NIKOLA TESLA KAO STRIP JUNAK

Nebojša Đorđević    Strip, Vesti

O naučnicima se retko crtaju stripovi, osim ako ne predstavljaju zle likove koji prete nekom super-heroju. Izuzetak je strip o Nikoli Tesli koji je u Srbiji predstavljen na festivalu nauke na Fruškoj gori.

Munja je zaparala nebo kada je na današnji dan, pre 158 godina Nikola Tesla rođen u Smiljanu, nacrtao je Rejv Mehta, autor stripa “Izumitelj, priča o Tesli”.

Kroz sagu o pronalascima, Mehta crta nimalo dosadan život slavnog srpskog naučnika.

“Teslina priča mi je bila fascinantna. Istražujući u Sjedninjenim Državama bilo mi je neverovatno da je još niko nije nacrtao. Pisalo se o njegovoj biografiji, ali ne o životnom putu, a meni se činilo da je njegov put bio važniji od svega što je izumeo”, priča Mehta.

Njegov životni put, sa svim usponima i padovima, izdajama koje je istrpeo i nepoverenju javnosti, koje je razbio uspešnim pronalascima, inspiracija su za svakog naučnika, kaže Mehta.

Neki budući naučnici se sada nalaze u školskim klupama. I njima je namenjen ovaj strip.

“Strip je dostupan broju od čak 35 miliona učenika. Dosad je prodato 30.000 primeraka i to je danas najprodavaniji strip koji nije naučno-fantastičnog žanra u Sjedinjenim Državama. Mnogo više njih sada zna o Nikoli Tesli i u prilici je da bude inspirisano njegovim životom”, dodaje Mehta.

U šest poglavlja opisan život Nikole Tesle u ovom stripu za sada je dostupan samo na engleskom jeziku.

Na veb-sajtu koji ocenjuje kvalitet štiva, ocenjen je visoko, sa 4 zvezdice i veoma je prodavan na najvećoj svetskoj onlajn prodavnici Amazon.

Izvor: RTS

CRTEŽI STRIP JUNAKA TINTINA PRODATI ZA 2,6 MILIONA EVRA

Nebojša Đorđević    Kultura, Strip, Vesti

Foto: profimedia

Crteži strip junaka Tintina, koje je belgijski autor Erže naslikao 1937. godine, prodati su na aukciji u Parizu za 2,65 miliona evra ssto je rekordna cena za strip, saopštila je danas aukcijska kuća Artkirijal (Artcurial).

Prethodni rekord postignut je 2012. godine kada su originalne korice izdanja “Tintin u Americi” prodate na aukciji za 1,3 miliona evra, prenose danas francuski mediji.

Prodati crteži naslikani su mastilom za izdanja objavljena od 1937. do 1958. godine. Na tim crtežima Tintin i njegov pas Milu se nalaze u 34 različite situacije - Tintin kao kauboj, u jahačkom odelu i u kiltu, u pustinji, avionu, automobilu i kanuu.

Avanture Tintina se prvi put pojavljuju 1929. godine. Do 1983. godine, kada je preminuo Erže, izašla su 23 stripa, a naknadno još sedam, koje nije nacrtao Erže.

Glavni junak stripa je mladi i naivni belgijski reporter Tintin koga verno u avanturama prati pas Milu. Serija stripova “Avanture Tintina” postigla je veliki uspeh širom sveta i prevedena na 50 svetskih jezika.

Avanture Tintina su prodate u 230 miliona primeraka. U Srbiji su objavljivane u Politikinom zabavniku

Izvor: Blic Online/Beta-AFP

DESET GODINA SOBRALOVOG STRIPA

Nebojša Đorđević    Strip, Vesti

PARIZ - Francuski strip crtač Patrik Sobral, koji je nagradjen 2013. na prestižnom festivalu u Angulemu, napravio je od “Les Legendaires” jedan od najpopularnijih frankofonih stripova sa tri miliona prodatih albuma.

Sobral kaže za agenciju Frans pres da mu je glava i dalje “puna scenarija i projekata”.

Povodom 10 godina “Les Legendaires”, epske fantastike u stilu manga stripa, biće organizovana velika retrospektivna izložba na Medjunarodnom festivalu stripa koji počinje u četvrtak u Angulemu.

