VINSLET KAO VIVIJAN VESTVUD

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Proslavljena glumica Kejt Vinslet (Titanik…) prihvatila je ponudu da igra čuvenu dizajnerku Vivijan Vestvud u filmu koji će biti snimljen po njenoj biografskoj knjizi. Kejt je za portret modne ikone odabrao “Univerzal”, a nakon čitanja scenarija ona će provesti neko vreme intenzivno se družeći s njom. Film će dokumentovati, kako dalje izveštava Popboks, Vivijanin uspon tokom “pankerskih 70-ih”, druženja s “Pistolsoma” i njihovim menadžerom Malkolmom Maklarenom u butiku “Seks”, pa sve do današnjeg vremena.

Izvor: Građanski list/Popboks

MUZIKA KROZ VREME

Nebojša Đorđević    Knjige, Muzika


Time Out 1000 Songs to Change Your Life, Time Out Guides

Priručnik enciklopedijskog karaktera, u izdanju Time Out-a, nudi nam pristojan pregled od 1000 svetski najznačajnih pesama. Kriterijum “bitnosti” zasnovan je na učinku ovih pesama koji su ostvarile u određenom momentu u istoriji muzike i društva. Knjiga Time Out 1000 Songs to Change Your Life sastoji se od brojnih eseja, napisanih od strane saradnika izdavačke kuće Time Out, o pesmama koje pripadaju potpuno različitim muzičkim žanrovima.

Eseji, koje prate odlične fotografije muzičkih zvezda, reprodukcije omota albuma i koncertnih postera, deljeni su tematski, tako, na primer, imamo deo pod nazivom pesme iz filmova, pesme o hrani, pesme-putopisi, pesme o drogama, itd, dok žanrovska fleksibilnost knjige pokriva široko područje sveta muzike, od pop-a, jazz-a, hip-hop zvuka do klasike. Pored prikaza i kritičkih osvrta, pridodati su i intervjui rađeni sa velikim imenima, poput Morrisseya, Paul Simona, Johnny Casha…
Knjiga takođe sadrži brojne zanimljivosti i iznenađujuća saznanja o svetu muzike, i njenim glavnim junacima. Bez sličnih tekstova teško bi bilo pretpostaviti da je omiljena pesma Dizzee Rascala zapravo čuveni Nirvanin klasik, Smells Like Teen Spirit, kao i kako izgleda top 10 - lista pesama o Londonu, ili, na primer, o imenu Caroline.

Ovo, svakako, nije knjiga koja se čita od početka do kraja, u jednom dahu, ali je izuzetno korisna literatura, zabavno-informativnog karaktera, za istinske ljubitelje fenomena muzike.

Izvor: Happynovisad

ROMAN VLADISLAVA BAJCA DOBIO NAGRADU “BALKANIKA”

Mirjana Stanojevi?    Knjige

Roman Vladislava Bajca “Hamam Balkanija”, ovogodisnji je dobitnik ugledne međunarodne nagrade “Balkanika” za najbolju knjigu objavljenu na nekom od jezika Balkana u 2007. i 2008. godini.

Roman Vladislava Bajca “Hamam Balkanija”, u izdanju “Arhipelaga” iz Beograda, ovogodisnji je dobitnik ugledne međunarodne nagrade “Balkanika” za najbolju knjigu objavljenu na nekom od jezika Balkana u 2007. i 2008. godini, saopsteno je 5. oktobra u Skoplju.

Odluku je doneo sedmočlani ziri sastavljen od uglednih profesora univerziteta, kriticara i pisaca iz svih zemalja clanica, a Bajac je tako postao drugi srpski pisac koji je dobio “Balkaniku” za 11 godina postojanja te nagrade, saopstio je “Arhipelag”.

Nagrada “Balkanika” ustanovljena je 1996. godine, a njen prvi dobitnik bio je David Albahari, za roman “Mamac”.

