“BRIDA” BEZ PREMCA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

KAO što se moglo i očekivati, apsolutni hit na ovogodišnjem sajmu knjiga bio je roman “Brida” Paula Koelja, u izdanju “Paideie”, koji je prodat u više od 5.000 primeraka. Takođe, veoma lep uspeh zabeležili su i romani “Hamam Balkanika” (”Arhipelag”) Vladislava Bajca, “Azbuka mog života” (”Čigoja”) Mirjane Bobić Mojsilović, “Dečak u prugastoj pidžami” (”Alnari”) Džona Boinga, “Svi ljudi Reta Batlera” (”Alnari”) Donalda Mekejga, sa po 2.000 prodatih primeraka. Slede romani “Manje od tri” Ivane Kuzmanović i “Od Ognjene do Blage Marije” Jovana Radulovića, u izdanju “Evro Đuntija”, koji su premašili 1.000 primeraka. Većina izdavača ističu da su, uglavnom, zadovoljni pazarom, koji je na prošlogodišnjem nivou. Po njihovom mišljenju moglo je biti i znatno bolje da ulaznice nisu bile preskupe.

Svih dana sajma najveće gužve bile su na štandu “Lagune”, gde su se najviše tražili: “1000 čudesnih sunaca”, “Lovac na zmajeve” Haleda Hoseinija, “Avanture nevaljale devojčice” Maria Vargasa Ljose…

Gojko Božović, direktor “Arhipelaga” vrlo je zadovoljan organizacijom, brojem posetilaca i interesovanjem za knjige. Pored romana Vladislava Bajca, na štandu “Arhipelaga” dobro su se prodavale Fuentesove “Srećne porodice” i antologija “Poslastičarske priče”, koju je priredio David Albahari.

Iz ponude “Prosvete” čitaoci su najviše tražili knjige Danila Kiša, rečnik arhitekture “Stilovi” Aleksandra Hajzenberga… Treće izdanje Velikog rečnika stranih reči i izraza Ivana Klajna i Milana Šipke bilo je najviše traženo na štandu “Prometeja”, gde su veoma dobro išla i još nekolika rečnika istih autora, kao i “127 protumačenih snova” Ivana Nastovića i “Srpske biografije” Jelke Ređep.

Na štandu “Službenog glasnika” najviše su se prodavali “Piščevi zapisi” (5-6) Dobirce Ćosića, “Stvaranje Republike Srpske” Nikole Koljevića, “Teorija književnosti” Zdenka Lešića, “Srpski pisci i slikari” Radovana Popovića i “Rečnik zaljublenika vina” Bernara Pivoa.

Najtraženije knjige na štandu Zavoda za udžbenike su “Enciklopedija srpskog naroda”, “Heraldika u Srba” Dragomira Acovića i drugo izdanje Ekmečićeve knjige “Dugo kretanje od klanja do oranja”. Hit ovogodišnjeg sajma je i troknjižje “Proces KP 5/03, ubistvo Zorana Đinđića” Doroteje Čarnić i Aleksandre Petrović, u izdanju “Sedme sile”. Za samo nekoliko dana prodato je nešto više od 650 primeraka. Autorke, odnosno novinarke koje su pratile suđenje za ubistvo premijera, na 1.300 stranica iznose sve što je izrečeno u sudnici tokom procesa. premijera, a nalaze se i u “Procesu KP 5/03, ubistvo Zorana Đinđića”.

Kod “Paideie” odlično se prodavao i “Dnevnik loše godine” Dž. M. Kucija, u kući “Mono i Manjana” bestseleri “Doba Šive” Manila Surija, “Midl seks” Džefrija Eugenidese…

- Manji je broj posetilaca, ali je prodaja na prošlogodišnjem nivou. Da smo imali više vremena za organizaciju sajma sigurno je da bi sve bilo bolje - kaže nam Zoran Hamović, direktor “Klija”, gde su se najbolje prodavale monografija “Vizantija” Mišela Kaplana i “Male tajne” reditelja Gorana Markovića… Na manju posetu ukazuje i Dijana Dereta ističući da je logično da je na štandu njene kuće, što je i logično, bila i slabija prodaja. Od njihovih knjiga najbolje su prošla “Deca ponoći” Salmana Ruždija i “Izgubljen u samoposluzi” Svetislava Basare, “Vrteška” Nenada Teofilovića, Singerovi “Neprijatelji” i “plavi čas” Alonsa Kueta.

Iako je tridesetak izdavača predložilo da se sajam produži za jedan dan, savet ove manifestacije to nije prihvatio, pa će velika fešta pisane reči biti zatvorena večeras u 20 časova. Pre toga ambasador Japana, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma svečano će predati otvorenu knjigu ambasadoru Grčke, koja će biti počasni gost sledeće godine.

