FIRČI PRIPREMA NASTAVAK EKV REVISITED

Nebojša Đorđević    Muzika

NOVI SAD - Nekadašnji bubnjar Ekatarine Velike Ivan Fece Firči ovih dana radi na nastavku projekta EKV Revisited, odnosno priprema dva albuma, na kojima će se naći 24 pesme. U pitanju je obrada snimka iz 1994., jednog od poslednjih unplugged nastupa Milana i Magi.

Izvor: Radio televiija Vojvodine

PRODAT DOKUMENT O ELENOR RIGBI

Nebojša Đorđević    Vesti

Dokument o Rigbijevoj Bitlsa prodat za 177.000 dolara


Dokument star 97 godina, koji sadrži tragove o identitetu Elenor Rigbi, junakinje jedne od najlepših ljubavnih pesama britanskog sastava Bitls (Beatles), prodat je na aukciji u četvrtak za 177.000 dolara, mada se očekivalo više.

Novac će otići Ani Moson, koja je prodala dokument i njenoj dobrotvornoj fondaciji Sanbims Mjuzik Trast (Sunbeams Music Trust), koja pomaže ljudima sa posebnim potrebama. Dokument je priznanica o plati iz liverpulske gradske bolnice i na njoj su ime i prezime i potpis Elenor Rigbi koja je bila najniža služavka. Njena godišnja zarada iznosila je 14 funti. Mosonova je rekla da joj je priznanicu 1990. godine poslao bivši Bitls Pol Makartni, pošto mu je pisala u ime svog dobrotvornog društva.

Pisala sam… Polu i zamolila ga za pola miliona funti. Međutim, na kraju pisma sam prosto napisala slušajte, znam da ste veoma brižna osoba i osećam da je privilegija da podelim svoju priču sa vama , rekla je Moson za Rojters pre aukcije. Dodala je da je devet meseci kasnije, u junu 1990. stigao čaroban koverat u njeno poštansko sanduče. Bilo je to devet meseci pošto sam mu pisala, što je bilo deo misterije jer kada pišete takvoj osobi očkujete da vaše pismo završi u kanti za otpatke , rekla je ona.

Rekla je da je u koverti sa zvaničnim znakom tadašnje turneje Pola Makartnija, bio dokument sa datumom iz 1911. godine. Moson je shvatila vrednost dokumenta kada je ugledala ime Elenor Rigbi, žene koja u istoimenoj pesmi umire u potpunoj samoći. Prema muzičkim sajtovima, Makartni je svojevremeno izjavio da je junakinja tužne pesme izmišljena.

U Liverpulu je otkriven i grob Rigbi, u blizini mesta gde je Makartni 1957. upoznao pevača i frontmena Bitlsa , Džona Lenona.

Izvor: RTV Pink

MAGIJA KNJAŽEVAČKOG KNJIŽEVNOG KLUBA

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Kultura, Vesti

Oko dvesta posetilaca na književnoj večeri povodom promocije knjige Petra Gerova «Zemljom nemuštih»

Društveni klub knjaževačkog Doma kulture bio je pretesan da primi sve one koji su želeli da čuju poeziju Petra Gerova. I ne samo to, već njeno prezentovanje u izvođenju članova knjaževačkog Književnog kluba «Branko Miljković», a i da čuju gitariste, koji su na ubedljiv način izvodili numere klasične, starogradske i rok muzike (interesantan miks za književno veče).

Ovo je treća uzastopna promocija knjige u organizaciji Književnog kluba «Branko Miljković» (suorganizator Dom kulture) gde dođe više od dvesta posetilaca. Po tome je ova institucija rekorder. Retko gde i kad se to u Srbiji dogodilo. U prestonici su srećni ako književne večeri posete do četrdesetak ljudi.

Ovde je reč o nečem drugom - o poetskoj magiji članova knjaževačkog Književnog kluba, koji su izuzetnim nastupima, svuda u zemlji stekli poverenje i domaće publike. Književnici, Obren Ristić, Nebojša Đorđević, Dalibor Filipović Filip, Milijan Srejić, Petar Gerov i ostali su to poštovanje zaslužili ubedljivim nastupom i kvaltetnim poetskim knjigama.

Na samoj promociji knjige «Zemljom nemuštih» o knjizi Petra Gerova govorili su Nebojša Đorđević, recenzent i Dragan M. Ivanović Šakabenta, lektor. Stihove iz ove knjige su kazivali drugopomenuti književnik i Dalibor Filipović Filip, književnik, članovi Književnog kluba «Branko Miljković» iz Knjaževca, dok je autor podsetio prisutne na poeziju iz predhodnih knjiga (ima ih ukupno 10).

Rok grupa knjaževačkih gimnazijalaca «Doktori» oduševila je prisutne kvalitetnim zvukom, kao i Sokol Marković izuzetnim izvoženjem kompozicije «Sećanje na Alhambru», kao i Miljan Pujić sviranjem i pevanjem starogradskih pesama.

Program je uspešno i originalno vodila Milena Marković. Sve je bilo po ukusu velikog broja okupljenih.

POVRATAK BOGOVA U PERGAMONU

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Izložba “Povratak bogova” predstavljena je u berlinskom muzeju. Muzej po prvi put u proteklih 60 godina predstavio skulpture i vaze, grčke i rimske antikviteta, iѕ svog fundusa.

Izložba koja je postavljena u berlinskom muzeju “Povratak bogova” najveća je u proteklih 60 godina za koju je Pergamon upotrebio isključivo eksponate iz svoje kolekcije.

Predstavljeno je 170 skulptura, vaza i drugih artefakata.

Većina grčkih i rimskih antikviteta iskopana je u Italiji, Turskoj i Grčkoj, a završila je u kolekciji pruskog kralja Fridriha Velikog, koji je vladao u 18. veku.

Godine 1945. godine, pred kraj Drugog svetskog rata, sovjetski vojnici zaplenili su kolekciju i odneli je u Sovjetski Savez.

Zbirka antikviteta vraćena je 13 godina kasnije Istočnoj Nemačkoj, u znak prijateljstva Sovjetskog Saveza i Demokratske Republike Nemačke.

Kolekcija se nalazila u skladištu muzeja sve dok 2004. godine jedna brazilska fondacija nije ponudila 300.000 evra za restauraciju antikviteta u zamenu za jednogodišnju pozajmicu kolekcije Brazilu.

Izvor: RTS