Od prvog toma 2004. godine, čitaoci od osam do 12 godina prate avanture pet junaka koji pomažu stanovnicima Alizije koje je veštica pretvorila u decu i sve rade kako bi ponovo postali odrasli. U oktobru izlazi 17. tom.

Strip je 90 odsto inspirisan mangom koja mi je strast od detinjstva, kaže 41-godišnji Sobral. “Tu ima takodje duha 80-ih i vrednosti kao što su prijateljstvo, nesebičnost… koje se stalno pričaju deci”, dodaje.

Autor kaže da je strip po uspehu prevazišao njegova očekivanja s obzirom na to da je prodato više od tri miliona primeraka. “Kad crtam neku priču, odmah mislim na nastavak, glava mi je puna scenarija”, ističe Sobral.

Animirani film “Les Legendaires”, koji je uradjen za francusku televiziju TF1, planiran je za 2015. godinu. “Bio sam konsultant na tom projektu. Adaptacija bi mogla da omogući da serija postane poznata izvan frankofonije”, nada se Sobral.

Izvor: Beta-AFP

POPAJ SLAVI 85. ROĐENDAN

Nebojša Đorđević    Strip, Vesti

Photo: Stock

Jubilej crtane legende

Kako prenose elektronski mediji, Popaj se svetu predstavio na današnji dan 1929. godine u stripu “Thimble Theatre” koji je osmislio američki crtač Elzi Krasjler Sigar. Popaj je ubrzo postao toliko popularan da je strip počeo da nosi njegovo ime

Vrlo brzo Popaj je dobio i svoju ekranizaciju pa je između 1933. i 1957. godine napravljeno oko 230 kraćih i tri duža animirana filma o Popaju. Do 1988. godine broj crtaća o Popaju porastao je na 638.

Filmsku verziju Popaj je dobio 1980. godine, u režiji Roberta Altmana. Popaja je tada igrao Robin Vilijams a Olivu Šeli Duval.

Zanimljivo je da je u SAD sa popularnošću Popaja rasla i popularnost spanaća koji je izvor njegove snage. Spanać, međutim, nije bio prvobitni izvor snage. U prve tri godine, Popaj je snagu dobijao trljajući glavu kokoške Bernis.

Takođe, Džek Merser je 1935. postao Popajev glas i taj posao je radio više od 40 godina. Od 1938. do 1942. bio je u braku sa Mardži Hajns koja je svoj glas pozajmila Olivi.

Popaj je i prvi lik iz crtaća kome je izgrađen spomenik i to u Kristal Sitiju u Teksasu 1937. godine. Empajr Stejt bilding je 2004. zasvetleo u zeleno kako bi proslavio 75. rođendan ovog junaka.

Izvor: e-novine.com

STRIP INSPIRISAN ŽIVOTOM POLA MAKARTNIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Strip, Vesti

Ovako su crtači stripa predstavili Makartnija

Odluka pevača Pola Makartnija da napusti grupu “Bitlsi” i započne solo karijeru, tema je novog stripa koji ima za cilj da fanovima pruži novi pogled na raspad popularnog benda, saopštio je izdavač ”Bluewater Productions”.

Strip nosi naziv “Paul McCartney: Carry that Weight” i to je treći strip izdavača ”Bluewater Productions” o poznatom bendu koji se raspao 1970. godine.

Spekulacije medija o tome šta je uzrok raspada benda bila su mnogobrojne - od različitih pogleda na umetnost i svadja do Lenonovog braka sa umetnicom Joko Ono.

Makartni je ranije izjavljivao da se bend, u čijem su sastavu bili i Džordž Harison i Ringo Star, već polako raspadao u vreme kada je Lenon upoznao Joko Ono.

- Ovaj strip govori o napuštanju “Bitlsa” Pola Makartnija. Mi pričamo tu priču. Ovo su stripovi. Oni treba da budu zabavni, ali i poučni - rekao je izdavač Daren Dejvis.

Nakon napuštanja benda, Makartni je izgradio uspešnu solo karijeru i oformio je bend ”Wings” sa svojom prvom ženom Lindom Makartni. Strip je dostupan od danas u SAD-u.

Izvor: BlicOnline/Tanjug Foto: Reuters