“ZBOGOM BRUS LI” VEČERAS U RUTU PREDSTAVLJA “UKLETI SALAŠ”

Nebojša Đorđević    Vesti

PROMOCIJA - Klub „Route 66″ večeras je prava adresa za sve ljubitelje dobrog panka, ali i tamburice, jer kultni novosadski bend „Zbogom Brus Li” od 22 sata održava koncertnu promociju novog albuma „Ukleti salaš. Kao gosti nastupaju „Žute dunje” i „Tetrapank”, a ulaznice koštaju 250 dinara.
Ovo je peti album ZBL-a. Posle duže pauze bend je u 2008. izbacio dva izdanja: „Ratatatariteti”, koji predstavlja skup retkih i do sada na CD-u neobjavljenih pesama iz perioda 1994 - 2000. i „Ukleti salaš”. Na ovom albumu ZBL se, i dalje, kroz energične ritmove i vesele melodije bavi oštrom kritikom društva. Tu su i tamburica i begeš, kako kažu članovi benda, da pomognu.

- Nakon dugogodišnjeg bavljenja muzikom, album „Ukleti salaš” predstavlja tačno ono što je bend ZBL oduvek želeo da uradi. Još na prvom demo snimku smo uključili tamburaški orkestar, tako da je ideja o mešanju žestokog modernog gitarskog zvuka i tradicionalnih tamburaških instrumenata stara koliko i mi. Potpuno smo pomešali tamburu i gitaru, i tako napravili žestoki tamburaški zvuk - kaže za „24 sata”, frontmen benda Slavko Matić, alijas Shaka Zuluf.

Najbolji na Festivalu uličnih svirača

ZBL su proglašeni za najbolji domaći bend na Festivalu uličnih svirača, pa ih očekuje učešće na najvećem festivalu uličnih svirača u Fereu. Na letos održanom Prvom međunarodnom festivalu nove tamburaške pesme pripala im je i prva nagrada za interpretaciju i treća nagrada za kompoziciju, a biće i gosti na koncertu Elvira Lakovića Lake 8. decembra u beogradskom Centru „Sava”.

Izvor: 24 sata

MILAN JUNAK U TORONTU

Nebojša Đorđević    Dijaspora, Knjige, Vesti

Promocija romana Vojislava Pejovića

Roman Vojislava Pejovića „Život i smrt Milana Junaka” (Daily Press/Vijesti), biće predstavljen u knjižari Serbica Books u Torontu, u petak, 28. novembra, sa početkom u 19 sati.

„Ideja za samu priču se rodila u New Orleansu, u proljeće 2005, ali snažan motiv da napišem nešto na temu bježanja od sopstvene odgovornosti za dešavanja u svijetu koji nas okružuje datira od početka devedesetih”, sažeta je definicija motivacije za nastanak zanimljivog romana Vojislava Pejovića, mladog američkog naučnika crnogorskog porekla, pisanog u formi nasumičnog uvida u dnevničke beleške Milana Junaka, beogradskog studenta, od decembra 1990. do oktobra 1991.

To je vreme kada postaje sve jasnije da će Milanovu zemlju progutati nacionalistička histerija i rat, u kom će živote izgubiti preko 150 hiljada ljudi, a preko milion ostati bez svojih domova. U zimu 1990, Milan i dalje ne veruje da politika ima veze sa stvarnim životom i jedino što ga zapravo muči jeste Tanjino pismo, kojim ga obaveštava da je morala da ode kod ujaka, u Dubrovnik…

Vojislav Pejović je rođen 1972. u nekadašnjem Titogradu, iz kog odlazi devetnaest godina kasnije. Piše - na srpskohrvatskom i engleskom - poeziju, kratke priče, naučne radove i filmske scenarije; Život i smrt Milana Junaka mu je prvi roman. Oseća se kao kod kuće u pet gradova i četiri države. Živi u Čikagu, sa suprugom i sinom.
Roman Život i smrt Milana Junaka može se naći i u Beogradu, u knjižarama Beopolis i Stubovi kulture.