ZABLAĆANSKI

ROMAN tragično nastradalog glumca Milenka Zablaćanskog “Ubačeni element” pojavio se na štandu “Prometeja” dopunjen tekstovima uglednih kulturnih i javnih radnika o ovom dramskom umetniku i njegovom opusu, fotografijama i njegovim citatima. Prihod od knjige namenjen je školovanju njegove dece.

Izvor: Večenje novosti D. Bt. - D. B. M.

DŽEPNA ZA SVAČIJI DŽEP

Nebojša Đorđević    Vesti

Sajam knjiga

BEOGRADSKI međunarodni sajam knjiga i ove godine izneo je na čitalačku trpezu bogatu i raznovrsnu ponudu i po temama, i po kvalitetu, ali i po cenama - od besplatnih Biblija i stranih knjiga, dela od 50 do 100 dinara, do već godinama najskupljeg fototipskog izdanja „Miroslavljevog jevanđelja”, koje košta 324.000 dinara. Petak je protekao u do sada rekordnoj gužvi, posetioci su se tiskali kraj svakog štanda kupujući ne samo najnovija izdanja, već i antikvarne i polovne knjige.

Među najskupljim izdanjima su „Istorija civilizacije” u 12 tomova („Narodna knjiga”) - 30.000 dinara, Sabrana dela Slobodana Jovanovića u 17 knjiga („Prosveta”) - 26.000, enciklopedija „Njegoš„ (CID) - 20.000, dvotomna monografija „Hram Svetog Save u Beogradu” („Vojnoizdavački zavod”) - 16.200, Jansonova „Istorija umetnosti” („Mono i Manjana”) - 12.000, „Hilandar” („Vojnoizdavački zavod”) - 10.800, Danteova „Božanstvena komedija” („Dereta”) - 10.368, fototipsko izdanje časopisa „Zenit” (Narodna biblioteka Srbije) - 10.000, trotomna Brodelova „Materijalna civilizacija, ekonomija i kapitalizam od 15. do 18. veka” („Stilos art”) - 7.200, „Mirko Ilić” Dejana Kršića („Krug-komerc”) - 6.480, Enciklopedijski englesko-srski rečnik u dve knjige („Prosveta”) - 7.200, Enciklopedija srpskog naroda (Zavod za udžbenike) - 6.200, Biblija („Alnari”) - 6.400, Sabrana dela Petra Petrovića Njegoša (CID) - 5.600, „Istorija moderne umetnosti” („Orion art”)…

U proseku, nova prozna knjiga (roman ili zbirka priča) može se kupiti, uz sajamski popust od 20 do 30 odsto, za 500, 600 dinara, a zbirke poezije od 250 do 300 dinara. Svetski bestseleri „Kradljivica knjiga” Markusa Zuzaka, „Katedrala na moru” Ildefonsoa Falkonesa, „Sećaš me se” Sofi Kinsele, „Taniosova stena” Amina Malufa, „Hiljadu čudesnih sunaca” Haleda Hoseinija na štandu „Lagune”, prodaju se po ceni od 400 do 600 dinara. Na štandu „Alnarija” knjiga „Kralj Itake” Glina Ajlifa košta 462 dinara, „Lazarev krug” Majkla Kvejna je, takođe, 462, „Vučji totem” Ijang Ronga - 508, „Ljubav u ranjenoj zemlji” Džin Sason - 462 dinara…

„Narodna knjiga” je prepolovila cene svih svojih izdanja, romani domaćih i svetskih pisaca koštaju od 200 do 400 dinara, a svetski bestseleri od 400 do 600. Tako romane Gorana Petrovića nude za po 480, a Gordane Kujić za po 400 dinara. „Geopoetika” je dala popust od 25 odsto, pa se tako roman „Kad padne noć” Harukija Murakamija prodaje za 339 dinara, „Leteća planina” Kristifa Ransmajera za 460, „Čovek u mraku” Pola Ostera - 370 dinara. Na štandu „Čigoje” roman „Azbuka mog života” Mirjane Bobić-Mojsilović košta 450 dinara, „Miris divlje ruže” Ranka Krstajića - 380, „Ap” Rada Kuzmanovića - 440 i „Neko drugi” Dragomira Ćulafića - 390 dinara.
„Rad” je ove godine u znaku zemlje počasnog gosta Japana i objavio je 13 knjiga njihovih pisaca, među kojima se izdvaja „Kođiki, zapisi o drevnim dogaćajima”. Ovo klasično delo japanske književnosti košta 1.050 dinara.
Najjeftinije nove naslove nude „Paideia” u biblioteci „Džepna knjiga”, svaka po 150, i „Alnari” u, takođe, džepnoj ediciji „Outlet” po 199 dinara, knjige „Stubova kulure” iz biblioteke „Minit” koštaju od 150 do 350 dinara.

