PET VEKOVA OD ROĐENJA MARINA DRŽIĆA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Biblioteka grada Beograda obeležiće pet vekova od rođenja dubrovačkog renesansnog pisca Marina Držića nizom manifestacija od 6. do 16. oktobra u Beogradu.

U okviru obeležavanja jubileja biće predstavljena izložba o životu i delu Marina Držića kao i muzički program “Značaj Dubrovnika u srpskoj prošlosti i sadašnjosti”, u kome će učestvovati književnik Tihomir Ostojić i Kamerno muzičko društvo iz Novog Sada.

Tokom manifestacije akademik Miroslav Pantić i Zlata Bojović, Predrag Stanojević, Radoslav Lazić i Slavko Petaković prisustvovaće Okruglom stolu sa temom “Marin Držić - naš savremenik”.

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda posetioci će moći da vide snimak pozorišne predstave “Dundo Maroje” u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 1974. godine, kao i film Slavice Stojan “Od tartare do zavjere - Marin Držić”.

Marin Držić (1508-1567) bio je pisac visoke književne kulture, upoznat sa antičkom tradicijom i savremenom italijanskom komedijom.

Književni dar razvio je u Sieni gledajući seljačke lakrdije, komedije i pastirske igre i igrajući u njima. Studirao je crkveno pravo, ali ga nikada nije završio.

Vratio se u Dubrovnik, gde je stupio u službu izvesnog problematičnog austrijskog grofa i kao njegov pratilac boravio u Beču. Radio je kao tumač, pisar po salonima i svirač u crkvama.

Njegova najpoznatija dela su “Skup”, “Novela od Stanca”, komedija “Dundo Maroje”, tragedija “Hekuba” i pastirska igra “Tirena”.

Izvor: RTS

DELA PETRA LUBARDE U NARODNOM

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

U Narodnom muzeju u Čačku 7. oktobra biće otvorena izložba “Petar Lubarda - Heroika vizije”. Posetioci će moći da vide dela koja prikazuju razvoj likovnog jezika tog slikara počev od najranijih dana sve do njegovog zrelog stvaralaštva.

Izložbom Lubardinih dela biće predstavljen deo projekta “Muzej u pokretu”, čiji je cilj da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umetnosti na beogradskom Ušću predstavi publici u gradovima Srbije umetničke fondove te muzejske ustanove.

Izložbom su obuhvaćena reprezentativna dela iz zbirki slikarstva MSU, koja prikazuju razvoj likovnog jezika Petra Lubarde počev od njegovih prvih ozbiljnih iskustava o savremenoj umetnosti tokom prvog boravka u Parizu, od 1926. do 1932.

Izložba dalje prati period kada je Lubarda došao do jasnije stilske opredeljenosti, između 1934. i 1941. godine, kao i kratko razdoblje socrealizma od 1945. do 1950.

Radovi iz perioda Lubardinog zrelog stvaralaštva između 1951. i 1956. godine će biti predstavljena na izložbi, kao i dela nastala u periodu kada se monumentalnost i heroika prethodnog perioda povlače pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva.

Izvor: RTS

“ŽENA BEZ IMENA” SAŠE TRAJKOVIĆA PREDSTAVLJENA JAVNOSTI

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

Petak veče, bio je paravan za još jednu pobedu kulturnog Knjaževca. U posebnom ambijentu krovne terase (peti sprat) zgrade na razmeđi ulica Miloša Obilića i Gavre Aničića (ulica poznata po žiteljima koji su stekli dobro ime u kulturi nauci, politici i sportu, a i autor ovih redova potiče iz nje), održana je promocija poetske knjige “Žena bez imena”, knjaževačkog slikara (dobro ste pročitali) Saše Trajkovića (1972. Knjaževac).

Ništa neuobičajeno za ovu originalnu ličnost, koji je i svoje samostalne izložbe slika priređivao u specifičnim prostorima (bašta kafića “JB”, atrijum u Parku slobode). Baklje, poezija, muzika uživo, orkestra Mala noćna muzika” i dobro raspoložena publika, koja je plesala obeležili su ovo neuobičajeno muzičko veče.

“Nisam vičan peru kao slikarskom platnu - kaže Trajković i dodaje - otud dilema, kako rečima obojiti emocije, kako evocirati uspomene na neke trenutke, neke meni drage ljude i događaje. Ova zbirka je moj skromni pokušaj da kroz poeziju sve njih otrgnem od zaborava, jer ona je u ovoj knjizi ništa drugo do autobiografska sekvenca. U šali kažem da je ovo mobilna poezija, stihovi, koji su nastajali u trenutku - u školi (radi kao nastavnik likovnog u OŠ “Dimitrije Todorović - Kaplar”) na ulici, u autobusu, memorisani u mom mobilnom telefonu, a kasnije poslati kao poruke (istim onim prijateljima).

Dominantni motiv u pesmama predstavlja ŽENA! Ne samo kao metafora i inspiracija slikarima, muza pesnicima, već kao žena “žena bez imena”. Ime joj je ljubav, a prezime istina.”

Kroz ovo lepo i opušteno poetsko veče publiku je vodio Predrag Ivković, (novinar borskih i knjaževačkih medija - čitaj TV Sezam i TV Knjaževac), koji je uz Snežanu Spasić (verenica Saše Trajkovića - zastupljena sa dve pesme u ovoj knjizi) i književnika Nebojšu Đorđevića (autora ovog članka, kome je Saša Trajović ilustrovao poetsku knjigu “Hic Rhodus , hic salta”) bio Trajkovićev gost večeri sa svojom poezijom.

