PREMIJERA NOVIH RATOVA ZVEZDA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Novi nastavak “Ratova zvezda” pod nazivom “Ratovi klonova” premijerno će biti prikazan 1. oktobra u 20.30 u Centru “Sava”, dok će se na redovnom bioskopskom repertoaru naći od 2. oktobra.

„Ratovi Zvezda” poprimaju novi, uzbudljivi izgled u prvom dugometražnom animiranom filmu studija “Lucasfilm Animation” pod nazivom “Star War: The Clone Wars”.

Film “Star War: The Clone Wars” režirao je Dejv Filoni, dok su autori scenarija Henri Gilroj, Stiven Melcing i Skot Marfi. Produkcija novog ostvarenja poverena je Ketrin Vinder. Džordž Lukas je izvršni producent. Muziku za film komponovao je Kevin Kiner, dok je autor originalnih “Star wars” tema i muzike Džon Vilijams.

Među glumcima koji su pozajmili glasove likovima su Met Lenter kao Anakin Skajvoker; Ešli Ekstajn kao Asoka Tano; Džejms Arnold Tejlor kao Obi-Van Kenobi; Di Bredli Bejker kao Kapetan Reks; Tom Kejn kao Joda; Nika Futerman kao Asadz Ventres; Ian Aberkrombi kao Kancelar Palpatin; Entoni Denijels kao C-3PO; Kristofer Li kao Grof Duku; i Semjuel L. Džekson kao Mejs Vindu.

Film prati borbu vitezova Džedaja koji se trude da održe red i povrate mir, dok Ratovi Klonova haraju galaksijom. Anakin Skajvoker i njegova padavanska učenica Asoka Tano našli su se u misiji koja ih dovodi „lice u lice” sa zločinačkim šefom Džabom Hatom. U međuvremenu, na prvim linijama borbe u Ratovima Klonova, Obi-Van Kenobi i Joda predvode masovnu vojsku klonova u smelom pokušaju da se odupru snagama tamne strane.

Film „Star Wars: The Clone Wars” u domaće bioskope stiže 2. oktobra.

Izvor: B 92

FILMOVI KOJI SE MORAJU VIDETI

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Knjiga 1.001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš, koja sadrži izbor najboljih filmova svih vremena, uključujući ostvarenja nekoliko srpskih autora, biće danas predstavljena u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Među filmskim biserima svetske kinematografije našla su se ostvarenja Dušana Makavejeva, Slobodana Šijana i Emira Kusturice. Reč je o autorizovanom prevodu, u izdanju kuće “Filip Višnjić komerc”. Knjiga 1.001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš, koju je priredio Stiven Džej Snajder, kako dalje beleži SEEcult.org, jedno je od omiljenih izdanja među filmofilima, a sadrži hronološki prikaz odabranih ostvarenja počev od prvih godina 20. veka. Izbor je sačinjen na osnovu istorijske važnosti i popularnosti filmova, pa su se u tom izdanju našli i filmovi poput Groznice subotnje večeri i Top gana.

Izvor: Građanski list

IVANI STEFANOVIĆ “STEVAN MOKRANJAC”

Nebojša Đorđević    Vesti

Muzička nagrada “Stevan Mokranjac” za 2007. dodeljena je Ivani Stefanović za kompoziciju Neobične scene s Homerovog groba u Smirni: Novi prilozi za Hansa Kristijana Andresena za flautu i gudački orkestar. Stručni žiri Udruženja kompozitora Srbije, čiji su članovi bili kompozitori Rajko Maksimović (predsednik), Miroslav Savić i Miloš Zatkalik i muzikolozi Ivana Trišić i Sonja Marinković, odluku je doneo većinom glasova, saopšteno je iz tog udruženja, a prenosi Beta.

Nagrada “Stevan Mokranjac” dodeljuje se za najbolje premijerno izvedeno domaće muzičko delo u Srbiji ili u inostranstvu. Žiri je razmatrao 48 kompozicija premijerno izvedenih na domaćim i stranim podijumima u 2007. godini, a u najužem izboru, pored dela Ivane Stefanović, bile su i kompozicije The Bells za hor i orkestar Aleksandra Damnjanovića i Simfonija Pasakalja Jugoslava Bošnjaka.

Delo Ivane Stefanović, inspirisano Andersenovom bajkom Ruža s Homerovog groba, a komponovano u Ankari 2005, premijerno je izvedeno 5. decembra prošle godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Na koncertu su nastupili flautista Ljubiša Jovanović i “Gudači svetog Đorđa”. Nagrada koja se ove godine dodeljuje po 20. put biće svečano uručena dobitnici 19. novembra u Skupštini Beograda, na otvaranju Međunarodne tribine kompozitora.

