LEGENDA SA ČUBURE

Nebojša Đorđević    Vesti

Da je živ Slobodan Marković, Libero Markoni, književnik, pesnik, novinar i slikar, danas bi napunio 80 godina. U sećanje na njegovo delo, ali i široku, šarmantu i neodoljivu boemsku prirodu, u sredu će se na Kolarcu održati književno veče.
Najveći deo života Libero je proživeo na Čuburi, delu Beograda koji je ovekovečio u svojim pesmama, reportažama, slikama i crtežima, gde je za života postao legenda. Danas na Čuburi njegovo ime nosi “Prosvetina” knjižara, skver između ulica Makenzijeve, Sokolske i Mačvanske i gradska biblioteka na Južnom bulevaru.

Slobodan Marković napisao je više od 60 knjiga. Prvu zbirku pesama “Posle snegova” objavio je 1949. godine a poslednju “Južni bulevar”, 1990. Uporedno s književnim, stvarao je novinarsko, ali i slikarsko delo. Radio je oko četiri decenije u novinarstvu, od 1947. do 1990. u nekoliko beogradskih listova i časopisa, ali najduže u “Borbi” i “Večernjim novostima”, gde je objavljivao reportaže, putopise, feljtone i dr. Ilustrovao je svoje novinarske i literarne tekstove crtežima, a radio je ilustracije i za dela drugih pisaca. Iza sebe je ostavio mnogo crteža i slika.

SLOVO O LIBERU

U SREDU će u maloj sali Kolarca o Slobodanu Markoviću govoriti književnik Raša Popov, kritičar Ljiljana Šop, pesnici Dobrica Erić i Ljubivoje Ršumović i novinar Slavoljub - Slava Đukić. Njegove pesme i tekstove kazivaće Ivan Jagodić i Goran Sultanović.

Izvor: Večernje novosti

DOBRO U LJUDIMA UVEK POBEDI

Mirjana Stanojevi?    Film

Ivan Herceg, mladi hrvatski glumac, o ulozi u filmu „Nije kraj”

Film „Nije kraj” simbolično poručuje gledaocima da stvarno nije kraj njihovim nadanjima da dobro u ljudima ipak uvek nadvlada i prebrodi divljanje najnižih strasti i huk zaslepljene mase.

Koliko god to patetično izgledalo, ljubav može pobediti sve, tvrdi za „Blic nedelje” Ivan Herceg, mladi hrvatski glumac koji uz beogradsku glumicu Nadu Šargin tumači glavnu ulogu u novom filmu Vinka Brešana „Nije kraj”.

Sudeći po četiri Zlatne arene, koje je film dobio na festivalu u Puli, i priznanju publike Zlatna vrata, u Hrvatskoj je film „Nije kraj” pozitivno rastumačen. Uprkos apsurdnim i okrutnim okolnostima ratnih razaranja na terenima oko Knina u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka, jake emocije i ljudska potreba za iskupljenjem trijumfuju kroz ljubavnu priču nad stereotipima ideologije, religije i nacionalističke inercije koje smo uspeli da preživimo. Koliko je ipak realna situacija da se hrvatski snajperista kroz nišan svoje puške zaljubi u Srpkinju za vreme rata u okolini Knina?

- Još od Šekspirovog doba takva situacija je u literaturi opisana hiljadu puta. U našem lokalnom slučaju u strašnoj realnosti koju smo preživeli, mislim da su emocije nadjačavale realno prosuđivanje ljudi na terenu. Siguran sam da se moglo dogoditi da u nekom momentu nadjačaju srce i razum. Zato je Martin, lik koji tumačima, zapravo odlučio da kroz ljubav pronađe iskupljenje i sledi po svaku cenu emociju i logiku. Uspeo je da iskorači iz ludila po cenu života. Zato film ima univerzalnu poruku ponovnog osvajanja normalnosti, što su publika i stručna javnost u Hrvatskoj prepoznale.

Koliko je zahtevno bilo uklopiti ulogu u Brešanov autentični crnohumorni narativ?

- Vinko Brešan je bio moj profesor na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, tako da ga dugo već slušam. Ipak teorijske rasprave i studentske vežbe su potpuno drugačije iskustvo u odnosu na snimanje igranog filma. Vinko je zahtevan reditelj uprkos odluci da pušta glumcima da istražuju za vreme snimanja i sugerišu mu neka rešenja. Jako je precizan i kada osvojimo scenu, ona mora biti upravo tako snimljena. Moja uloga u filmu je dramski izolovana iz crnohumornog narativa, tako da je neka vrsta balansa u odnosu na komične momente iz scenarija. Martin izgovara kratke i odlučne rečenice i samo se dva puta nasmeje u toku celog filma. Njegova misija je isuviše ozbiljna. On je poput junaka vesterna. Brani čast, ljubav i pravdu.

