“ŠOPALOVIĆI” NAJBOLJI

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Vršac - Jednoglasnom odlukom žirija (Gordana Lazić-Velovan, Boro Drašković, Draško Jovanović), za najbolju predstavu 16. Festivala „Vršačka pozorišna jesen” proglašena je predstava „Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića, u režiji Tomija Janežiča, u izvođenju ansambla Ateljea 212 iz Beograda.

Specijalnu nagradu za izvođenje velikog klasika žiri je dodelio Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivan Pl. Zajc” iz Rijeke, za predstavu „Ukroćena goropadnica” Vilijema Šekspira, u režiji Vita Taufera. Takođe, specijalna za postignuti ukupni glumački rezultat pripala je Profesionalnoj sceni na rumunskom jeziku, pri Narodnom pozorištu „Sterija” u Vršcu, za predstavu „Izveštaj o mojoj smrti”, Gabrijela Kifa, u režiji Bogdana Kristijana Dragana.

Nagrada „Tomislav Pejčić” za mladog glumca pripala je Otiliji Peskariju, za ulogu Patricije, u predstavi „Izveštaj o mojoj smrti”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Nadi Šargin, za kompleksno ostvarenje lika Sofije, u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića, u režiji Tomija Janežiča. Istovetna nagrada, ali za mušku ulogu, pripala je Borisu Isakoviću, „za snažno sugestivno tumačenje lika Dropca” u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović”.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Nebojša Bradić „za složeno i scenski efektno tumačenje dela ‘Tvrđava’ Meše Selimovića, u izvođenju Kruševačkog pozorišta”.

Uporedo sa žirijem Festivala, radio je i žiri Književne opštine Vršac (Julijana Rudić, Marija Vasić-Kanački, Dejan Tadić), koji je za najboljeg glumca ovogodišnje teatarske svečanosti proglasio Nadu Šargin za ulogu Sofije Subotić, u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović”.

Međunarodna smotra stvaralaštva, organizovana pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Vršac, u zvaničnoj konkurenciji obuhvatila je deset predstava za koje se opredelio selektor i direktor ovog festivala Ivan Đorđević. Svake večeri dvorana je bila puna publike. Računa se da je predstave gledalo oko 6.000 ljubitelja pozorišne umetnosti. Festivalski program će biti nastavljen i danas i sutra, izvođenjem performansa, u čast obeležavanja 180 godina od rođenja Henrika Ibzena, i (4. novembra, 18 časova) predstavljanjem knjige „Kratke, kraće i najkraće drame na svetu” Jovana Ćirilova, u izdanju Književne opštine Vršac. Ovogodišnji festival se odvijao pod sloganom „Novo vreme klasike”.

Izvor: Politika J. Danilović

MONOGRAFIJA O BORI

Nebojša Đorđević    Kultura

NA Velikoj sceni Ateljea 212 u Beogradu, uz učešće eminentnih kulturnih stvaralaca, 11. novembra biće predstavljena monografija o Bori Todoroviću, istaknutom glumcu i dobitniku nagrade „Dobričin prsten” 2006. godine, najavio je Savez dramskih umetnika Srbije. Autorka knjige je dramaturg Dragana Bošković.

Todorović je dobio nagradu „Dobričin prsten” za životno delo u decembru 2006. godine, a sastavni deo tog priznanja SDUS-a je izdavanje monografije o laureatu. Nagrada „Dobričin prsten” dodeljuje se dramskim umetnicima (glumicama i glumcima) za celokupno stvaralaštvo, odnosno za životno delo. Pravo da budu nagrađeni imaju dramski umetnici koji najmanje 20 godina ostvaruju značajne uloge.

Predlozi za nagradu „Dobričin prsten” za 2008. godinu mogli su biti dostavljeni SDUS-u do sredine oktobra. Nagradu „Dobričin prsten” za 2007. godinu dobila je Ksenija Jovanović, koja je 23. laureat tog prestižnog priznanja. „Dobričin prsten” nazvan je prema zlatnom prstenu koji je dodeljen kao nagrada 1937. glumcu Dobrici Milutinoviću. Pošto je prsten nestao, zlatar Milivoje Stepanović načinio je odlivak i dao ga Milutinoviću.

Kao nagrada za životno delo, „Dobričin prsten” ustanovljen je 1984. godine, u spomen na Milutinovića, a predstavlja zlatnu repliku originalnog prstena.

