PRONAĐENO GROBLJE IZ VREMENA “ZELENE” SAHARE

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

Američki arheolozi otkrili su najveće groblje iz kamenog doba u Sahari, iz vremena dok je Sahara bila zelena.

Arheološko nalazište nazvano Gobero, staro je 10.000 godina i nalazi se u pustinji Tenere, u centralnom delu Sahare, u Nigeru.

Uz skelete ljudi, otkriveni su i ostaci životinja među kojima su veoma velike jezerske ribe i krupni krokodili.

Groblje se nalazi na obali nekadašnjeg jezera, a lokalitet je bio netaknut kad su ga istraživači pronašli, ispričao je Pol Sereno, paleontolog s Čikago univerziteta, koji je u tom delu Sahare tragao za ostacima dinosaurusa.

“Kuda god bi čovek bacio pogled, bile su kosti životinja koje ne žive u pustinji i tada sam shvatio da smo se vratili u vreme kada je Sahara bila zelena i vlažna”, navodi se u Serenovom saopštenju.

Uz ljudske i životinjske skelete, naučnici su pronašli i šiljkove harpuna, kameno oruđe, fragmente grnčarije i male ukrasne predmete.

Tokom dve sezone iskopavanja, koja delom finansira američka Fondacija National Geographic, otkriveno je oko 200 grobnica.

Datiranje i analiza kostiju i zuba, rađeno pod rukovodstvom bioarheologa Krisa Stojanovskog s Arizona univerziteta, pokazali su da grobnice sadrže ostatke dve biološki različite populacije koje su živele u razdobljima vremenski udaljenim više od hiljadu godina.

Stariji narod, Kifijani, koji su mogli da budu visoki do 180 centimetara, bili su lovci koji su se u tom delu Sahare naselili u najvlažnijem periodu, pre 10.000 do 8.000 godina.

Druga populacija, Tenereeni, na toj lokaciji je živela između pre 7.000 i 4.500 godina, u poslednjem vlažnom periodu Sahare.

Tenereeni su bili nižeg rasta nego Kifijani, i bavili su se raznim aktivnostima kao što su ribolov, lov i stočarstvo.

U njihovim grobnicama često se nalazi nakit, a tela su položena u ritualnim pozama.

Sahara, najveća pustinja na svetu, čija se starost procenjuje na sedam miliona godina, u jednom periodu pre 12.000 godina postala je vlažna i to bila nekoliko hiljada godina, verovatno usled male promene Zemljine orbite.

Izvor: (Beta)

PRONAĐEN UKRADENI PIKASOV BAKROREZ

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Brazilska policija saopštila je da je pronašla Pikasov bakrorez ukraden u junu iz jednog muzeja u San Paulu sa još tri dela koja su u međuvremenu takođe pronađena.

Inspektor Aldo Galeano potvrdio je da je pronađeno delo naslovljeno “Minotaur, žene i fontana” nastalo 1933. godine, prenele su agencije.

Ovaj bakrorez ukraden je sa još jednim Pikasovim delom, črtežom tušem naslovljenim “Slikar i njegov model” iz 1963. godine, kao i dvema slikama brazilskih umetnika, “Žene na prozoru” (1926) Emilijana di Kavalkantija i “Par” Lasara Segala (1919).

Trojica naoružanih muškaraca upala su 12. juna u muzej Pinakoteka u San Paulu i odnela četiri dela koje je Interpol procenio na blizu milion reala (613.000 dolara, odnosno 417.245 evra).

Dvojica osumnjičenih uhapšena su prošlog meseca nakom pronalaska tri druge ukradene slike.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

KARAKAŠEVIĆ: MEČ SA PERSONOM - NAJVAŽNIJI

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Srpski stonoteniser Aleksandar Karakašević izrazio je zadovoljstvo posle startne pobede na Olimpijadi u Pekingu i dodao da će njegov drugi duel protiv višestrukog svetskog prvaka Jirgena Persona biti najvažniji na turniru.

“Protiv Persona je važno, ali mislim da imam šanse. Igrali smo tri godine zajedno, znamo se jako dobro i prijatelji smo van stonog tenisa. U tom dvoboju daću sve od sebe, jer je to mnogo bitan meč. Mislim da mi je to prelomna partija, ako uspem da dobijem Persona biću vrlo zadovoljan i miran bar do osmine finala”, izjavio je Karakašević.

