BRAĆA KOEN: SPALITI POSLE ČITANJA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Poznati filmski stvaraoci braća Koen su se posle Oskarima ovenčane drame iz 2007. godine “Nema zemlje za starce”, u svom novom filmu vratili komediji.

Radnja se odvija u Vašingtonu, a u čitavu avanturu su umešani tajni fajlovi, priglupi personalni trener, nezadovoljni analitičar CIA, neverni muževi, neverne žene, i - ruska ambasada, prenosi Glas Amerike.

Čed Feldhajmer, kojeg glumi Bred Pit, radi u teretani “Čvrsta tela”, gde pomaže ugojenim vašingtonskim funkcionerima da se vrate u formu. On je ubeđen da će mu kompjuterski disk sa tajnim dosijeima, koji je pronašao u ženskoj svlačionici, promeniti život.

Linda Liki prodaje članarine za teretanu, i potreban joj je novac za plastične operacije za koje veruje da će joj promeniti život.

Čed ubeđuje Lindu da će im kompjuterski disk otvoriti vrata slave i bogatstva jer će, kako čvrsto veruje, njegov vlasnik platiti veliku sumu da ponovo dođe do diska. Ispostavlja se da disk sadrži memoare nezadovoljnog bivšeg analitičara CIA po imenu Ozborn Koks, a kada on odbije da plati sumu koju Čed i Linda traže, nespretni par ucenjivača pokušava da, po svemu sudeći beskorisne podatke, proda ruskim špijunima. Situacija se od tog trenutka komplikuje.

Ko-scenarista i reditelj Itan Koen kaže da je film zamišljen kao komedija, i da ne predstavlja komentar savremenog Vašingtona.

“Likovi u filmu verovatno vode živote koji nemaju mnogo smisla, pa opet oni mogu da budu interesantni likovi i glumci u zanimljivoj priči.”

Njegov brat i saradnik Džoel Koen dodaje da su tipovi ličnosti možda prepoznatljivi, ali insistira da nisu zasnovani na konkretnim osobama, bar ne direktno.

Bred Pit je prihvatio ulogu priglupog Čeda koja je neuobičajena za njega, ali kaže da je upravo to bila najveća čar filma.

“Glavna uloga u filmu je obično tip koji ima odgovore na sva pitanja, koji ume da protumači situaciju, demontira bombu za sekund, i ima iskustva u svim mogućim oblastima. Iako je to prilično dobro za vaš ego, ponekad je mnogo zabavnije glumiti momke koji donose pogrešne odluke, imaju malo iskustva, izvlače pogrešne zaključke i onda moraju da se nose sa posledicama. To je bilo zabavno kod ovog filma.”

Analitičara CIA Ozborna Koksa koji je vešt sa rečima, ali nije toliko pametan koliko misli, tumači Džon Malkovič.

U filmu “Spaliti posle čitanja”, takođe, glumi Frensis Mekdormand kao Linda, žena opsednuta plastičnom hirurgijom, dok Džordž Kluni tumači oženjenog čoveka za koga su zainteresovane praktično sve udate žene iz filma, među kojima je i dobitnica Oskara Tilda Svinton.

Film “Spaliti posle čitanja” pokazao se kao najuspešniji prethodnog vikenda, što se tiče zarade od prodaje bioskopskih ulaznica u Severnoj Americi, zaradivši 19,4 miliona dolara.

Izvor: B92

HUMANITARNA AKCIJA LAGUNE

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Laguna” pokrenula je humanitarnu akciju “Autogram za humanost”, koju organizuje sa gradskim Sekretarijatom za obrazovanje i u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, radi prikupljanja sredstava za nabavku “senzorne sobe” nužne za rad sa autističnom decom koja pohađaju školu “Dušan Dugalić”.

“Laguna” će u okviru ove akcije prodavati knjige sa autogramima nekih od najpopularnijih i najuticajnijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena i objavljena na srpskom jeziku, a prihod će biti poklonjen školi koju sada pohađa 40 učenika.

U “Laguninoj” akciji učestvovalo je 13 autora koji su svojeručno potpisali svoja dela i napisali da se zahvaljuju kupcu, jer tako pomaže specijalnu školu za decu kojoj je pomoć najpotrebnija.

