PETA JESENJA ŠKOLA ASTRONOMIJE ASTRONOMSKOG UDRUŽENJA “ANDROMEDA” IZ KNJAŽEVCA OD 16. OKTOBRA

Nebojša Đorđević    Vesti

Astrronomsko udruženje “Andromeda” iz Knjaževca počeće sa Petom jesenjom školom astronomije u četvrtak, 16.10. 2008. godine. Škola će trajati do 25.12.2008. godine, a zainteresovani će moći da se upoznaju sa nebeskim telima Sunčevog sistema. Predavanja će biti svakog četvrka u prostoru biblioteke Knjaževačke gimnazije od 19 časova.

Raspored predavanja:

16.10. 2008. godine - SUNCE - predavač, Jelena Dragićević

23.10.2008. godine - MERKUR - predavač, Marija Branković

30.10.2008.godine - VENERA - predavač - Stefan Živković

06.11.2008. godine -ZEMLJA - predavač - Miloš Jeremić

13.11.2008.godine - MARS - predavač - Jelena Pavlović

20.11.2008. godine - JUPITER - predavač - Nikola Stanojević

27.11.2008. godine - SATURN - predavač - Milica Đorđević

04.12.2008. godine - URAN - predavač - Miloš Mitić

11.12.2008. godine - NEPTUN - predavač - Svetlana Stamenović

18.12.2008. godine - MALE PLANETE - predavač - Vladimir Ignjatović

25.12.2008. godine - ASTEROIDI - predavač - Nebojša Đorđević

LAKA DOBIO MTV NAGRADU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Elvir Laković Laka osvojio je nagradu Best Adriatic Act, koje dodeljuje MTV u sklopu manifestacije MTV Europe Awards 2008.

Njegova promoterska agencija Supermarket iz Sarajeva saopštila je da je potvrda ove vesti stigla danas u popodnevnim časovima.

SMS i online glasanje za najboljeg izvođača MTV Adrije za ovu godinu trajalo je od 8. septembra do juče.

Pored Lake, bosanskog predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu, u konkurenciji su bili Marčelo, hrvatski bendovi Jinx i TBF, te slovenački Leloojamais.

Dosadašnji dobitnici su Siddharta (2005), Aleksandra Kovač (’06) i Van Gogh (’07).

MTV-jeve evropske nagrade biće dodeljene 6. novembra u Liverpulu.

Izvor: Popboks

GLAVNA NAGRADA VELJKU POPOVIĆU

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Dodeljene nagrade festivala „Balkanima”

Gran pri Evropskog festivala animiranog filma „Balkanima” dodeljen je hrvatskom reditelju Veljku Popoviću za film „Ona koja mjeri”, a nagrada, osim statue i diplome, podrazumeva i 1.000 evra. Popovićev film pohvaljen je kao „originalna kritika svetskog marketinga i masovnih medija, veoma inovativnog koncepta i tehnike animacije”.

Nagradu festivala za najbolji film jugoistočne Evrope dobio je mađarski autor Zoltan Silađi Varga za film „Court Record”, priču o revolucionaru koji je pogubljen tokom događaja iz 1956. godine.

U kategoriji filmova do pet minuta nagrađeno je delo „Jeu” Švajcarca Žorža Svicgebela, dok su u kategoriji od pet do 30 minuta nagradu podelili Rastko Ćirić za delo „Fantasmagorie” i bugarska rediteljka Kalina Dečeva za film „Together”. Najbolji film za decu je „Magic Store” Beloruskinje Elene Petkevič, nagrada za animaciju pripala je Švajcarcu Klodu Lijeu za „Animatou”, a za najbolju režiju su nagrađeni Izraelci Arijel Belinko i Mihael Faust, autori filma „Beton.

Izvor: Blic Online M.V.

NIŠKI JASTREBOVI PALI U KNJAŽEVCU

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

VETERANI KNJAŽEVAČKOG FK “TIMOČANINA” POBEDILI VRŠNJAKE IZ NIŠKOG “JASTREBCA” REZULTATOM 6:5 (2:3)

Odlična ekipa knjaževačkih fudbalera, selekcije veterana “FK Timočanin” iz Knjaževca, koja već duže vreme redovno pobeđuje protivnike na domaćem terenu i ovog puta je zabeležila uspeh. Žrtva je bila, ekipa “Jastrebca” iz Niša, sastavljena od fudbalskih znalaca predvođenih, legendom srpskog (tada jugoslovenskog - FK “Radnički” - Niš) fudbala Miodragom “Redžom” Stojiljkovićem. U dopadljivoj i dinamičnoj igri, punoj obrta, prevagnula je bolja fizička sprema domaćih fudbalera. Oni su vodili sa 1:0 i 2:1, da bi Nišlije izjednačile i povele sa 3:2, što je bio rezultat prvog poluvremena.

U nastavku igre domaćini su dali još tri gola, vodili sa 5:3, da bi “jastrebovi” ponovo “uzleteli” do 5:5. Osam minuta pre kraja meča Timočanin je postigao još jedan gol do konačnih 6:5. Sudija utakmice bio je Nebojša Đorđević (pisac ovih redova), dok je asistirao, Stanoje Mačkaški.

Strelci: Stojković u 15, 52. i 84. minutu i Antonijević u 30, 55. i 64. minutu za domaći tim i Kostadinović u 23, Kostić u 35. Listeš u 38. Jovanović u 68. i Stojiljković u 74. minutu za goste.

