ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ ПЕСНИКА ‘’ДАНИ ПОЕЗИЈЕ”

Anđelina Petrović    Vesti

ЗАЈЕЧАР - Фестивал младих песника ‘’Дани поезије”, који ће се 23. пут одржати у Зајечару, почеће вечерас представљањем песника Дејана Алексића и трајаће до суботе када ће бити проглашен победник Фестивала. Фестивалске вечери одржаваће се у Задужбини ‘’Никола Пашић”, изузев последње која ће бити организована на градском тргу, а у случају кише, целокупно дешавање биће премештено у зајечарско Позориште.

Друге фестивалске вечери биће промовисан књижевни часопис ‘’Поља” о коме ће говорити уредник Ален Бешић. Исте вечери биће представљена и издавачка кућа ‘’Дерета” о којој ће говорити уредник Петар Арбутина, док ће као гост вечери учествовати Лаура Барна.

Матуранти зајечарске Гимназије за петак су припремили свој програм, када ће прочитати песме из заједничке књиге, а након њих ће се представити млади песници, добитници значајних књижевних награда Александар Семакин, Вања Миљковић и Новица Вујовић. О ауторима ће говорити књижевни критичар Стеван Брадић. WEB магазини метафора, трећи трг и балкански књижевни гласник биће промовисани, такође, у петак, а представиће их Саша Радојчић, Дејан Матић, Душан Гојков и Драгана Николић.

Последње фестивалске вечери на ‘’репертоару” је промоција књиге ‘’Поема преко” прошлогодишње победнице Соње Веселиновић из Новог Сада, о којој ће говорити критичар Драган Бошковић.

У самом финишу публици ће се представити седам младих песника који ће конкурисати за прву награду - издавање књиге. Финалне вечери наступиће Београђани Иван Јевђенијевић, Лазар Јовановић, Владимир Табашевић и Наташа Симеуновић, Новосађанка Драгана Брдарић, Андрија Ивановић из Мајданпека и Горан Карановић из Мостара. Пре проглашења победника, зајечарска публика имаће прилике да ужива у кабареу ‘’Ја певам свој блуз” Горана Султановића. Ове године биће по трећи пут додељена и награда ‘’Сергије Лајковић” за изузетан допринос у промоцији младих стваралаца.

ГОРДАНИ БОРАНИЈАШЕВИЋ, КЊИЖЕВНА НАГРАДА “РАДЕ ТОМИЋ”

Nebojša Đorđević    Vesti

РАДЕ ТОМИЋ

Гордана Боранијашевић, књижевница из Нове Вароши овогодишњи је добитник престижне награде “Раде Томић”, Књижевног клуба “Бранко Миљковић” из Књажевца.

Жири за доделу ове награде радио је у саставу: проф. др Недељко Богдановић, председник, мр Срба Игњатовић, члан и Обрен Ристић, члан, констатовао је да су на конкурс за Награду 2008. пристигли радови 152 учесника из Србије и других земаља. Од тога је 40 рукописа песничких збирки, и 112 циклуса песама.

Након свестраног упознавања са пристиглим рукописима жири је најпре сачинио ужи избор, а потом је, после накнадног увида у тај одабир, једногласно донео

О Д Л У К У

Прва награда на конкурсу ,,Раде Томић” за 2008. Годину додељује се ауторки Гордани Боранијашевић, из Нове Вароши, за рукопис МОЛИТВА ЗА МОЈЕ РИМЕ. Награде је штампање понуђене књиге у новопокренутој едицији ,,Раде Томић”.

Друга награда припала је Зорану Петровићу, из Крагујевца, за циклус песама ОСРЕДЊИМ РЕЧИМА РЕЧЕНО.

Трећа награда припала је Владану Ракићу, из Београда, за циклус песама ФРАГМЕНТИ.

Награде су новчане, у износу који је одредио организатор конкурса.

Жири похваљује ауторе: Наташу Симеуновић, из Београда, за циклус песама ТРАЧКИ КОЊАНИК, и Мају Милошевић, из Сврљига, за циклус песама ТРАГОМ СВОЈИХ ТРАГОВА.

За специјално признање жири издваја рукопис УСТАНИ, ЛАЗАРЕ др Љубише Рајковића Кожељца, из Зајечара, с препоруком да се објави у оквиру издавачке делатности Књижевног клуба ,,Бранко Миљковић”, у Књажевцу, за 2008. годину.

Жири предлаже организатору конкурса да се изводи из награђених и похваљених рукописа објаве у часопису Бдење.

О б р а з л о ж е њ е

Молитва за моје риме Гордане Боранијашевић је збирка поезије грађене на дослуху и сазвучју речи, које ступају у различите односе: сематичкe, асоцијативнe, творбенe, ритмичкe, формалнe. Збирка се доима као покушај преиспитивања могућности језика да својим различитим облицима оствара просторе поетског исказа. Из стихова избија и забринутост за будућност човека и за поезију као човеков најстваралачкији и најљудскији израз у времену у којем господаре интереси, зло и неспоразуми. Уз извесна прочишћења од схематичности и форсиране актуелности, збирка ће бити занимљив прилог песничком резултату генерација песника који стварају у узбурканом времену и даље од културних центара, склоних експерименту и иновацијама.