Kakvo iskustvo nosite iz saradnje sa srpskim glumcima Nadom Šargin i Vojislavom Brajovićem?

- Nada je mila devojka i veoma talentovana glumica. Ona mi je direktna partnerka u filmu i priznajem da mi je svojim ponašanjem i trudom olakšala da iz sebe isteram najbolje. Uz to, Nada je toliko lepa, da je nemoguće pogledati je popreko. Gospodin Brajović je bard. Za takav zaključak mi je bio dovoljan jedan dubl ispred kamera s njim. On je od onih glumaca koji vas uvuku u scenu i sigurno provedu kroz nju. U svakom slučaju sam puno naučio od oboje.

Mislite li da će se saradnja između hrvatskih i srpskih producenata intenzivirati posle uspeha filma „Nije kraj” u celom regionu?

- Pre svega, drago mi je da su osim Euroimaža (evropski fond za razvoj kinematografija) film finansirali srpsko i hrvatsko ministarstvo kulture. Siguran sam da dolazi vreme u kojem će ideje i umetnički projekti nadvaladavati geografske granice u regionu. Posle svega što smo nažalost preživeli, nadam se da je na redu saradnja.

Koji su vam profesionalni planovi u ovom trenutku?

- U pregovorima sam za snimanje nekih televizijskih serija i jednog filma, ali sve u 2009. godini. Do tada ću se posvetiti svojim strastima sportu i muzici. Malo košarke i koji dobri koncert poput nastupa Fifti Senta u Zagrebu relaksiraće me pred profesionalne obaveze.

Ko je Ivan Herceg?

Rođen je 1981. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Igrao je Oresta u klasičnom komadu „Orestija” na Dubrovačkim letnjim igrama 2006. godine i u predstavi „Pustolov” pred vratima po tekstu Milana Begovića u režiji Tomislava Pavkovića 2008. Ostvario je uloge u filmovima „Pjevajte nešto ljubavno” iz 2007. godine, „Žena bez tijela” i „Nije kraj” iz 2008.

Izvor: Blic OnLINE

USPAVANI ARHEOLOŠKI BISER

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Radovi na lokalitetu Caričinog grada (Justinijana Prima) još traju

Na lokalitetu Justinijane Prime kod Lebana, u narodu poznatijeg kao Caričin grad, svakog leta arheolozi provedu po mesec dana i to, sa povremenim prekidima, traje od 1912. godine.

Ove godine radovi na iskopavanju i uređenju tog arheološkog nalazišta iz 6. veka pre nove ere počeli su proletos i još traju s ciljem da se što pre konzervira grad i u svoj svojoj lepoti prezentuje domaćim i stranim turistima. U akciju se uključila i Opština Lebane koja je prošle nedelje završila izgradnju i asfaltiranje poslednje deonice puta od sedam kilometara od ove varoši do Caričinog grada u kome su svojevremeno udareni temelji hrišćanstva na Balkanu.

Plan je, kaže predsednik opštine Lebane Mića Stanković, nastavak rekonstrukcije puta od Caričinog grada do obližnjeg Slišana pa sve do Prolom banje i Đavolje varoši kako bi se do tih turističkih destinacija stizalo brže iz dva pravca.

- Vreme je da Caričin grad dobije mesto na turističkoj mapi Srbije kakvo zaslužuje, a opština Lebane ima od toga i ekonomsku korist - priča Stanković dok obilazi radnike koji raščišćavaju teren oko akropolja, mesta gde se planiraju obimniji radovi tokom narednog proleća.

Prema procenama, Caričin grad godišnje poseti oko 10.000 turista, među njima i brojne strane delegacije, ali činjenica je da je ovaj grad, koji je najpoznatiji rimski imperator sagradio sebi u čast, u blizini, kako se veruje, svog rodnog mesta, daleko poznatiji u svetskim arheološkim krugovima, pre svega, zbog činjenice da je jedini rimski grad sačuvan u celosti. Njegova arhitektura proučava se na mnogim svetskim univerzitetima.

- Samo neangažovanjem nadležnih ovaj arheološki biser nije uvršten na listu za glasanje za sedam svetskih čuda, a on to zaslužuje. To je jedini antički grad u Srbiji kroz čije kapije možete da uđete i doživite antički univerzum na našim prostorima. Justinija Prima je očuvan kompleks sa devet crkava, akropoljom, donjim i gornjim gradom, vodovodom i kanalizacijom. Opasan je sa tri bedema, a van zidina se nalazi jezero i očuvana brana iz tog perioda, koju ćemo rekonstruisati. Tu ćete na jednom mestu dobiti odgovor na mnoga pitanja vezana za period od 580. do 620. godine. On zauzima sam vrh svetske arheologije - kaže Vujadin Ivanišević sa beogradskog Arheološkog instituta, dugogodišnji šef srpsko-francuskog istraživačkog tima na lokalitetu Justinija Prima.