SLOBODAN LILIĆ, VETERAN FK”TIMOČANIN” I REPREZENTATIVAC SRBIJE U TOJ KATEGORIJI

TIMOČANIN (Knjaževac) Bunojić, Koravović, Rašić, Nakić, Jovanović, Zlatković, Antonijevič, Stojković, Manojlović, Lukić, Mladenović. Igrali su još: Vejseli, Mihajlović, Stanković, Lilić i Vukić

MIODRAG STOJILJKOVIĆ - REDŽA, PROSLAVLJENI FUDBALER RADNIČKOG IZ NIŠA IZ NAJBOLJIH DANA OVOG KLUBA

JASTREBAC (Niš) Veličković, Đorđević, Zlatković, Kostadinović, Miletić, Marković, Stojiljković, Listeš, Jovanović, Kostić, Kostadinović. Igrao je još Stoštović.

MILAN KUNDERA SURAĐIVAO SA KOMUNISTIČKOM TAJNOM POLICIJOM

Nebojša Đorđević    Vesti

Pisac Milan Kundera, autor slavnog romana “Nepodnošljiva lakoća postojanja”, 1950. je prokazao jednog studenta čehoslovačkoj komunističkoj policiji, zbog čega je mladić osuđen na 22 godine zatvora, piše časopis Respekt u broju od ponedjeljka.

Priču političkog tjednika o Kunderinu prokazivanju studenta, navodnoga zapadnog špijuna, u ponedjeljak su prenijeli i javni mediji, novinska agencija CTK i češka televizija CT.

Prema navodima lista, tek se nedavno ispostavilo da je Kundera mladoga češkog pilota Miroslava Dvoraceka, koji je radio za zapadne obavještajne službe, prijavio tajnoj službi tadašnjeg režima StB-u.

- Danas oko 16 sati, student Milan Kundera rođen 1. travnja 1929. u Brnu došao je u ovu postaju kako bi priopćio da se jedna studentica treba tijekom večeri sastati sa stanovitim Miroslavom Dvoracekom. Potonji je pobjegao iz vojske, a lani u proljeće je ilegalno boravio u Njemačkoj - piše u policijskom izvješću broj 624 iz 1950. koje se čuva u pismohrani ministarstva unutarnjih poslova, a koje je citirao časopis.

Dvoracek, koji je nakon dojave uhićen na mjestu na kojem se trebao sastati s djevojkom, osuđen je isprva na smrtnu kaznu koja je kasnije pretvorena u 22 godine zatvora. Dvoracek je iz zatvora poslan na prisilni rad u rudnik urana, kao i većina tadašnjih političkih zatočenika. Pušten je nakon četrnaest godina, 1963., kada je Kundera upravo bio objavio “Smiješne ljubavi”, roman kojim je počeo njegov uspon prema slavi, piše Respekt.

Kundera koji je tada imao 21 godinu, nije osobno poznavao mladića kojeg je prokazao, ali je za sastanak čuo od osobe koja je posredovala u njemu, prema istrazi koju je proveo Adam Hradilek, autor novinskog napisa.

Potonji, koji sad radi u Institutu za istraživanje totalitarnih režima, slučajno je naišao na Kunderino ime pretražujući arhive koji su bili povezani s pričom koju mu je ispričala studentica koja se trebala sastati s vojnim pilotom.

Dvoracek, češki vojni pilot, napustio je Čehoslovačku 1948., nakon dolaska komunista na vlast. U izbjegličkom logoru u Muenchenu vrbovala ga je zapadna obavještajna služba i vratila u njegovu zemlju gdje ga je zaposlila kao poštara. Dvoracek je danas osamdesetogodišnjak, živi u Švedskoj i nedavno je prebolio srčani udar.

Kundera, autor romana “Šala”, “Život je drugdje”, “Oproštajni valcer”, 1975. je emigrirao u Francusku, gdje je izgradio međunarodnu književnu karijeru. Već dugi niz godina odbija svaki razgovor s novinarima, a povremeno incognito dolazi u domovinu, gdje njegovo djelo nailazi na stanovito neprihvaćanje, napose zato što se odrekao materinjeg jezika i piše na francuskome.

Pisac koji nije htio odgovoriti na pitanja Respekta o aferi Dvoracek nije jedini europski umjetnik čija je prošlost bila u žiži javnosti. Nijemac Guenter Grass, dobitnik Nobelove nagrade za 1999. priznao je da je u Drugom svjetskom ratu bio član SS postrojba.

Kundera porekao izdaju sunarodnjaka 1950.

Pisac Milan Kundera kategorički je porekao u ponedjeljak da je 1950. izdao jednog sunarodnjaka komunističkoj policiji Čehoslovačke, nakon što je češki institut za proučavanje totalitarnih režima objavio jedan zapisnik iz tog doba. “Potpuno sam iznenađenom nečim što uopće očekivao, o čemu do jučer ništa nisam znao i što se nije dogodilo”, rekao je u telefonskom razgovoru s češkom agencijom CTK. Dokument na kojem se pojavljuje njegovo ime, za njega je nepoznanica, rekao je za Kundera za CTK. Češki institut za proučavanje totalitarnih režima je objavio u ponedjeljak navečer na svojoj internet stranici izvješće komunističke policije Čehoslovačke o iskazu Milana Kundere prije uhićenja Miroslava Dvoraceka, dezertera koji je zatim osuđen na 22 godine zatvora. Faksimil zapisnika 624/1950 je stavljen na internet stranicu instituta osnovanog 2007. kako bi osvijetlio povijest bivše komunističke zemlje na temelju pismohrana ministarstva unutrašnjih poslova i tajne policije.

Izvor: Večernji hr / Hina