Опуштена, привидно нехајна, у бити неконвенционална, поезија Зорана Петровића у сплету онога што се код нас данас пише и објављује делује освежавајуће. У њој наоко нема валиких тема, бура и главоломки - заправо има их, али на притајен, нови, ненаметљив начин. Нема драматичних обрта налик на боксерске ударце али поезија готово сва почива на обртима, што обликују ауторову персоналност. Завичајност се такође чини да није посебан песников проблем а, опет, јасна културна и временска позиција индиректно одређују место и тле или, суптилније, становиште с којег се Зоран Петровић отискује у авантуру која би се, његовим речима, могла описати и као обликовање «Биографије света».

Песничка читанка Устани Лазаре, др Љубише Рајковића повезује историју српског народа са немирима савременог човека, преко дијалога са личностима које у српском народу нису само историјски изабраници већ симболи одређених схватања, идеала и прегнућа чије дело има универзални карактер и високо надживљава време у којем су живели, народ из кога су поникли и културу којој су припадали. Такве личности су оријетири којима се дух савременог човека угрожен многим нападима зла и интереса креће како не би залутао у беспутици глобалних интереса и поклекао у својој немоћи да се таквим интересима одупре.
У збирци су дошли до изражаја велико познавање српске духовне традиције, лирски субјекат песника и рутинска умешност да се у занимљивој форми искаже драматика човека српске историјске савремености.

У Књажевцу, 23.маја 2008.г. Проф. др Недељко Богдановић, председник, Мр Срба Игњатовић, члан Обрен Ристић, члан

Књижевно вече (и додела награда са овог конкурса), на коме ће, осим награђених и похваљених учествовати и гост уредник из часописа “Бдење”, Зоран Вучић и гошћа, поетеса Милена Марковић из Горњег Милановца, биће одржано у петак, 23.05.2008. године у Друштвеном клубу књажевачког Дома културе, са почетком у 20 часова.

KNJIGA NEDELJE U KNJAŽEVCU: “ŠKOLA” JASMINKE PETROVIĆ, NAJČITANIJE KNJIGE U PROTEKLOM MESECU: “ZMAJEV KOD” (TEA STITON) I “MOJA OMILJENA SUPRUGA “ (TONI PARSONS)

Nebojša Đorđević    Vesti

Prema podacima Narodne biblioteke “Njegoš” iz Knjaževca, knjiga nedelje u ovom gradu je “Škola”, Jasminke Petrović, koju je ilustrovao Dobrosav Živković Bob.

Duhovito napisana i nadahnuto ilustrovana knjiga o školi. Među vrstama nastavnika i učenika sigurno ćete prepoznati i neke koje ste i vi sreli. Učionice, školsko dvorište, kabineti, tetkice, školski odmori i ekskurzije - sve je tu. I još poster pod naslovom: “Igrom do bolje ocene!”. Pa kome još treba neka bolja škola?

Najčitanije knjiige u proteklom mesecu na Dečjem odeljenju ove biblioteke su:

Zmajev kod,Tee Stilton

Hari Poter i relikvije smrti, Džoan Rouling i

Gospođica Divna, Rodžera Hargrivsa.

Ugledni Mišford koledž je omogućio svojim studentima da ih podučavaju eminentne javne ličnosti Mišijatije. Možda i prva među njima je slavna Tea Stilton, koja predaje o ‘jurišnom novinarstvu’… Na koledžu, međutim, susreće nekoliko sjajnih devojaka sa kojima formira muzičku atrakciju - ‘Tea Sisters’! U jeku silnih priprema za predstojeće nastupe, jedan simpatični student misteriozno nestaje…


Na odeljenju za odrasle, knjiga proteklog meseca je:

“Moja omiljena supruga, Tonija Parsonsa,

“Sneg”, Orhana Pamuka i

Prijatelji, ljubavnici i čokolada”, Aleksandra, Mekola Smita.

Izuzetna priča o seksu, ljubavnim borbama i drugim suprugama, iz pera autora svetskog bestselera Čovek i dečak.

Uspešni mladi londonski advokat Bil Holden i njegova žena Beka sele se s četvorogodišnjom kćerkicom u Šangaj. To je grad u usponu, novo središte zlatne groznice, grad prilika i iskušenja, gde se burno stvara bogatstvo i raspadaju brakovi. Bilova advokatska firma smešta porodicu Holden u Rajsko naselje - raskošan stambeni blok pun „drugih supruga” - prelepih devojaka koje izdržavaju bogati tuđi muževi, kakva je i Đinđin Li, bivša nastavnica zaljubljena u ukrštene reči i klizaljke. Posle jednog strašnog događaja Beka i Holi vraćaju se u London - a Bil i Đinđin se zbližavaju. Bil želi da bude bolji čovek od milionera koji izdržava Đinđin Li kao drugu suprugu. Bolji od svakog muškarca koji vara svoju ženu. Beka je njegov najbolji prijatelj. Ali na kraju, može li on Đinđin dati nešto drugačije - može li joj pružiti ljubav koju zaslužuje? I može li istovremeno voleti i svoju ženu?

