IZMEĐU ŽIVOTA I POZORIŠTA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ZAJEČAR - Pod generalnim pokroviteljstvom “Večernjih novosti”, u Zaječaru će od 18. do 24. oktobra biti održana tradicionalna pozorišna manifestacija “Dani Zorana Radmilovića”, tokom koje će publika imati priliku da vidi osam predstava.
Festival će otvoriti predstava “Četiri sata”, koju će, po tekstu Miroljuba Nedovića, i režiji Irfana Mensura, izvesti glumci Narodnog pozorišta iz Zaječara, a nastaviće se komadom Mirze Fehimovića “Ćeif”, u režiji Egona Savina, koju će gledaocima dočarati akteri Beogradskog dramskog pozorišta.

Zaječarcima će se sa predstavom Tene Štivičić “Nemreš pobjeć od nedjelje”, u režiji Maje Šimić, predstaviti glumci beogradskog Ateljea 212, dok će Narodno pozorište iz Tuzle nastupiti sa komadom “Zmijsko leglo”, po tekstu Vasilija Sigareva i u režiji Saše Broza.

Narodno pozorište iz Užica nastupiće sa predstavom “Došljaci”, koju potpisuje Milutin Uskoković, a režira Aleksandar Lukač. Životinjska farma”, kultna knjiga engleskog pisca Džordža Orvela (autora još značajnijeg dela “1984.”), biće oživljena uz pomoć glumaca Dečjeg pozorišta Republike Srpske, koju je režirao Aleksej Ljeljaveski.

Izvor: Večernje novosti Lj.T.

GLAS PRAVI OPERU O DIZNIJU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američki kompozitor Filip Glas napisaće operu po romanu Savršeni Amerikanac, fiktivnoj priči o poslednjim mesecima života Volta Diznija. Operu je naručila Njujorška gradska opera za otvaranje sezone 2012/2013. Svetskom premijerom nove opere biće obeležen i 75. rođendan kompozitora poznatog po delima kao što je Ajnštajn na plaži. Roman Pitera Stivena Junka Savršeni Amerikanac izmišljena je priča o poslednjim mesecima Diznijevog života zasnovana na svedočenju austrijskog crtača Vilhelma Dantinea koji je 40-ih i 50-ih godina 20. veka sarađivao s američkim umetnikom.

Izvor: Građanski list

SAM SHEPARD O BOBU DYLANU

Nebojša Đorđević    Knjige, Muzika, Vesti

Izdavač Šareni dućan objavio je knjigu “Kotrljajuća grmljavina” američkog pisca i glumca Sama Sheparda. Glazbenik Bob Dylan u jesen 1975. počeo je višemjesečnu koncernu turneju “Rolling Thunder Revue” po sjeveroistoku SAD-a. Nastupao je s prijateljima poput Joan Baez i Allena Ginsberga i glazbenicima s kojima je snimao album Desire. Dylan je na turneji htio snimiti i film i pozvao je tada još nepoznatog Sheparda za scenarsta. Ideja nije uspjela zbog kaosa na turneji, a Shepard je 1977. objavio knjigu s bilješkama s turneje. Taj je dnevnik autentičan dokument o životu rock glazbenika na turneji, ali i Shepardova pronicljiva analiza američkog načina života. Napisana jasnim novinarskim stilom, ali i sa Shepardovim poetskim pasažima, “Kotrlajuća grmljavina” najbolje se čita uz Dylanove ploče “Live 1975-The Bootleg Series Vol. 5″ i “Hard Rain”.

Izvor: Nacional hr

KAO DA JE BILO NEKAD

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Film o EKV na zagrebačkom filmskom festivalu
Dokumentarni film Dušana Vesića „Kao da je bilo nekad” o nekadašnjem pevaču grupe EKV, Milanu Mladenoviću, biće prikazan na Festivalu prvog ili drugog filma, koji se od 19. do 25. oktobra održava u Zagrebu.

U glavnom programu zagrebačkog filmskog festivala biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova, 15 kratkih igranih i 12 dokumentarnih ostvarenja, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

U dokumentarnom programu festivala biće prikazano nekoliko muzičkih filmova, među kojima su, pored Vesićevog dokumentarca, američki film „Slingshot Hip Hop” o palestinskim reperima i „The Soundless Fall of Gravitation” Saše Oreškovića, koji se bavi istraživanjem zvuka. Uz glavni program i filmove koji se takmiče za Zlatna kolica, biće priređeni i novi programi „Film@CRO” i „Velikih pet”, kao i ranije programske celine „Matineje”, „VIP Bibijada” i „Moj prvi film”.

Izvor: e - novine / Beta

SRPSKA ENCIKLOPEDIJA

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

JEDINSTVENO kapitalno delo, “Enciklopediju srpskog naroda”, objaviće za predstojeći Sajam knjiga Zavod za udžbenike. Na ovom velikom projektu radilo je više od 290 autora, knjiga će imati 8.000 odrednica i 12.000 ilustracija. Ovo je Radoš Ljušić, direktor Zavoda, najavio u sredu na konferenciji za štampu, na kojoj je predstavljeno još nekoliko zanimljivih istoriografskih edicija ove kuće.

- Bio je veliki posao okupiti toliki broj saradnika i završiti ga za dve godine. Svesni smo da ovakvo delo može da izazove i pohvale i pokude, ali je ono neophodno našoj kulturi. Ono se može dopunjavati i prepravljati, samo je bilo važno napraviti ovaj prvi korak - rekao je Ljušić, uz napomenu da smo jedna od retkih zemalja koja nema enciklopedijski ili leksikografski zavod.

Govoreći o svojoj knjizi “Nevoljni ratnici, saveznici i Solunski front”, akademik Dragoljub Živojinović je rekao: “Meni se uvek činilo da ne znamo pravu istinu i suštinu kako je ovaj front vođen. O Solunskom frontu se često govorilo nekritički, da je to bila velika epopeja, a u stvari je bila jedna velika grobnica u kojoj su kosti ostavile hiljade ljudi.”

Prof. dr Radivoje Radić ispisao je biografiju vizantijskog cara Jovana V Paleologa, koji je gotovo 50 godina vladao u 14. veku u izuzetno tragičnim istorijskim okolnostima, uložio mnogo energije, ali bez uspeha.

U knjizi “Zapisi iz logorskog pakla”, Dragoljub Kočić je sabrao 16 životopisa, čudesne ispovesti ljudi koji su preživeli nemačke, italijanske, albanske i naše logore.

Izvor: Večernje novosti