ŠESTI MEĐUNARODNI SALON STRIPA U SKC

Nebojša Đorđević    Kultura, Strip, Vesti

Ovogodišnji, šesti po redu, Međunarodni salon stripa biće otvoren od 25 - 28. septembra u Studentskom kulturnom centru.

Specijalni gosti ovogodišnjeg Međunarodnog Salona stripa biće Dejvid Lojd, Esad T. Ribić i Met Hlingsvort.Gosti Salona biće još i Đerđ Palfi (Mađarska) i Bart Nuvelarts (Belgija). Priznanje Salona stripa za doprinos srpskom stripu ove godine biće uručeno Srećku Jovanoviću.

Na Salonu stripa biće održana i izložba čuvenog strip autora Dejvida Lojda - jednog od tvoraca „V kao Vendeta”. Lojd je svoju strip karijeru započeo 1977. nakon obuke u marketingu, što je kako sam kaže: „idealno mesto da se nauči kako da se crtežom privuče pažnja”. Pažnju na sebe je skrenuo kada je počeo da crta za britanski ogranak „Marvela”, i učestvovao u stvaranju jednog od njihovih najpopularnijih likova - usamljenog borca protiv kriminala Noćnog Gavrana, koji je preteča njegovog najpoznatijeg junaka „V”, u planetarno uspešnom „V kao Vendeta”, koji je kreirao sa Alanom Murom 1980.

Od tada je radio mnoštvo stripova uključujući: „Hellblazer”, „Aliens”, „Global Frequency”, i „War Stories”. Poslednji radovi su mu hvaljeni triler „Kickback”, i ilustrovani komentari o Sao Paolu.

Bio je od presudnog značaja u stvaranju prve večernje škole crtanja i strip umetnosti u Britaniji, koja se razvijala nekoliko godina u Londonu, a sada pomaže u inicijativi stvaranja edukativnog veb sajta „Učionica crtanja”…

O nagradama Salona stripa ove godine odlučivaće publicista i predsednik žirija Srećko Jovanović, književni kritičar Vasa Pavković, strip autor Miroljub Milutinović, urednik Strip vesti Zlatko Milenković i pozorišni režiser Kokan Mladenović.

Kao i svake godine u Studentskom kulturnom centru, pored izložbi, predavanja i radionica, biće organizovana i berza stripa.

Domaće ljubitalje animacije i stripa obradovaće i promocija dugometražnog animiranog filma Alekse Gajića „Technotise - Edit i Ja”.

Izvor: Blic Online E.B.

SVETI HLEB NA FRESKAMA

Mirjana Stanojevi?    Slikarstvo, Vesti

Izložba radova srednjovekovnih i majstora 18. veka
U novosadskoj galeriji ,,Prometej” sutra uveče u 19 časova biće otvorena izložba ,,Hleb na freskama”. Na ovoj, po mnogo čemu jedinstvenoj postavci, za koju su dela pozajmljena iz Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, biće prikazana izuzetna ostvarenja srednjovekovnih i majstora 18. veka, iz više različitih manastirskih crkava - Bogorodice Ljeviške, Matejče, Lesnova, Manasije, Pećke Patrijaršije, Bođana, Krušedola…

Autori ovih kopija fresaka su neki od najvećih slikara-kopista, među kojima i Zdenka Živković, Dušan Mihailović, Beba Marković, Časlav Colić, Petar Balabanović. Predgovor u Katalogu izložbe napisala je istoričar umetnosti Spomenka Jelić, a izložbu će otvoriti upravnik Galerije Matice srpske, Branka Kulić.
,,Sveti liturgijski hleb jeste najznačajniji, ali ova izložba sadrži mnoge druge scene gde on postaje deo priče, uvek na neki način povezan sa Svetom tajnom. Posle Irodove gozbe, na primer, i pogubljenja Jovana Krstitelja, Saloma sa njegovom glavom na tanjiru igra pred trpezom na kojoj je i hleb. Nešto kasnije (Matej, 58; 16 - 21) događa se Čudo Hristovo, kada on sa pet hlebova i dve ribe uspeva, umnožavajući ih, da nahrani mnoštvo ljudi. ,,A onih što su jeli beše ljudi oko pet hiljada, osim žena i djece”, piše jevanđelist Matej. Scene, kao što su Svadba u Kani, Gostoljublje Avramovo, Priča o carskoj gozbi i druge, takođe sadrže hleb…”, piše, između ostalog, Spomenka Jelić u katalogu.