Izvor: e -Novine

U NAJBOLJEM DRUŠTVU

Nebojša Đorđević    Vesti

Osnovna škola “Dubrava”, u Knjaževcu, bila je u petak, 28. novembra, 2008. godine, domaćin sokobanjskom književniku, pesniku, Jablanki Pavlović, koja je u ovoj učionici sticanja znanja, promovisala dve svoje zbirke pesama, “RASPUST” i “OKOVANE PTICE”, a jedna od njih je (Raspust), namenjena deci uzrasta do IV razreda osnovne škole. Sa Jablankom Pavlović, promociji su prisustvovali Dalibor Filipović-Filip, književnik iz Knjaževca i Vladimir S. Putnik, pesnik i novinar iz Sokobanje.

Direktor škole, Dragan Petrović, je bio na službenom putu, a goste su srdačno i sa velikim poštovanjem dočekali zamenik direktora, Slavimir Ilić i bibliotekar škole, Nina Milutinović.

Osnovna škola “Dubrava” je objekat novijeg datuma izgradnje, podignuta je 1993. godine i stalno se nadogradjuje, prema sredstvima iz Budžeta opštine. Ovih dana se privode završetku radovi na izgradnji montažne fiskulturne sale, prilagođene zimskim uslovima rada i sportovima na veštačkoj podlozi. No, bez obzira što je škola tako dugo vremena bez sale, deca su dobri đaci i marljivo uče. Sa nekoliko okolnih sela, škola broji 574 učenika, od I do VIII razreda, a sam objekat u Knjaževcu u ovom trenutku ima 340 đaka, rekao nam je zamenik direktora, Slavimir Ilić.

Promocija Jablankinih knjiga i druženje sa decom održano je u holu škole i bilo je prisutno oko 80 učenika nižih razreda, koji su budno i sa pažnjom pratili šta to pesnici imaju da kažu! Skupa sa mališanima deklamovanje pesama pratili su njihovi nastavnici i bibliotekar Nina Milutinović, koja nije krila radost zbog upriličene posete i darovima za školsku biblioteku, koja je mlada, formirana je tek ove godine. Nina kaže da za sada najvernije čitaoce ima upravo među mlađim naraštajima i da se većina njih interesuje za poeziju. Jablanka Pavlović je školskoj biblioteci poklonila po pet primeraka zbirki pesama: “Raspust”, “Okovane ptice” i “Vrtlog života”.

Okupljenoj dečici u holu škole, Jablanka je podelila 30 primeraka zbirke “Raspust”, koja je njima i namenjena, toliko je ponela sa sobom i žali što nije imala za svu decu, ali je obećala da će to učiniti nekom drugom prilikom. Svaki poklonjeni primerak Jablanka je potpisala i napisala kratku posvetu, a deca su bila prezadovoljna.

- Objaviti knjigu, zbirku pesama, ili zbirku pripovetki, svejedno, je mukotrpan posao danas i zahteva mnogo odricanja i novca i svakom od nas je cilj da nešto i zaradimo. Ali, zadovoljstvo koje vam pruži jedan dečiji osmeh, kada mu nešto poklonite, je nemerljivo sa bilo kojom cenom koštanja knjige i veće mi je zadovoljstvo pričinilo što sam knjige poklonila, nego da sam ih prodala, - kaže Jablanka Pavlović.

U našoj Srbiji ima mnogo pesnika, to je činjenica koju niko ne može poreći, od davnina pesma i poezija su sastavni deo bića Srbinovog, ali je u današnja vremena malo onih kojima zadovoljstvo pričini darivanje! Većina bi da se okoristi, pa neka su i deca u pitanju. Jablanka Pavlović nije iz te grupe i nadamo se da će i mnogi drugi pesnici i književnici slediti njen primer, pružiti radost deci i zadovoljiti sebe.

Knjaževčani, vidimo se ponovo, uskoro!

Tekst i foto: Vladimir S. Putnik