Na galeriji hale 14, na štandu antikvarnice „Saba”, kako nam kaže Miodrag Ninković, sabrana dela Dostojevskog u 14 knjiga prodaju se za 4.000 dinara, reprint grafika „Jugoslavija” Frante Marija iz 1939. za 4.000, a više od 50 naslova domaćih i stranih autora imaju cenu od po 100 dinara. Antikvarnica „Tema” izložila je kolekciju „Srpska književnost u sto knjiga” - 40.000 dinara, Andrićeva dela u 17 knjiga - 8.000, osam tomova Frojda - 3.000. „Danica” je izložila seriju romana od Markesa i Singera, do Šeldona i Danijele Stil - od 200 do 300 dinara, kao i Sabrana dela Slobodana Jovanovića - 15.000.

Sabrana i izabrana dela klasika izdvajaju se na štandu „Gope”: From u 12 knjiga - 5.000, Frojd u sedam tomova - 4.000, Tolstoj u 14 - 5.000, Sjenkjevič u 6 tomova - 2.000. Vlasnica Anđelka Stojković ukazuje i da „Istoriju srpskog naroda”, deset tomova prodaje za 20.000 dinara i kaže da je to tačno upola jeftinije nego u knjižarama.

Izvor: Večernje novosti D.Bt. - D. B.M.

KNJAŽEVČANI NA SAJMU KNJIGA

Jadranka Antić - Stankov    Knjige, Kultura, Vesti

Veća grupa Knjaževčana, uglavnom prosvetnih radnika, u organizaciji Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz ovog mesta,  u subotu, 25.10. 2008. godine, organizovano je posetila 53. Sajam knjiga. Profesori, nastavnici i učitelji iz osnovnih (poneki iz srednjih škola - gimnazije i Tehničke) i članovi Književnog kluba “Branko Miljković” iz ovog mesta bili su impresionirani brojem onih koji vole knjige. “Reka od ljudi” neprekidno je  proticala ulicama oko štandova izdavača od ranih jutarnjih sati do završetka radnog vremena na sajmištu.

Književnik, Nebojša Đorđević, administrator sajta www.kul-tim.net sa Momom Kaporom, velikim piscem i slikarom

Za to vreme Knjaževčani su prisustvovali nekim (važnijim) promocijama knjiga (na štandu Ministarstva za dijasporu), kao i potpisivanja knjiga Mome Kapora na štandu Knjiga Komerca (najnovija “Magija Beograda”). Veliki pisac i slikar, strpljivo i sa džentlmenskom pažnjom pisao je posvete svojim čitaocima, fotografisao se sa njima i svakom od njih posvetio posebne reči.

Lepa kruna dobrog dana za knjigu.

PREDSTAVLJEN ROMAN ALEKSANDRA PROKOPIEVA “POSMATRAČ”

Nebojša Đorđević    Vesti

Makedonski pisac Aleksandar Prokopiev predstavio je na Sajmu knjiga svoj novi roman “Posmatrač”, objavljen u izdanju “Geopoetike”.

Prokopiev je napisao još knjige kratke proze: Mladi majstor igre, …ili…, Plovidba ka jugu, priče Slovo o zmiji, zbirke eseja Da li je Kalimah bio postmodernista, Postmoderni Vavilon, Putovanja bajke. Na srpskom jeziku do sada su objavljena njegova Antiuputstva za ličnu upotrebu i knjiga priča Ars amatoria.

Dela ovog pisca prevodjena su na engleski, francuski, italijanski, srpski, hrvatski, poljski, bugarski, madjarski, slovenački, albanski, turski i grčki jezik i bio je učesnik mnogih međunarodnih književnih projekata i edicija.

Izvor: Studio B

NOVO UDRUŽENJE IZDAVAČA?

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Grupa izdavača pokrenula je inicijativu za osnivanje novog Udruženja izdavača i knjižara Srbije koje, kako je saopšteno, mora biti esnafsko, otvoreno i profesionalno, bez uključivanja politike i monopola u poslovima izdavaštva.

Na sastanku je odlučeno da se u najskorije vreme sazove osnivačka skupština i u tom cilju je izabran odbor sastavljen od najuglednijih izdavača.

Sednici inicijativnog odbora prisustvovali su predstavnici 21 izdavača, među kojima su “Laguna”, “Alnari”, “Mono Manjana”, “Evro-Đunti”, “Dereta”, Srpska književna zadruga, “Draganić”, IPS, “Knjiga komerc”, JRJ, “Adresa”…

Ocenjeno je da je nedostatak udruženja evidentan i da postoje mnogi problemi koje udruženje može da reši.

“Izdavači žele da se uspostave kao ozbiljan akter u različitim aspektima afirmacije knjige kao i njene uloge u kulturi i na tržištu. Žele, takođe, da se postave kao partner državi u rešavanju problema koji se tiču knjige, ali i u afirmaciji našeg izdavaštva u svetu”, saopštio je Inicijativni odbor za osnivanje novog udruženja.

Izvor: Mondo /(Tanjug)