On je dodao da neće biti lako ni Šveđaninu Personu, jer je pod velikim pritiskom, s obzirom na to da mu je žreb bio naklonjen i da je imao otvoren put do polufinala, jer se neće sastati ni sa jednim Kinezom.

Selektor stonoteniske reprezentacije Srbije Zoran Kalinić izjavio je uoči meča drugog kola da je Person protivnik za respekt i da će pobednika odlučiti igrač koji bude raspoloženiji za igru.

“Stonoteniser koji bude više inspirisan dobiće meč. Nema favorita, obojica ulaze ravnopravno u duel. Šanse su 50 - 50″, smatra Kalinić.

Meč između Karakaševića i Persona igra se sutra u 14 časova po kineskom, odnosno u osam časova po srednjeevropskom vremenu.

Izvor: (Beta)

ATLETIKA: IVANA ŠPANOVIĆ ISPUSTILA FINALE, TATJANA JELAČA TRI PUTA PRESTUPILA

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Atletika: Ivana Španović ispustila finale

Mlada atletičarka Srbije, Ivana Španović nije uspela da se plasira u finale skoka u dalj na 29. letnjim Olimpijskim igrama.

Iako bi Ivani, lični rekord ili rezultat koji joj je doneo zlato na Svetkom juniorskom prvenstvu u Bidgošću ovog leta, doneo plasman u finale, naša takmičarka dva puta je prestupila a trći skočila 6,30 metara, što nije bilo dovoljno.

Jelača tri puta prestupila

Još jedan član atletskog olimpijskog tima Srbije, Tatjana Jelača, danas nije imala sreće. Bacačica koplja, koja je ovog leta na juniorskom SP bila bronzana, u sva tri pokušaja načinila je prestup.

Izvor: RTV Pink

ЋУТАЊЕ У ВИЈЕКУ ЉУБАВИ

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Olimpijada 2008, Vesti

БAЊA ЛУКA - Издавачке куће “Глас српски - Графика” и “Бесједа”, као и Књижевна заједница “Васо Пелагић”, предстојећи бањолучки сајам књиге дочекују са новим издањима, којима ће представити овогодишњу продукцију.

У “Гласу српском - Графици” кажу нам да су међу најзвучнијим именима која су објављена ове године и која ће бити представљена на сајму Горан Бабић и Дара Секулић. Бабићева књига “Громобран на гробљу” објављена је почетком ове године, док ће се књига Даре Секулић “Сретна скитница” тек појавити.

Међу осталим насловима које ће посјетиоци сајма књиге моћи да виде су и нове књиге поезије Ратка Ђогатовића, “У свом крсту” и “Вртови према истоку”, “Грнчара” Мирка Грбића, књигу “Запис на води” Дамира Перковића, “Писмо испоснику” Драгана К. Велеушића, те “Сунчеву дјецу” Невене Милашиновић, која је за ову књигу добила награду “Љупко Рачић”.

- Издавачка кућа “Бесједа” на бањолучким сајму представиће књигу овогодишњег добитника награде “Петар Кочић” Предрага Лазаревића “Без права на ћутање”, у којој је сабрано мноштво Лазаревићевих анализа актуелних политичких збивања код нас и у свијету - истакао је за наш лист уредник у овој издавачкој кући Ненад Новаковић.

Поред Лазаревића, “Бесједа” ће се представити књигама Момчила Спасојевића “Жена”, Ранка Рисојевића “Духовни трагови”, фототипским издањима књига “Чујте, Срби” и “Слава војводине Крањске”, као и другим издањем “Православног појмовника”.

Васо Пелагић”

Уредник у Књижевној заједници “Васо Пелагић” Ранко Прерадовић истиче да ће се ова кућа представити дјелима из овогодишње продукције, међу којима су најзапаженија остварења Михајла Орловића “Шести печат”, Станка Т. Пивашевића “Човек из недоба”, Марине Баврлић “С друге стране Месеца” и “Вијек љубави” Стевке Козић-Прерадовић.

Извор: Глас Српске Горан Дакић