Lepo, uz to originalno poetsko veče pod otvorenim nebom u dekoru Sašinih slika!

Inače, ovu knjigu, malenog tiraža (200 primeraka), potpisuju, izdavač, GIP “TIMOK”, lektor, Ana Bojković, B&G (kompjuterska obrada) i sam autor (ilustracije).

CRVENO

CRVENO, KAO UZAVRELA KRV DIVLJEG
PASTUVA,
CRVENO, KAO STID NJENH ČARAPA I
BEZOBRAZNIH CRVENIH PODVEZICA
KAO ONA ISKRA U NJENIM OČIMA
DOK ME BEZOBRAZNO GLEDA ISPOD DUGIH
TREPAVICA.
KAO KRV CRVENI KARMIN NA NJENIM
RASCVETALIM USNAMA.
CRVENO,KAO DVE MALE TREŠNJE NA NJENIM
GRUDIMA.
CRVENO KAO STRAST KOJA KULJA I VRI U
MOJIM VENAMA.
CRVENO, KAO TAJNA, KAO ŽIVOT, GORKA
ISTINA I SLATKA ZABLUDA…
CRVENO, KAO VINO KOJE NOĆAS PIJEM SA
TVOJIH USANA.

STEPSKI VUK

BELINA KAO MAGLA.
URLIK, KRIK ILI JEZIVA PESMA
KAO EHO ODZVANJA U BESKRAJ.
PLAVETNILO NEBA I BELINA SNEGA SEČE KAO
NOŽ.
LEDENI TEŠKI DAH I JEZIVA TIŠINA U
NEDOGLED.
STRAH SE KAO JEZA UVLAČI POD KOŽU.
SAMOĆA JE NJEGOVA SUROVA, KAO PRIRODA LOVCA
PRATI TRAG U PUSTINJI OD SNEGA.
TAMO GDE LOVAC U TRENU POSTAJE PLEN.
URLIK SAMOĆE ILI ZOV DIVLJINE ODZVANJA
STEPOM.
DUBOKO U NOĆ.

IZLOŽBA U ČAST JULIJA CEZARA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Rim priprema veliku prvu izložbu u svetu posvećenu najslavnijem rimskom vladaru i vojskovođi, Juliju Cezaru. Biće prikazani eksponati iz Britanskog muzeja, Luvra i nacionalnih muzeja iz Beča i Berlina.

Ličnost i delo Gaja Julija Cezara, čuvenog imperatora, na izložbi u Rimu biće predstavljeno kroz skulpture, mozaike, freske, dokumenta, nakit, novac.

Polazna tačka izložbe je najuže Cezarevo političko i kulturno okruženje, njegovi saveznici i protivnici poput Krasa, Pompeja i Cicerona, zatim vojni pohodi koji su mu doneli slavu i bogatstvo, egipatska avantura i susret sa kraljicom Kleopatrom, kulturni i umetnički ambijent rimskog carstva, pa sve do njegove smrti i martovskih ida 44. godine pre Hrista.

Istoričari kažu da je Cezar znao za zaveru i da je uporno ignorisao seriju pretskazanja da će se nešto strašno desiti, objašnjavajući to podatkom da je on tada već bio prilično oboleo, da ga je mučila padavica, te da je zato svesno išao u smrt.

Njegove poslednje reči, upućene na grčkom njegovom miljeniku Brutu - “Kai su teknon” (”Zar i ti sine, Brute?!”) i danas su predmet različitih tumačenja.

Jedno od pitanja je zašto na grčkom, a jedan od odgovora je: zato što je Cezar u najtežem trenutku svoga života spontano našao reči svoga detinjstva, pošto su u to vreme svi pripadnici više klase već od malih nogu govorili “otmeni”, grčki jezik.

Deo izložbe činiće i različite faze kulta Cezarove ličnosti, koji se nije izgubio čak ni u vekovima propadanja rimske imperije ni u mračnim godinama varvarskog osvajanja.

Na velikoj izložbi među kuriozitetima nalazi se i velika, mitska kugla u kojoj se, kako se dugo verovalo, čuvao Cezarov pepeo. Kugla je bila postavljena na vrhu egipatskog obeliska koji dominira trgom Svetog Petra u Rimu, da bi kasnije bila premeštena u muzej u Rimu.

U okviru postavke biće prikazani i eksponati Arheološkog muzeja iz Napulja, kao i eksponati najznačajnijih evropskih muzeja, od Vatikana i Britanskog muzeja do Luvra i Državnih muzeja Berlina i Beča.

Julije Cezar, jedna od najvažnijih ličnosti istorije antičkog Rima, nije bio samo imperator, već je postavio pravne i administrativne temelje za delotvorno upravljanje glomaznom imperijom, koja je obuhvatala celu današnju Evropu, severnu Afriku i Bliski i Srednji istok.

Pisac, istoričar, besednik, general, političar dalekosežne vizije, još za života gradio je mit o sebi tako što se predstavljao kao potomak boginje ljubavi Afrodite (Venere, u rimskoj mitologiji), povezujući se sa mitom o nastanku Rima. (Rim je, prema legendi, osnovao Enej, sin boginje Afrodite).

Mit o Cezaru nastavljen je i u Srednjem veku, da bi kasnije i Renesansa slavila velikog vojskovođu kroz slike umetnika kao što su Andrea Mantenja (1431-1506) i Andrea del Sarto (1486-1531).

Tu je i mnoštvo muzičkih i književnih dela, a među ovim poslednjima se posebno ističe slavna tragedija “Julije Cezar” Viljema Šekspira.

Izložba će biti otvorena 23. oktobra i trajaće sve do 3. maja 2009.

Izvor: RTS