Među dosadasnjim dobitnicima su i bugarski pisac Anton Doncev, grcki Nikolas Bakolas i albanski Fatos Kongoli.

Nagrada “Balkanika” podrazumeva prevođenje nagrađenog romana na sve balkanske jezike, u izdanju izdavaca koji su clanovi Fondacije “Balkanika”, kao i međunarodnu promociju nagrađene knjige.

Osim nagrađenog romana “Hamam Balkanija”, u najuzem izboru za nagradu “Balkanika” bili su “Trazenje Miloske Venere” grckog pisca Takisa Teodoropulosa, “Licni svetovi” makedonske knjizevnice Ljiljane Dirjan, “Novi anđeo” albanskog pisca Baskima Sehua, “Crna kutija” bugarskog pisca Aleka Popova, kao i knjiga pesama rumunske pesnikinje Aure Kristi.

Roman “Hamam Balkanija” objavljen je polovinom juna 2008. godine, u izdanju “Arhipelaga” i za kratko vreme je postao jedan od najcitanijih novih domacih romana.

“Hamam Balkanija” predstavlja uzbudljivu i promisljenu pricu o dva istorijska vremena i junacima smestenim u prostoru između dva identiteta. Istorijska vremena romana “Hamam Balkanija” su XVI vek i nase vreme, dok su junaci te snazne proze, u kojoj se licne drame pretapaju sa dramaticnim istorijskim događajima, Mehmed - pasa Sokolovic i kodza Mimar Sinan, Sulejman Velicanstveni i veliki vezir Rustem - pasa, ali i savremeni turski pisac i Nobelovac Orhan Pamuk, kao i sam Vladislav Bajac, Alberto Mangel i Alen Ginzberg, Lenard Koen i Sjon, Alan Stivel i vođa ETA Raul T., Cedomil Veljacic i Geri Snajder…

Komponovan tako da se u njemu naizmenicno smenjuju XVI vek i nase vreme, cirilicna i latinicna poglavlja, roman “Hamam Balkanija” je proza o identitetu i o dvojstvima koji se otvaraju u istorijskim i izmisljenim junacima sa stvarnim imenima.

To se pogotovo vidi u sudbini Mehmed - pase Sokolovica, cija je drama identiteta između velikog vezira i nekadasnjeg mladog monaha Baja Sokolovica, Srbije i Turske, hriscanstva i islama, duznosti i intime, istorije i privatnosti.

Pripovedanje Bajca predstavlja iznutra tu podvojenost, pokazujuci njene primere i na upecatljivim i slavnim savremenim sudbinama. U njegovom romanu ne susrecu se samo dva sveta, vec ono sto je mnogo teze - dva sveta u jednom te istom coveku. Takođe, na izuzetan nacin susrecu se i dva grada - Istanbul i Beograd.

Izvor: Beta/Studio B

OD 3. DO 5. LISTOPADA OKO 50 PESNIKA U GRADU NA PLIVI

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

JAJCE - Ovogodišnji književni susreti Šopovi dani na Plivi, u čast velikog pjesnika Nikole Šopa, se održavaju u od Jajcu 3. do 5. listopada. Kako nas obavještava Ljubo Lovrić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Jajce, ovogodišnji poseban gost susreta je istaknuti bosanskohercegovački i hrvatski književnik Ivan Kordić.

Dobitnik brojnih nagrada

Ivan Kordić je pjesnik, novinar, kritičar i urednik. Radio je kao urednik na TVBiH. Rođen je 22. veljače 1945. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Dubrovniku, Odsjek hrvatski jezik i književnost. Objavio je knjige, između ostalih, “Rumen”, “Rika na razbojištu sunca”, “Odbjegla krinka”, “Antologija poslijeratne bosanskohercegovačke poezije”, “Kuća pod nebom”, “Večernje vino”, “Veranda prema moru”, “Jeruzalemski zid”, “Tražili smo kuću”, “Mačak iz Sarajeva”, “Kao priče, kao pjesme” i “Težina zemlje”. Dobitnik nagrada je brojnih nagrada, Fund for Free Expression, SAD, 1993., Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2001. Na 17. međunarodnom sajmu knjige u organizaciji TKD Šahinpašić i Centra Skenderija 2005. nagrađen je za životno djelo, a književno priznanje Bosanski stećak dobio je 2006.

