HRAM RAMZESA II OTKRIVEN KOD KAIRA

Nebojša Đorđević    Vesti

Egipatski arheolozi iskopali su, u Kairu, hram i delove statue vladara Ramzesa Drugog, jednog od najpoznatijih egipatskih faraona, prenela je zvanična agencija Mena ističući da se radi o retkom otkriću u prestonici Egipta.

Hram sagrađen za Ramzesa Drugog, faraona 19. dinastije iz 13. veka pre nove ere, nalazi se u predgrađu Kaira Aim Šamsu.
Tim arheologa takođe je pronašao delove džinovske statue Ramzesa Drugog”, navela je agencija Mena koja je dodala da su stručnjaci na istom mestu iskopali blokove krečnjaka od kojih je sazidan hram.

Izvor: Beta AFP, Blic Online

RENOVIRAN DEO NARODNE BIBLIOTEKE

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti


U okviru rekonstrukcije enterijera Narodne biblioteke Srbije, za koju je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana izdvojeno oko 220 miliona dinara, renovirana je laboratorija za konzervaciju.

Kako kaže upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić, renoviranje prostorija i osavremenjivanje opreme laboratorije poboljšaće zaštitu pisanih spomenika kulture i bibliotečke građe.

Sledeći su radovi na infrastrukturi i instalacijama drugih delova enterijera biblioteke. “Prvi deo uređenja korisničkog dela enterijera je pri kraju, drugi deo posla na instalacijama treba da počne i nadamo se da će svih 220 miliona dinara predviđenih za 2007. i 2008. godinu biti utrošeno na kompletnu restauraciju zgrade biblioteke”, rekla je ministar za NIP Verica Kalanović.

“Ovo je ohrabrenje za zaštitu pisanog bogatstva koje postoji u našim bibliotekama, jer će u ovu laboratoriju dolaziti pisani spomenici i dokumenti koji će ostajati za budućnost”, izjavio je ministar kulture Nebojša Bradić obilazeći novootvoreno konzervatorsko odeljenje Narodne biblioteke.

“Važno je da biblioteka ima sledeću fazu digitalizacije, prevođenje u druge forme i formate, što će omogućiti bolju komunikaciju” , rekao je Bradić i dodao da je čuvanje i zaštita obaveza nacionalne biblioteke u kojoj se nalazi tri četvrtine pisanog blaga.

Upitan da prokomentariše oglašavanje Vlade Srbije povodom vraćanja u prodaju knjige “Dragulj Medine”, ministar kulture je rekao da u Srbiji ne postiji cenzura, da postoji legitimno izdavačko pravo, a da se Vlada oglasila zbog mogućih određenih političkih implikacija.

Izvor: Fonet, Studio B

SRPSKI FESTIVAL U ČIKAGU, ŽILNIK SPECIJALNI GOST

Nebojša Đorđević    Dijaspora, Vesti

ČIKAGO - U Čikagu je sve spremno za početak drugog srpskog filmskog festivala, a specijalni gost ove manifestacije biće režiser iz Novog Sada Želimir Žilnik, javlja za RTV Aleksandar Žigić.

Festival, na kome će biti prikazano 16 filmova, uglavnom iz novije produkcije, počinje u četvrtak 18. i trajaće do nedelje 21. septembra. Biće prikazani filmovi kao što su „Sedam i po”, Jug-jugoistok”, „Klopka”…

“Ove godine imamo četiri kategorije filma: novi igrani, dokumentarni, retrospektivu i kratki film. Interesovanje Srba iz Čikaga i okoline je izuzetno. Naročito je veliko interesovanje pripadnika dijaspore treće i četvrte generacije. Oni praktično i ne govore srpski jezik, ali im je veoma stalo da čuju srspski na velikim ekranima, dok čitaju prevod   na engleskom, jer će svi filmovi, naravno, biti titlovani”, kaže za RTV Aleksandar Todorović, direktor festivala.

U američkim bioskipima se, uglavnom, prikazuju filmovi holivudske produkcije, tako da je ovo retka prilika da se na američkom tlu može videti i naš film.

“Naš cilj je da festival postane tradicionalan, a da uz pomoć naše države, od sledeće godine bude održavan i u Vašingtonu i Njujorku”, kaže Todorović.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

STRUČNI ŽIRI PONOVO NA EVROVIZIJI

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

Nakon kritika na račun glasanja publike, od sledeće godine na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Moskvi, ponovo će biti uveden stručni žiri koji će ocenjivati takmičare.

Pored glasova gledalaca, o pobedniku takmičenja će odlučivati i stručni žiri iz svake od zemalja učesnica.

Ovogodišnje takmičenje održano u maju u Beogradskoj areni, naišlo je na žestoke kritike zbog glasanja za susede tj. „blokovskog glasanja”, što je, kako neki smatraju, pomoglo Rusiji da pobedi.

Zvaničnici takmičenja sastaće se krajem ove godine da bi precizirali kako će se deliti glasovi publike i žirija.

Svante Stockelius, izvršni supervizor takmičenja za pesmu Evrovizije kaže: „ Ništa nije demokratičnije nego kada publika glasa, no žiri ima tu šansu da presluša pesme nekoliko puta pre no što donese svoju konačnu odluku.”

„Verujemo da će ova kombinacija učiniti šou zanimljivijim”, dodao je Stokelius.

