajenih dalekih putovanja, on u ovoj knjizi na malom geografskom prostoru ispisao neke od najširih misli i najlepših rečenica. Bajac još kaže da će knjiga Orhana Pamuka Muzej nevinosti biti objavljena do kraja decembra.

Upoznajte Keneta Vajta

Rođen je 1936. u Glazgovu. Studirao je francuski, nemački i filozofiju na univerzitetima Glazgova, Minhena i Pariza. Svoje prve knjige objavio je sredinom šezdesetih u Londonu, a onda se sklonio s britanske scene i 1967. nastanio u okolini Pirineja. Objavio je čitav niz knjiga u Francuskoj, gde je dobio više važnih nagrada, a takođe je na Sorboni radio kao profesor poetike 20. veka. Osnivač je Međunarodnog instituta za geopoetiku, a danas živi u Bretanji. IK “Geopoetika” dosad je objavila pet njegovih knjiga na srpskom jeziku, među kojima su “Visoravan albatrosa”, “Pisma iz Srbije i Crne Gore”, “Divlji labudovi”…

Izvor: Građanski list

RUŽE U DECEMBRU

Nebojša Đorđević    Vesti


Relativno lepo vreme poslednjih meseci uslovilo je da se po baštama zadrži cveće za koje nije uobičajeno da se vidi u ovo doba godine. O tome svedoče fotogragije snimljene (Nikon Coolpix 4500) prvog i drugog decembra u dvorištu vašeg novinara. Ni povremeni noćni mraz nije bitno uticao na lepotu ovog cveća.

Ruža (lat. Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lepih mirisnih cvetova i do danas postoje mnogi hibridi i kultivari ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cveta, mirisu i postojanju trnova. Postoji veliki broj divljih ruža, čiji se plod (šipak, šipurak) bogat vitaminom C koristi u ishrani i za pripremu čajeva. Od oko 100 vrsta roda Rosa u Srbiji raste dvadesetak.

Ruža se pored svoje lepote i mirisa kao ukrasno cveće koristi u: kozmetici, medicini i kulinarstvu.