PROMOCIJA KNJIGE mr MIKICE SIBINOVIĆA, FAKTORI I FAZE EKONOMSKO GEOGRAFSKOG RAZVOJA KNJAŽEVCA I OKOLINE

Nebojša Đorđević    Vesti

U Knjaževačkom Domu kulture pred oko stotinak ljudi mr Mikica Sibinović je promovisao svoju knjigu “FaKtori i faze ekonomsko-geografskog razvoja Knjaževca i okoline,” a koji je, 2006 godine na tu temu i magistrirao. Autor ove knjige je rođen je 24.06.1979. godine u Zaječaru, osnovnu i srednju školu završio je u Knjaževcu, a diplomirao je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2003. godine, a od 1. septembra ove godine biće asistent na geografskom fakultetu u Beogradu. O monografiji su govorili profesor filozofije u penziji, Vitomir Stevanović, i prof geografije u Knjaževačkoj gimnaziji Jugoslav Dinić.

Ova monografija predstavlja jedan od retkih radova u kojima se tretira problematiku razvoja opštine Knjaževac celovito i kompleksno. Kao takav ima veliki naučno-istraživački značaj. Autor knjige, gospodin

Sibinović kaže:

„Knjaževački kraj je imao burnu prošlost , što je bitno uticalo na sadašnji nivo ekonomsko-geografskog razvoja. Prirodni potencijali koji bi trebalo da obezbede stabilnost razvoja su neadekvatno iskorišćavani, a odrećeni demografski procesi koji koji su, inače, karakteristični za ovaj kra prouzrokovali su „senilizaciju” najvećeg broja seoskog naselja”.

Autor je u ovoj knjizi prikazao sve bitne fizičko geografske elemente ovog područja: reljef, klimatska i hidrografska svojstva, pedološki sastav i biografske osobine, a posebnu pažnju je posvetio poreklu stanovništva i naseljavanju ovih krajeva, kao i prirodnom kretanju - migracijama stanovništva. Na ovaj način dat je kompletan geografski prikaz opštine Knjaževac. Hronološki je prikazana prošlost ovog prostora, od prvih tragova naseljenosti do današnjice. Najveći deo rada je posvećen fazama ekonomsko-geografskog razvoja a kroz prikaz razvoja poljoprivrede, rudarstva, zanatstva, industrije, trgovine i turizma, izdvojene su određene faze ovih.činioca

Autor je naučnim pristupom predstavio mogućnosti praktičnog rešavanja problema integrisanja Knjaževca u savremeni sistem “mreže naselja,” po ugledu na gradove zemalja Zapadne Evrope. Posebnu pažnju autor je posvetio i mogućnostima razvoja turizma.

Senilizacija seoskih naselja je posledica procesa depopulacije stanovništva i raznih migracija, zaključio je autor i definisao uticaj različitih faktora koji su uticali na to, kroz određene vremenske periode.

Štivo je podeljeno na sedam poglavlja, a ova na odeljke i podeljke, bogato dokumentovano kartografskim i grafičkim prilozima, statističkim podacima, citatima iz literature i metodološkim objašnjenjima. Inače, podatke je sam autor prikupio na terenu i obradio, tako da je monografija pod navedenim naslovom originalno naučno istraživačko delo napisano po svim „pravilima” koja su oubičajena za ovakvu vrstu rada.

Organizator promocije knjige je Narodna biblioteka “Njegoš” iz Knjaževac, a izdavač književni klub “Branko Milković,” takođe iz ovog grada.

“KNJIGA O KAMELEONIMA,” NAJČITANIJA KNJIGA U KNJAŽEVCU U MESECU MAJU

Nebojša Đorđević    Vesti

Prema podacima Književnog kluba “Branko Miljković” iz Knjaževca, Knjiga o Kameleonima, Žoze Eduarda Agvaluze je knjiga meseca maja u Knjaževcu. Ova knjiga, je inače “ovenčana nagradom” časopisa Independent za najbolji strani roman u 2007. godini. Kod nas se pojavila ove godine u izdanju “Derete” i već je “pobrala lovorike”…

Feliks Ventura je čovek s neuobičajenom profesijom. Ukoliko vaše poreklo nije dovoljno ugledno, on će vam ga promeniti. Ukoliko vaša porodična istorija nije baš toliko slavna, koliko biste želeli da bude, Feliks Ventura može da vam izmisli novu. Feliks Ventura je prodavac prošlosti.

