LE KLEZIO DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je francuski pisac Žan-Mari Gistav Le Klezio, saopštio je danas komitet za dodelu nagrada.

Švedska kraljevska akademija nauka u Stokoholmu odala je priznanje Le Kleziu (68) za njegove avanturističke romane, eseje i dečiju književnost.

Ovo je prvi put da je jedan francuski pisac dobio Nobelovu nagradu za književnost od 1985. godine.

U saopštenju akademije se navodi da je Le Klezio “autor novih pravaca, poetske avanture i senzualne ekstaze, istraživač ljudskog roda izvan i ispod (granica) vladajuće civilizacije”. Među njegovim poznatijim književnim delima su “Groznica”, “Voljena zemlja”, “Rat” i druga.

Nedavno je objavio jedan od svojih najpotresnijih romana “Tužbalica o gladi”, čija se radnja odvija između 1930. i 1940. godine, inspirisan događajima iz života njegove majke.

Najpoznatije svetske nagrade, koje podrazumevaju ček od 10 miliona kruna (1,4 miliona dolara), dodeljuju se svake godine, a ustanovio ih je, sem nagrade za ekonomiju, švedski industrijalac i pronalazač dinamita Alfred Nobel, čija ih fondacija dodeljuje još od 1901. godine.
Svečana dodela nagrada biće održana 10. decembra u Stokholmu i Oslu, na dan kada je Nobel preminuo 1896. u San Remu.

Izvor: Blic / Tanjug/ foto Reuters

VELIKAN NAUKE

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

NAVRŠAVAJU SE 154 GODINE OD ROĐENJA MIHAJLA PUPINA

BEOGRAD - Danas se navršavaju 154 godine od rođenja Mihajla Pupina, srpskog naučnika svetskog glasa i ugleda, ali i pisca, javnog radnika, rodoljuba i dobrotvora.

Na put velikog naučnika koji je svet zadužio sa 24 patenta iz oblasti elektrotehnike krenuo je iz Idvora u Banatu, gde je rođen u zemljoradničkoj porodici Koste i Olimpijade, kao jedno od desetoro dece.

U Idvoru je krenuo u srpsku osnovnu školu, potom u nemačku školu u Perlezu, a onda prelazi u Pančevo, gde završava građansku školu i realku. U jesen 1872. godine Pupin odlazi u Prag na dalje školovanje, odakle se zamalo nije vratio kući da ostane na zemlji. Od toga su ga odvratile majka i sestra i Pupin napušta Prag i Evropu i sa 20 godina odlazi u Ameriku, u NJujork, gde je sa izuzetnim uspehom stekao diplomu Kolumbija koledža i kao odličan student dobio stipendiju za studije matematike i fizike na čuvenom Kembridžu u Engleskoj.

Odatle je otišao u Berlin, gde je doktoratom iz fizičke hemije stavio tačku na školovanje, a otpočeo plodotvoran rad koji je rezultirao sa 24 patenta, uglavnom iz telefonije, telegrafije i radio-tehnike.

Svetsku slavu i imetak stekao je pronalaskom „Pupinovih kalemova-postupka i elemenata” koji su omogućili prenos električnih signala na velike daljine, a taj postupak njemu u čast nazvan „pupinizacija”.

Osim što je bio velikan nauke, Pupin je bio i veliki rodoljub. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik „Srpskog narodnog saveza” u Americi.

Izvor: Glas javnosti

SAJAM KNJIGA OD 20. DO 26. OKTOBRA

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

Na 53. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, čija je tema “Dva veka Velike škole”, koji će biti održan od 20. do 26. oktobra, učestvovaće više od 800 izlagača iz zemlje i inostranstva koji će izložiti svoj “espap” u dve hale na površini od 13.000 kvadratnih metara, najavili su danas organizatori.

Pored Japana, koji je ove godine počasni gost, nacionalne štandove imaće 25 zemalja među kojima su, po prvi put, Danska i Ukrajina, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

“Japan je ovde poznat kao veliki donator za zdravstvo, saobraćaj, školstvo, ali je on, pre svega, zemlja kulture i Sajam knjiga je odlična prilika da pokažemo ne samo naše knjige, nego i druga kulturna dostignuća”, rekao je savetnik Ambasade Japana u Srbiji Teruhiko Šinada.