Škola “Dušan Dugalić” prva je pre deset godina formirala odeljenje za decu sa autizmom. Sa decom predano i požrtvovano rade vrsni pedagozi koji mogu postići željene rezultate isključivo pomoću najsavremenijih metoda, a za to je neophodna “senzorna soba”.

Početna cena potpisanih dela je 16.000 dinara, ali svako, u skladu sa željama i mogućnostima može ponuditi višu cenu. Pošto je potpisan mali broj primeraka, knjige će postati bibliofilski raritet, navedeno je u saopštenju “Lagune”.

U akciji “Autogram za humanost” mogu se nabaviti sledeća dela: “Dobri Nemac” Džozefa Kanona, “Kupoholičarka i beba” Sofi Kinsele, “Kišni paviljon” Vikrama Seta, “Provincija” Nelsona de Mila, “Kratka istorija traktora na ukrajinskom” Marine Levicke, “Čovek i dečak” Tonija Parsonsa, “Kako je nestajala Esmi Lenoks” Megi O Farel, Arhangelsk” Roberta Herisa, Severna svetlost, Čudotvorni nož, Ćilibarski durbin” Filipa Pulmana, “Knjiga očeva” Mikloša Vamoša, “Sena” Nila Džordana, “Jevanđelje po Judi” Džefrija Arčera, ” Dionisovi stepenici” Luke de Fulvia.

Ponude za neke od navedenih naslova, možete dati na adresu “Lagune” (broj telefona 011/33 47 547) ili gradskog Sekretarijata za obrazovanje. Akcija traje do 1. oktobra 2008. godine.

Izvor: B 92

VAŽNO PRIZNANJE BARBRI STREJSEND

Nebojša Đorđević    Vesti

Čuvena američka pevačica, filmska i pozorišna glumica i producent Barbra Strejsend (66), će krunisati svoju karijeru 7. decembra kada će primiti u Vašingtonu nagradu centra Kenedi za životno delo.

Nagradu će pored Barbre Strejsend dobiti glumac Morgan Friman, muzičari Pit Taunsend i Rodžer Daltri (iz grupe “Who”), zatim kantri pevač Džordž Džouns i koreograf Tvila Tarp.

Kao i svake godine, nagrade će biti uručene na ceremoniji u Beloj kući gde će biti priređen i svečani ručak, dok će gala veče biti održano sutradan u centru “Kenedi”.

Do sada je nagradu centra Kenedi dobilo ukupno 157 umetnika - glumaca, muzičara, reditelja, književnika.

Među prošlogodišnjim dobitnicima su Stiv Martin, Dajana Ros i Martin Skorseze, a na dugačkoj listi renomiranih umetnika su Fred Aster, Ela Ficdžerald, Henri Fonda, Tenesi Vilijams, Kaunt Bejzi, Keri Grant, ali i Džin Keli, Rej Čarls, Peri Komo, Areta Frenklin i Bob Dilan.

Inače, Barbra Strejsend je među retkim umetnicima koja se može pohvaliti da u svojoj kolekciji ima nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni.

Strejsendova je dobitnica dva Oskara - Oskara za najbolju žensku ulogu i Oskara za najbolju originalnu pesmu, dobitnica nekoliko nagrada “Emi”, “Gremi” i “Zlatnog globusa”.

Oskar za najbolju žensku ulogu joj je dodeljen 1968. godine za ulogu u filmu “Smešna devojka” snimljenom prema čuvenom brodvejskom hitu, a Oskar za najbolju originalnu pesmu dobila je 1976. kao kompozitor pesme “Evergreen” za film “Zvezda je rođena”, kada je postala prva žena dobitnica Oskara u ovoj kategoriji.

Pre krunisanja karijere, Barbra Strejsend će pevati 16. septembra za demokratskog kandidata Baraka Obamu, odnosno na proslavi priređenoj za njegove donatore.

Ovaj događaj će biti održan u “Beverli Vilšajr” hotelu na Beverli Hilsu i njemu će prisustvovati i Obama.

Susret sa kremom Holivuda će istovremeno biti i njegov poslednji sastanak pred američke predsedničke izbore zakazane za novembar.

