STRONGMEN IZ KIKINDE

Mirjana Stanojevi?    Vesti

Strongmen iz Kikinde Nebojša Muratović, rođen 07.07.1975. godine, visok 1,80 m i težak 135 kg, na nedavno prvenstvu Srbije u powerliftingu u Knjaževcu, osvojio je treće mesto u kategoriji preko 125 kg. Plasmanom na drugo, mesto na državnom prvenstvu, održanom u Odžacima i osvojenim trećim mestom u Kupu Srbije u strongmenu, izborio je mesto u reprezentaciji Srbije u ovom sportu.

Na pitanje: Kakve su mu ambicije, skromno odgovara, da je tome, tek godinu dana, a šta će nadalje biti, videće i videćemo. Radi na građevini, trenira po 3,4 sata. Vikendom odlazi na takmičenja.

«Disciplina za jače od najjačih su: predispozicije, jaka volja, velika odricanja, mnogo vežbanja, pravilna ishrana više puta dnevno (kuvano meso, hrana bogata vitaminima, krompir, pirinač, griz..)» kaže Muratović.

Kako postati Strongmen?

«Biti što bolji, podići i povući više od drugih, u što kraćem vremenu, a discipline su: 1. vučenje kamiona teškog 12 tone, 20 metara, 2. Konanov krug - težine 300 kg - što više krugova (Muratović je uradio 4), 3. nošenje kofera - 2 kofera teška po 125 kg nositi za što kraće vreme 30 metara, 4. prevrtanje gume teške 380 kg, 5. Afrička stena, teška 140 kg, koju takmičare nose 20 metara, 6. piramida od četiri stepenika: podići 3 tega - 160, 180 i 240 kg.(Muratović je to uspeo za 24 sekunde), 7. dizanje 6 kugli od 110 - 180 kg,8. Joko - školjku automobila od 400 metara nositi 20 metara, 9. dizanje balvana od 100 kg, pa naviše, 10. potisak s ramena 14 buradi. Na svakom takmičenju ima šest disciplina po izboru organizatora» - dodaje Muratović.

Poželimo mu svu sreću na predstojećem Međunarodnom takmičenju u Beopgradu, na Adi Ciganliji 01.06. 2008. godine.

JAKE PRIČE

Nebojša Đorđević    Vesti

Državno prvenstvo Srbije u powerliftingu, održano u Knjaževcu, bilo je prilika da se u Domu kulture ovog grada sretnu takmičari, bivši takmičari i ljubitelji ovog sporta, da razmene iskustvo i priču, a i da se prisete nekog prošlog vremena. Pokušali smo da vam dočaramo delić te atmosfere:

SINIŠA JOVIĆ, APSOLUTNO NAJJAČI TAKMIČAR NA 40. OTVORENOM PRVENSTVU SRBIJE U POEWRLIFTINGU

Nišlija, Siniša Jović (nastupao za ekipu iz Zaječara), sa 40. otvorenog prvenstva u powerliftingu poneo je titiulu apsolutno najjačeg takmičara. To mu je drugi put za redom. Ima 40 godinai i veteran je u ovom sportu, a takmiči se i u strongmenu. Ističe da je powerlifting specifičan spoj snage i duha, odnosno mozga i mišića, a da je to ujedno i vežba dinamike i discipline koja mora da ima i kontinuitet, za razliku od od bodi bildinga, gde je u prvom planu, ono vizuelno.

“Svako ima pravo na tri nastupa: prvi put dižeš težinu koju sigurno možeš, drugi put, onu, koju pretpostavljaš da možeš i treći put onu, za koju se nadaš da možeš” - kaže Siniša Jović.

ZOLTAN TOT: SPREMAM SE DA OBORIM REKORD U TRIATLONU (TOTALU)

Zoltan Tot, takmičar Powerlifting kluba “Knjaževac”, na ovom prvenstvu postavio je novi državni rekord u čučnju, koji iznosi 176 kg. Sa raznih takmičenja u ovom sportu ima oko 60 medalja.

“Na 40. otvorenom prvenstvu Srbije” konkurencija je bila prilično jaka. Nadam se da će slična situacija biti i na narednom, jer ću tada “napasti” državni rekord u totalu. Spremam se za to, a i spreman sa za to.”

MILAN BELIĆ, TRENER KLUBA “BEMIKI” IZ KIKINDE: TRADICIJA JE DA NON STOP IMAMO NEKOG AKTUELNOG PRVAKA

Milan Belić, iz Kikinde, bivši takmičar, pomoćni trener reprezentacije Srbije u strongmenu i vlasnik firme Fitnes centar, već petnaest godina je aktivan u powerliftingu. Prestao je da se bavi time zbog povrede, a takmičio se u kategorijama od 75 - 100 kg.

“Imao sam nesreću sam se takmičio u vreme kada je bio aktivan Dobrivoje Đorđević iz Zaječara, te sam “večiti drugi”. Tu i tamo sam bio državni prvak, kada se ovaj ne bi pojavio na takmičenju. Inače klub “Bemiki” iz Kikinde koju treniram zvanično postoji od 1992 godine. Bio je ekipni prvak države 1992. I 2005. godine. Imamo tradiciju, da non stop imamo nekog državnog prvaka. Novac za takmičenja obezbeđujemo samofinansiranjem”.

Inače, Milan Belić je poznat u Srbiji I kao odgajivač nemačkih ovčara. Odgajivačnica takođe ima naziv “Bemiki”.

