VEČERAS PROMOCIJA KNJIGE PETRA GEROVA “ZEMLJOM NEMUŠTIH”,

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Večeras u knjaževačkom Domu kulture od 18h biće promovisana  nova knjiga  pesnika Petra Gerova, “Zemljom nemuštih”. U programu učestvuju književnici, Nebojša Đorđević (recenzent knjige) i Dalibor Filipović Filip, gitaristi, Srećko Ilić, Bogdan Milošević, Aleksandar Manojlović, Miljan Pujić i rok grupa “Doktori”. Voditelj programa je Milena Milenković.

ISTRAŽIVANJE O PLASMANU STVARALAŠTVA NAŠIH LIKOVNIH UMETNIKA

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Najskuplja slika srpskog umetnika dosad je “Ukrotitelj zmija” iz 1887. godine Paje Jovanovića (1859-1957), prodata je pre devet godina za 169.580 evra u Londonu kod “Kristija”, izjavila je Spomenka Kratovac koja je istraživala aukcije 49 aukcijskih kuća u svetu. U razgovoru za Tanjug Kratovac je navela da namerava da do kraja godine pripremi dvojezični (srpsko-engleski) godišnjak “SJAJ-art” u kome bi bili sakupljeni podaci o plasmanu umetničkih dela srpskih umetnika na legalnom tržištu u zemlji i inostranstvu.
Cilj tog poduhvata je da se poklonicima umetnosit, kolekcionarima ili onima koji tek nameravaju da se upuste u kupovinu umetničkih dela ponudi pouzdan “vodič” kroz lavirint kakvo je tržište umetnina na kome se vode mnoge zakulisne igre i velik deo prometa odvija mimo legalnih tokova novca.

Spomenka Kratovac je načinila liste “Top 10 slikara” i ” Top 10 vajara”, a zatim je po abecednom redu navela imena umetnika koji ili žive ili su poreklom iz Srbije, a dela su im se našla na nekoj aukciji i daje najvišu cenu koju su postigla .Ti podaci su veoma dragoceni putokaz šta bi trebalo smatrati za realnu cenu za slike i skulpture nekih umetnika čija se dela, inače, po privatnim galerijama ili na “sivom” tržištu nude po mnogo višim cenama a kupci ih plaćaju.To je i prvi pokušaj demistifikacije vrednosti srpske likovne umetnosti danas, jer tržište je veoma bitan reper.

Na drugom mestu liste najskupljih slika je “Selo” Save Šumanovića (1896-1942) ulje relativno malog formata (54 sa 67 santimetara) koje je prodato u Francuskoj 2006. godine za 64.000 evra, a bilo je procenjeno na samo 1.200-1.500 evra. To je, ipak, daleko ispod suma koje se pominju među kolekcionarima i trgovcima na “sivom” tržištu umetnina i dosežu skoro milion evra. (Pominje se “trampa” jedne Šimunovićeve slike za vilu na Dedinju procenjenu na 800.000 evra a možda je i vrednija).

U praškoj aukcijskoj kući “Doroteum”, prošle godine je prodata slika “Morska obala” Petra Dobrovića (1890-1942) za 39.094 evra sa početnom cenom 8.500 evra. Za Dobrovićeve slike vlada manje interesovanje na ilegalnom tržištu, a i na domaćim aukcijama se ne postižu cene koje bi premašile 10.000 evra, što znači da ga više cene izvan Srbije, iako je to u okvirima bivše Austrougarske čijem je umetničkom krugu pripadao.

U pripremi monografija o slavnom umetniku

Paja Jovanović, koga u Srbiji nerado kupuju, jedini je srpski slikar za koga vlada izuzetno interesovanje izvan granica naše zemlje, što pokazuje cena postignuta u Londonu a koja je višestruko nadmašila početnu cenu od samo 15.000 evra.Pošto se iduće godine obeležava 150. godišnjica njegovog rođenja za koju najbolji znalac celokupnog slikarskog opusa Paje Jovanović, istoričar umetnosti Nikola Kusovac priprema obimnu monografiju, znaće se koje slike su originali tako da će biti onemogućena trgovina falsifikatima.

Na četvrtom mestu liste, koju je načinila Kratovac, je slikar LJuba Popović (74) koji decenijama živi i radi u Parizu i kome je slika monumentalnih dimenzija (200 sa 300 santimetara) postigla lepu cenu - 33.049 evra, u Belgiji pre dve godine.Slika je stara 40 godina i predstavlja omaž autorima kultnog filma “Odiseja 2001″ piscu Arturu Klarku i režiseru Stenliju Kjubriku.

Na petom mestu liste je još jedan od umetnika akademskog realizma (kolega i savremenik Paje Jovanovića i Đorđa Krstića) Uroš Predić (1857-1953) sa slikom “Kraljica Natalija Obrenović u Parizu” iz 1890. godine koja je prošle godine prodata u Londonu kod “Bemansa” za 32.698 evra.Ta slika sobnog formata (58 sa 44 cm) bila je procenjena između 19.950 i 26.600 evra, što znači da je relativno malo nadmašila gornju granicu procene.

Sledi još jedan “srpski Parizlija” Dado Đurić (75) čija je slika ” Fudbaler” iz 1964, prodata ove godine za 27.800 evra u Francuskoj.NJegovi zemljaci i vršnjaci koji žive izvan Srbije Vladimir Veličković (72) i Marko Stupar (72) zauzimaju osmo, odnosno deseto mesto. Te pozicije su im donele slike stare 23 godine nešto većeg formata (prelaze jedan metar u širini), Veličkovićeva je plaćena 19.000 evra a Stuparova 12.600 evra.Na sedmom mestu je Peđa Milosavljević (1908-1987) čija je slika “Most na Neretvi” iz 1964. godine prodata u Beogradu na aukciji kod Madlarta za 20.100 evra i to je bilo samo 100 evra više od početne cene.U međuvremenu slike tog umetnika koji je za života bio izuzetno popularan i tražen u krugovima srpskih kolekcionara, nisu imale prođu jer su cene vrlo visoke za našu sredinu.

Na devetom mestu se “obreo” sjajan umetnik Kosta Hakman (1899-1961) koji je ostavio dubok trag u srpskoj umetnosti između dva rata, ali je u vreme pomame za apstraktnom umetnošću bio skrajnut i potcenjen. Služi na čast kupcu njegove slike “Mala luka” iz 1931. godine koji je u Beogradu pre dve godine platio traženu cenu od 13.000 evra potvrđujući da su Hakmanove slike, u stvari, izdržale probu vremena.

Izvor: Dnevnik online