Smeštena u savremenoj Angoli, Knjiga o kameleonima je nastanjena likovima čije priče ostaju nerazrešene. Kao bilo ko od nas, i oni mogu da zaborave stvari koje su im se dogodile, ali i da se sećaju onih koje nikada nisu. U njihovom svetu, čini se kao da se istina menja od jednog do drugog trenutka, kao da je sama istorija na rasprodaji.

U Feliksov život ulaze vladin ministar, bivši agent državne bezbednosti, misteriozni strani fotograf i prelepa žena. Feliks posmatra kako se njihove priče prepliću, s neočekivanim i neverovatnim posledicama po sve njih.

Agvaluzin rečiti narator vodi nas na živopisno i očaravajuće putovanje kroz promenljiv pejzaž pamćenja i prošlosti, i - iz svoje jedinstvene perspektive kameleona koji živi u Feliksovoj kući - otkriva dirljivu ljubavnu priču.

Žoze Eduardo Agvaluza je rođen 1960. godine u Angoli. Trenutno najveći deo vremena provodi između Lisabona i Luande.

Njegova najpoznatija dela su Istorijski roman Zavera, kao i Tržnica prokletih i Kišna sezona.

Objavio je i tri knjige kratkih priča i zbirku poezije U srcu šume. Njegov roman Creole (Arcadia), dobio je portugalski Grand pri za književnost. Afrički Lisabon, napisan u saradnji s Fernandom Semedom i fotografom Elzom Roš, često je hvaljena knjiga o afričkoj zajednici u Lisabonu.

DEMOGRAFSKI PARAMETRI U OPŠTINI KNJAŽEVAC

Nebojša Đorđević    Vesti

Broj domaćinstva u opštini Knjževac nije u direktnoj proporciji sa drastičnim opadanjem broja stanovnika, što je posledica negativnog prirodnog priraštaja i činjenice da se mladi bračni parovi retko odlučuju da „čuvaju” više od jednog deteta.

Prema popisu iz 2002.godine prosečan broj članova domaćinstva je iznosio 2,8 dok je taj parametar, prema popisu iz 1991. godine bio 3,1, a prema popisu iz 1953. 4,4. Opadanje tog broja je vidno,nastavlja se, tako da je realno očekivati da u naredni popius desetak sela u opštini Knjaževac neće imati žiterlje. Najugroženija po tom pitanju su sela na obroncima Stare planine, a koja u proseku imaju manje od 30 stanovnika, prosečne starosti preko 65 godina.

Promene su rezultirale smanjenjem broja stanovnika kao i demografskim starenjem, tako da u mnogim seoskim domaćinstvima živi samo jedan član i to, najčešće starosti preko 65 godina.

Inače, opština Knjaževac je na četvrtom mestu u Srbiji po prosečnoj starosti stanovništva::Gadžin Han (50,18 godina), Svrljig (48,67), Ražanja (47,20) i Knjaževac (47,15), tako da u njoj dominira stanovništvo starosti od 50-60 godina, koje čini 34,6%, od ukupnog broja stanovništa , slede žitelji starosti 30-49 godina, što čini 28,9% od ukupnog broja, dok stanovništvo starosti od 70-97 zauzima 25,6%.

Broj stanovnika u naseljima u opštini Knjaževac od 1948 do 2002. godine bio je:u 1948. godini 61.560, u 1953 godini 61.973, u 1961. godini 59.445, u 1971. godini 52.012, 1981 48.789, u 1991. godini 44.036 i u 2002. godini 38.044. stanovnika.