PREMIJERA PREDSTAVE O DUČIĆU “POSLEDNJA PESMA”

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

U pozorištu “Moderna garaža” večeras će premijerno biti izvedena predstava “Poslednja pesma”, o srpskom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću, po tekstu Anite Panić, u adaptaciji i režiji Marka Misirače.

Ulogu Dučića tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a njegovog mladog rođaka Milan Nikitović.

Televizijska autorka i dokumentaristkinja Panić odabrala je za radnju drame period između 1941. i 1943. godine, pred kraj života pesnika.

Dučić je na pragu svojih sedamdesetih poslat od strane raspadnute otadžbine, Kraljevine Jugoslavije, u specijalnu misiju u Ameriku.

Mesto dešavanja je salon u vili njegovog rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera.

Predstava je realizovana u vreme kada se obeležava 70 godina od smrti Jovana Dućića.

Posebna premijera biće organizovana u rodnom gradu pesnika Trebinju, u novembru, a u planu je izvođenje u više gradova u Srbiji, Republici Srpskoj, kao i u dijaspori.

Predstavu su finansijski podržali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Producenti su “Balkan film”, “Drina film” i Udruženje dramskih umetnika Srpske.

Izvor: Blic Online /Tanjug, MMV

“SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU” PONOVO U ATELJEU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Atelje 212 obnavlja, posle 27 godina od premijere, čuvenu predstavu “Sveti Georgije ubiva aždahu”, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, sa novom glumačkom podelom

U istorijskoj drami Dušana Kovačevića o ljubavnom trouglu koji se odvija u klanici Prvog svetskog rata Gavrila će igrati Marinko Madžgalj, policajca Đorđa - Bojan Žirović, a njegovu ženu Katarinu - Sofija Juričan.

Prva proba biće održana sutra, a premijera je 26. septembra u Kulturnom centru u Boru, dok će beogradska publika moći da vidi novu predstavu u oktobru.

“Sveti Georgije ubiva aždahu” je uzbudljiva, pomalo bizarna, istinita priča iz Prvog svetskog rata o oklevetanim mačvanskim seljacima osakaćenim u balkanskim ratovima, tragičnim bogaljima, ratnim invalidima veteranima, koji su navodno iskorišćavali odsustvo sposobnih vojnika i predstavljali “opasnost” za njihove žene i sestre.

Da bi sprečila pobunu, srpska Komanda odlučuje da mobiliše i pošalje invalide na front, u prve borbene redove Cerske bitke i tako reši problem. Srbija u kojoj je rat “peto godišnje doba” i srpski mentalitet u kome se meša poganluk i dobrota - samo su pozadina nastanka ljubavnog trougla između zgodnog mladog ratnog invalida i švercera Gavrila, lokalnog policajca Đorđa i njegove žene, zavodljive i slobodoumne Katarine.

Komad i predstava imaju melodramsku, tragičnu završnicu.

U velikom glumačkom ansamblu su i Dara Džokić, Nenad Jezdić, Bojan Dimitrijević, Tihomir Stanić, Gordan Kičić, Nebojša Ilić, Milan Mihailović, Branislav Zeremski, Nenad Ćirić, Vladislav Mihailović, Erol Kadić, Miloš Klanšček, Radomir Nikolić, Nenad Heraković, Andrija Kuzmanović, Milan Nikitović i Aleksandar Gruden.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

GLOUB PRIPEMA TURNEJU HAMLETA U 205 ZEMALJA SVETA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

LONDON, - Šekspirov Gloub teatar priprema turneju predstave “Hamlet” u svim zemljama sveta.

Mala produkcija sa osmočlanom glumačkom ekipom biće na turneji izmedju aprila 2014. i 23. aprila 2016, kada pada 400. godišnjica Šekspirove smrti.

Broj od 205 zemalja i teritorija, što je trenutni cilj, mogao bi da varira jer nije uvek jasno šta čini jednu zemlju. UN imaju 193 članice, dok su se na Olimpijskim igrama u Londonu takimičila 204 tima.

Još nisu odredjena mesta na kojima će nastupati, ali je sigurno da će medju njima biti Helsinger u Danskoj, gde se odvija radnja Šekspirove tragedija, kao i dolina Rift u Keniji.

Turneja će početi i završiti se u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu.

Izvor: Beta

“ČEKAJUĆI GODOA” U ATELJEU 12.JUNA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Predstava ‘’Čekajuci Godoa” koja je prvobitno nastala u okviru Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) nastavlja svoj život u beogradskom pozorištu Atelje 212 u kome će biti izvedena 12. juna u 20:00 časova na Velikoj sceni.

“Kvalitet Beketovog komada koji su rediteljke Ana Popović i Marija Lipkovski oživele na sceni uz pomoć glumaca Ivana Mihailovića, Uroša Jakovljevića, Dejana Dedića, Vladimira Tešovića i Luke Mijatovića bio je prepoznat i od strane žirija prestižnog internacionalnog festivala ITs u Amsterdamu gde je predstava bila nominovana za ITs GUEST AWARD. Uspehu i kvalitetu predstave su u velikoj meri doprinele i scenografkinje Nevena Prodanović i Tamara Joksimović, kostimografkinje Milica Požar i Nevenka Šmitran, kao i producent predstave Una Stevanović”, piše u najavi predstave

Reč reditelja:

“Kada je Beket sredinom prošlog pisao Čekajući Godoa svet je bio uzdrman naglim istorijskim, političkim i društvenim promenama koje su zatečenog pojedinca stavljale pred neizvesnost sutrašnjice, koja nije pružala nadu ni sigurnost. Gogo i Didi bili su usamljenici jer su izopšteni iz društva. Danas, na početku novog veka, Gogo i Didi ostaju usamljenici iako duboko ukorenjeni u društvo i preplavljeni svim njegovim manifestacijama. Oni više nisu ljudi čije je najbolje vreme prošlo, već oni čije vreme tek dolazi, ali koje je suštinski apokaliptično i neumoljivo. Estragon i Vladimir su suočeni sa problemima sa kojima se danas mi, takozvani mladi, suočavamo; problemi koji parališu i onesposobljavaju i teraju u mrtvi ćošak eskapizma u kome ništa drugo ne preostaje nego da čekamo čudo da se desi, zvali ga mi Godo, ili već kako god ko želi.”

Izvor: B92 Foto: www.atelje212.rs

USPEH PIROTSKOG NARODNOG POZORIŠTA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Narodno pozorište iz Pirota osvojilo je skoro sve glavne nagrade na 49. festivalu „Joakim Vujić” u Lazarevcu.

Najbolja predstava u celini je „Mali Geza” Stevana Bodrože koji je dobio nagradu i za najbolju režiju, a za ulogu u ovoj predstavi glumačku nagradu osvojio je i Aleksandar Radulović.

U programu “OFF Joakim” za najbolju predstavu proglašena je „Pola pola” Jelene Bogovac.

- Ovo je velika nagrada i za sam grad i za naše pozorište. Nije se skoro desilo da dve pozorišne predstave jednog pozorišta dobiju nagrade na ovom Festivalu. To samo pokazuje da smo bili na pravom putu kada smo obe predstave stavili na repertoar - kaže direktor Narodnog pozorišta Pirot Gradimir Filipović.

Nagrade na festivalu “Joakim Vujić” biće uručene u Lazarevcu.

Izvor: Južne vesti /Vladimir Veljković