Barbra Strejsend već dugi niz godina aktivno podržava Demokratsku partiju. Kao liberalna demokratkinja se zalaže za kontrolu naoružanja, za akcije protiv globalnog zagrevanja (kritikuje američku vladu zbog neratifikovanja Protokola iz Kjota), bolju pomoć žrtvama, kritikuje motive za invaziju na Irak 2003, podržava reproduktivna prava žena, kao i LGBT (lezbejsko-homoseksualno-biseksualno-transseksualna) ljudska prava, kao što su pravo na usvajanje dece i brakovi.

Pored otvorenih zagovaranja poštovanja ljudskih prava, osnovala je i Fondaciju Strejsend.

Izvor: B 92 Ljiljana Smiljanić

FRANCUSKI SPEKTAKL NA STARTU BITEFA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Scenskim spektaklom “Manje-više beskonačno” francuske trupe “CIE 111″, u režiji Fila Soltanofa, večeras u Sava centru počinje 42. Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef).

U naredne dve nedelje, pod sloganom “Tragikomedija - Tragedija našeg vremena”, biće izvedeno deset predstava u takmičarskom programu, čiji su koselektori Jovan Ćirilov i Anja Suša, kao i veći broj predstava u pratećim programima.

Osnivač Bitefa, Skupština Beograda i pokrovitelj - Ministarstvo kulture Srbije obezbedili su solidan budžet (oko 50 miliona dinara), a organizacioni tim, na čelu sa direktorom Bitefa Nikitom Milivojevićem, počeo je pripreme na vreme, tako da će domaća publika moći da vidi neke od najznačajnih evropskih predstava.

Među njima su dve iz Švajcarske - “Manjak prostora” Kristofa Martalera i “Štifterove stvari” Hajnera Gebelsa, “Sonja” Alvisa Hermanisa (Letonija) i “Persijanci” Dimitera Gočeva (Nemačka).

Pažnju privlače i eksperimentalna “Bejbi drama” Suzane Ostane (Švedska) i plesna predstava “Možda zauvek” dvoje autora Meg Stjuart (SAD) i Filipa Gemahera (Austrija).

Na repertoaru su i tri domaće predstave - “Car Edip” Narodnog pozorišta, “Breht - hardkor mašina” subotičkog teatra “Kostolanji Dešo”, kao i premijera opere “Don Đovani” prema konceptu i u režiji Bojane Cvejić, u koprodukciji Jugokoncerta i Beogradskog sajma.

O dobitniku Gran prija “Mira Trailović” odlučiće međunarodni žiri čiji su članovi teoretičar pozorišta Hans Tis Leman, argentinska rediteljka Konstanca Makras, dramska autorka Marija Karaklajić, scenografkinja Mia David Zarić i rediteljka Katarina Pejović.

Izvor: Tanjug / B 92

BRAĆA KARAMAZOVI HIT U JAPANU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Interesovanje japanskih čitalaca za novo izdanje “Braće Karamazovih” Fjodora Dostojevskog sve više raste, jer je prevod profesora Ikuo Kamijamija prodat u milion primeraka i priprema se novo izdanje.

Prva od pet knjiga Fjodora Dostojevskog izdata je u septembru 2006. u izdanju kuće Kobunša i postala je japanski bestseler.

U japanskoj varijanti delo se sastoji iz pet tomova džepnog formata čiji je poslednji tom izdat u julu 2007. godine. Prve godine prodato je više od pola miliona primeraka.

Neočekivani bum Dostojevskog u Japanu se objašnjava pre svega osobenostima prevoda profesora tokijskog univerziteta koji je, kako je rekao, “napravio roman lakšim za čitanje”, navodi agencija Itar Tass.

Prema oceni kritike “delo Dostojevskog koje je pre svega teško, dugo i složeno za razumevanje, kod Japanaca je izazvalo veliko interesovanje”.

Prema rečima izdavača rezultati prodaje knjige su prevazišli sva očekivanja. Kompleti knjiga su rasprodavani čim bi stigli do knjižara.

Krajem prošle sedmice počela je priprema za drugo izdanje japanske verzije “Braće Karamazovih”. Dostojevski je, kako ističe izdavač, najpopularniji ruski klasik u Japanu, popularniji od Čehova i Tolstoja.

Izvor: Tanjug /B 92