RADU JOKA - MALI ČOVEK, JAK KAO STENA

Među takmičarima, posebnu pažnju skretao je Radu Joka (07.07.0980.), rastom, tek negde oko 1,50 cm, ali snagom obrnutom visini. On je u čučnju državni prvak u kategoriji do 53 kg. Podigao je svoju trostruku težinu. Za njega treneri kažu da je pri prvom kontaktu sa tegovima podičao težinu, koja je bila ravna juniorskom državnom rekordu. U ovom sportu je od 2000. godine.

DOBRIVOJE ĐORĐEVIĆ, LEGENDA POWERLITINGA: “IMA PUNO DOBRIH TAKMIČARA”

Državnom prenstvu u Powerliftingu prisustvovao je i Dobrivoje Đorđević iz Zaječara, čovek koji je 19 puta bio državni prvak u ovom sportu. U težini do 90 kg ostvario je rezultat: 292,5 kg u čučnju, 190 kg u benč presu, 302,5 u mrtvom dizanju (vučenje) i u triatlonu 775. Bio je državni reprezentativac, prvi prvak Poljske, na tromeču Jugoslavija - Češka - Poljska 1988.godine. Takmičio se i u strongmenu. Njegov sin David Đorđević bio je drugi u ovom sportu, na nedavno održanom prvenstvu u Odžacima.

“Ima puno dobrih takmičara, a i onih, koji bi uz dobar stručan rad mogli da postanu rekorderi. Zadovoljan sam, srušeno je mnogo dosadašnjih rekorda” - kaže Dobrivoje Đorđević.

ALEKSANDAR STANKOVIĆ, DRŽAVNI REKORDER U VUČENJU (320 KG) U KATEGORIJI DO 110 KG: BIO SAM BLIZU DA PODIGNEM SVOJU TROSTRUKU TEŽINU

Aleksandar Stanković iz Vladičinog Hana, rođen 1982. godine, koji nastupa za ekipu Powerlifting kluba “Knjaževac”, vlasnik je novog državnog rekorda u mrtvom dizanju (vučenje), u kategoriji do 110 kg, koji iznosi 320 kg. Takmičar je od 2006. godine i do sada je na takmičenjima osvojio 7 zlatnih, 3 srebrne i jednu bronzanu medalju.

“Bio sam blizu sa podignem svoju trostruku težinu, a to I iz razloga, jer bih u tom slučaju bio apsolutno najjači takmičar na takmičenju”.

DALIBOR ILIJIĆ, RELATIVNO NAJJAČI TAKMIČAR NA DRŽAVNOM PRVENSTVU: UKOLIKO DOĐEMO DO NOVCA JURIŠAĆEMO NA EVROPU

Organizator državnog prvenstva, Dalibor Ilijić, pored sjajno obavljenog posla u tom domenu, postavio je novi državni rekord u kategoriji do 82.5 kg, a s obzirom na rezultate u svim takmičarskim disciplinama, proglašen je za relativno najjačeg takmičara na državnom prvenstvu u powerliftingu.

“Dobro je,naš klub je ušao u takmičarsku zrelost. Nedostaju samo sredstva, da bi smo stvorili uslove da se taj nivo izjednači sa evropskim. Ukoliko dođemo do novca “jurišaćemo” na Evropu.” - kaže Dalibor Ilijić.

STVARNO NAJBOLJI

Nebojša Đorđević    Vesti

KNJAŽEVAČKI POWERLIFTING KLUB NA »DOMAĆEM TERENU» (VELIKA SALA DOMA KULTURE U KNJAŽEVCU) NADMOĆNO ODBRANIO PRIMAT NAJBOLJEG U DRŽAVI NA 40. OTVORENOM PRVENSTVU SRBIJE U POWERLIFTINGU. SJAJNA ORGANIZACIJA.

Ne, tekst naslova, nikako nije reklama za «Jelen» pivo. Odnosi se na sjajnu ekipu Powerlifting kluba «Knjaževac» iz istoimenog grada. Njegovi takmičari su na domaćem terenu još jednom odbranili primat i dokazali da su u ovom trenutku neprikosnoveni u granicama Srbije u ovom sportu. Momci predvođeni izvanrednim Daliborom Ilijićem, osvojili su 5 zlatnih, 2 srebrne, jednu bronzanu medalju, dva četvrta mesta, postavili 5 državna rekorda, osvojili 3 titule - najboljeg kluba u zemlji, relativno najjačeg takmičara (Dalibor Ilijić) i najboljeg juniora (Milan Veselinović).

Novi državni rekorderi iz Knjaževca su: Zoltan Tot u kategoriji do 60 kg, koji je podigao u čučnju 176 kg, Trifunović Srđan, (popularni «Sava») u kategoriji do 67,5 kg u čučnju, zatim Dalibor Ilijić («Dača») u kategoriji do 82,5 kg, Radenković Zoran do 90 kg i Milan Potkonjak u kategoriji do 100 kg.

Knjaževačka publika imala je priliku da vidi i novi državni rekord u mrtvom dizanju, od 320 kg, koji je postvio član Powerlifting kluba «Knjaževac», Aleksandar Stanković («Kalča»). Druga mesta su osvojili, Aleksandar Rakočević u benč presu, u kategoriji veterana sa ostvarenih 201 kg i Aleksandar Makera u kategoriji preko 125 kg, dok je treće mesto pripalo debitantu Vladici Živkoviću u kategoriji do 75 kg. Četvrto mesto u konkurencji seniora, pripalo je junioru, Milanu Veselinoviću, koji je u kategoriji do 82,5 kg u benč presu podigao 116 kg, a isto mesto pripalo je i debitantu Milanu Marjanoviću («Vasici») u kategoriji do 67,5 kg.

Biće interesantno kod proglašenja sportiste godine!!!