ZAUSTAVLJENA PRIVATIZACIJA TV BOR

Brana Filipović    Vesti

Kako je javila RTV Bor,ova informativna kuća regionalnog značaja dobila je dolkumentaciju Agencije za privatizaciju da će i ubuduće poslovati kao opštinsko javno preduzeće. RTV Bor je počela da emituje i program na vlaškom,a planiraju se i emisije na romskom jeziku,što je prvi uslov da ne dodje do privatizacije.

U ostalim timočkim opštinama privatizovane su sve RTV stanice čiji je osnivač opština. Borska RTV je do sada čekala na odluku Agencije za privatizaciju zbog neregulisanih imovinmsko-pravnih odnosa, a u medjuvremenu je,shodno zakonu, uveden program na jezicima nacionalnih manjina.
RTV Bor je osnovana pre l5 godina,poseduje regionalnu frekfrenciju, oko l.500 kvadrata prostora u Domu kulture čiji je pravni naslednik nepoznat i ima više od 7O zaposlenih. Tehnička opremljenost nije na potrebnom nivou.

POSLEDNJA VIZIJA BUDUĆNOSTI

Nebojša Đorđević    Obaveštenja, Vesti

Poslednji književni poduhvat Artura Klarka The Last Theorem (Poslednja teorema) u Sjedinjenim Američkim Državama pojaviće se u prodaji u utorak, 5. avgusta. Klark je Poslednju teoremu počeo da piše 2002. godine, i zamislio ju je kao solo projekat, ali je zbog sve slabijeg zdravstvenog stanja ponovo pozvao na saradnju drugog velikana naučne fantastike i bliskog prijatelja Frederika Pola. Knjiga koja stiže u prodaju, kako dalje beleži Beta, nastala je iz 100 stranica Klarkovih beležaka i više je od obične futurističke priče o matematičaru koji rešava matematičku zagonetku staru vekovima.

Poslednja teorema je i vrhunac saradnje dvojice najuticajnijih pisaca žanra, na zalasku karijere. Klark, najpoznatiji po knjizi 2001: Odiseja u svemiru, umro je u martu, u 91. godini života. Pol, autor Kapije, ima 89 godina. Na Klarkovih 100 strana poslednje knjige, 40 ili 50 scena bilo je u potpunosti obrađeno, a ostatak su bile samo ideje u povoju. Na nekima su bili samo red-dva, ispričao je Pol u intervjuu datom u svom domu u Peletajnu, u državi Ilinois.

Izvor: Građanski list

U PRODAJI KARTE ZA ALIŠU KIZ U ARENI

Nebojša Đorđević    Obaveštenja

Prodaja ulaznica za koncert američke r’n'b zvezde Ališe Kiz, koji je zakazan za 11. oktobar ove godine u Beogradskoj areni, počeće 4. avgusta, po ceni od 2.600 do 4.500 dinara.

Ulaznice će, u zavisnosti od mesta, biti prodavane i po ceni od 2.900, 3.000, 3.200, 3.700 i 4.500 dinara. Mesto u loži koštaće 8.000 dinara, saopštila je Arena, koja je i organizator prvog gostovanja Ališe Kiz u Beogradu, u koji dolazi posle Zagreba.

Osim po trećem studijskom albumom “As I Am”, Ališa Kiz aktuelna je i po duetu sa frontmenom grupe White Stripes Džekom Vajtom, koji su snimili za naslovnu numeru (Another Way To Die) filma “Zrno utehe”, novog nastavka avantura Džejmsa Bonda. To je ujedno i prvi duet za film o Bondu, a objaviće ga producentska kuca “J Records” 28. oktobra - nedelju dana uoči početka prikazivanja “Zrna utehe” u bioskopima 6. novembra.

Ulaznice za koncert Ališe Kiz mogu se nabaviti na blagajni Beogradske arene, u Bilet servisu, Tuckwoodu, prodavnicama IPS i Mamutu, preko Eventima i sajtova www.arenabeograd.com i www.tickets.co.yu. SEECULT.org

Izvor: “Danas”

FILMOVI OD TURSKE DO AUSTRIJE

Mirjana Stanojevi?    Kultura


„Sarajevo film festival” od 15. do 23. avgusta

Sarajevo film festival” biće održan od 15. do 23. avgusta, a na programu će, kao i ranijih godina, biti dela autora iz regiona, od Austrije do Turske. Program je podeljen u tri dela: „Igrani film”, „Kratki film” i „U fokusu”, a otvoriće ga bosanski film „Snijeg” autorke Aide Begić.

U selekciji igranih filmova biće prikazani naslovi „Mi nikada nismo bili u Veneciji” Slovenca Blaža Kutina, hrvatsko-bosanski „Buick Rivera” Gorana Rušinovića, „Četvrti čovek” Dejana Zečevića, „Devojke” mađarske rediteljke Ane Faur, „Jesen” Turčina Ezkana Alpera, kontroverzni „Kino Lika” Dalibora Matanića, „Mart” austrijskog reditelja Hendla Klausa, kao i turski film „Tačka” Derviša Zaima. Svoje regionalne premijere imaće mađarski film „Delta” Kornela Mundruča i turski „Moj Marlon Brando” Hisejina Karabeja.

Predsednik žirija biće turski reditelj Nuri Bilge Čejlan, u Kanu nagrađen za „Tri majmuna”, a osim njega, tu su i britanski reditelj Hju Hadson, hrvatska glumica Marija Škaričić, nemački producent Mihael Veber i Debora Jang, umetnička direktorka Festivala „Taormina”.

Od gostiju festivala, za sada su potvrđeni glumac Kevin Spejsi i kineski reditelj Đija Žang-Ke, a ostala atraktivna imena se tek očekuju, jer je „Sarajevski filmski festival” poznat po slavnim zvanicama (prošle godine gosti su bili Fatih Akin, Žilijet Binoš, Stiv Bušemi, Sem Garbarski, Džeremi Ajrons, Majkl Mur…).

Izvor: “Blic” M.V.

UVEĆAN PIRKETOV LEGAT

Brana Filipović    Vesti

BOR - Poznati borski i srpski skulptor Milorad Antić-Pirke uvećao je svoj legat u Muzeju Ponišavlja u Pirotu na 36 skulptura u drvetu, najviše u hrastovini. Na otvaranju izložbe u galeriji Muzeja u Pirotu Antić je prikazao 28 dela istovremeno promovišući i svoju knjigu “Poezija zarobljene forme”. Izložbu je otvorila Radmila Vlatković, istoričar umetnosti.

Antić je obećao da će naredne dve do tri godine svoj legat obogatiti sa još deset do 20 skulptura u drvetu, kamenu i bronzi.