ROBOT SA 10 EMOCIJA

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

Britanski naučnici su prošle nedelje predstavili čovekolikog robota Julesa koji je u stanju da iskaže 10 ljudskih emocija: sreću, tugu, zabrinutost, bes…

Jules je dete Bristolske laboratorije za robotiku i i američkog robotičara Davida Hansona, koji su ga kreirali tri i po godine.

„Hteo bih da izrazim zadovoljstvo što sam bio deo ovog projekta”, rekao je Jules tom prilikom u kameru, a potom dodao: “Kad će da dođe moje vreme? Kad ću da uništim svet?”.

Jules u očima ima kameru kojom skenira kretanja i izraz lica, a te podatke zatim obrađuje.

Reč je o glavi sa elastičnom kožom zbog grimasa, pa čak i micanja obrvama.

„Jules je toliko sofisticiran da može interpretirati ljudsko raspoloženje gotovo u trenutku”, izjavo je Hanson.

Ova tehnologija će pomoći naučnicima u kreiranju nove generacije robota koji će moći da razgovaraju s ljudima.

Sve donedavno roboti su se uglavnom koristili u industriji, ali sada ulaze u svakodnevni život: u Japanu se već uveliko koriste kao pomoć u brizi oko starih osoba.

Inače, u toj zemlji na 28 osoba dolazi jedan robot.

Izvor: Popboks

USPEH SRPSKOG FILMA U AUSTRALIJI

Mirjana Stanojevi?    Dijaspora, Film, Vesti

Festival „Program srpskog filma u Australiji”, koji je predstavio šest ostvarenja u Sidneju, Adelaidu, Melburnu i Pertu, izazvao je veliko interesovanje publike, a za deveto izdanje sledeće godine najavljena je i ekspanzija te manifestacije.

Program srpskog filma u Australiji” su, pored filma „Agi i Ema” Milutina Petrovića, koji je prikazan na otvaranju 23. oktobra u Sidneju, činili i „Hadersfild” Ivana Živkovića, „Film o Milošu Brankoviću” Nebojše Radosavljevića, „Biro za izgubljene stvari” Svetislava Bate Prelića, kao i „Jesen stiže, dunjo moja” i „Konji vrani” Ljubiše Samardžića. Filmove je odabrala Dubravka Vojvodić, dugogodišnja filmska kritičarka Radio Beograda i članica FIPRESCI (Međunarodne federacije filmskih kritičara), koja bira filmove za tu manifestaciju već četiri godine. Gost festivala, Nebojša Radosavljević impresioniran je dočekom i prijemom publike, a isti su i utisci producenta Miroslava Mogorovića (Art & Popcorn), jednog od koproducenata filma „Agi i Ema”. Za naredno izdanje „Programa srpskog filma u Australiji” većsu stigli zahtevi za projekcije i u prestonici Australije, Kanberi, kao i u Vulongongu - predgrađu Sidneja, u kojem živi veliki broj pripadnika ex-yu zajednice. To se, pored izuzetno velikog interesovanja publike, smatra i najvećim uspehom te manifestacije dosad. Manifestacija je završena u Pertu, 10. novembra.

Izvor: Danas SEEcult.org

GILJERMO DEL TORO SNIMA PINOKIA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Giljermo del Toro priprema novu, mračniju verziju “Pinokija” za kompaniju “Jim Henson”, po knjizi italijanskog pisca Karla Kolodija

Del Toro, koji će biti izvršni producent, na scenariju radi sa Grisom Grimlijem, poznatim ilustratorom dečjih knjiga koji je ilustrovao i verziju “Pinokija” iz 2002. godine.

Grimli će biti i korežiser s Adamom Perišem Kingom, pišu magazini “Variety” i “Hollywood reporter”.

Del Toro je izjavio da će za realizaciju projekta biti potrebne tri godine.

Lik drvenog lutka kreirao je u 19. veku italijanski pisac Karlo Kolodi , a prvu filmsku verziju napravio je Volt Dizni 1940. u crtaću “Pinokio”.

Izvor: B 92/Beta

IGGY, MOBY, ALICE… KOMIČNI VAMPIRI

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Iggy Pop, Moby, Alice Cooper i Henry Rollins igraće u vampirskoj komediji Suck.

NME piše da je scenarista i režiser Rob Stefaniuk, a film govori o r’nr bendu koji je na putu slave spreman na sve.

Ispred kamere će se pojaviti i Malcolm McDowell, Jessica Pare, Dave Foley i Carol Pope.

Snimanje bi trebalo da počne u decembru u Torontu.

Podsetimo, Alice Coopera ćemo uskoro gledati uživo - 4. decembra u Areni.

Izvor: Popboks

NAGRADE DRUGOG EX - YU KONKURSA ZA GRAFIKU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Penzionisani grafičar Bogdan Kršić- šef grafičkog odseka, osnivač premeta grafika knjiga, prodekan FPU i prorektor beogradskog Univerziteta umetnosti; istoričarka umetnosti Borka Božović- urednica beogradske Galerije Haos; grafičarka Gordana Petrović- vanredna profesorka grafike FPU, na odseku grafike; profesor Milan Skakun - direktor Visoke turističke škole i akademski slikar i Nataša Brkić- urednikca Galerije SKC Novi Beograd, koji su činili ovogodišnji žiri za dodelu nagrada Drugog ex-yu konkursa za grafiku, objavio je prošlog vikenda rezultate. Prvu nagradu (hiljadu evra) dobio je, po odluci ovog žirija, Ivan Miladinovićiz Leskovca (diplomirao na FPU u Beogradu na odseku za grafiku knjige), druga (putovanje u Egipat za jednu osobu, 10 do 12 dana) je pripala Jadranki Terzić (studentkinja II godine FPU), dok je treću (500 evra) osvojila Zorana Vukotić(studentkinja IV godine FPU). Žiri je pregledao 196 grafika 114 umetnika, a za izložbu i katalog odabrao je 65 grafika, isto toliko autora. Otvaranje Druge ex-yu izložbe grafika zakazano je za 20. novembar u 19 sati u novobeogradskoj Galeriji SKC.

Drugi ex-yu konkurs za grafiku raspisan je u maju ove godine, pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole strukovnih studija, a u organizaciji novobeogradske Galerije SKC. Tema konkursa nosila je naziv „Horizonti”, a bio je otvoren za likovne stvaraoce iz bivših republija SFRJ. Na konkurs su se odazvali umetnici iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Danas K.R.