SREDNJOEVROPSKA NAGRADA ZA DRAGANA VELIKIĆA

Nebojša Đorđević    Kultura

Piscu i ambasadoru Srbije u Austriji Draganu Velikiću uručena je Srednjoevropska nagrada, koju dodeljuju Institut za Podunavlje i Srednju Evropu i Ministarstvo obrazovanja i nauke Austrije.

Povodom ove nagrade govor u čast ambasadora Velikića u “Esl” muzeju u Klosternojburgu pored Beča, održao je bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek. Velikić je u govoru posle uručenja nagrade, prvom priznanju koje mu je dodeljeno izvan Srbije, rekao da je malo prostora na zemaljskom globu čiji mit toliko dugo traje kao kada je u pitanju Srednja Evropa.

“Možda razlog popularnosti i aktuelnosti Srednje Evrope leži u činjenici da njena egzistencija postoji transponovana u literaturu. Njena koheziona snaga je i u literaturi. Književna dela su jedine teritorije na koje se uvek možemo vratiti. Zato je literatura, na duže staze, moćnija od svake dnevne politike. I zato je Srednja Evropa preživela ratove, mirovne konferencije i gvozdene zavese”, rekao je najčitaniji srpski književnik u nemačkom jezičkom području.

Izvor: Blic Online

PREMINUO OPERSKI PEVAČ GORAN SIMIĆ

Nebojša Đorđević    Vesti

BEČ - Operski pevač Goran Simić, poreklom iz Beograda, koji je pevao u bečkoj Operi, preminuo je juče u austrijskoj prestonici posle kraće teške bolesti u 55. godini.

Simić je od novembra 1984, kada je debitovao u operi “Žena bez senke”, član ansambla bečke državne Opere. Ukupno je igrao u 55 različitih opera i bio je 1.095 puta na bini bečke Opere.

Njegov poslednji nastup u širom sveta poznatom zdanju u centru Beča bio je 13. oktobra kada je igrao Surina u operi “Pikova dama”.

Simić je studirao pevanje u Beogradu i Sarajevu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima i prvo mesto 1982. na takmičenju “Čajkovski” u Moskvi i 1985. na takmičenju “Pavaroti”.

Od 1978. do 1984. bio je angažovan u sarajevskoj operi.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

ВЕЧЕРАС У КЊАЖЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ЛИКОВНА ДЕЛА РУСКИХ ЕМИГРАНАТА” ИЗ ЗБИРКЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ЗАЈЕЧАР

Nebojša Đorđević    Vesti

Вечерас (уторак, 25.11.2008. године) у 19 часова у Галерији Завичајног музеја Књажевац биће отворена изложба „Ликовна дела руских емиграната” из збирке Народног музеја Зајечар. На овој изложби представљено је четворо руских аутора који су између два светска рата живели и радили у Зајечару. То су Анатолиј Бајев, Григорије Саркис-Бек, Вера Силајева и Константин Чубков.

Изложба представља само један део богате збирке Народног музеја Зајечар, чији приређивачи имају за циљ да се јавност упозна са ликовним стваралаштвом ових уметника и укаже на њихов значај и место у ликовном животу Зајечара. Аутор изложбе је Нина Погарчић кустос-историчар уметности Народног музеја Зајечар.