PREDRAGU EJDUSU DOBRIČIN PRSTEN

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Dramski umetnik Predrag Ejdus ovogodišnji je dobitnik najvišeg domaćeg glumačkog priznanja - Dobričin prsten - koje Savez dramskih umetnika dodeljuje za životno delo. Žiri, koji je radio u sastavu: Ksenija Jovanović (predsednik), Boris Isaković, Raško V. Jovanović, Biljana Maksić, Jug Radivojević, Svetozar Rapajić, Feđa Stojanović, Ivana Simeonović-Ćelić i Madlena Cepter (počasni član), doneo je odluku jednoglasno.

Zlatna kopija prstena glumca Dobrice Milutinovića, koju izrađuje Zlatara Majdanpek, Ejdusu će biti uručena u decembru, saopšteno je iz Saveza dramskih umetnika Srbije, a beleži Beta. Ejdus je 24. laureat nagrade Dobričin prsten, a prošlogodišnji dobitnik tog priznanja jeste glumac Bora Todorović. Generalni pokrovitelj nagrade već devet godina je Fond “Filip i Madlena Cepter”, a priznanje se dodeljuje i uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Predrag Ejdus je rođen 1947. u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju i diplomirao glumu 1972. na Akademiji za pozorište, film i TV u klasi prof. Milenka Maričića. Bio je član pozorišta “Dadov” od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja, i tu je ostao do 1993. Pre toga bio je v. d. direktor Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993, a od 2000. godine je vanredni profesor glume na Akademiji BK. Bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. godine.

Izvor: Građanski list

PROJEKAT PRIJATELJU ŠABANU

Nebojša Đorđević    Muzika

Velikim koncertom posvećenom Šabanu Bajramoviću, u Centru “Sava” 6. decembra, Ministarstvo kulture se uključilo u manifestaciju “Prijatelji Šabanu”, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Koncert je deo projekta čiji je cilj da kroz izložbe, naučni skup i reviju filmova afirmiše stvaralaštvo romske populacije i da se uključi u obeležavanje Dekade Roma u Srbiji, saopšteno je u Ministarstvu kulture.

Kao prijatelji velikog muzičara, na memorijalnom koncertu nastupiće Esma Redžepova, Zoran Predin, Misteriozni glasovi Bugarske, Dado Topić, Luis i Šaban Tribute Bands.

Tokom koncerta biće emitovani snimci kao omaž životu Bajramovića, a tokom decembra Ministarstvo kulture biće pokrovitelj i revije filmova koja će biti održana u Art bioskopu Etnografskog muzeja.

Biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova proizvedenih u Srbiji inspirisani životom Roma, 11 kratkometražnih dokumentarnih prijatelja i četiri u kojima je učestvovao Bajramović.

Izvršni producent koncerta Ivan Blagojević rekao je da će 6. decemra biti tačno 180 dana od smrti ovog umetnika i istakao da će na kraju svih 70 učesnika izvesti kompoziciju “Đelem, đelem” i da će svaki učesnik izvesti po tri kompozicije, neki Šabanove, neki ne.

Pomoćnik direktora Centra “Sava” za programe kulture Vuk Žugić podsetio je koliko je Bajramović traga ostavio iza sebe, da je osoba koja je metafora za sve ono što su emocije, strast i da je ovo jedna od prilika da se podsetimo svega onoga što je on predstavljao.

Državni sekretar Ministarstva kulture Nadica Momirov smatra da je projekat Dekade Roma veoma značajan i da je njihov doprinos veoma značajan i da je to razlog pokretanja projekta kulture Roma. Šaban Bajramović je preminuo je 8. juna ove godine.

Njegove kompozicije su svirali i pevali mnogi muzičari sa svih kontinenata, a svrstan je među deset najboljih bluz pevača u svetu. Više od 20 godina bio je na čelu sastava Crna Mamba, a na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

Bio je zvezda koja je proslavila romsku muziku, ali je poslednje dane života proveo sam, samo sa suprugom Milicom.

Bio je najplodniji, najproslavljeniji, najznačajniji romski pevač, kompozitor i pesnik na prostorima Balkana.

Njegovo izvođenje pesme “Đelem, đelem” izabrano je za himnu svih Roma sveta, a poslednji album “Romano raj”, objavio je prošle godine.

Prodaja ulaznica za koncert počenje 25. novembra u Centru “Sava” i Bilet servisu, a cena će biti 800 dinara.

Izvor: B 92

BIOHAZARD PROTUTNJALI SKC - om

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američka grupa “Biohazard”, pioniri ukrštanja hardkor panka i hevi metala s hip hopom, posle više od 10 godina u petak uveče vratila se u Beograd, za koncert na kome su žestokom svirkom doveli do usijanja atmosferu u Studentskom kulturnom centru (SKC).

Fanovi “Biohazarda” su tokom koncerta ispoljili privrženost bendu i ogromnu energiju, bez prestanka skačući, plešući i pevajući, što je iznenađenog basistu Evana Sajnfelda (Ewan Seinfeld) nagnalo da u jednom trenutku uzme kameru i snimi publiku uz reči: “Dajte mi da pokažemo ovo kući!”

Proizvodeći svoju prepoznatljivu metal-pank-rep grmljavinu Sajnfeld, pevač i gitarista Bili Gracijadeji (Billy Graziadei), bubnjar Deni Šuler (Danny Schuler) i gitarista Bobi (Bobby) Hambel protutnjali su kroz “Failed Territory”, “Urban Discipline”, “We’re Only Gonna Die”, “Survival of the Fittest” i druge pesme.

Praćeni euforičnom publikom u krcatom SKC-u, “Biohazard” su izašli za bis s neizbežnim hitom “Punishment”, čiji je spot bio najemitovaniji u istoriji MTV-jeve emisije “Headbanger’s Ball”, a skinut je s albuma “Urban Discipline” (1992) koji se prodao u više od milion primeraka.

Uspeh tog albuma omogućio je “Biohazardu” da od lokalnog benda iz njujorške četvrti Bruklin, koja peva o gangsterskim obračunima, narkomaniji i nasilju, potpiše ugovor s velikom kućom Vorner bros (Warner Bros) i postanu svetska hardkor-metal senzacija s platinastim albumom u SAD “State Of The World Address” (1993). Posle toga, originalni članovi počeli su da se osipaju, a bend je nastavio da objavljuje albume udaljavajući se od glavne struje ka nezavisnoj muzičkoj sceni.

Od članova benda najživopisniji je Sajnfeld, poznat po učešću u rialiti šou “Supergrupa” i kao menadžer, glumac i režiser filmova svoje supruge porno zvezde Tere Patrik (Patrick).

Izvor: B 92

URUČENJE NAGRADE BORISU ISAKOVIĆU

Mirjana Stanojevi?    Kultura

Nagrada “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, koja se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama u prethodnoj pozorišnoj sezoni, danas će biti uručena glumcu Borisu Isakoviću. Prvak Srpskog narodnog pozorišta nagrađen je za ulogu Orgona u predstavi Tartif u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Isakoviću će nagrada biti uručena, dakle, na Dan Narodnog pozorišta. Odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri kojem je predsedavala Aleksandra Glovacki, a u čijem su radu učestvovali i Maja Pelević, Egon Savin, Branko Cvejić i Kokan Mladenović. Lane je nagradu “Raša Plaović” primio Milan Gutović za ulogu Falstafa u predstavi Vesele žene vindzorske Vilijama Šekspira u režiji Jiržija Mencla.

Izvor: Građanski list