Za razliku od drugih antičkih gradova u Srbiji, Caričin grad, koji se sa podgrađem prostirao na površini od 30-40 hektara, nikao je ni iz čega i nije se oslanjao na ranije arhitektonske šeme. Bio je sedište prve arhiepiskopije na prostorima sadašnje Južne Srbije. U njemu se nalazila, potvrđeno je tokom prošlogodišnjih iskopavanja, radionica za izradu stakla, ali i više podnih očuvanih mozaika, među kojima i najveći mozaik u Srbiji od oko 300 kvadrata.

- Ovde se može očekivati masovniji priliv turista - ocenjuje istraživač saradnik pri Arheološkom institutu Perica Špeher - tek kada se napravi neki turistički sadržaj. Po mom mišljenju, posle restauracije i rekonstrukcije bedema akropolja sa episkopijom u centru, koje pripremamo za narednu godinu, neophodno je dozidati atrijum i vidikovac sa kulom i da se potom na pravom spratu lapidarijuma sazida kafić u antičkom stilu - predlaže Špeher, a predsednik lebanske opštine Mića Stanković dodaje da se planira i izgradnja etnosela pored Caričinog grada, izgrađenog u obliku sazvežđa Oriona, zatim, izrada suvenira i prodajnog prostora. Ranije je u njegovom podnožju sazidan objekat „Teodora”, namenjen za stanovanje arheologa.

- Caričin grad, koji se nalazi u blizini Sijarinske banje, naša je velika nada za razvoj turizma i uopšte ekonomije ovog siromašnog kraja. Vlada Srbije je proteklih godina izdvajala velika sredstva za čišćenje lokaliteta, a spremnost postoji i za druga ulaganja - veli Stanković.

I EU pomaže

Na osnovu projekta Narodnog muzeja u Leskovcu, pre dve godine je Evropska agencija za rekonstrukciju izdvojila oko 130.000 evra za čišćenje lokaliteta, a prošle godine po projektu Zavoda za zaštitu spomenika iz NIP su za iste potrebe pristigla sredstva od 10 miliona dinara. Arheološka iskopavanja, inače, finansiraju francuska i srpska vlada.

Izvor: Blic Online Milica Ivanović

POČELO SNIMANJE NOVOG FILMA RAJKA GRLIĆA

Nebojša Đorđević    Vesti

ZAGREB - Snimanje novog filma Rajka Grlića “Neka ostane među nama”, priče smještene u Zagreb danas, u kojoj se isprepliću sudbine i “dvostruki životi” glavnih junaka, počelo je jutros u jednoj zagrebačkoj banci, što je prva od tridesetak lokacija na kojima će se u idućih sedam tjedana snimati film.

Po riječima Rajka Grlića, koji je s Antom Tomićem napisao scenarij, to bi trebao biti veseli film koji pršti životom, gust u teksturi, živ u kameri, brz u naraciji i skoro dokumentaran u glumačkoj igri.

“Bit će to film ekstremno krupnih planova posvećenih licu i velikih totala posvećenih Zagrebu”, dodao je redatelj.

Grlić se tim filmom, kako je objasnio, vraća tamo gdje je počeo pričati filmske priče, na ulice, u stanove i krevete Zagreba.

Glavne uloge u tih pet povezanih, ponekad i paralelnih, gorko slatkih pripovijesti o ljudima u potrazi za ljubavlju i srećom, imaju Miki Manojlović, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Darija Lorenci i Nataša Dorčić.

Producent filma je zagrebački Mainframe Production, a koproducenti HRT, beogradski Yodi i ljubljanski “Studio Maj”.

Eurimages, fond Vijeća Europe za poticanje europskoga filmskog stvaralaštva, Grlićevom filmu dodijelio je 240 tisuća eura.

Izvor: Vecernji hr /(Hina)

TRAGEDIJA JENNIFER HUDSON

Nebojša Đorđević    Vesti

Brat i majka američke glumice Jennifer Hudson pronađeni su mrtvi u kući njene majke u Čikagu.

U toku je potraga za sedmogodišnjim Jenniferinim nećakom Julianom.

Susedi su policiji izjavili da su u jutarnjim satima juče čuli pucnje, a tela 57-godišnje Darnell i 29-godišnjeg Jasona Hudsona pronađena su popodne.

Istražitelji su saopštili da nema tragova da je u kuću provaljeno, a za sada se glumica nije oglasila povodom tragedije u njenoj porodici.

Jennifer Hudson proslavila se kao učesnica Američkog idola, a za ulogu u mjuziklu Devojke iz snova nagrađena je Oskarom za epizodnu ulogu.

Izvor: Popboks