Izložbom ,,Hleb na freskama” u Novom Sadu počinje veliki sedmodnevni kulturni događaj - Drugi međunarodni festival hleba, u okviru koga se već u utorak, u Gradskoj biblioteci, predstavljaju i dve zanimljive knjige - ,,Hleb na 200 načina” autora Dimitrija Vujadinovića i ,,Hleb od krompira”, starog francuskog autora Ogistena Permantjea, nastala u Francuskoj pre 250 godina, prvi put u prevodu na srpski jezik.

- Ovim kulturnim sadržajima želimo da damo dubinu i duhovnost samoj manifestaciji i da ukažemo ljudima na duboku simboliku koju hleb ima na ovim prostorima. U kulturološkom predstavljanju ovog prostora, posebno mesto na našem festivalu, koji nije sajam već praznik hleba, imaće smotra vatrogasnih bleh-orkestara, koji su nekada u svakom mestu Vojvodine imali veliki značaj - kaže direktor Međunarodnog festivala i Balkankult fondacije, Dimitrije Vujadinović.

Kulturno-turistička manifestacija Drugi međunarodni festival hleba, u organizaciji Balkankult fondacije, ,,Žito Vojvodine”, Instituta za prehrambene tehnologije, a pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine i Grada Novog Sada, biće zvanično otvorena u četvrtak, na centralnom novosadskom Trgu slobode, gde će se predstaviti najveće naše pekarske industrije i mnogi vrsni privatni majstori pekarstva. Pod otvorenim nebom, na Trgu, istog dana u 14 časova biće otvorena i izložba fotografija Aleksandra Kelića ,,Nesavršeno i nezavršeno”, a tog poslepodneva u novosadskoj Galeriji UPIDIV izložba ,,Pekarski dizajn”. Festivalski program prati i izlog Gradske biblioteke, postavkom knjiga o hlebu, u izdanju kuća ,,Tiski cvet” i Balkankult fondacije. Za publiku će, svakako, posebno biti zanimljivi programi orkestara koji dolaze iz Starog Bečeja, Beograda, Kupusine, Ade i Kikinde. Drugi međunarodni festival hleba i sve prateće kulturne manifestacije traju do nedelje, 21. septembra.

Izvor: Blic Online K.R.

KUNSOVA DELA UVREDA ZA VERSAJ

Nebojša Đorđević    Vesti

Američki kralj kiča, Džef Kuns, uzburkao je duhove u Francuskoj zbog izložbe njegovih dela u dvorcu Versaj. Pop art skulpture; od žarko crvenog ,,Jastoga” na naduvavanje do srebrnog ,,Zeca” koji više liči na astronauta nego na životinju, sve ukupno sedamnaest Kunsovih dela mogu da se vide u raskošnim apartmanima i vrtovima palate zapadno od francuske prestonice.

Izložba Džefa Kunsa u Versaju, najzlatnijoj kraljevskoj francuskoj palati, otvorena je u sredu. Uprava je jednom od najplaćenijih umetnika današnjice dozvolila da za potrebe izložbe preuredi prostorije.
Iako su bastioni francuske tradicionalne kulture odavno olabavili kriterijume, ispred palate se okupila grupa koja tvrdi kako će Kunsova umetnost ,,ukaljati” tradiciju Versaja.

- Kunsovi zečevi i psi ne pripadaju Versaju, nego Diznilendu - rekla je tako novinarka An Brasi. Nadovezao se Arno-Aron Upinski, predsednik udruženja pisaca koji misle da se radi o svetogrđu i uvredi simbolima Republike i umetnosti.