On je naveo da će tokom Sajma knjiga biti otvorena izložba japanske keramike u Muzeju primenjene umetnosti, tkanina u Galeriji “Nju moment”, fotografija “Kjoto i savremena arhitektura” u galeriji Sajma i održana radionica “Manga”.

O najpopularnijem japanskom piscu Harukiju Murakamiju predavanje će održati prof. dr Vladislava Gordić Petković, a u Muzeju kinoteke biće priređena nedelja japanskog filma.

Na štandu ove zemlje biće načinjen tradicionalni japanski vrt, autora Aleksandra Dimitrijevića.

“Ove godine biće manje gostiju, nego ranije, zbog kratkog vremena, koje smo imali za pripremu sajma”, istakao je urednik programa Sajma knjiga Zoran Hamović.

Govoreći o pratećim manifestacijma i programima u okviru Sajma, on je rekao da će se održati, sada već tradicionalni, četvrti godišnji susreti bibliotekara i izdavača na temu “Biblioteke kao promotivni prostor”, kao i susreti prevodilaca i izdavača.

Đaci, studenti i profesori imaće svoj dan 23. oktobra, a na galeriji hale 14 biće otvoreno nekoliko izložbi, svakodnevno će se održavati promocije i susreti pisaca i čitalaca, a biće dodeljene tradicionalne nagrade za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat, najlepšu knjigu, kao i priznanje “Dositej Obradović “, stranom izdavaču za doprinos u promociji srpske književnosti.

“Kada je reč o numeričkim pokazateljima, naš sajam je najznačajniji posle Frankfurtskog”, rekao je direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković, koji je pozvao sve poklonike knjige da ga posete jer “izložene knjige mogu biti slabije ili bolje, ali svaka od njih predstavlja neodoljivi mamac za hiljade čitalaca”.

Cena pojedinačne ulaznice je 220, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će biti zatvoren predajom Otvorene knjige sledećem počasnom gostu - Grčkoj.

Izvor: B 92

CLINT NE ODUSTAJE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Warner Bros je objavio kako u decembru u bioskope stiže novi film Clinta Eastwooda, još jedno ostvarenje sa ovim veteranom kinematografije kao rediteljem i glavnim glumcem.

Gran Torino je do pre nekoliko meseci najavljivan i kao mogući novi nastavak Prljavog Harryja, ali je 78-godišnji Clint to demantovao.

Ono što se za sada zna o filmu jeste da je u centru pažnje Walt Kowalski, glava velike porodice i veteran Korejskog rata.

Nakon što mladi komšija korejskog porekla pokuša da mu ukrade naslovnog forda iz 1972, on se suočava sa rasnim predrasudama.

Pored Clinta, glavne uloge igraju Cory Hardict, Dreama Walker, Geraldine Huges, Brian Howe i Brian Haley.

Prisetimo se da je Eastwood svojevremeno umalo i sam završio u Koreji: 1950. je kao vojnik bio putnik u avionu koji se tamo uputio, ali se srušio u more severno od San Franciska.

Clint je nakon pada aviona sam otplivao tri kilometra do obale, i ostatak vojnog roka proveo kao instruktor plivanja na vojnom bazenu.

Podsetimo, Clint Eastwood za narednu godinu planira režiju biografske drame o Nelsonu Mandeli The Human Factor sa Morganom Freemanom.

Izvor: Popboks

IME DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST BIĆE SAOPŠTENO DANAS

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura

Saopštenje Švedske akademije u Stokholmu. Ime dobitnika u četvrtak.

Stokholm, oktobra (Beta-AP) - Švedska akademija u Stokholmu saopštila je danas da će Nobelova nagrada za književnost biti dodeljena 9. oktobra.

Akademija, po tradiciji, posednja saopštava datum kada će biti poznato ime dobitnika  prestižnog priznanja, a to je, takođe po tradiciji, uvek nekog četvrtka u oktobru.

Vest o datumu dodele nagrade za književnost postavljena je juče na sajt Akademije.

Ovogodišnja procedura dodele Nobelovih nagrada počela je u ponedeljak, 6. oktobra, saoopštenjem o laureatu/laureatima za medicinu.