Izvor: Građanski list

POČINJE RADOST EVROPE

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

33. okupljanje dece od 1-5.oktobra

Tradicionalna dečja kulturna manifestacija Radost Evrope biće otvorena u sredu u 11 časova karnevalskom povorkom koja će s beogradskog Trga Republike krenuti ka Kalemegdanu.

Na 33. Radosti Evrope , koja se ove godine odvija pod sloganom Svi smo ovde zajedno , učestvovaće deca iz Belorusije, BiH, Bugarske, Grčke, Italije, Kipra, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Crne Gore, Ukrajine i Češke i Australije.

Jedna od novina ovogodišnje manifestacije biće gala koncert svih učesnika koji će ove godine prvi put biti održan u beogradskoj Areni, umesto u Sava centru. Gala koncert će biti održan na Međunarodni dan deteta - 5. oktobra, a posvećen je poznatim građevinama Evrope.

Za koncert u Areni štampano je 12.000 ulaznica, od kojih će 4.500 biti podeljeno porodicama koje ugošćavaju decu iz Evrope i 2.000 školama. U Areni će ove godine u programima svojih vršnjaka, po prvi put otkad Radost Evrope postoji, uživati i 1500 dece iz škola širom Srbije. Tradicionalni Susreti prijateljstvA , u okviru kojih će deca iz svih zemalja učesnica izvesti desetominutne programe, biće održani 2. oktobra na Trgu Republike.

Izvor: RTV Pink

TEREZA U ARENI

Mirjana Stanojevi?    Nauka, Vesti

Ako ovaj naslov ne privuče pažnju čitalaca onda bi najbolje bilo odustati od napora da se otkriva vlastiti ugao posmatranja kroz tekstove koji po mišljenju potpisnika ipak treba da skrenu pažnju i ukažu na neke stvari koje su svakako vredne pomena,, no obično prolaze nezapaženo.

Dakle Tereza Kesovija može biti u areni, ali ne i u Beogradskoj, jer nam je na sam pomen arene asocijacija upravo to, e pa, prevarili ste se. Ona može biti i u životnoj ili već kakvoj metaforičnoj areni, a izgleda da nekad treba pribeći i lukavstvu da bi se postiglo željeno.

Priča o pomenutoj pevačici, na žalost, ne može a da se ne stavi i u politički kontekst njenog prihvatanja i svrstavanja ne jednu stranu te njene lične pogođenosti minulim, a nemilim ratnim dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

A ona je velika pevačica o kojoj oni stariji dosta znaju dok ovi mlađi gotovo i nikad nisu čuli što isto na neki način govori o njihovoj uskraćenosti i oskudnom iskustvu kada je u pitanju dobra muzika.

Najnoviji album Tereze Kesovije, “Zaustavi vrijeme” je zaboravljeni praznik za uši, koji nas negde vraća nama samima i razmišljanjima šta nam se zapravo dogodilo a da to još dugo kod mnogih neće biti shvaćeno, dokle gde smo u muzici zaturili taj istančan sluh za melodiju, tekst, glas...

Tereza bi se dala porediti sa Andreom Bočelijem u ženskoj varijanti bez preterivanja i ako želimo biti do kraja iskreni i pošteni na prostorima bivše Jugoslavije ni danas se ne može izdvojiti neko poput nje.

“Mi smo stranci što predobro se znaju” naslov je pesme koji bi se svakako mogao primeniti i u ovom trenutku na sve nas koji smo zapamtili njene pesme i nastupe i kojima je bilo blisko pevušenje pesama poput: “Prijatelji stari gde ste”,”Poljubi me sa obe bande”,”Nono moj dobri Nono”, kao i Larine pesme iz “Dr Živaga”.

Njene pesme, što se pogotovo na najnovijem albumu može osetiti, nabijene su energijom, snagom i emocijama na koje se teško ostaje imun. Jedna od tih pesama ostaje zauvek u ušima jednog mladog obožavaoca još uvek uskraćenog za nastup ove dive uživo, naravno na ovim prostorima, možda baš u pomenutoj Areni.

“Uzmi il` ostavi”, budi il` nestani,
al` ne žali jer život je samo tren,
i živi ga srcem svim
Vjerno živi za nas

Uzmi il` ostavi, voli il` prestani,
al` ne žali jer život je samo tren,
i živi ga srcem svim
Vjerno živi za nas

Jer u tom snu, što snivamo
mi samo ljubav živimo
i priznaj mi da voliš me
ili zaboravi na sve

Uzmi il` ostavi, budi il` nestani,
al` ne žali jer život je samo tren,
i živi ga srcem svim
Vjerno živi za nas

Izvor: B 92 Mlan Rastović