VEČERAS KONCERT ALIŠE KIZ U ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američka ritam i bluz zvezda Ališa Kiz (Alicia Keys) nastupiće 11. oktobra u 20 časova u Beogradskoj areni u okviru svoje evropske turneje.

Devetostruka dobitnica “Gremi” nagrade predstaviće beogradskoj publici svoj novi album “As I Am” objavljen prošle godine, a koji ona opisuje kao “Dženis Džoplin sreće Aretu Frenklin”.

Predizvođači na koncertu Ališe Kiz će biti didžej Aj Rok (Eye Rock) i ar-en-bi (RnB) pevač Žermen Pol (Jermaine Paul), saopštila je Beogradska arena. Kako se navodi, didžej Aj Rok puštaće muziku dok publika bude ulazila u Arenu, a od 20.00 sati nastupiće Žermen Pol koji je Ališin prateći vokal. Od 20.45 očekuje se nastup Kizove.

Od svog debi albuma “Songs in A Minor” 2001. godine Ališa Kiz je postigla veliki uspeh prodavši više od 20 miliona izdanja širom sveta.

Za svoju autorsku numeru sa ovog albuma - “Fallin” dobila je pet “Gremi” nagrada, da bi sledeći album iz 2004. “The Diary of Alicia Keys” ostvario sedmostruki platinasti tiraž i osvojio četiri “Gremi” nagrade.

Singl sa novog, trećeg po redu studijskog albuma, “No One” posle 10 sati emitovanja na radio stanicama, stigao je na sam vrh Bilbordove liste, a Kizova je i prvi ženski R&B izvođač čiji su albumi tri puta uzastopno debitovali na prvom mestu Bilbordove liste albuma.

Sa Džekom Vajtom snimila je naslovnu numeru za novi nastavak filma o Džejmsu Bondu pod nazivom “Another Way To Die”, a nominovana je za evropsku MTV nagradu u dve kategorije - najbolji album i najbolji urbani izvođač.

Kizova kod nas dolazi posle večerašnjeg koncerta u Zagrebu, a očekuju je gostovanja u Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj…

Cena ulaznica za beogradski koncert je od 2.600 do 4.500 hiljada, za lože 8.000 dinara, a mogu se nabaviti na svim prodajnim mestima Eventim-a i IPS-a, u Bilet servisu, Takvudu i na blagajni Beogradske arene kao i putem telefona i sajta Kard servisa.

Koncert Ališe Kiz počinje u 20 časova, a vrata Arene otvaraju se u 18.30.

Na događaj nije dozvoljeno unošenje fotoaparata i kamera, takođe, neće biti dozvoljeno smimanje koncerta mobilnim telefonom.

Izvor: B 92

SVI SE KLADILI NA LE KLEZIJA, PROCURELA VEST O LAUREATU?

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Švedska akademija sumnja da je došlo do curenja informacija o identitetu ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost jer se, kako tvrdi, neočekivano veliki broj ljudi kladio na francuskog pisca Žan-Marija Gistava Le Klezija, jučerašnjeg dobitnika nagrade.

Stalni sekretar Akademije Horas Engdal priznao je da se prošlog vikenda nalazio u Parizu i da je čitao jednu od knjiga Le Klezija, dok je čekao na aerodromu da se ukrca u avion za Švedsku. Engdal, međutim, tvrdi da time nije podstakao sumnje jer je korice knjige prethodno “kamuflirao”.
“Imam snažan utisak da je ovog puta došlo do curenja informacija. Ne želim da kažem ništa više od toga”, rekao je Engdal.

Nedelju dana pre objavljivanja imena pobednika, kladionica “Ledbroks” registrovala je ogroman broj opklada na Le Klezija.

“Najednom je počelo da pristiže sve više opklada na njega, pa smo sa kvote od 15:1 stigli na manje od 2:1. Tada smo odlučili da zatvorimo”, rekao je šef nordijskog ogranka Ledbroksa Lase Dilšman.

Engdal je naveo da je već jednom uža lista Švedske akademije dospela u javnost, kada je portugalski pisac Žoze Saramago dobio Nobelovu nagradu 1998. godine.

Izvor: Blic Online / Tanjug  Foto:telegraph.co.uk

RUŠDIJU NAGRADA DŽEMS DŽOJS

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Književnik Salman Rušdi dobitnik je nagrade Univerziteta u Dablinu koja nosi ime Džejmsa Džojsa. Primajući nagradu, Rušdi je izjavio da mu je Džojs bio verovatno najveća inspiracija od svih pisaca koji su ga inspirisali. Studentima kojima je pročitao odlomak svoje nove knjige The Enchantress Of Florence pisac rođen u Indiji je rekao:

- Moj mali doprinos je bio da stvorim indijski engleski, kao što postoje irski engleski, karipski engleski i australijski engleski jezik.

Među ranijim dobitnicima tog priznanja su pisac Bil Brajson, glumac Vil Ferel i nekadašnji fudbaler Gari Lineker.

Izvor: Građanski list

SUMRAK ČOVEČANSTVA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Nobelovac Žan-Mari Gistav le Klezio

Le Klezio je poznat kao kosmopolita i ljubitelj starih i udaljenih kultura, a toj svojoj fascinaciji kaže: „Jutro čovečanstva je važno zato što sada živimo u njegovom sumraku. Dobija se osećaj da se približavamo kraju”.

Upitan o čemu će govoriti na svečanom uručenju nagrade 10. decembra, Le Klezio je rekao da će se verovatno pozabaviti problemima koje imaju mladi pisci i autori iz manjih kultura da objave svoja dela na velikim književnim tržištima.
- U našem sistemu je veoma teško da se nečiji glas čuje. Morate beskonačno kucati na vrata, lupati u zidove, posebno ako ste mladi. To se mora nekako olakšati. Jedan način mogao bi biti oslobađanje knjiga od poreza.
O tome šta za njega znači ova nagrada, Le Klezio kaže:„Književne nagrade daju nam vreme i želju da nastavimo sa pisanjem. Svako piše da bi bio čitan, da bi dobio neki odgovor. Nagrada je jedan odgovor”.

Izvor: Blic On line T. M.S.

ASTRO BOY NICOLAS CAGE

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Jedan od najpopularnijih japanskih animiranih projekata svih vremena naredne godine dobija holivudsku verziju.

Uz Nicolasa Cagea, glasove likovima u crtaću Astro Boy Davida Bowersa pozajmiće Kristen Bell, Donald Sutherland, Nathan Lane…

Astro Boy je adaptacija istoimene manga serije iz 60-ih i govori o dečaku-robotu Atomu, koji se s prijateljima bori protiv zlikovaca koji pokušavaju da zavladaju svetom, a istovremeno nastoji da se uklopi u svakodnevicu.

Autor mange je “japanski Disney” Osamu Tezuka, koji je zaslužan i za prepoznatljiv izgled likova s velikim očima, karakterističnim za japansku animaciju.

Popularnost Astro Boya bila je tolika da se upravo njoj pripisuje zasluga za nagli razvoj robotike u Japanu, s obzirom na to da su cele generacije naučnika angažovanih u ovoj oblasti istakle da su odrastale zaljubljene u ovaj crtać

Izvor: Popboks