Gasanje žirija bilo je ponovo uvedeno u polufinalnom izboru ovogodišnjeg takmičenja u Beogradu. Razlika u glasanju žirija i publike bila je očigledna - npr. Švedska se prema glasovima publike našla na 12. mestu, dok je po odluci žirija smeštena na desetu poziciju, i omogućen joj je plasman u finale.

Među nacijama za koje se navodi da su se ovajdile od glasova komšija i dijaspore, nalaze se Grčka, Turska i Rusija.

Sve do 1997, kada je uveden sistem glasanja publike, za dodeljivanje glasova na Evroviziji u potpunosti je bio odgovoran internacionalni žiri.

Izvor: B 92

PREMINUO RIČARD RAJT (PINK FLOYD)

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Ričard Rajt, klavijaturista i jedan od osnivača sastava „Pink Floyd”, preminuo je 15. septembra u 65. godini.

Predstavnik za štampu Rajtove porodice, saopštio je da je Rajt - jedan od osnivača sastava „Pink Floyd” - preminuo nakon kraće borbe sa kancerom.

Kao klavijaturista i pisac pesama Ričard Rajt je pomogao da se stvori onaj dobro poznat psihodelični zvuk koji je karakterisao “Pink Floyd”.

Rajt je kao student arhitekture u Politehničkoj školi u Londonu upoznao Nika Mejsona i Rodžera Votersa koji su takođe tamo studirali.

Njih trojica su 1965. godine formirali grupu koja je promenila nekoliko naziva, a kada im se pridružio Sid Baret konačno su se opredelili za “Pink Floyd” (po bluz muzičarima Pinku Andersonu i Flojdu Kaunsilu).

Bili su poznati u umetničkim krugovima londonske “andergraund” scene i svirali muziku koju “muzičke kompanije nisu razumele”, kako je Rajt jednom prilikom izjavio.

“Nikada nismo želeli da budemo slavni, da budemo rok zvezde”, Rajt je govorio.

Rajt je navodio i da su na njegov način interpretacije i sviranja uticale veličine poput Majlsa Dejvisa.

U prvim danima benda Baret je bio vodeća kreativna snaga benda, no upotreba droga ubrzano je doprinosila pogoršanju njegovog mentalnog stanja.

Pošto je Baret otišao, a novi gitarista Dejv Gilmor se pridružio sastavu, grupa je počela da redefiniše svoj zvuk kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina XX veka, napuštajući ekscentrični pop i približavajući se prog roku.

Pored toga što je bio prateći vokal i klavijaturista, Rajt je pisao i pesme za “Pink Floyd”. Među njima su i trinaestominutni instrumental “Sysyphus ” koji se našao na albumu “Ummagumma” iz 1969, kao i “Summer ‘68″ sa albuma “Atom Heart Mother“, njihovog prvog izdanja koje je dospelo na prvo mesto britanske top liste.

Njihovo izdanje iz 1973. godine „Dark Side of the Moon” postiglo je kultni status.

Rajt je bio koautor većeg dela pesama sa albuma, uključujući i “Breathe”, “Time”, “Us and Them”, no njegov najznačajniji doprinos albumu bio je klavirski uvod u pesmu “The Great Gig in the Sky”.

Ovaj album ostao je zapamćen kao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, a na američkoj listi najboljih 200 albuma nalazi se već 15 godina.

Nakon ovoga, grupa je postala jedna od vodećih tokom sedamdesetih godina XX veka, i nastavila je da izdaje albume, dok je Rajt u isto vreme lansirao i solo karijeru.

No, odnosi između članova benda su se ubrzano kvarili i Voters je posle albuma “The Wall” iz 1979. godine izbacio Rajta iz grupe. Naime, Voters je pretio da neće dozvoliti da album bude objavljen ukoliko Rajt ne napusti bend.

“Postojao je taj ogroman sukob ličnosti između mene i Rodžera, i konačno, shvatio sam da ne mogu da radim sa tom osobom ni pod kakvim okolnostima. Zato sam i otišao”, prisećao se kasnije Ričard Rajt.

Ostali članovi benda, takođe, su upali u raspravu sa Votersom, a Gilmor i Mejson su počeli da rade na novom “Pink Floyd” albumu bez njega 1986. godine.

Rajt se pridružio Mejsonu i Gilmoru i grupa je nastavila da snima albume i odlazi na turneje - posle poduže zakonske bitke sa Votersom - pod imenom “Pink Floyd”.

Snimili su još dva albuma i odsvirali više od 100 koncerata tokom „Division Bell” turneje 1994. godine, koja se pokazala kao najunosnija u rok istoriji do tada.

Posle toga, grupa je prestala da radi u svom punom kapacitetu. Rajt je objavio još jedan solo album.

Poslednji put Rajt se pridružio svojim starim drugovima iz benda, povodom održavanja “Live 8″ koncerta za pomoć Africi, u londonskom Hajd Parku, 2005. godine.

Od tog trenutka spekulisalo se da će se bend ponovo okupiti i otići na turneju.

Rajt je, takođe, učestvovao u snimanju Gilmorovog solo albuma iz 2006. „On An Island”.

Na vest o Rajtovoj smrti Dejv Gilmor je izjavio: ” Bio je divan, blag, istinski čovek i nedostajaće svima koji su ga voleli. Mnogo ga je ljudi volelo. Zar nije on dobio najglasniji, najduži aplauz na kraju svakog nastupa”, naveo je još Gilmor na svom zvaničnom sajtu.

Izvor: B 92