Moja omiljena supruga je priča o muškarcu i ženi našeg doba, o njihovim borbama, radostima i skrivenim čežnjama. Iznad svega, to je knjiga o tome gde prestaju seks, pustolovina i opsesije, a počinje istinska ljubav.

“VAN GOGH” VEČERAS U KNJAŽEVCU

Nebojša Đorđević    Vesti

Večeras u 20h, na platou ispred Doma Kulture u Knjaževcu, a povodom Dana opštine ovog grada, nastupiće rok sastav “Van Gogh.” Stariji poštovaoci (čitaj srednja generacija) muziciranja ove grupe, a i mladji naraštaji, imaće priliku da uživaju u prepoznatljivom soundu, koj ise, eto dopao i Evropi (MTV Adria nagrada).

Grupu su, inače osnovali gitarista Zvonimir Đukić - Đule, pevač Goran Milisavljević, klavijaturista Đorđe Petrović, basista Predrag Popović i bubnjar Srboljub Radivojević u januaru 1986. Krajem iste godine izašao je prvi album benda, Van Gogh. Ubrzo nakon toga grupa prestaje sa radom.

Zvonimir Đukić je obnovio “Van Gogh” 1990. godine, i grupa izdaje singl “Gubiš me”. Tokom 1991. pojavljuje se album “Svet je moj”, na kome je pored gitare Đukić preuzeo i ulogu pevača. Pored njega od originalne postave je ostao samo Srboljub Radivojević, a na albumu su svirali i klavijaturista Vlada Barjaktarević, basista Aleksandar Barać i veliki broj gostiju. Na sledeća dva studijska albuma “Strast” (1993) i Hodi (1996) grupa je svedena na trio Đukić/Barać/Radivojević. Međutim, nakon toga Barać napušta grupu. 1999. godine izlazi album “Opasan ples”. Novi basista grupe postao je Dušan Bogović, ali i njega je ubrzo zamenio Dragan Ivanović. Krajem 2002. godine izašao je album “DrUnder”.

Nakon pauze od skoro četiri godine sedmi studijski album grupe Van Gogh, nazvan “Kolo”, pojavio se u prodaji 24. maja 2006. 2007. godine su osvojili MTV Adria nagradu za najboljeg regionalnog izvođača (Best Adriatic Act).

IZVOD IZ PROGRAMA PROSLAVE MAJSKIH PRAZNIKA OPŠTINE KNJAŽEVAC

Nebojša Đorđević    Vesti

15. MAJ četvrtak

OŠ „Kaplar” - OŠ „Vuk Karadžić” (Gradski stadion) 14,45 - revijalna fudbalska utakmica Gimnazija - Tehnička škola (Gradski stadion)

16,30 - FINALE FUDBALSKOG KUPA ZA PEHAR PREDSEDNIKA OPŠTINE (Gradski stadion)

20,00 - kulturno umetnički program Udruženje penzionera „Sunčana jesen” pod nazivom „Stariš, a ne osetiš kada mladost proleti, uvek negde žuriš, a kad ćemo voleti…” (velika sala Doma kulture)

16. MAJ petak

20,00 - koncert grupe „Van Gog” (plato Doma kulture)

17. MAJ subota - PRAZNIK OPŠTINE KNJAŽEVAC

10,00 - „Riblji kotlić” kuvanje riblje čorbe u organizaciji ribolovačkog Sportskog društva „Beli Timok” i podela 1000 porcija (kej Veljka Vlahovića)

10,00 - Prvi međunarodni karate kup - sve uzrasne kategorije - kate i borbe (sala Kaplar) 12,00 - prijem gostiju (hol Doma kulture) 12,30 - svečana sednica Skupštine opštine sa akademijom (velika sala Doma kulture) 13,00 - koktel (hol Doma kulture)

20,00 - koncert „Knjaževačka razigrana pletenica” (plato Doma kulture)

19. MAJ ponedeljak

20,00 - pozorišna predstava „Balkanski tango” U izvođenju učenika Knjaževačke gimnazije (velika sala Doma kulture)

23.MAJ petak

20,00 - književno veče književnog kluba „Branko Miljković” i proglašenje pobednika književnog konkursa „Rade Tomić” Gosti: Srba Ignjatović, predsednik Udruženja književnika Srbije i profesor Dr Nedeljko Bogdanović, uz muzičku pratnju „Duo tren” iz Knjaževca (društveni klub Doma kulture)