Brojni pjesnici

Na susretima sudjeluje oko 50 pjesnika: Alma Fazil-Obad, Amir Brka, Amir Talić, Atif Kujundžić, Branko Čučak, Branko Serdar, Dragana Vučić, Dragan Marijanović, Enver Kazaz, Ervin Jahić, Esmir Salihović, Fabijan Lovrić, Fuad Kovač, Gavrilo Grahovac, Hadžem Hajdarević, Hanifa Kapidžić-Osmanagić, Hasija Borić, Husein Dervišević, Ivan Kordić, Ivan Lovrenović, Ivo Krešić, Jasmina Musabegović, Josip Kurevija, Kimeta Čaušević, Krunoslav Šetka, Ljiljana Tadić, Ljubo Lovrić, Mile Stojić, Miljenko Jergović, Miro Petrović, Muharem Bazdulj, Nikola Petković, Ozrenka Fišić, Petar Gudelj, Radmilo R. Radovanović, Samir Tahirović, Senada Zatagić, Sonja Jurić, Stjepan Zelenika, Suvad Alagić, Suzana Lovrić, Tomislav Marjan Bilosnić, Tvrtko Klarić, Vahid Klopić, Vesna Hlavaček, Vesna Vujić, Zoran Kršul i Željko Ivanković.

Pokrovitelji Šopovih dana na Plivi su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Središnjica HKD-a Napredak Sarajevo, Općina Jajce i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije.

Izvor: Dnevni list M. T.

DOSTIGNUĆA WEB DIZAJNA

Mirjana Stanojevi?    Vesti


Web Design: Interactive & Games, Julius Wiedemann
Novi naslov u ediciji posvećenoj web dizajnu izdavača Taschen još je jedno ostvarenje autora Juliusa Wiedemanna. Svetski značajan grafički dizajner, autor nekoliko stručnih naslova, Wiedemann u knjizi Web Design: Interactive & Games, pokazuje koliko je uznapredovala teorija i praksa dizajna okrenutog prema internet univerzumu. Ovaj sajber svet, paralelno egzistirajući sa našim, sve više postaje njegova svakodnevna nužnost i potreba. Web je od samog začetka pa do izuma hyperlinka, prevashodno zamišljen kao interaktivni fenomen.

Naravno, vremenom interakcija je evoluirala, i od banalnog ponavljanja klika koji bi otvarao nove informativne i sadržaje zabavnog karaktera, postaje ključan izvor bezbrojnih novih mogućnosti. Uz podršku zvuka, potom video medija, online igrica i slično, interakcija kao suštinska koncept-ideja weba, podiže se na znatno viši nivo. Informativni sajtovi, blogovi, marketinški i javni sajtovi imaju zajedničku, ključnu osobinu - interaktivnost.

Cilj knjige Web Design: Interactive & Games je da prikaže najnovije načine upotrebe weba danas u preko sto primera - među kojima su radovi vodećih agencija (Volkswagen, Nike, Greenpeace…)

Autor Wiedemann je rođen u Brazilu. Nakon studija grafičkog dizajna i marketinga, preselio se u Japan, gde je radio kao urednik brojnih stručnih časopisa. Kao autor izdavača Taschen, stvorio je pravu kolekciju naslova koje se bave digitalnim, i svetom medija - Animation Now!, Advertising Now serijal naslova, Web Design serijal, i TASCHEN’s 1000 Favorite Websites.

Izvor: Happynovisad