Izvor: Večernje novosti

SERIJA “RIM”: LINDZI MARŠAL GLUMI KLEOPATRU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

NOVI SAD - Izuzetna priča u serijama o burnom periodu prelaska Rimske republike u Rimsko carstvo u novembru dolazi u udarnom terminu na RTS-u.

Prema mnogim kompetentnim mišljenjima, Rim je najbolja TV serija ikada snimljena. Dinamično osmišljen koncept, odlična priča koja se račva u nekoliko tokova, fenomenalna glumačka ekipa, niz osvojenih nagrada i budžet od 100 miliona dolara samo za prvu sezonu govore u prilog tome.

Serija počinje čuvenim istorijskim događajem koji je obeležio kraj Cezarovog vojevanja u Galiji a koji se pamti po famoznoj sentenci “Alea iacta est” („Kocka je bačena”).

Cezarove legije prelaze Rubikon marširajući prema Rimu, i time je stavljena tačka na njegov savez s Pompejom Magnusom, javlja sajt „Popboks”.

Žene i političke borbe

Ovo je samo finalna etapa sukoba koji potresa Rimsku republiku na izdisaju, gde trvenje između plebejaca i patricija dostiže svoj vrhunac.

Političke borbe, intrige i spletke, sukobi velikana oko vlasti, moći i žena, sudbine malih ljudi i njihova borba za opstanak teme su serije koju je osmislio Džon Milijus.

Tri moćnika

Većinu epizoda napisao je Bruno Heler, a početne je režirao Majkl Eptid. Prva sezona bavi se periodom uspona Julija Cezara, dok je druga okrenuta počecima vladavine njegovog naslednika Oktavijana Avgusta i njegovim sukobom s Markom Antonijem.

Odmah treba reći da su autori serije, i pored minucioznog pristupa svakom detalju o istoriji, kulturi i svakodnevnom životu Rimskog carstva, uzeli veliku slobodu tumačenja istorijskih događaja.

Svetlo na nepoznate

Ipak, to ne ugrožava tok radnje, naročito ako se ima u vidu da je Bruno Heler znalački uveo u priču tzv. obične ljude kroz likove centuriona Lucija Vorena i legionara Tita Pula, koji su takođe istorijske ličnosti ali se o njima ne zna gotovo ništa jer ih Cezar samo ovlaš pominje u spisima De Bello Galico.

To je Heleru dalo prostora da se razmahne, i potpomognut velikim budžetom i produkcijom monumentalnih razmera, napravi seriju kakva do sada nije viđena na ekranima.

Kevin Mek Kid igra centuriona Vorena

Naravno, Rim ne bi bio to što jeste da u njemu nema zaista vanserijskih glumačkih ostvarenja. Pre svih, fenomenalni škotski glumac Kevin MekKid u ulozi Lucija Vorena za koga kritičar Total filma kaže da “ima dobro srce, ali je u stanju da vas prikolje samo ako ga popreko pogledate”. MekKidov Lucije je toliko strastven i upečatljiv da to u pojedinim trenucima zna da zaboli.

Pjurfoj igra Marka Antonija

Njegov sajdkik Rej Stivenson takođe je briljirao u ulozi Tita Pula, dok je Marka Antonija, brutalnog prostaka koga su obožavale rimske legije, ovekovečio Džejms Pjurfoj, čija pojava na ekranu odiše sirovom harizmom.

Lindzi Maršal je Kleopatra

Pored njih, svakako treba istaći i dve dame: Poli Voker kao Aciju od Julija (Zlatni globus za ovu ulogu) i Lindzi Maršal, koja tumači lik pohotne egipatske kraljice Kleopatre.

Prva sezona serije ima standardnih 12 epizoda, dok je druga zaokružena na deset i time je serija završena. Ukidanje je obrazloženo visokim troškovima produkcije. U poslednje vreme priča se o snimanju filma Rim, za koji Bruno Heler već piše scenario.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

NOVI CIKLUS ČITAONICA - IGRAONICA U KNJAŽEVAČKOJ BIBLIOTECI “NJEGOŠ”

Nebojša Đorđević    Vesti

Zaposleni na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke “Njegoš” otpočeli su sa novim ciklusom programa za predškolce - “Čitaonica-igraonica”. U četiri dana, kroz prvih osam radionica “prošlo” je više od dve stotine mališana vrtića “Crvenkapa”,.”Snežana”, “Naša radost” i pripremnih grupa iz škola “Kaplar”, “Dubrava i “Vuk Karadžić”. Prvi susret protekao je “u znaku ” basne “Lav i lisica”. Mališani su oduševljeno prihvatili ideju, da uz pomoć aplikacija “ožive” likove iz basne i na simpatičan i originalan način pokazali da su razumeli pouku basnopisca.