Umetnik tvrdi da nema nameru da ikoga uvredi iako je svestan da se na nekoliko mesta malo ,,zaigrao” u intervencijama. Podršku su mu dali kritičari koji kažu da se Kunsova umetnost odlično uklapa u Versaj.

Žan- Žak Ailagon, upravnik Versaja i bivši francuski ministar kulture, pimedbe kritičara opisao je kao zastarele, dodajući: ,,Versaj je izuzetno mesto, ali nije mrtvo. To je prostor koji zahteva poštovanje, ali mu licemerje ne treba”.

Izvor: Blic Online K.R.

KUNIO KATO POBEDNIK FESTIVALA “ANIMANIMA”

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Glavnu nagradu, Zlatni štift međunarodnog festivala animacije „Animanima” u Čačku dobio je film iz Japana „Kuća od kockica” reditelja Kunija Katoa.

Srebrni štift dobio je takođe film iz Japana „Seoski doktor Franca Kafke” koji je režirao Kodži Jamamura, dok je bronzani štift pripao francuskom filmu „Skhizein” reditelja Žeremija Klapena.

Specijalno priznanje žirija za najboju animaciju dodeljeno je američkom autoru Bilu Plimptonu za film „Vrući pas”. Za najbolju režiju nagrađen je japanski autor Kunij Katou koji je dobio i zlatni štift za film „Kuća od kockica”.

Specijalno priznanje žirija za najbolji scenario dobio je autor iz Engleske Metju Voker za film „Džon i Karen”, za najbolji zvuk nagrađen je autor iz Mađarske Geza M. Tot za film „Ergo”, a za posebno umetničko dostignuće nagradu je dobio autor iz Amerike Dejvid Lobzer za film „Devojka slon”.

Priznanje žirija za najduhovitiji film festivala dobio je autor iz Mađarske Aleksej Aleksejev za film „KJFG br.5″, dok je specijlano priznanje za najbolji animirani muzički spot dobila autorska grupa iz Francuske Bonzom za spot autora po imenu Mika, za njegovu kompoziciju „Lollypop”.

Dodelom nagrada, u Čačku je sinoć zatvoren Međunarodni festival animiranog filma „Animanima 2008″, na kome je prikazano 170 filmova iz 29 zemalja Evrope, Južne Amerike, Australije i Afrike.

Za glavne nagrade - zlatni, srebrni i bronzani štit, konkurisalo je 70 filmova u takmičarskom programu. O nagradama je odlučivao žiri koji su činili producent iz Praga Martin Vandas, filmski kritičar iz Beograda Danko Ješić i animator i reditelj iz Kejptauna Janes Hendriks.

Pre sinoćnjeg proglašenja pobednika predstavljen je i portret ruskog animatora Igora Kovaljova, a na kraju festivala dugometražno ostvarenje češkog umetnika Jana Baleja „Jedne noći u jednom gradu”.

U okviru festivala održana je i izložba radova ilustratora Ivice Stevanovića, čije je grafička novela „L’Anatomie du ciel” (Anatomija neba) bila nominovana za najbolji strip-album u 2006. godini, na literarnom Salonu Polar&Co u Francuskoj.

Pokrovitelji festivala koji je počeo 10. septembra su Ministarstvo kulture i grad Čačak.

Izvor: Blic Online S.L.R.

OOWHITE LJUT ZBOG OOCOLE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američki roker Jack White (White Stripes, Raconteurs) distancirao se od upotrebe njegove pesme Another Way to Die - koju je, za potrebe novog filma o Jamesu Bondu Zrno utehe, snimio sa Aliciom Keys - u reklami za Coca-Colin napitak bez prirodnih zaslađivača Coke Zero.

Prema saopštenju Whiteovog menadžmenta, kuća agenta 007 Sony Pictures napravila je dil bez ikakvih konsultacija sa muzičarem, javio je NME.

“Razočarani smo što ste pesmu najpre čuli u reklami za Coke Zero, umesto da je čujete celu”, navodi se u saopštenju.

Ovo je drugi put da se Whiteova muzika nađe u reklami gaziranog giganta; u prethodnom slučaju (klip), muzičar je znao da će do toga doći.

Izvor: Popboks