“U čast” prvog susreta, budući prvaci i njihovi vaspitači su na poklon dobili članske karte Biblioteke. U Biblioteci kažu da će kroz programe koje će realizovati u novembru i decembru, sa najmladjim korisnicima razgovarati o značaju obrazovanja i važnosti knjige, zajedno zaviriti u svet Grimovih bajki, čitati najlepše pesme o drugarstvu, a kraj druženja u prvom ciklusu obeležiće velikom novogodišnjom žurkom.

Program će posle zimskog raspusta biti nastavljen novim radionicama, sa istim ciljem. Cilj ove akcije je da se pri svakom susretu sa najmladjima, uz odgovarajući tekst, ili uz pomoć kratke animacije, kroz igru i zabavu, podstiče mašta i krativnost kod najmladjih, da se na taj način utiče na stvaranje i razvijanje čitalačkih navika kod mališana.

Realizacija aktivnosti “Čitaonice-igraonice” odvija se uz dragocenu saradnju “Predškolske ustanove “Bajka”, a prijatelj prvog ciklusa radionica je trgovina “Mega M” iz Knjaževca, koja je za decu obezbedila slatkiše.

KRALJ POPA PJEVA ROBERTA BURNSA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Michael Jackson i američki televizijski producent David Gest snimaju obrade pjesama najpoznatijeg škotskog pjesnika.

Pedesetogodišnji Peter Pan glazbene industrije originalno je planirao napraviti mjuzikl o životu omiljenog škotskog sina Rabbieja Burnsa (1759-1796), ali planovi su mu se poremetili smrću Genea Kellyja, koji ga je trebao režirati pa je čitav projekt krenuo u novom, zericu bizarnijem smjeru.

Jackson se uz pomoć eminentnih glazbenika i tv producenta Davida Gesta bacio na snimanje albuma s obradama sentimentalnih Burnsovih stihova, o čemu se odmah oglasio medijske pažnje željan David Gest, poznat kako i zbog kratkotrajnog braka s Lizom Minelli, tako i zbog upečatljivog sudjelovanja u BBC-ovoj reality emisiji I’m a Celebrity… Get Me out of Here!, čiji koncept je miks Big Brothera i Gospodara muha. Gestov glasnogovornik izjavio je kako je riječ o albumu koji na moderan način tretira klasične bardove pjesme.

“Nismo mijenjali stihove, ali je glazba moderna, u skladu s trendovima. Michael i ja smo se tako dobro zabavljali. Oduvijek smo to željeli učiniti jer nam je obojici Burns najdraži pjesnik”, izjavio je Gest, dodajući da se album snima u Jacksonovom studiju u Kaliforniji.

Za sada su nam poznate dvije pjesme s albuma - Ae Fond Kiss i Tam O’Shanter. Prva je klasična ljubavna, dok je druga malčice zanimljivija, a govori o Škotu kojemu alkohol pomuti razum pa na putu od puba do doma doživi viziju Sotone. Zanimljivo je da je potonja svojedobno inspirirala kontroverzni Maidenov hit The Number of the Beast.

Sljedeća na tapeti im je pjesma A Red, Red Rose, koju vam ovdje prenosimo u nepotpisanom hrvatskom prepjevu na koji smo naišli u bespućima interneta.

Ljubav je moja poput crvene ruže,
što rascvjetava se u junu:
O, ljubav moja je poput melodije,
Slatkog i skladnog tona.

Lijepa poput tebe, moja djevo,
O, kako te ljubim;
I ljubit ću te, draga,
Dok mora ne presuše.

Dok mora ne presuše, moja draga,
I stijene se ne rastoče na suncu;,
A ja ću te još uvijek ljubiti,
I kad pijesak života isteče.

Dovidova, ljubavi moja jedina!
Dovidova, na koji čas!
A ja ću ti opet doći, moja ljubavi,
Pa makar prešao tisuću milja!

Izvor Booksa hr m.m.